Μια στο καρφί και μια στο πέταλο σας πάω, που λέει και η φίλη para-kelsoscooks. Τη μια συνταγή φουλ στις θερμίδες, την άλλη, light. Αυτό λέγεται ισορροπία;
Οπότε, πάμε για light συνταγή σήμερα, γιατί από βδομάδα, θα ρίξω θερμιδικές βόμβες! χαχα!
Πέννες ολικής αλέσεως με μανιτάρια (και κρέμα light)
Υλικά για 4-6 άτομα
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια αγαρικά (λευκά μικρά του εμπορίου) κομμένα σε λεπτές φετούλες
2 κ. γ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή λιωμένες
αλάτι
πιπέρι
½ κιλό πέννες ολικής αλέσεως
1 κούπα γάλα light
2 κ. γ. κορν φλάουρ
προαιρετικά
2-3 κ. γ. σουμάκ ή 1 κ. γ. καπνιστό κόκκινο πιπέρι (ή ακόμα και τίποτα!)
Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο.
Τα γυρίσουμε για 5-10 λεπτά, να μαλακώσουν.
Αν θέλουμε, ρίχνουμε σουμάκ ή άλλο μπαχαρικό ή τίποτα.
Προσθέτουμε ½ κούπα νερό, αφήνουμε να βράσουν 5-10 λεπτά μέχρι να πιουν το νερό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες (όχι παραβρασμένες, αλλά να κρατάνε).
Ανακατεύουμε μια κούπα γάλα με 2 κ. γ. κορν φλάουρ.
Σβήνουμε τη φωτιά, σουρώνουμε τις πέννες, τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το γάλα.
Αφήνουμε για λίγο πάνω στο ζεστό ακόμα μάτι της κουζίνας, ανακατεύοντας απαλά. Όσο πιο πολύ μείνει στο ζεστό μάτι, τόσο θα πήζει. Αν παραπήξει και θέλετε να το ζεστάνετε, προτιμήστε να ρίξετε λίγο γάλα αντί για νερό.
Σερβίρετε με τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών και μαύρο πιπέρι.
Στις παραπάνω φωτό, η "κρέμα" δεν φαίνεται ιδιαίτερα, γιατό το φωτογράφησα αμέσως μόλις πρόσθεσα το γάλα. Αν περιμένετε λίγο και δεν σερβίρετε αμέσως όπως είπα και πριν, το γάλα θα πήξει και θα είναι σαν κρέμα.
Tip:
Αν δεν θέλετε καθόλου κρέμα στο φαγητό, αφού σουρώσετε τις πέννες, ανακατέψετε τις με τα μανιτάρια και σερβίρετε αμέσως με τυρί και πιπέρι. Είναι εξίσου νόστιμα. (Φυσικά με την κρεμούλα δεν παίζονται).
Το φαγητό μας συνοδεύτηκε με ψωμί χωριάτικο που έγινε εύκολα και γρήγορα με μίξερ και σαλάτα πράσινη (iceberg) και ντοματίνια.
Οι ντόπιοι μην ξεχνάτε ότι σήμερα κυκλοφορεί το Στιγμές, με καινούρια συνταγή από τη μικρή κουζίνα. Διαβάστε τη και θα...κλάψετε από τα γέλια!
Επίσης, δείτε από περιέργεια μια νέα κατηγορία που πρόσθεσα με τις κατασκευές μου (κάτω από τη φωτό του τίτλου). Για να μην νομίζετε πως μαγειρεύω μόνο! ;-)
Καλό πσκ!
Τα βλέπω στο ΣΜ τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και όλο λέω να πάρω, αλλά διστάζω μήπως δεν τους αρέσουν.
ReplyDeleteΕχουν μεγάλη διαφορά στην γεύση Κικίτσα?
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
τα μακαρονια ολικης άλεσης ειναι πιο γευστικα απο τα ασπρα και μας χορταινουν περισσοτερο απο τα ασπρα λογω φυτικων ινών που περιεχουν και που κανουν καλό στο έντερο μας,αν και οι θερμιδες τους ειναι ιδιες!εξαιρετικα ελαφρυ και γευστικο φαγακι!
ReplyDeletehttp://diatrofikamystika.blogspot.com/
Ωραία συνταγή Κική! Και τα ολικής μας αρέσουν πολύ. Τα μανιτάρια τα φτιάχνω έτσι, με ξινομυζήθρα αντί για κρέμα, σαν ορεκτικό. Ωραία ιδέα να συνδυαστούν με ζυμαρικό
ReplyDeleteΝόστιμο φαγητάκι, κρέμα γάλακτος παίρνω σπάνια στο σπίτι, προτιμώ να βάζω γάλα εβαπορέ. Τα ζυμαρικά ολικής είναι πολύ νόστιμα.
ReplyDeleteΗ ποδιά είναι πολύ ωραία. Τα σαπούνια εσύ τα έφτιαξες;;;; Πανέμορφα!!!
Κική μου,
ReplyDeleteωραιοτάτου θα έλεγα μου τρέχουν τα σάλια!
Μμμμμμ νοστιμότατο!!!! Να μια ωραία ιδέα για αύριο.....θα το δοκιμάσω.
ReplyDeleteΠροσωπικά τρώω και light και πλήρες γεύμα.....αρκεί μετά να υπάρχει γλυκάκι!!!!!
ReplyDeleteΜπορεί να είναι light αλλά φαίνονται πολύ λαχταριστά!
ReplyDeleteΩραίο αυτό, θα το δοκίμαζα, αλλά με κανονικές πέννες...
ReplyDeleteΑλλά μου άρεσε το tip!!
Μου επιτρέπετε να προσθέσω 2 tips ακόμα;
Μου επιτρέπετε, ευχαριστώ.
Tip 2: Και αν δεν θέλετε και τυρί γιατί παχαίνει, αφήστε μόνο τα μανιτάρια, θα είναι κάπως ψιλοάνοστο αλλά θα είναι εντελώς light!
Tip 3: Και αν δεν θέλετε ούτε τα μανιτάρια και τα σκόρδα γιατί είναι φασαρία, αφήνετε μόνο τις νερόβραστες πέννες ολικής αλέσεως. Δεν θα είναι τόσο πεντανόστιμες, αλλά θα είναι ακόμα πιό light!
Στην ανάγκη, και αν διαπιστώσετε ότι δεν τρώγονται με τίποτα, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με κανονικές πέννες!
Πολύ ωραίο πιάτο. Παίρνω κι εγώ αρκετές φορές ολικής άλεσης, αλλά οι ιδιότροποι δεν τις θέλουν και πολύ.
ReplyDeleteΠότε θα τους μάθω να τρώνε δεν ξέρω!!
Καλό Σ/Κ
είναι ωραία τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και υγιεινά :)))
ReplyDeleteΜπραβο για την συνταγουλα !!!γιατι το υγεινο μπορει να ειναι και το ιδιο νοστιμο με το παχυντικο αν ξερουμε νατο κανουμε.Εγω σερβιρω στον άντρα μου που ειναι δυσκολος στο φαγητο(ευτυχως μονο εκει..) σπαγγετι ολικης χωρις να το ξερει,φρεσκια σαλτσα με ντοματες και μυρωδικα και τριμμενη γραβιερα και τρελαινεται.Το σπαγγετι δεν ειναι τοσο σκουρο και δεν το καταλαβαινει ανακατεμενο με τη σαλτσα.Εαν του το έλεγα τα τρωει θα ελεγε χαλια είναι!!Υγεινη μακαροναδα και πεντανοστιμη,γεματη αντιοξειδωτικα,πλουσια σε φυτικες ειναι που σωστα ειπατε πριν χορταινουν ευκολοτερα και κρατουν τα επιπεδα της γλυκοζης χαμηλα για περισσοτεργ ωρα.τελευταια πληροφορια γνωστη μαρκα(δεν ξερω αν κανει να πω) που εχει ονομα πολυ χρησιμου ζουζουνιου εβγαλε ολικης Νο 10 που καμια αλλη δεν εχει βγαλει ακομη..
ReplyDeleteΩραία και απλή συνταγή.
ReplyDeleteΚατ' αρχήν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πιο νόστιμα από τα λευκά! Εγώ αυτά αγοράζω πλέον.
Και για light εκδοχές (μόνο στη μαγειρική όμως) βάζω και 'γω γάλα εβαπορέ, αυτό συνήθως υπάρχει στο σπίτι. Αλλά το φρέσκο με κορν φλάουρ μοιάζει επίσης καλή ιδέα. :)
Καλό υπόλοιπο Σ/Κ!
Πολύ ωραίο φαγάκι αυτό. Και γι αυτούς που κάνουν δίαιτα αλλά και για τους άλλους...τους φαγανούς.
ReplyDeleteΦιλιά
Καλησπέρα Κική ...ποιός δίνει σημασία στις θερμίδες μπροστά σε ένα τέτοιο λαχταριστό πιάτο!
ReplyDeleteΈλενα, δεν είναι άνοστα. Ίσα ίσα. Αν μαγειρευτούν με νόστιμο τρόπο, δεν θα καταλάβουν τη διαφορά!
ReplyDeleteΝίκη συμφωνώ!
υγ. Δεν χρειάζεται να βάζεις τον τίτλο του μπλογκ σου στα σχόλια, γιατί το όνομά σου οδηγεί εκεί :-)
Vita, βάλε τα με ξινομυζήθρα σε μακαρόνια! Τα σάλια μου έτρεξαν!
Μανουσίνα κι εγώ συχνότερα βάζω γάλα, παρά κρέμα.
Και την ποδιά και τα σαπούνια τα έφτιαξα εγώ! :-)
Πόπη είναι να μην σου τρέχουν με ζυμαρικά;
Anthivolon, είναι και πανεύκολο και γρήγορο!
ReplyDeleteΛίλα, χαχα! καλόοοο!
Μαρία, ήταν!
Κωνσταντινούλη ειρωνευόμαστε; Δεν σ΄αρέσει που δεν θα πλένεις εκατό κατσαρόλες μετά; Αμάν παράξενε!!! Σε σένα θα τα κάνω ΣΚΕΤΕΣ. Χωρίς ούτε καν τυρί!
Μαρία, προτίμησε να ανακατεύεις όλη τη σάλτσα με τα ολικής. Δεν θα το καταλαβαινουν πολύ ή δεν θα διαμαρτύρονται τόσο.
Και λοιπόν, συμφωνώ!
ReplyDeleteΝατάσα συμφωνώ. Και αν είναι νόστιμα μαγειρεμένα, δεν τους πειράζει!
Dark chef είναι πράγματι νόστιμα. Βέβαια, εμένα ζυμαρικά δώσε μου και ό,τι να ΄ναι!
Μάριον για όλους!
Δήμητρα έλα ντε!
Α...!!! ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥ... ΤΕΛΕΙΟ!!!
ReplyDeleteΦΙΛΑΚΙΑ!
Μου αρέσουν πολύ τα ζυμαρικά ολικής, υπερέχουν και σε γεύση αλλά και σε θρεπτική αξία!
ReplyDeleteΗ μεγάλη μου κόρη στο Λονδίνο μόνο τέτοια τρώει, οι δικοί μου εδώ ούτε να τα δουν, γι αυτό τα στερούμαι κι εγώ!
Πολύ νόστιμη και λάιτ η συνταγή σου Κικίτσα!
Σε φιλώ...
μμμμ μου αρέσει που είναι light και τόσο νόστιμο!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο φαγητό!!! ααα εγώ δεν κολλάω είτε με μπόλικες θερμίδες είτε με λίγες να είναι το φαγητό χιχιχι
ReplyDeleteΦιλιά
Καλή εβδομάδα
Georgiaxara ναι! Ευχαριστώ!
ReplyDeleteΜπέττυ συμφωνώ! κΙ εμένα καμιά φορά κάνυν κόνξες! χαχα!
Μαρία ιδανικό!
Αστεράκι δωσ' του! χαχα!