Pages

Monday, January 17, 2011

Τυρόπιτα με ξινομυζήθρα και φέτα

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τις γιορτές, ο καθένας μας υποθέτω δυσκολεύεται να προτείνει κάποιο φαγητό. Όλοι έχουμε φάει πολλά κρεατικά, πολλά γλυκά, πολλά απ' όλα. Μέσα στα πλαίσια αυτά και αφού έχω ήδη προτείνει ένα υγιεινό κεκάκι πρόσφατα, σήμερα προτείνω μια απλή τυρόπιτα.

Στις πίτες μου σπάνια βάζω αυγά, Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η γεύση των αυγών όταν είναι μέσα στις πίτες. Εδώ, έβαλα δύο όμως, για να είναι πιο δεμένο το μίγμα, αφού περιέχει μόνο λευκά τυριά. Αν αποφεύγετε τα αυγά, μπορείτε να τα παραλείψετε. Αν έχετε τη δυνατότητα επίσης να φτιάξετε χειροποίητο φύλλο, ακόμα καλύτερα. Αν όμως δεν έχετε χρόνο, προτιμήστε τα φύλλα κουρού, ή τα έτοιμα χωριάτικα φύλλα που κυκλοφορούν.

Τυρόπιτα με ξινομυζήθρα και φέτα
Υλικά για μεγάλο ταψί
1 πακέτο φύλλα κουρού (στη συσκευασία των 2 φύλλων)
για τη γέμιση
400 γρ. φέτα λιωμένη με πηρούνι ή με το χέρι
400 γρ. ξυνομυζήθρα λιωμένη με πηρούνι ή με το χέρι
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
δυόσμο κατά βούληση
πιπέρι ομοίως
λίγο γάλα για μέσα και λίγο για έξω ( ένα φλυτζάνι συνολικά)

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά της γέμισης.
Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί φούρνου.
Στρώνουμε το ένα φύλλο κάτω, τεντώνοντας προσεκτικά το φύλλο ώστε να πιάσει λίγο και τα πλαϊνά του ταψιού.
Βάζουμε από πάνω τα υλικά της γέμισης, απλώνοντας τα έτσι ώστε να πάνε παντού.
Βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο. Το τεντώνουμε απαλά ώστε να φτάσει στις άκρες τους ταψιού.
Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα ή τσιμπάμε τα 2 φύλλα ώστε να ενωθούν και να κλείσουν.
Από πάνω, βρέχουμε με λίγο γάλα φρέσκο ή εβαπορέ, και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.

Είναι καλό να τη χαράζουμε για να παίρνουν αέρα και να ψήνονται τα φύλλα. Δεν είναι απαραίτητο να κοπεί σε κομμάτια κανονικά. Απλά να χαραχτεί.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς, ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.


Συνοδέψτε τη με μια πράσινη σαλάτα εποχής και θα έχετε ένα πλήρες γεύμα!

Καλή εβδομάδα!

24 comments:

  1. Εξαιρετικη φαινεται η πιττα, ωραια ιδεα εδωσες Κικη.
    Ξινομυζηθρα εννοεις κρεμα ή σκληρο τυρι;

    Καλη βδομαδα.
    :)

    ReplyDelete
  2. Αντώνη χρόνια πολλά και καλά! :-)
    Η ξινομυζήθρα που παίρνω εγώ, είναι σαν ανθότυρο περίπου σε σκληρότητα. Όχι η ξερή η μυζήθρα που τρίβουμε.

    ReplyDelete
  3. Deli,μμμ,τέλεια είναι και την προτιμώ χωρίς αυγά.Πολλές φορές μάλιστα βάζω μόνο ασπράδια,για να δέσει,όπως λες.
    Ο κρόκος καλός για μια μασκούλα χιχι-έλα να δεις κάτι.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραία η συνταγή kiki, και ευκολη, αφου δεν με βάζεις να φτιάξω φύλλο!!!!(το χειρότερο μου)!!
    Ασε που η ξυνομυζήθρα μας εδώ ,αυτη την εποχή ειναι ΤΕΛΕΙΑ!!!!
    Υ,Γ ..
    για να μη λές πάλι ,οτι δεν πήρες ειδηση το giveaway , σε ενημερώνω, δες εδώ..
    http://ririfotiadi.blogspot.com/2011/01/give-away-2011.html
    Φιλιά και Καλή εβδομάδα!!!!

    ReplyDelete
  5. Κικίτσα πολύ καλή η πιτούλα με την ξινομυζήθρα, εδώ βρίσκουμε και στο Σ/Μ το κοντινό μας, οπότε στα προσεχώς!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  6. Κική μου πολύ ωραία η πίτα! Μου αρέσει που είναι χωρίς πολύ φύλλο και όχι βαριά!

    ReplyDelete
  7. Ευκολη,γρηγορη και νοστιμοτατη...
    Μπραβο!!!
    Καλη σου μερα και καλη εβδομαδα να εχεις!!!!
    Φιλια!!!

    ReplyDelete
  8. Εξαφανίστηκε το..σχόλιο μου ..ξανά απο την αρχή γλυκιά μου καλημερα, καλή εβδομάδα.. λατρεύω την τυρόπιτα και αυτή πρωί πρωί με κολάζει.. θα πάω και στον οδοντίατρο σε λίγο!

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα!!!
    Πολύ ωραία η τυρόπιτα Κικί μου. Και εμένα δεν μου αρέσουν τα αυγά μέσα, γι΄αυτό κάνω κάτι που κάνουν εδώ στα Χανιά. Βάζουμε στην γέμιση 2-3 κουταλιές νεσεστέ, ανάλογα την ποσότητα του μείγματος. Δεν μυρίζει, ούτε αλλάζει την γεύση, ενώ δένει τέλεια το μείγμα των τυριών. Δοκίμασε το μια φορά και θα δεις.
    Φιλάκια!!
    Καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  10. Ο άντρας μου είναι φανατικός της πίτας. Όπου πάμε ψάχνει να βρει τι είδος θα φάει. Θα του τη φτιάξω τώρα που θέλω να μου αναβαθμίσει το blog μπας και τον δελεάσω γιατί όλο δεν προλαβαίνει μου λέει.

    ReplyDelete
  11. καλημέρα, η τυροπιτούλα είναι ότι πρέπει, για όλες τις ώρες !

    καλή βδομάδα !!

    ReplyDelete
  12. Καλή βδομάδα Κικίτσα, παίρνω ένα κομματάκι φεύγοντας για τον ... δρόμο (μέχρι να πάω στο blog μου δηλαδή);-)
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Τέλεια!!!!!!!!! και έχω μια πείνα!!!
    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  14. Ελαφριά και νόστιμη φαίνεται η πιτούλα σου Κική! Καλή εβδομάδα:)

    ReplyDelete
  15. Υπέροχη και μοσχομυριστή!!!
    Τι καλά που σε άκουσα προχθές :)
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  16. τις πιτούλες τις αγαπάω πολύ ειδικά αν το φύλλο είναι χειροποίητο

    ReplyDelete
  17. Δεν την είχα σκεφτεί ποτέ έτσι την τυρόπιτα!!! Νόστιμη φαίνεται!!! Αλλά επειδή είμαι "σαλατού" να σου πω την αλήθεια τη σαλάτα τη ζήλεψα περισσότερο, μιας και εδώ από σαλατικά φτωχά και...φαρμακωμένα πολύ!!!

    ReplyDelete
  18. Ωραιος ο συνδυασμός ξινομυζήθρας και φέτας.

    Ναχα ένα κομματάκι τώρα..

    ReplyDelete
  19. Νοστιμοτατη και λαχταριστη η τυροπιτα σου.Καλη εβδομαδα να εχεις.

    ReplyDelete
  20. Ελένη πρέπει να σου στείλω άργιλο! χαχα!

    Ριρή δεν ξέρεις πόσο μου αρέσει η ξινομυζήθρα!!!
    Εγώ πάλι δεν έχω πρόβλημα με το φύλλο. Απλά μερικές φορές δεν προλαβαίνω!
    Α! Θα έρθω να δω!!! (αν και έβαλα το μπλογκ σου στον ριντερ τωρα και το βλεπω!).

    Εφη, γενικά όταν κάνεις τυρόπιτες, βάζε μέσα λίγο ανθότυρο ή ξινομυζήθρα. Τις κάνει νοστιμότατες!

    Αγγελική, σαν το σπιτικό φύλλο δεν είναι κανένα, αλλά και έτσι είναι νοστιμότατη!

    Γωγούλα καλωσήρθες! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  21. Αχτίδα, αν μπαίνεις με εξπλόρερ, χάνονται εύκολα τα σχόλια...
    Περαστικά στο δοντάκι!

    Λίνα, καλή ιδέα! Θα το δοκιμάσω αν και δεν έχω πρόβλημα να είναι και "άδετη" η γέμιση ;-)

    Κατερίνα!!! χαχα! Τάξε του για να στο φτιάξει!!! χαχα!

    Μαρία ευχαριστώ! Επίσης!

    Έλενα ευχαριστώωω! Επίσης!

    Αστέρι άστα! Μα κάνει μια πείνα!!!

    ReplyDelete
  22. Μαράκι, κάνω ελαφριές πιτούλες εγώ ;-) Ευχαριστώ! Σμουτς!

    Γιώργο ευχαριστώ!
    Αχ τι καλά που ήταν! Πολύ μου άρεσε. Και βγήκε όμορφο. Φιλικό, γλυκό... Πολύ χάρηκα που είχαμε μαζευτεί πάλι παρεούλα :-)

    μανουσίνα, παρομοίως!

    Μαρίνα κι εγώ λατρεύω τις σαλάτες!!!

    Μάριον πράγματι είναι καλός! :-)

    Κατερινα ευχαριστώ! Επίσης!

    ReplyDelete
  23. Ωραία πίτα και η ιδέα της ξινομυζήθρας μου αρέσει πολύ!

    ReplyDelete
  24. Πόπη έχω αδυναμία στην ξινομυζήθρα!

    ReplyDelete