Μπορείτε να φανταστείτε ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς να φάτε/φτιάξετε έστω μία φορά κολοκυθοκεφτέδες; Όσο κι αν αποφεύγω τα τηγανητά, μία φορά το καλοκαίρι θα τους φτιάξω. Τους αποφεύγουμε όχι μόνο λόγω του τηγανίσματος, αλλά επειδή τα ευαίσθητα στομαχάκια μας διαμαρτύρονται. Κολοκύθι, κρεμμύδι και τηγάνισμα, είναι too much για μας. Παρόλα αυτά, για μια φορά δεν πειράζει.
Τελευταία δεν προλάβαινα να κάνω και πολλά στην κουζίνα. Έκανα μόνο τα απαραίτητα και συνηθισμένα. Κάτι που ήμουν πολύ απασχολημένη, κάτι που δεν θέλω να φτιάχνω μεζεδάκια για να μην τα τρώω κι εγώ, δεν φτιάχνω πολλά-πολλά αυτό το καλοκαίρι. Οπότε, αφού χαλάρωσα λίγο από αυτά που με απασχολούσαν, ένα απόγευμα είπα να τους καλοπιάσω με κολοκυθοκεφτέδες!
Απέφυγα να βάλω κρεμμύδι και δεν έβαλα τυρί για να μην του προσθέσω επιπλέον θερμίδες. Τελικά έκανα καλά, γιατί δεν μας πείραξαν! Εσείς μπορείτε να τα προσθέσετε!
Τους συνοδέψαμε με μια σκορδάτη σάλτσα γιαουρτιού και τους πήγαινε πολύ!
(1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα)
2 κ. σ. ξηρό μαϊντανό ή περισσότερο φρέσκο
2 κ. σ. ξηρό δυόσμο ή περισσότερο φρέσκο
2 αυγά
4-5 κ. σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλατοπίπερο
προαιρετικά λίγη φέτα ή ντόπιο λαδοτύρι
Η ποσότητα του αλευριού, μπορεί να τροποποιηθεί αν δεν στύψουμε καλά το κολοκύθι, αν μπει κρεμμύδι και τυρί κλπ. Θα πρέπει να προσθέσουμε τόσο αλεύρι, έτσι ώστε να έχουμε «δεμένο» το υλικό μας για να μπορεί να μείνει ενιαίο το μίγμα καθώς θα μπει στο τηγάνι. Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασία το υλικό βγάλει υγρά στο μπωλ, απλά γείρετε το μπωλ και πετάξτε τα.
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι αντικολλητικό και περιμένουμε να κάψει.
Ρίχνουμε από μία κουταλιά σούπας για κάθε κολοκυθοκεφτέ.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά την κάθε πλευρά. Ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτας για να πάρει το λάδι και σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού, ανακατέψτε 1 γιαούρτι light 200 γρ. περίπου με λίγο άνηθο και μία σκελίδα σκόρδο λιωμένη. Αλατίστε, κι έτοιμο!
Καλή εβδομάδα! Και να προσέχετε γιατί προβλέπεται ζεστή!
Τελευταία δεν προλάβαινα να κάνω και πολλά στην κουζίνα. Έκανα μόνο τα απαραίτητα και συνηθισμένα. Κάτι που ήμουν πολύ απασχολημένη, κάτι που δεν θέλω να φτιάχνω μεζεδάκια για να μην τα τρώω κι εγώ, δεν φτιάχνω πολλά-πολλά αυτό το καλοκαίρι. Οπότε, αφού χαλάρωσα λίγο από αυτά που με απασχολούσαν, ένα απόγευμα είπα να τους καλοπιάσω με κολοκυθοκεφτέδες!
Απέφυγα να βάλω κρεμμύδι και δεν έβαλα τυρί για να μην του προσθέσω επιπλέον θερμίδες. Τελικά έκανα καλά, γιατί δεν μας πείραξαν! Εσείς μπορείτε να τα προσθέσετε!
Τους συνοδέψαμε με μια σκορδάτη σάλτσα γιαουρτιού και τους πήγαινε πολύ!
Κολοκυθοκεφτέδες
Υλικά
2 μεγάλα κολοκύθια (500 γρ.) τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού (1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα)
2 κ. σ. ξηρό μαϊντανό ή περισσότερο φρέσκο
2 κ. σ. ξηρό δυόσμο ή περισσότερο φρέσκο
2 αυγά
4-5 κ. σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλατοπίπερο
προαιρετικά λίγη φέτα ή ντόπιο λαδοτύρι
Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη του κρεμμυδιού, μέσα σε σουρωτήρι. Αφήνουμε να σουρώσουν τα υγρά του ενώ το τρίβουμε και το στύβουμε περιστασιακά.
Βάζουμε το στυμμένο κολοκύθι σε μπωλ και προσθέτουμε το κρεμμύδι (το οποίο δεν έβαλα επίτηδες, όπως δεν έβαλα και τυρί) και τα υπόλοιπα υλικά, με τελευταίο το αλεύρι.Η ποσότητα του αλευριού, μπορεί να τροποποιηθεί αν δεν στύψουμε καλά το κολοκύθι, αν μπει κρεμμύδι και τυρί κλπ. Θα πρέπει να προσθέσουμε τόσο αλεύρι, έτσι ώστε να έχουμε «δεμένο» το υλικό μας για να μπορεί να μείνει ενιαίο το μίγμα καθώς θα μπει στο τηγάνι. Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασία το υλικό βγάλει υγρά στο μπωλ, απλά γείρετε το μπωλ και πετάξτε τα.
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι αντικολλητικό και περιμένουμε να κάψει.
Ρίχνουμε από μία κουταλιά σούπας για κάθε κολοκυθοκεφτέ.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά την κάθε πλευρά. Ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτας για να πάρει το λάδι και σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού, ανακατέψτε 1 γιαούρτι light 200 γρ. περίπου με λίγο άνηθο και μία σκελίδα σκόρδο λιωμένη. Αλατίστε, κι έτοιμο!
Καλή εβδομάδα! Και να προσέχετε γιατί προβλέπεται ζεστή!
Γεια σου Κικη με τα ωραία σου!
ReplyDeleteΟπως ειπες καλοκαιρι χωρις κολοκυθοκεφτεδες δεν λεει!
Αλλά εγω θα το βαλω το κρεμμυδι όταν τους φτιάξω. Κεφτες χωρις κρεμμυδι... κατι του λειπει ;)
Ισως αν βρασουμε λιγο το κρεμμυδι πριν το βαλουμε στην γέμιση να το ελαφρυνει λιγακι.
Εχεις καμια ιδέα γιατι γινονται έτσι σκουροι στο τηγάνισμα? Ετσι μου γινονται κι εμένα ενω αλλοι με άλλο βασικο υλικο συνηθως γινονται χρυσαφενιοι.
Καλη ορεξη! Και με ουζάκι ε?!!!
Ραλούκα μου γλυκιά! Περιμένω να βρω λίγο χρόνο για να διαβάσω τις ιστορίες σου! Καλά θα κάνεις και θα βάλεις κρεμμύδι. Μην κοιτάς εμένα! χαχα! Όσο πιο δυνατή είναι η φωτιά και περισσότερος ο χρόνος τηγανίσματος, σκουραίνουν. Δεν θέλουν πολύ τηγάνισμα...Εγώ χαμηλώνω τη φωτιά επίσης αφού τους βάλω στο τηγάνι για να μη σκουρύνουν!
DeleteΚαλημέρα και καλή εβδομάδα, σκέψου την επόμενη φορά να τοςυ ψήσεις στο γκριλ, το έχω δοκιμάσει και έχει πετύχει.
ReplyDeleteΜα να σου πω...Πολύ καλή ιδέα! Και σε μαφινιέρα τους έχω σκεφτεί!
DeleteΚαλή βδομάδα Κική! Έχεις κάνει αρκετά light την κουζίνα σου τώρα τελευταία, αλλά πάντα προτείνεις νόστιμες μεσογειακές γεύσεις!
ReplyDeleteΠιστεύω πως με φρέσκα μυρωδικά και σκορδο-γιαούρτι στο πιάτο οι κολοκυθοκεφτέδες θα τρώγονται πολύ ευχάριστα κι ας μην έχουν κρεμμύδι!
Η καθημερινή μου μαγειρική στο σπίτι είναι πάντα light. Έτχι έχουμε μάθει. Εδώ βάζω διάφορα για όλα τα γούστα :-)
DeleteΚική μου πραγματικά οι κολοκυθοκεφτέδες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ορεκτικό στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί!
ReplyDeleteΠάρα πολύ γευστική η ελαφριά εκδοχή που μας προτείνεις και με αυτή τη σπιρτόζικη σαλτσούλα, απογειώνονται!
Φιλιά πολλά
Ευχαριστώ Ερμιονη! Φιλάκια!
DeleteΑπλή εκδοχή αγαπημένου ψευτοκεφτέ! Ο συνδυασμός με το γιαούρτι εξαίρετος!
ReplyDeleteΕυχαριστώωω!
DeleteΜπράβο,αυτή είναι η καλύτερη συνταγή του κολοκυθοκεφτέ. ΄Ετσι την φτιάχνω μόνο που βάζω ένα αυγό. Επειδή έχω πολλά κολοκύθια στον κήπο, όταν έχω χρόνο και διάθεση τα τρίβω,τα αλατίζω και τα αφήνω πολλή ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά μοιράζω το υλικό σε σακουλάκια, τα βάζω στην κατάψυξη και έχω έτοιμη την πρώτη ύλη για κάμποσες δόσεις κεφτέδων.
ReplyDeleteΔοκίμασα με ένα αυγό, αλλά το μίγμα δεν είχε δέσει. Γι΄αυτό πρόσθεσα και 2ο. Πολύ καλή η ιδέα της κατάψυξης! Θα το κάνω κι εγώ! Ευχαριστώ!
Deleteμου'δωσες ιδεα για το μενου του σαββατου που εχω φιλοξενουμενους ;)
ReplyDeleteΧαίρομαι!
DeleteΚική μου καλησπέρα!
ReplyDeleteΥπέροχοι οι κολοκυθοκεφτέδες σου, αλλά εγώ έχω μείνει στο βύσσινο σου!!!!!!!!!!!Αχχχχ!!!!!!Φανταστικό!!!!!!Και οι φωτο σου!!!!!!!!!!!!
Φιλάκια!
Ευχαριστώωω!
DeleteΛίγο αγγουράκι στη γιαουρτόσαλτσα και να το τζαζίκι.....
ReplyDeleteΚαλό Βράδυ!!
Έτσι!
DeleteΣτο χωριό μου, στους παραδοσιακούς κολοκυθοκεφτέδες βάζουμε λίγο γιαούρτι και αυγά. Δοκιμάστε κι αυτή τη γεύση και πείτε μου. Γίνονται (λόγω αυγών) πιο αφράτοι.
ReplyDeleteΑυγά έχω βάλει, εκτός και εννοείς περισσότερα. Όταν λες γιαούρτι, εννοείς μέσα στη ζύμη;
DeleteΜμμμ...μου άνοιξε η όρεξη!!!πάω να τα φτιάξω !!!!
ReplyDeleteΑντί για κρεμμύδι, βάλε πράασο.. Επειδή έχω κι εγώ θέμα με το κρεμμύδι, λόγω στομαχιού, το έχω αντικαταστήσει με πράσσο τριμμένο ή ψιλοκομμένο.. το οποίο μπορείς να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη όπως και το κολοκυθάκι.. Πολύ ωραία η συνταγή σου!
ReplyDeleteΘα το δοκιμάσω!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!