Pages

Thursday, June 6, 2013

Κολοκύθια γεμιστά αυγολέμονο, χωρίς κιμά

Το φαγητό που ακολουθεί, θυμίζει καλοκαίρι και σπιτικό φαγητό μάνας...Θυμίζει φαγητό που φτιαχνόταν από κολοκύθια φρεσκοκομμένα από το μποστάνι, συνήθως πεσκέσι, γιατί καταδικό μας μποστάνι δεν είχαμε. Θυμίζει ζέστη καλοκαιριού και πείνα παιδική μετά από θάλασσα.


Συχνά η μάνα μου τα έκανε και με κιμά, όπως και τα γεμιστά, αλλά η εκδοχή με ρύζι μας αρέσει πολύ. Όλα τα φαγητά με αυγολέμονο τα αγαπούσαμε πολύ στο σπίτι. Στο δικό μου σπίτι, επειδη η κόρη δεν αγαπάει το αυγό, δεν τα έφτιαχνα συχνά και τώρα που λείπει, έχω βρει ευκαιρία και φτιάχνω ό,τι αυγολέμονο δεν έφτιαχνα παλιότερα. Μέρες τώρα έψαχνα για κολοκύθια χοντρά για να το φτιάξω και δεν τα πετύχαινα. Τελικά βρήκα πολύ τρυφερά και έγιναν πεντανόστιμα!


Κολοκύθια γεμιστά αυγολέμονο, χωρίς κιμά 
Υλικά 
6 μεγάλα και χοντρά κολοκύθια (ήταν λίγο λιγότερο από 2 κιλά)
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 καρότο κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
1 μικρό ματσάκι μάραθο (ή άνηθο)
12 κ. σ. ρύζι (χρησιμοποίησα κίτρινο)
1 κούπα νερό
το εσωτερικό 2 κολοκυθιών από αυτά που θα αδειάσουμε
αλάτι πιπέρι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο ακόμα
2 αυγά
χυμό 1-2 λεμονιών


Εκτέλεση 
Σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και το καρότο για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και το γυρίζουμε κι αυτό για λίγο να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τον μάραθο και 1 κούπα νερό και αφήνουμε να πιει το υλικό το ζουμί του. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σκεύος στο ζεστό ακόμα μάτι της κουζίνας.

Πλένουμε τα κολοκύθια, κόβουμε μπροστά και πίσω τα κοτσανάκια τους ώστε να μπορούν να σταθούν όρθια και τα κόβουμε στη μέση.
Αδειάζουμε το υλικό από 2 ολόκληρα κολοκύθια, το τρίβουμε σε τρίφτη ή το ψιλοκόβουμε σε μπλέντερ και το προσθέτουμε στη γέμιση.
Αδειάζουμε και τα υπόλοιπα κολοκύθια. Το υλικό που βγάλαμε από τα κολοκύθια μπορούμε να το φυλάξουμε για κολοκυθοκεφτέδες ή άλλες παρασκευές.
Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση.
Με κουταλάκι γεμίζουμε κατά τα 2/3 τα κολοκύθια (θα φουσκώσει το ρύζι με το βράσιμο) και τα τοποθετούμε μέσα σε κατσαρόλα όρθια.


Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση των κολοκυθιών, 1-2 κ. σ. ελαιόλαδο ακόμα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα ή μέχρι να τρυπιούνται τα κολοκύθια, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Τα δικά μου ήταν τρυφερά και στη μισή ώρα ήταν έτοιμα. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ηρεμήσει ο βρασμός. Θα πρέπει να μείνουν με ζουμάκι τα κολοκύθια. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό κατά το βράσιμο.

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, ξαναχτυπάμε και ρίχνουμε και το λεμόνι.
Βάζουμε ζουμί από την κατσαρόλα στα αυγά. Αν δεν μπορείτε να το πάρετε με κουτάλα, γείρετε την κατσαρόλα προσεχτικά, ώστε να αδειάζει το ζουμί στα αυγά. Αλατίστε λίγο το ζουμάκι πριν το ρίξετε!
Ανακατέψετε καλά και περιχύστε τα κολοκύθια με το αυγολέμονο.



Απολαύστε με φέτα και φρεσκοψημένο ψωμάκι!

25 comments:

  1. Deli,από τα πιο αγαπημένα της εποχής!
    Τα προτιμάμε,βέβαια,με κιμά,αλλά και σ΄αυτά δε θα έλεγα όχι!
    Έτσι,τα βάζεις στην κατσαρόλα;Θα το δοκιμάσω,γιατί τα βάζω ολόκληρα και τα κλείνω-ίσως αυτό φαταίει,που γίνονται στεγνά μέσα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τι εννοείς τα βάζεις ολόκληρα; Δηλαδή δεν τα κόβεις στη μέση; Δεν κατάλαβα! Όσο για το στεγνό, όπως και τα κλασικά γεμιστά, θέλουν λαχανικά στη γέμιση για να μην είναι στεγνά!

      Delete
  2. Πραγματικά αγαπημένο φαγητό της καλοκαιρινής σαιζόν!
    Μου αρέσει η άνευ κιμά εκδοχή, πιο ελαφριά αλλά εξίσου νόστιμη!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Έίναι τό αγαπημένο μου φαγητό Κική!!Τό έφτιαχνε η μητέρα μου!!!Εχω καί μάραθο,αύριο θά τό φτιάξω!!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εδώ ακόμα έχουμε μάραθο στα χωράφια! Είναι νόστιμος!

      Delete
  4. Κι εγώ τα προτιμώ χωρίς κιμά! Και με μπόλικο ψωμάκι για να βουτάω στη σαλτσουλα! Τέλειο φαγάκι! Μπράβο, Κική μου!

    ReplyDelete
  5. Τελειο το κρατώ!

    ReplyDelete
  6. υπέροχο και το αντιγράφω να σαι καλά ευχαριστώ

    ReplyDelete
  7. Ωραιότατο φαγάκι Κική.
    Το καλοκαίρι τα προτιμώ χωρίς αυγό. Και με κιμά και σκέτα είναι πεντανόστιμα.
    Ο μάραθος δίνει ωραία γεύση.

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και χωρίς αυγό με λεμονάκι είναι τέλεια!

      Delete
  8. Ουπς, με έπιασες αδιάβαστη! Τα ξέρω μόνο με κιμά! Αυτή η εκδοχή πρέπει να δοκιμαστεί!
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  9. Απα πα πα πα......σαν να βλέπω την κατσαρόλα της γιαγιάς μου!!!! Ήταν η σπεσιαλιτέ της....και φυσικά και η δική μας!!!
    Πολύ καλοκαιρινή συνταγή και πεντανόστιμη!!! Εξαιρετική ιδέα.

    Ευχαριστούμε.

    ReplyDelete
  10. kiki μπραβο σ ευχαριστω πολυ για τη συνταγη σου, με εβγαλες απο τον κοπο να ρωταω μανα κ πεθερα πως φτιαχνεται τουτο το φαγακι!!! ειναι η τριτη φορα που το φτιαχνω σημερα και πετυχαινει καθε φορα!!! σημαντικοτατο να ειναι χαμηλη η φωτια οταν βραζουν τα κολοκυθια στην κατσαρολα γιατι την πρωτη φορα μου βγηκε εξω πολυ γεμιση, αλλα απο νοστιμια πολυ ωραια τα σκασμενα!!!!καλη μας ορεξη!!!

    ReplyDelete
  11. Κικη με το ριξιμο απο το αυγολέμονο δινω αλλη μια βραση? Να δεσει? Η σε σβηστο ματι απλα το ριχνω. Ωραια συνταγηηηη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι γιατί με το βράσιμο ενδέχεται να κόψει το αυγολέμονο :-)

      Delete
  12. Βασιλική από ΑμερικήSeptember 20, 2016 at 12:42 AM

    Τέλεια συνταγή και σας ευχαριστώ! Τα έχω φτιάξει πολλές φορές και πάντα με επιτυχία! Επίσης πολύ καλές οι οδηγίες σας. Πολύ πιο καλά πρώτα να κάνεις τη γέμιση και μετά τα κολοκύθια! Δεν το είχα σκεφτεί! Να' στε καλά!

    ReplyDelete
  13. εγώ τα έω κάνει και με στρογγυλα κολοκυθια .κάθονται όμορφα στην κατσαρολα. πολύ ωραία η συνταγή σου δεν έβαζα καρότο θα το δοκιμάσω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και με στρογγυλά τα έχω κάνει. Τέλεια! Ευχαριστώ!

      Delete
  14. Η καλύτερη συνταγή απ όλες! Κάθε φορά εδώ και πόσα χρόνια ανατρέχω στην δική σας. Είναι απλά υπέροχα, εύχομαι να στε καλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ. Κική

      Delete