Pages

Friday, February 18, 2011

Πέννες ολικής αλέσεως με μανιτάρια (και κρέμα light)

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο σας πάω, που λέει και η φίλη para-kelsoscooks. Τη μια συνταγή φουλ στις θερμίδες, την άλλη, light. Αυτό λέγεται ισορροπία;
Οπότε, πάμε για light συνταγή σήμερα, γιατί από βδομάδα, θα ρίξω θερμιδικές βόμβες! χαχα!


Πέννες ολικής αλέσεως με μανιτάρια (και κρέμα light)
Υλικά για 4-6 άτομα
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια αγαρικά (λευκά μικρά του εμπορίου) κομμένα σε λεπτές φετούλες
2 κ. γ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή λιωμένες
αλάτι
πιπέρι
½ κιλό πέννες ολικής αλέσεως
1 κούπα γάλα light
2 κ. γ. κορν φλάουρ
προαιρετικά
2-3 κ. γ. σουμάκ ή 1 κ. γ. καπνιστό κόκκινο πιπέρι (ή ακόμα και τίποτα!)

Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο.
Τα γυρίσουμε για 5-10 λεπτά, να μαλακώσουν.
Αν θέλουμε, ρίχνουμε σουμάκ ή άλλο μπαχαρικό ή τίποτα.
Προσθέτουμε ½ κούπα νερό, αφήνουμε να βράσουν 5-10 λεπτά μέχρι να πιουν το νερό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες (όχι παραβρασμένες, αλλά να κρατάνε).
Ανακατεύουμε μια κούπα γάλα με 2 κ. γ. κορν φλάουρ.
Σβήνουμε τη φωτιά, σουρώνουμε τις πέννες, τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το γάλα.
Αφήνουμε για λίγο πάνω στο ζεστό ακόμα μάτι της κουζίνας, ανακατεύοντας απαλά. Όσο πιο πολύ μείνει στο ζεστό μάτι, τόσο θα πήζει. Αν παραπήξει και θέλετε να το ζεστάνετε, προτιμήστε να ρίξετε λίγο γάλα αντί για νερό.
Σερβίρετε με τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών και μαύρο πιπέρι.

Στις παραπάνω φωτό, η "κρέμα" δεν φαίνεται ιδιαίτερα, γιατό το φωτογράφησα αμέσως μόλις πρόσθεσα το γάλα. Αν περιμένετε λίγο και δεν σερβίρετε αμέσως όπως είπα και πριν, το γάλα θα πήξει και θα είναι σαν κρέμα.

Tip:
Αν δεν θέλετε καθόλου κρέμα στο φαγητό, αφού σουρώσετε τις πέννες, ανακατέψετε τις με τα μανιτάρια και σερβίρετε αμέσως με τυρί και πιπέρι. Είναι εξίσου νόστιμα. (Φυσικά με την κρεμούλα δεν παίζονται).


Το φαγητό μας συνοδεύτηκε με ψωμί χωριάτικο που έγινε εύκολα και γρήγορα με μίξερ και σαλάτα πράσινη (iceberg) και ντοματίνια.

Οι ντόπιοι μην ξεχνάτε ότι σήμερα κυκλοφορεί το Στιγμές, με καινούρια συνταγή από τη μικρή κουζίνα. Διαβάστε τη και θα...κλάψετε από τα γέλια!

Επίσης, δείτε από περιέργεια μια νέα κατηγορία που πρόσθεσα με τις κατασκευές μου (κάτω από τη φωτό του τίτλου). Για να μην νομίζετε πως μαγειρεύω μόνο! ;-)

Καλό πσκ!

23 comments:

  1. Τα βλέπω στο ΣΜ τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και όλο λέω να πάρω, αλλά διστάζω μήπως δεν τους αρέσουν.
    Εχουν μεγάλη διαφορά στην γεύση Κικίτσα?
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  2. τα μακαρονια ολικης άλεσης ειναι πιο γευστικα απο τα ασπρα και μας χορταινουν περισσοτερο απο τα ασπρα λογω φυτικων ινών που περιεχουν και που κανουν καλό στο έντερο μας,αν και οι θερμιδες τους ειναι ιδιες!εξαιρετικα ελαφρυ και γευστικο φαγακι!

    http://diatrofikamystika.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Ωραία συνταγή Κική! Και τα ολικής μας αρέσουν πολύ. Τα μανιτάρια τα φτιάχνω έτσι, με ξινομυζήθρα αντί για κρέμα, σαν ορεκτικό. Ωραία ιδέα να συνδυαστούν με ζυμαρικό

    ReplyDelete
  4. Νόστιμο φαγητάκι, κρέμα γάλακτος παίρνω σπάνια στο σπίτι, προτιμώ να βάζω γάλα εβαπορέ. Τα ζυμαρικά ολικής είναι πολύ νόστιμα.
    Η ποδιά είναι πολύ ωραία. Τα σαπούνια εσύ τα έφτιαξες;;;; Πανέμορφα!!!

    ReplyDelete
  5. Κική μου,
    ωραιοτάτου θα έλεγα μου τρέχουν τα σάλια!

    ReplyDelete
  6. Μμμμμμ νοστιμότατο!!!! Να μια ωραία ιδέα για αύριο.....θα το δοκιμάσω.

    ReplyDelete
  7. Προσωπικά τρώω και light και πλήρες γεύμα.....αρκεί μετά να υπάρχει γλυκάκι!!!!!

    ReplyDelete
  8. Μπορεί να είναι light αλλά φαίνονται πολύ λαχταριστά!

    ReplyDelete
  9. Ωραίο αυτό, θα το δοκίμαζα, αλλά με κανονικές πέννες...

    Αλλά μου άρεσε το tip!!
    Μου επιτρέπετε να προσθέσω 2 tips ακόμα;
    Μου επιτρέπετε, ευχαριστώ.

    Tip 2: Και αν δεν θέλετε και τυρί γιατί παχαίνει, αφήστε μόνο τα μανιτάρια, θα είναι κάπως ψιλοάνοστο αλλά θα είναι εντελώς light!

    Tip 3: Και αν δεν θέλετε ούτε τα μανιτάρια και τα σκόρδα γιατί είναι φασαρία, αφήνετε μόνο τις νερόβραστες πέννες ολικής αλέσεως. Δεν θα είναι τόσο πεντανόστιμες, αλλά θα είναι ακόμα πιό light!
    Στην ανάγκη, και αν διαπιστώσετε ότι δεν τρώγονται με τίποτα, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με κανονικές πέννες!

    ReplyDelete
  10. Πολύ ωραίο πιάτο. Παίρνω κι εγώ αρκετές φορές ολικής άλεσης, αλλά οι ιδιότροποι δεν τις θέλουν και πολύ.
    Πότε θα τους μάθω να τρώνε δεν ξέρω!!
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  11. είναι ωραία τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και υγιεινά :)))

    ReplyDelete
  12. Μπραβο για την συνταγουλα !!!γιατι το υγεινο μπορει να ειναι και το ιδιο νοστιμο με το παχυντικο αν ξερουμε νατο κανουμε.Εγω σερβιρω στον άντρα μου που ειναι δυσκολος στο φαγητο(ευτυχως μονο εκει..) σπαγγετι ολικης χωρις να το ξερει,φρεσκια σαλτσα με ντοματες και μυρωδικα και τριμμενη γραβιερα και τρελαινεται.Το σπαγγετι δεν ειναι τοσο σκουρο και δεν το καταλαβαινει ανακατεμενο με τη σαλτσα.Εαν του το έλεγα τα τρωει θα ελεγε χαλια είναι!!Υγεινη μακαροναδα και πεντανοστιμη,γεματη αντιοξειδωτικα,πλουσια σε φυτικες ειναι που σωστα ειπατε πριν χορταινουν ευκολοτερα και κρατουν τα επιπεδα της γλυκοζης χαμηλα για περισσοτεργ ωρα.τελευταια πληροφορια γνωστη μαρκα(δεν ξερω αν κανει να πω) που εχει ονομα πολυ χρησιμου ζουζουνιου εβγαλε ολικης Νο 10 που καμια αλλη δεν εχει βγαλει ακομη..

    ReplyDelete
  13. Ωραία και απλή συνταγή.
    Κατ' αρχήν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πιο νόστιμα από τα λευκά! Εγώ αυτά αγοράζω πλέον.

    Και για light εκδοχές (μόνο στη μαγειρική όμως) βάζω και 'γω γάλα εβαπορέ, αυτό συνήθως υπάρχει στο σπίτι. Αλλά το φρέσκο με κορν φλάουρ μοιάζει επίσης καλή ιδέα. :)
    Καλό υπόλοιπο Σ/Κ!

    ReplyDelete
  14. Πολύ ωραίο φαγάκι αυτό. Και γι αυτούς που κάνουν δίαιτα αλλά και για τους άλλους...τους φαγανούς.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  15. Καλησπέρα Κική ...ποιός δίνει σημασία στις θερμίδες μπροστά σε ένα τέτοιο λαχταριστό πιάτο!

    ReplyDelete
  16. Έλενα, δεν είναι άνοστα. Ίσα ίσα. Αν μαγειρευτούν με νόστιμο τρόπο, δεν θα καταλάβουν τη διαφορά!

    Νίκη συμφωνώ!

    υγ. Δεν χρειάζεται να βάζεις τον τίτλο του μπλογκ σου στα σχόλια, γιατί το όνομά σου οδηγεί εκεί :-)

    Vita, βάλε τα με ξινομυζήθρα σε μακαρόνια! Τα σάλια μου έτρεξαν!

    Μανουσίνα κι εγώ συχνότερα βάζω γάλα, παρά κρέμα.
    Και την ποδιά και τα σαπούνια τα έφτιαξα εγώ! :-)

    Πόπη είναι να μην σου τρέχουν με ζυμαρικά;

    ReplyDelete
  17. Anthivolon, είναι και πανεύκολο και γρήγορο!

    Λίλα, χαχα! καλόοοο!

    Μαρία, ήταν!

    Κωνσταντινούλη ειρωνευόμαστε; Δεν σ΄αρέσει που δεν θα πλένεις εκατό κατσαρόλες μετά; Αμάν παράξενε!!! Σε σένα θα τα κάνω ΣΚΕΤΕΣ. Χωρίς ούτε καν τυρί!

    Μαρία, προτίμησε να ανακατεύεις όλη τη σάλτσα με τα ολικής. Δεν θα το καταλαβαινουν πολύ ή δεν θα διαμαρτύρονται τόσο.

    ReplyDelete
  18. Και λοιπόν, συμφωνώ!

    Νατάσα συμφωνώ. Και αν είναι νόστιμα μαγειρεμένα, δεν τους πειράζει!

    Dark chef είναι πράγματι νόστιμα. Βέβαια, εμένα ζυμαρικά δώσε μου και ό,τι να ΄ναι!

    Μάριον για όλους!

    Δήμητρα έλα ντε!

    ReplyDelete
  19. Α...!!! ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥ... ΤΕΛΕΙΟ!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  20. Μου αρέσουν πολύ τα ζυμαρικά ολικής, υπερέχουν και σε γεύση αλλά και σε θρεπτική αξία!
    Η μεγάλη μου κόρη στο Λονδίνο μόνο τέτοια τρώει, οι δικοί μου εδώ ούτε να τα δουν, γι αυτό τα στερούμαι κι εγώ!
    Πολύ νόστιμη και λάιτ η συνταγή σου Κικίτσα!
    Σε φιλώ...

    ReplyDelete
  21. μμμμ μου αρέσει που είναι light και τόσο νόστιμο!!!

    ReplyDelete
  22. Πολύ ωραίο φαγητό!!! ααα εγώ δεν κολλάω είτε με μπόλικες θερμίδες είτε με λίγες να είναι το φαγητό χιχιχι
    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  23. Georgiaxara ναι! Ευχαριστώ!

    Μπέττυ συμφωνώ! κΙ εμένα καμιά φορά κάνυν κόνξες! χαχα!

    Μαρία ιδανικό!

    Αστεράκι δωσ' του! χαχα!

    ReplyDelete