Pages

Sunday, October 16, 2011

Παγκόσμια ημέρα ψωμιού: Ψωμάκια με φέτα- Bread rolls with feta cheese

Παγκόσμια ημέρα ψωμιού και διατροφής σήμερα και δεν θα μπορούσα να μην την τιμήσω, μια και έχω γράψει ολόκληρο βιβλίο για το ψωμί. Πέρυσι, συμμετείχα στο event που διοργανώνει η Zorra με τα ψωμάκια με κολοκύθα. Φέτος, μια και το event απευθύνεται πάντα σε όλο τον κόσμο, θέλησα να βάλω κάτι απόλυτα ελληνικό στο ψωμί μου: φέτα!


Το event της Zorra, συμπίπτει με άλλο ένα blog event στο οποίο παίρνω μέρος χρόνια. Την blog action day, που φέτος το θέμα της είναι η τροφή. Τι να πρωτοπείς για την τροφή και το φαγητό σε ένα μπλογκ που γράφει αποκλειστικά γι' αυτό; Ας παραμείνω στο θέμα μου και μπορείτε να δείτε το ποστ για την τροφή, στο προηγούμενο ποστ.

Πριν πάω στη συνταγή, θέλω για άλλη μια φορά να πω πόσο τυχερή νιώθω που ακόμα μπορώ να φτιάχνω ψωμί και γενικά που μπορώ να αγοράζω όλα τα απαραίτητα για τη διαβίωσή μας. Πρέπει να θυμόμαστε, πως υπάρχουν λαοί και άνθρωποι, που δεν έχουν ούτε ψωμί να φάνε και εύχομαι, με τα προβλήματα που έχει η χώρα μας, να μην φτάσουμε να θυμηθούμε ξανά, μέρες σαν εκείνες της κατοχής.

Αν έχετε σκοπό να ποστάρετε κάποια συνταγή για ψωμί, μπορείτε κι εσείς να λάβετε μέρος στο event, ποστάροντάς τη σήμερα. Πέρυσι, ήμουν η μόνη από Ελλάδα που έπαιρνα μέρος :-)


Ψωμάκια με φέτα
Υλικά για 6 ψωμάκια
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κ. γ. μαγιά ξηρή
½ κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
2 κ. σ. ηλιέλαιο
80 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη
½ κούπα ζεστό (όχι καυτό) νερό περίπου
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και τη φέτα και ανακατεύουμε.
Κάνουμε λακκούβα και προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το νερό λίγο-λίγο. Ανακατεύουμε με πηρούνι ή με το χέρι, μέχρι να έχουμε ένα μίγμα που δεν κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο νερό ανάλογα τις συνθήκες υγρασίας κλπ.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Μετά, χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια. Τα βάζουμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε μέσα στο φούρνο να φουσκώσουν για 10-15 λεπτά, στους 50 βαθμούς. Μετά, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα αφού τα βγάλουμε.


Bake Bread for World Bread Day 2011Bread rolls with feta cheese
Ingredients for 6 rolls
2 cups self-rising flour
½ tsp dry yeast
½ tsp salt
1 teaspoon sugar
2 tbsp sunflower oil
80 gr. feta cheese, coarsely chopped
approximately ½ cup warm water

Directions
Combine flour, sugar, salt, yeast and cheese, in a large bowl.
Add the sunflower oil and water. Stir with a fork or by hand, until the mixture does not stick to hands. Knead for a couple of minutes. You may need more or less water depending on humidity conditions etc.
Let the dough rest for 15 minutes. Then, divide the dough into 6 pieces and shape rolls. Place the dough rolls on a baking sheet and leave in oven to rise, for 10-15 minutes at 50 degrees C.
Remove rolls from the oven and preheat the oven to 175°C.
Bake at 175°C for 15-20 minutes or until golden brown. Allow to cool on a wire rack.

19 comments:

  1. Καλημέρα! Θα προσπαθήσω να ποστάρω κάτι σήμερα, για να σου κάνω παρέα :-)

    ReplyDelete
  2. Βάζω μπρος να φτιάξω ψωμί ...για την ημέρα του ψωμιού!

    ReplyDelete
  3. Μμμμμμμμμμ! Φαίνονται πολύ λαχταριστά και η συνταγή εύκολη. Θα δοκιμαστεί!

    ReplyDelete
  4. Μπράβο Κική μου! Πολύ λαχταριστά!
    Να ρωτήσω: Γιατί ηλιέλαιο και όχι ελαιόλαδο? Για την μυρωδιά?

    Δεν προκάνω να ποστάρω :(( Άργησα να το πάρω χαμπάρι!

    ReplyDelete
  5. Κικόν μου τι ωραία που φαίνονται Μπράβο σου ξανά και ξανά.
    Νένα

    ReplyDelete
  6. Πόσο δίκιο έχεις! Ας ελπίσουμε να μη δούμε τα χειρότερα!
    Πολύ λαχταριστά τα ψωμάκια σου, φυσικά:))

    ReplyDelete
  7. Καλή επιτυχία με την συμμετοχή σου Κική μου!
    Τα ψωμάκια λαχταριστά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Deli,νόστιμο,λαχταριστό το ψωμάκι σου!
    Δύσκολα,πολύ δύσκολα τα πράγματα...
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Ζήλεψα από σένα και τη Vita και έτσι αύριο θα ζημώσω! Μάλιστα θα το κάνω και εγώ με φέτα!!!

    ReplyDelete
  10. Συγχαρητήρια για την συμμετοχή και καλή επιτυχία.
    Νομίζω πρέπει να αρχίσουμε όλες το ζύμωμα:)

    φιλιά θαλασσένια

    ReplyDelete
  11. Καλημέρα
    Αχ ήταν η μέρα μου γιατί εγώ μπορώ να ζήσω μόνο με ψωμί και τυρί.
    Φιλιά Γιώτα

    ReplyDelete
  12. Βαγγελιώ, χαίρομαι που πήρες μέρος κι εσύ!

    Εμέλια καλωσήρθες!

    Έλενα, Θαλασσένια, δεν είναι διαγωνισμός. Απλώς συμμετέχει όποιος θέλει!

    Ευχαριστώ για τα σχόλια. Δυσκολεύομαι να απαντήσω χωρίς πισι και χωρίς ίντερνετ όλο το σκ! Γκρρρ!

    ReplyDelete
  13. Αγγελική, ξέχασα! Απλά για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα γενικά!

    ReplyDelete
  14. Με όλα όσα γίνονται στην πατρίδα μας έχουμε ξεχάσει τις παγκόσμιες ημέρες.Πριν 2 χρόνια πήγαμε εκδρομή σε μουσείο άρτου στην περιοχή που μένουμε.Έχω φωτογραφικό υλικό και μάλλον θα σε μιμηθώ.Όσο για την συνταγή είναι υπέροχη.Μου αρέσουν τα αρτοσκευάσμα και το βάζω στα υπόψιν...Καλημέρααααααααα

    ReplyDelete
  15. Love your Greek contribution! Thank you for participating in World Bread Day 2011.

    ReplyDelete
  16. Εξαιρετικό ποστ από την καθ' ύλην αρμόδια να ομιλεί περί άρτου :)
    Μου περνάει πολύ συχνά από το νου τελευταία, η γνωστή έκφραση "ψωμί - ψωμάκι"...
    Ας μη το ζήσουμε!!
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα Κική

    ReplyDelete
  17. Μάρα δεν είμαι φαν γενικά των παγκόσμιων ημερών, αλλά μερικές μου αρέσουν! Καλέ βάλε αυτές τις φωτό κάποια στιγμή! Θα έχουν ενδιαφέρον! Τα ψωμάκια άρεσαν. Ένα παράπονο είχα μόνο. Ότι ήταν λίγα! χαχα!

    zorra thanks a lot for the event!

    Γιώργο, καλέ μη λες τέτοια! Υπάρχουν πολύ πιο ειδικοί από μένα στο ψωμί! :-)
    Αχ Γιώργο μου...να δούμε τι άλλο μας περιμένει και εμάς και τα παιδιά μας!

    ReplyDelete
  18. μόλις το έφτιαξα φανταστικοοοοοοοοοοοοο!!!! το επομενο ειναι το ζυμωτο (χε χε) εκει να δουμε τι ψαρια θα πιασουμε!!!!

    ReplyDelete