Θυμάστε το υγρό κέικ σοκολάτας με κεφίρ; Αν έχετε κεφίρ και δεν το έχετε δοκιμάσει, χάνετε! Γίνεται πραγματικά πολύ νόστιμο. Και επειδή ήταν όντως νόστιμο, θέλησα να το κάνω και με γεύση κανέλλας που μου αρέσει επίσης πολύ! Αν δεν έχετε κεφίρ, μπορείτε να το κάνετε με ξινόγαλο. Επίσης, να σας πω ότι ετοιμάζω ένα συμπληρωματικό ποστ για το κεφίρ, με επιπλέον πληροφορίες που έχω και απαντήσεις σε απορίες που κατά καιρούς έχετε εσείς. Αναμείνατε!
Υγρό κέικ κανέλλας με κεφίρ ή ξινόγαλο
Υλικά (όλα σε θερμοκρασία δωματίου)
1 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ¼ κούπας ζάχαρη
1 κ. γ. μπέικν πάουντερ
½ κ. γ. μαγειρική σόδα
1 ½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
¼ κ. γ. γαρίφαλο τριμμένο
¼ κ. γ. γλυκάνισο σκόνη
¾ κούπας κεφίρ
2 αυγά
½ κούπα ηλιέλαιο (ή μισό-μισό με ελαιόλαδο)
1 αφηνάκι ρακόμελο ή λικέρ
προαιρετικά
λίγη άχνη ζάχαρη, κανέλλα, λικέρ ή νερό για το γλάσο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175-180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών.
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε τα στεγνά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, μπέκιν, σόδα, μπαχαρικά).
Κάνουμε λακκούβα και στη μέση ρίχνουμε τα αυγά.
Με σύρμα ανακατεύουμε λίγο το κέντρο όπου βρίσκονται τα αυγά.
Ρίχνουμε στη συνέχεια το κεφίρ, το λάδι και το ρακόμελο.
Ανακατεύουμε να πάνε παντού, πάντα με σύρμα.
Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγαίνει η λάμα του μαχαιριού καθαρή αφού τη βυθίσουμε στο κέντρο.
Αν θέλετε να βάλετε γλάσο:
Μέσα σε μια κούπα βάλτε λίγη άχνη ζάχαρη (2-3 κ. σ.)
Προσθέστε λίγη κανέλλα στη μύτη του κουταλιού.
Προσθέστε ελάχιστο νεράκι ή λικέρ (1/4 κ. γ. κάθε φορά) μέχρι να έχετε ένα γλάσο σαν μέλι πηχτό. Όταν βγει το κέικ από το φούρνο, κάνετε σχεδιάκια με το γλάσο. Μπορείτε να περιμένετε να κρυώσει επίσης για να τα κάνετε. Όταν είναι ζεστό, κολλάει καλά και μοιάζει σαν να απορροφιέται (όπως παραπάνω στη φωτό που το έβαλα ενώ ήταν ακόμα ζεστό).
Tip: Μην αναποδογυρίσετε το κέικ. Σερβίρετε απευθείας από το ταψί, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Δεν φουσκώνει επίσης πάρα πολύ (δεν κάνει το γνωστό ανέβασμα στο κέντρο).
Χαρακτηριστικό ότι έγινε, είναι ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Το κέικ βγαίνει σχετικά υγρό.
Αν δεν έχετε δικό σας κεφίρ, μπορείτε να προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ, ή να βάλετε ξινόγαλο.
Αντί για το γλάσο, μπορείτε να το πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη.
Καλή εβδομάδα!
Υλικά (όλα σε θερμοκρασία δωματίου)
1 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ¼ κούπας ζάχαρη
1 κ. γ. μπέικν πάουντερ
½ κ. γ. μαγειρική σόδα
1 ½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
¼ κ. γ. γαρίφαλο τριμμένο
¼ κ. γ. γλυκάνισο σκόνη
¾ κούπας κεφίρ
2 αυγά
½ κούπα ηλιέλαιο (ή μισό-μισό με ελαιόλαδο)
1 αφηνάκι ρακόμελο ή λικέρ
προαιρετικά
λίγη άχνη ζάχαρη, κανέλλα, λικέρ ή νερό για το γλάσο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175-180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών.
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε τα στεγνά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, μπέκιν, σόδα, μπαχαρικά).
Κάνουμε λακκούβα και στη μέση ρίχνουμε τα αυγά.
Με σύρμα ανακατεύουμε λίγο το κέντρο όπου βρίσκονται τα αυγά.
Ρίχνουμε στη συνέχεια το κεφίρ, το λάδι και το ρακόμελο.
Ανακατεύουμε να πάνε παντού, πάντα με σύρμα.
Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγαίνει η λάμα του μαχαιριού καθαρή αφού τη βυθίσουμε στο κέντρο.
Αν θέλετε να βάλετε γλάσο:
Μέσα σε μια κούπα βάλτε λίγη άχνη ζάχαρη (2-3 κ. σ.)
Προσθέστε λίγη κανέλλα στη μύτη του κουταλιού.
Προσθέστε ελάχιστο νεράκι ή λικέρ (1/4 κ. γ. κάθε φορά) μέχρι να έχετε ένα γλάσο σαν μέλι πηχτό. Όταν βγει το κέικ από το φούρνο, κάνετε σχεδιάκια με το γλάσο. Μπορείτε να περιμένετε να κρυώσει επίσης για να τα κάνετε. Όταν είναι ζεστό, κολλάει καλά και μοιάζει σαν να απορροφιέται (όπως παραπάνω στη φωτό που το έβαλα ενώ ήταν ακόμα ζεστό).
Tip: Μην αναποδογυρίσετε το κέικ. Σερβίρετε απευθείας από το ταψί, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Δεν φουσκώνει επίσης πάρα πολύ (δεν κάνει το γνωστό ανέβασμα στο κέντρο).
Χαρακτηριστικό ότι έγινε, είναι ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Το κέικ βγαίνει σχετικά υγρό.
Αν δεν έχετε δικό σας κεφίρ, μπορείτε να προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ, ή να βάλετε ξινόγαλο.
Αντί για το γλάσο, μπορείτε να το πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη.
Καλή εβδομάδα!
Πω πω... ξινόγαλο και κανέλα! Και κεκάκι υγρό! Με πέθανες βρε Κική!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα να έχουμε!
Δοκίμασέ το! :-)
DeleteΠολύ καλό, πολλά like!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΑπό που να το πιάσω!!!! Το απόλυτα αγαπημένο μου κέηκ θα γίνει αυτό!!! Ολα λατρεμένα υλικά! Thanks Κικίτσα μου!!! Φιλιά! Καλή εβδομάδα! :)
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
DeleteDeli,ακόμη να φτιάξω γλυκάκι με κεφίρ-πρέπει να δοκιμάσω.
ReplyDeleteΠεριμένω τις πληροφορίες,γιατί πάντα έχω έτοιμο κεφίρ.
Καλή εβδομάδα-φιλιά!
Δοκίμασε αφού έχεις!
DeleteΚανέλα, γαρύφδαλλο και γλυκάνισος, φαντάζομαι πόσο αρωματικό θα γίνεται!
ReplyDeleteΦιλιά Κική μου, καλή βδομάδα!
Ευχαριστώ! Επίσης!
DeleteΠολύ λαχταριστό! Φαντάζομαι θα είναι και μοσχομυρωδάτο!
ReplyDeleteΤέλειο ήταν ;-)
DeleteΑυτό το ..υγρό.με τσάκισε!!!!!
ReplyDeleteΤσάκισέ το κι εσύ ;-)
DeleteΥπέροχο το κέικ σου Κική μου! Ο συνδυασμός των υλικών σίγουρα το κάνει απίστευτα αρωματικό και νόστιμο! Και μου αρέσει που παραμένει υγρό και δεν στεγνώνει!
ReplyDeleteΠεριμένω οπωσδήποτε και την ανάρτησή σου με τις πληροφορίες για το κεφίρ! Είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα!
Να έχεις μια υπέροχη μέρα! Φιλάκια!
Φαντάζομαι τί υπέροχη γεύση θά έχη!!Μπράβο Κική!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Deleteπολύ καλό το κέικ σου να σαι καλά ....
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΚική μου μοσχομύρισε!!!Απίθανο!!!
ReplyDeleteΚική μου εγώ όπου βλέπω ξινόγαλα βάζω Κεφίρ πράσινο.
ReplyDeleteΜου αρέσει πολύ.
Έτσι!
DeleteKαταπληκτικό!
ReplyDeleteΚαι πολύ απλό, ούτε μίξερ δε λερώνεις...
Εγώ το έψησα σε μακρόστενη φόρμα (η ποσότητα αυτή μου φάνηκε πολύ μικρή για το ταψί μου, ίσα που κάλυπτε τον πάτο, σε μια πολύ λεπτή στρώση). Και πάλι καταπληκτικό βγήκε. Θα βρω και μικρότερο ταψί να δοκιμάσω! Την επόμενη φορά σκέφτομαι ν' αντικαταστήσω κι ένα μέρος από το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης.
Μπράβο, μπράβο.
Χαίρομαι που σου άρεσε!
Delete