Λατρεύω τα γλυκά με γάλα. Και αυτή η περίοδος, είναι η ιδανική για να τα ευχαριστηθεί κάποιος! Η γαλατόπιτα είναι πεντανόστιμη! Θυμίζει γαλακτομπούρεκο λόγω του σιμιγδαλιού, χωρίς τη μεγάλη γλύκα του σιροπιού, οπότε μπορείς να πεις ότι είναι μια λάιτ μορφή γαλακτομπούρεκου. Η άχνη και η κανέλλα από πάνω, την κάνουν απόλυτα ελκυστική και εθιστική! Αν ξεκινήσεις, δύσκολα σταματάς!
¼ κούπας ελαιόλαδο
1 κιλό γάλα 1,5 % λιπαρά ή πλήρες
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά (χωρισμένα κρόκοι από ασπράδια)
10 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
10 κ. σ. ζάχαρη
2 βανίλιες
προαιρετικά
άχνη ζάχαρη
κανέλλα
Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. κατά τη διάρκεια της παρασκευής της κρέμας, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι στον πάτο της κατσαρόλας.
Όταν πήξει η κρέμα, ρίχνουμε τις βανίλιες, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, λαδώνοντάς ένα-ένα ελαφρώς με το ελαιόλαδο. Επιδιώκουμε να περισσεύουν τα φύλλα έξω από το ταψί.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ. Όταν χτυπηθούν καλά σε μαρέγκα, προσθέτουμε και τους κρόκους. Χτυπάμε να ενωθούν.
Ρίχνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα και ανακατεύουμε με κουτάλα ή με μίξερ. Αν το ανακατέψετε με μίξερ, προσέξτε να μην ακουμπάει το μίξερ στον πάτο της κατσαρόλας, γιατί ενδέχεται να έχει πιάσει το σιμιγδάλι και να ενωθεί το μέρος που έχει κολλήσει, με την κρέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί με τα φύλλα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα, τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί.
Πριν συνεχίσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα, πάνω από την κρέμα.
Βρέχουμε με λίγο νερό τα φύλλα από πάνω για να μην σπάσουν κατά το ψήσιμο.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μετά το 20λεπτο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει χρώμα, χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε ζεστή. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.
Η Αλίκη, η Dark Chef και οι Πέλα-Σόφη με κάλεσαν να πω τα 5 αγαπημένα μου τραγούδια.Εδώ υπάρχουν 2-3 τεχνικά προβληματάκια.
α) ΜΟΝΟ 5;;;
βου) δυσκολεύομαι να θυμηθώ τίτλους (όπως και στίχους), ειδικά όταν μου το ζητούν
γου) κατά καιρούς αλλάζουν τα αγαπημένα μου τραγούδια!
Παρόλα αυτά, θα πω 5 που μου έρχονται πρώτα στο μυαλό!
1) Τελευταία ακούω μετά μανίας και μετ' επαναλήψεων το Τραγούδι You will never know-Imany. Αν δεν το έχετε ακούσει, ακούστε το!
2) Επίσης μετά μανίας ακούω το Μία από τα ίδια του Χατζηγιάννη
3) Ένα τραγούδι που είναι στην καρδιά μου από τη δεκαετία του 70: Hotel California-Eangles
4) Λατρεύω το Τσιγάρο του Κότσιρα και ό,τι τραγουδάει...
5) Αύρα, Ωκεανός, Ξύπνα αγάπη μου, Τις θάλασσες σταμάτα. Οκ, αυτό δεν ήταν μέσα στους κανόνες, αλλά δεν μπορώ να πω πιο από τα τέσσερα μου αρέσει περισσότερο, αλλά μου αρέσουν πάντα!
Τώρα ποιοι δέκα να παίξετε; Όποιος θέλει και όποιος έχει ευχαρίστηση, διότι μάλλον έχετε παίξει όλοι!
Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχουμε!
Γαλατόπιτα με φύλλο
Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας¼ κούπας ελαιόλαδο
1 κιλό γάλα 1,5 % λιπαρά ή πλήρες
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά (χωρισμένα κρόκοι από ασπράδια)
10 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
10 κ. σ. ζάχαρη
2 βανίλιες
προαιρετικά
άχνη ζάχαρη
κανέλλα
Εκτέλεση
Μέσα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και το σιμιγδάλι, σιγά-σιγά για να μη σβολιάσει.Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. κατά τη διάρκεια της παρασκευής της κρέμας, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι στον πάτο της κατσαρόλας.
Όταν πήξει η κρέμα, ρίχνουμε τις βανίλιες, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, λαδώνοντάς ένα-ένα ελαφρώς με το ελαιόλαδο. Επιδιώκουμε να περισσεύουν τα φύλλα έξω από το ταψί.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ. Όταν χτυπηθούν καλά σε μαρέγκα, προσθέτουμε και τους κρόκους. Χτυπάμε να ενωθούν.
Ρίχνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα και ανακατεύουμε με κουτάλα ή με μίξερ. Αν το ανακατέψετε με μίξερ, προσέξτε να μην ακουμπάει το μίξερ στον πάτο της κατσαρόλας, γιατί ενδέχεται να έχει πιάσει το σιμιγδάλι και να ενωθεί το μέρος που έχει κολλήσει, με την κρέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί με τα φύλλα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα, τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί.
Πριν συνεχίσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα, πάνω από την κρέμα.
Βρέχουμε με λίγο νερό τα φύλλα από πάνω για να μην σπάσουν κατά το ψήσιμο.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μετά το 20λεπτο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει χρώμα, χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε ζεστή. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.
Η Αλίκη, η Dark Chef και οι Πέλα-Σόφη με κάλεσαν να πω τα 5 αγαπημένα μου τραγούδια.Εδώ υπάρχουν 2-3 τεχνικά προβληματάκια.
α) ΜΟΝΟ 5;;;
βου) δυσκολεύομαι να θυμηθώ τίτλους (όπως και στίχους), ειδικά όταν μου το ζητούν
γου) κατά καιρούς αλλάζουν τα αγαπημένα μου τραγούδια!
Παρόλα αυτά, θα πω 5 που μου έρχονται πρώτα στο μυαλό!
1) Τελευταία ακούω μετά μανίας και μετ' επαναλήψεων το Τραγούδι You will never know-Imany. Αν δεν το έχετε ακούσει, ακούστε το!
2) Επίσης μετά μανίας ακούω το Μία από τα ίδια του Χατζηγιάννη
3) Ένα τραγούδι που είναι στην καρδιά μου από τη δεκαετία του 70: Hotel California-Eangles
4) Λατρεύω το Τσιγάρο του Κότσιρα και ό,τι τραγουδάει...
5) Αύρα, Ωκεανός, Ξύπνα αγάπη μου, Τις θάλασσες σταμάτα. Οκ, αυτό δεν ήταν μέσα στους κανόνες, αλλά δεν μπορώ να πω πιο από τα τέσσερα μου αρέσει περισσότερο, αλλά μου αρέσουν πάντα!
Τώρα ποιοι δέκα να παίξετε; Όποιος θέλει και όποιος έχει ευχαρίστηση, διότι μάλλον έχετε παίξει όλοι!
Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχουμε!
Πωπω...φαίνεται τέλεια!!!!!!!!!Όλο λέω πως θέλω να φτιάξω και όλο κάτι γίνεται και κάνω κάτι άλλο αλλά έτσι όπως την βλέπω...θα την κάνω σύντομα μου φαίνεται!!Καλό βράδυ!!!
ReplyDeleteΕλένη είναι πεντανόστιμη!
DeleteΚικίτσα περίπου ίδια την φτιάχνουμε! Γίνεται καταπληκτική! Μόνο που δεν βάζω βανίλια. Την αρωματίζω με ξύσμα λεμόνι!
ReplyDeleteΘαυμάζω το χρώμα των αληθινών χωριάτικων αυγών σου! Η δική μου έχει πολύ ...χλωμό χρώμα...
Καλή βδομάδα να έχουμε!
Είδες χρώμα; Πέρυσι μου έδιναν συνέχεια αυγά. Δυστυχώς φέτος σπάνια έχω κι εγώ χωριάτικα και μου κακοφαίνεται...
DeleteΚαλή και γλυκιά βδομάδα! Λευτεριά στην γαλατόπιτα!
ReplyDeleteΧαχα! Λευτερια, λευτερια!
DeleteΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!!!Η γαλατόπιτα μου αρέσει πολύ και με μπόλικη κανελίτσα...πωπω!!!Με έβαλες σε πειρασμό!!!
ReplyDeleteΚι εγώ σκέφτομαι να ξαναφτιάξω!
DeleteΑχ κι εγώ ζήλεψα το χρώμα όπως η Αγγελική.
ReplyDeleteΜου θυμίζει τη γαλατόπιτα της μάνας δεν έβαζε βέβαια φύλλα από πάνω.
Με αυτή τη γαλατόπιτα μου, όπως σου είπα,είδες τι ανακάλυψα κι έχω πικραθεί πολύ.
Καλές αποκριές!!
Σου απάντησε; Θα τα πούμε με μέιλ!
DeleteΟι γαλατόπιτες και τα γαλακτομπούρεκα θα έχουν την τιμητική τους αυτήν την εβδομάδα!
ReplyDeleteΚαλή Τυρινή εβδομάδα Κικίτσα!
Κι εμείς πρέπει να τα τιμήσουμε! χαχα!
DeleteΗ γαλατόπιτα μου αρέσει πολύ .....
ReplyDeleteΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!
Κι εμένα!
DeleteΕυχαριστώ!
Μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα
:-)
DeleteΠολύ ωραία η γαλατόπιτα, πρέπει να τη φτιάξω άμεσα!!!
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία!
DeleteDeli,δεν έχω δοκιμάσει χωρίς σιρόπι,αλλά σίγουρα θα είναι νοστιμότατη!
ReplyDeleteΔίκιο έχεις,λιγότερο γλυκιά από γαλατομπούρεκο,σαν μπουγάτσα μου φαίνεται με άχνη και κανέλα.
Φιλιά!
Είναι όντως σαν μπουγάτσα Ελενίτσα! Τέλεια!
DeleteΚαλησπέρα Κική μου, σου έχουμε βραβειάκι! η γαλατόπιτα φοβερή και τρομερή!! φιλάκια
ReplyDeleteΤο πήρα, το πήρα! Ευχαριστώ!
DeleteEπιδη και εγω, οταν ξεκιναω δεν σταματαω...βλεπω την ζυμια μπορει να μου κανει ενα τετειο γλυκο! Και ειμαι και σουπερ φαν του γαλακτομπουρεκο!
ReplyDeleteΚι εγώ φανατική!!!
Deleteυπεροχη. πρεπει να παω να αγορασω φυλλο κρουστας. ολο το λεω και δεν το κανω. ας οψεται η αποσταση!
ReplyDeleteειρηνη
Ειρηνη κι εγώ πολλές φορές δεν φτιάχνω κάτι με φυλλο για τον ίδιο λόγο!
DeleteΑπό το πρωί πάω κι έρχομαι και παίρνω μυρωδιά τη λαχταριστή σου γαλατόπιτα. Ό,τι πρέπει για τη βδομάδα που διατρέχουμε...
ReplyDeleteΧαχα! Πειρασμός 24ώρου!
DeleteΠέρασα να πω μια καλημέρα και να ευχηθώ καλή εβδομάδα. Τώρα για ένα κομμάτι γαλατόπιτα δεν θα έλεγα όχι.
ReplyDeleteΝάσαι καλά αγαπητή μου Κική.
Καλώς τον κ. Ντένη!
DeleteΠω πω ήρθα τελευταία και μάλλον δεν έχει περισσέψει τίποτα!
ReplyDeleteΜου αρέσει η γαλατόπιτά σου γιατί όντως θυμίζει περισσότερο μπουγάτσα έτσι -την οποία και λατρεύω!
Από τα τραγούδια, συμφωνώ στο 3!
Καλό απόγευμα :)
Όντως θυμίζει μπουγάτσα! :-)
ReplyDeleteΠράγματι αυτό τον καιρό τα ζητάμε και εμείς αυτά τα γλυκάκια, με την κρεμούλα τους! Από όταν αρχίσει να ζεσταίνει πάμε για άλλα! Ετσι δεν την έχω κάνει αλλά θα την φτιάξω οπωσδήποτε. Πριν λίγο μου ζήταγαν και τους είπα θα κάνω το ΣΚ!!! Φιλάκια και θα δεις τα έργα....soon!
ReplyDeleteΠεριμένω να δω! :-)
ReplyDeletegia na min kolisei krema stin katsarola prin to gala rixnoyme stin katsarola ligo neraki kai meta to gala.
ReplyDeleteΩωω! Μερσί για το τιπ!
Delete