Pages

Wednesday, June 1, 2011

Αρακάς με αγκινάρες

Αφού μάθαμε -όσοι δεν ξέραμε- να καθαρίζουμε αγκινάρες, ας φτιάξουμε ένα κλασικό αγαπημένο φαγητό εποχής. Αρακά με αγκινάρες. Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ, όταν καθαρίζω τον αρακά, ο μισός καταλήγει ωμός στο στόμα μου. Καλά. Οκ. Όχι και ο μισός, αλλά όλα τα μικρά αρακάκια σίγουρα! Αν κάνετε κι εσείς το ίδιο, και σας αρέσει να μασουλάτε τον φρέσκο και τρυφερό αρακά, πάρτε λίγο παραπάνω από τον μανάβη. Έτσι κι αλλιώς, δεν μένει και πολύς αφού τον καθαρίσετε!



Αρακάς με αγκινάρες
Υλικά για 4 μερίδες
1.5-2 κιλά αρακά
4-5 αγκινάρες (ή όσες θέλετε για τον καθένα, υπολογίζοντας ότι η καθεμιά θα κοπεί στα 2)
2 καρότα (ή όσα θέλετε) κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια
2 πατάτες
μισό ματσάκι φρέσκο άνηθο ή 1 κ. σ. ξηρό
¼ κούπας λάδι ή περισσότερο
αλάτι, πιπέρι
χυμό ενός λεμονιού


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τον αρακά και τα καρότα.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες όπως μάθαμε, τις περνάμε με μια λεμονόκουπα και τις βάζουμε σε μπωλ που έχουμε στύψει μισό λεμόνι, για να μην μαυρίσουν.
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε τον αρακά και τα καρότα και τα γυρίζουμε λίγο στο λάδι.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις γυρίζουμε λίγο κι αυτές.
Ρίχνουμε λόγο νερό στο φαγητό και προσθέτουμε τις πατάτες αφού πρώτα τις καθαρίσουμε και τις πλύνουμε.


Ρίχνουμε τον άνηθο, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου μισή ώρα, προσθέτοντας νερό όταν χρειάζεται.


Μπορείτε να βάλετε όλα τα υλικά από την αρχή, αν όλα είναι κατάφρεσκα. Εκείνα που πάντα είναι πιο σκληρά είναι τα καρότα, μετά ο αρακάς και ακολουθούν οι αγκινάρες και τελευταίες οι πατάτες. Αν δεν θέλετε λοιπόν να τα ρίξετε όλα από την αρχή από φόβο πως θα λιώσουν οι πατάτες π.χ., ρίξτε τα με μικρή διαφορά χρόνου με τη σειρά που έγραψα. Οι αγκινάρες, αν δεν είναι τρυφερές ή δεν έχουν καθαριστεί σωστά, θα είναι σκληρές στις άκρες των φύλλων.


Αν σας φαίνεται λίγο το λάδι, πολύ απλά προσθέστε κι άλλο. Το φαγητό πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του.

Καλό μήνααααααααααααα! 
Καλό καλοκαίριιιιιι!

24 comments:

  1. Εγώ όταν φτιάχνω αγκινάρες δε μου μαυρίζουν ποτέ!!! Το κόλπο μου διαφέρει από το δικό σου!!!
    Πώς γίνεται;;;
    Απλούστατα γιατί δεν προφταίνουν...Αντίθετα μαυρίζουν τα χείλια μου και η γλώσσα μου!!!
    Καλά κατάλαβες...τις καταβροχθίζω έτσι ωμές!!! Γι'αυτό όταν θέλω να κάνω -τελικά- ένα φαγάκι με αγκινάρες χρησιμοποιώ αυτές που έχει καταψύξει η μαμά μου!!!
    Καλό μήνα και πολλά δροσερά φιλάκια από τις βροχερές Βρυξέλλες!!!

    ReplyDelete
  2. Καλοκαιρινό φαγάκι! Λαχταριστό! Κανείς από την οικογένειά μου δεν το τρώει οπότε μου φαίνεται ακόμα πιο λαχταριστό!

    ReplyDelete
  3. Λατρεμένο φαγητό!!!
    Σμουτς

    ReplyDelete
  4. Deli,νόστιμοοοο!
    Δεν έμαθα,δεν τα καταφέρνω ,τις διαλύω τις αγκινάρες στο καθάρισμα.
    Καλό μήνα-φιλιά!

    ReplyDelete
  5. καλο μηνα.
    το φιαχνω συχνα. πανεμορφο και αρεσει πολυ.

    ReplyDelete
  6. Πολύ νόστιμο το φαγητό σου σήμερα Κική , είναι απο τα αγαπημένα του μπαμπά μου κ η μητέρα μου το φτιάχνει πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες!

    καλημέρα & καλό μήνα :)

    ReplyDelete
  7. kalimera kai kalo mina!
    pentanostimo to eftiaxes kiki,gia sta xerakia sou!
    filia pola!

    ReplyDelete
  8. Καλό μήνα Κική, με πολλές νοστιμιές.

    ReplyDelete
  9. Καλό μήνα, αγκινάρες δεν έχω καθαρίσει ποτέ, τις παίρνω έτοιμες, αλλά το φαγητό μου αρέσει πάρα πολύ.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  10. σουπερ ντουπερ το φαγάκι σου !!! το φτιάχνω αρκετά συχνά.

    Καλό μήνα !!!!

    ReplyDelete
  11. πολύ αγαπημένο φαγάκι το κάνει η "μητέρα" και το ξεσ....ζω εγώ.
    φιλιά

    ReplyDelete
  12. Από τα αγαπημένα μου φαγητά της εποχής
    Καλό μηνα και καλο καλοκαίρι!

    ReplyDelete
  13. Στείλε καλέ, τον ξέρεις τον καημό μου που δε μου τρώνε τις αγκινάρες!
    Καλό μήνα:))

    ReplyDelete
  14. Κική μου!!!! ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΦΑΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΣΟΥ!!!!ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ!!!!¨))))ΜΑΤΣ ΜΟΥΤΣ ΜΑΤΣ ΜΟΥΤΣ!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  15. Καλο μηνα να εχεις Κικη, με ομορφα μαγειρεματα.Το φαγακι σου νοστιμοτατο.

    ReplyDelete
  16. Ahh Kikitsa, naxeres ti adynamia exw s'afto to fagaki..Zilevw!!Filakia!!

    ReplyDelete
  17. Βιολογικές αγκινάρες απο την γιαγια!! Ευτυχως μας εμαθες να τις καθαρίζουμε ...και τσουπ ...μια συνταγή για να τις φαμε!!!!
    Φιλια!

    ReplyDelete
  18. Μου αρέσει πολύ αυτό το φαγητό, το φτιάχνω συχνά!!!!

    ReplyDelete
  19. Ωραιότατο φαγάκι. Με φετούλα και μπόλικο ψωμάκι..μούρλια!

    ReplyDelete
  20. Κλασικό ανοιξιάτικο φαγάκι. Το ζήλεψα τόσο που θα το φτιάξω αύριο Παρασκευή!

    ReplyDelete
  21. Καλησπέρα αγαπητή μου Κική
    Καιρό είχα να περάσω από το σπιτικό σου
    Με τράβηξε ο αρακάς και οι αγκινάρες Φαγητό ωραίο, πεντανόστιμο και ελάφρύ για μας που δεν κάνει να τρώμε πολύ.....
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ReplyDelete
  22. Κορίτσια, κ. Ντένη,
    ευχαριστώ για τα σχόλια. Πραγματικά είναι ένα από τα ωραιότερα φαγητά της άνοιξης-καλοκαιριού. Όσο είναι φρέσκα ο αρακάς και οι αγκινάρες, αλλά ακόμα και με κατεψυγμένα, είναι τέλειο!

    ReplyDelete
  23. Αγαπημένο και φοβερό φαγάκι αυτό Κική μου. Κι όσο για τις αγγινάρες, να' σαι καλά που μοιράστηκες τον τρόπο καθαρισμού τους. Εγώ πάντα δυσκολεύομαι. Φταίει βέβαια ότι τις φτιάχνω μια στο τόσο αλλά και παλι, την έχω ταράξει τη μαμά μου στα τηλέφωνα για ερωτήσεις τέτοιου τύπου.

    ReplyDelete
  24. Και για μας αγαπημένο! Αχ αυτες οι μαμάδες την πληρώνουν πάντα! χαχα!

    ReplyDelete