Pages

Tuesday, December 7, 2010

Στόλλεν light

Λοιπόοοοον! Αρκετά τεμπελιάσαμε (λέμε τώρα...) τις τελευταίες μέρες, καιρός να βάλουμε και καμία συνταγή. Θα αρχίσω με γιορτινές συνταγές και μάλιστα γερμανικές. Η Νέλλη, μου έχει στείλει δύο συνταγές για στόλλεν. Μία light και μία full θερμίδων. Μαντέψτε ποια ήταν η πιο νόστιμη! Ω ναι!!! Δυστυχώς η 2η. Η light, θα μπορούσα να πω ότι μοιάζει με ένα σταφιδόψωμο, καλά αχνισμένο με ζάχαρη. Η 2η...δεν υπάρχουν λόγια να την περιγράψω. Ποίημα γεύσης! Θα ξεκινήσω με τη light που μπορείτε να τη δοκιμάσετε άμεσα, ενώ η άλλη, πρέπει αφού τη φτιάξουμε, να μείνει για εβδομάδες πριν καταναλωθεί, γι΄αυτό και θα τη βάλω άμεσα, σε περίπτωση που θελήσει κάποιος να την φτιάξει για τα Χριστούγεννα. Οι περιγραφές και συνταγή παρακάτω, είναι της Νέλλης. Οι δικές μου παρατηρήσεις, στο τέλος.

Η Κική μου δίνει την ευκαιρία για να σας πω κι εγώ δύο λόγια για το δικό μας Χριστόψωμο.
Χριστόψωμο; Χριστουγεννιάτικη κουλούρα; Στην κυριολεξία Stollen, σημαίνει κάτι σαν στοά, συνήθως σκαμμένη μέσα στη γη για να βγάζουμε από κει τους θησαυρούς της.
Το "Χριστόψωμο" αυτό είναι ένα, γνωστό για τους βόρειους λαούς και παραδοσιακό για τους γερμανούς, γλυκό των Χριστουγέννων. Η φόρμα του και η όψη του θυμίζουν, (αν και λίγο ''τραβηγμένο'') το Άγιο Βρέφος τυλιγμένο στις λευκές πάνες του. Γι' αυτό το γλυκό, μετά το ψήσιμο, τυλίγεται κυριολεκτικά στην άχνη ζάχαρη.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1329 στο Naumburg σαν χριστουγεννιάτικο δώρο/προσφορά στον εκεί επίσκοπο. Τότε βέβαια εξ αιτίας της νηστείας, χρησιμοποίησαν φυτικά λίπη και νερό αντί για γάλα, αλλά η φόρμα του και το σχήμα του, ήταν και παρέμεινε ίδιο μέχρι και σήμερα.
Είναι γλυκό φτιαγμένο από ζύμη με μαγιά. Ξεκίνησε σαν ένα γιγαντιαίο παρασκεύασμα, που είχε το λιγότερο 3 κιλά βούτυρο, 6 κιλά στεγνωμένα φρούτα, χωρίς να εξαιρέσουμε σταφίδα ξανθιά και μελαχρινή, καθώς και γλασέ κομματάκια πορτοκαλιού και λεμονιού (κόντιτα) και αλεύρι, πολύ αλεύρι, 10 κιλά πάνω κάτω.
Σήμερα υπάρχουν πολλές παραλλαγές για να κάνει κανείς ένα στόλλεν.
Στόλλεν με αμύγδαλα, με μάρτζιπαν, με στεγνά βερύκοκα. Στόλλεν με ζύμη από γιαούρτι, από λάδι, με γέμιση παπαρουνόσπορου κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Εγώ θα σας πω μια βασική κι απλή συνταγή πού έχει 5 φορές λιγότερες θερμίδες από ένα κανονικό στόλλεν.
Christstollen: γερμανική κουλούρα ή χριστόψωμο
Παίρνουμε λοιπόν:
200 γρ. σταφίδα ξανθιά
1 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
250 γρ. άπαχο γάλα
42 γρ. μαγιά φρέσκια
400 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
70 γρ. μαργαρίνη διαίτης
70 γρ. ασπρισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
100 γρ κόντιτα
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
1. Πλένουμε τις σταφίδες, τις στεγνώνουμε, τις ανακατεύουμε με το ρούμι/κονιάκ και λίγο νερό (1-2 κουταλιές) και τις αφήνουμε σκεπασμένες σ' ένα τάπερ να "τραβήξουν".
2. Ζεσταίνουμε το γάλα, λιώνουμε μέσα την μαγιά, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ζάχαρη και φτιάχνουμε ένα πηχτό χυλό πού αφήνουμε σκεπασμένο για 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
3. Στον χυλό/προζύμι (ας το πούμε κι έτσι), ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αυγό και το αλάτι και τα ζυμώνουμε όλα μαζί να γίνει η ζύμη λεία.
Κατόπιν ρίχνουμε την λιωμένη μαργαρίνη, τα αμύγδαλα και την κόντιτα, τα ξαναδουλεύουμε όλα μαζί και σκεπασμένα τ' αφήνουμε 30 λεπτά για να φουσκώσουν.
Με τα χέρια μας πλάθουμε ψωμί ή ψωμάκια στο μέγεθος και στο σχήμα που εμείς αγαπάμε.*

4. Βάζουμε τα Χριστόψωμα σ' ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τ' αφήνουμε άλλα 20 λεπτά για να ξαναφουσκώσουν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς* για 1 ώρα περίπου.
Όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Ιδανικά συνοδεύεται με βυσσινάδα ή κανελλάδα φτιαγμένη από τα χεράκια της Κικής (για όσους αποφεύγουν τον καφέ), με γάλα, με τσάι, με νερό !!!
Φιλιά και αγάπη σε όλους και όλες
Νέλλη

Tips:
Πέρυσι που το είχα κάνει, μου πήρε πολύ περισσότερο αλεύρι από αυτό που έλεγε η Νέλλη. Ο λόγος ήταν απλός. Είχα βάλει πολύ αλεύρι στο προζύμι. Φτιάξτε το προζύμι με λίγο αλευράκι από τη συνολική ποσότητα (100-150 γραμμάρια), έτσι ώστε το υπόλοιπο να μπει μετά. Χρειάστηκε να προσθέσω μόνο λίγο τη 2η φορά, για να καθαρίσω τα χέρια μου. Μην προσθέσετε πολύ αλεύρι, παρόλο που η ζύμη θα δείχνει ότι μπορεί να το πάρει. Προτιμήστε στο τέλος να τυλίξετε τη ζύμη με αλεύρι, προκειμένου να μπορείτε να τη δουλέψετε, παρά να τη ζυμώσετε στο τέλος και να χρειάζεται όλο και περισσότερο αλεύρι.

Το αρνητικό της συνταγής, είναι ότι το στόλλεν ξεραίνεται γρήγορα. Εξαιτίας της απουσίας πολλής λιπαρής ύλης, δεν μένει μαλακό για μέρες. Με αυτή τη δόση, έφτιαξα 2 μικρά στόλλεν. Τυλίξτε το με μεμβράνη για να μην ξεραθεί και καταναλώστε το άμεσα καλύτερα.

Εγώ το έψησα στους 180 βαθμούς για να μην καεί. Αν χρειάζεται, βάζουμε αλουμινόχαρτο.

Για το σχήμα τους, αφού διαιρέστε τη ζύμη στα δύο, φτιάξτε ένα παραλληλόγραμο με το κάθε ζυμαράκι και διπλώστε τη ζύμη στα δύο.

Καλή επιτυχία και αναμείνατε τη θερμιδοφόρα συνταγή, που είναι πεντανόστιμη!

update: Τη συνταγή για κανελλάδα χωρίς αλκοόλ, που προτείνει η Νέλλη (επειδή της είχα στείλει), μπορείτε να βρείτε στο καινούριο μου βιβλίο! :-)

19 comments:

  1. Καλημέρα! το έχω φτιάξει πολλές φορές με την ίδια συνταγή από to hfl της Νέλλης! Μάλιστα της είχα ζητήσει τότε και την κανονική εκδοχή :-)

    ReplyDelete
  2. WOW!!! Super είναι!!! μιλάμε το τσακίζωωωωωωωωωωωω
    Φιλάκιαααααααα

    ReplyDelete
  3. Άντε βρε Κικίτσα, χθες τα βράδυ έφτιαξα κι' εγώ. Και τα φωτογράφησα, είπα και να κάτσω να γράψω το post, μα δεν πρόκαμα... Άντε αύριο θα βάλω την δικιά μου εκδοχή.

    ReplyDelete
  4. Deli,εννοείται ότι είναι τέλειο!
    Προτιμώ τη λάιτ εκδοχή,χωρίς πολύ βούτυρο.
    Μια φετούλα, παρακαλώ, να την τσακίσω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Να είχα ένα κομματάκι μαζί με το καφεδάκι μου....Μπράβο Κική μου!!!

    ReplyDelete
  6. Έχω δοκιμάσει κι εγώ το στόλεν στη Γερμανία και ξέρω τι θα πει.....επειδή όμως είμαι επιρρεπής στις λιχουδιές θα προτιμήσω το light....τρομάρα μου!

    ReplyDelete
  7. Εγώ πάντως περιμένω και το μη light χα χα χαα!!!
    Πάντως κι αυτό λαχταριστό φαίνεται, μύρισαν Χριστούγεννα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Πω πω!! Κική μου τέλειο!!
    Θα το φτιάξω και θα το φάω άμεσα, έτσι δεν λες; έτσι με συμφέρει και μένα!
    Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  9. poli area sidagi, souper.... Alla o kosmos dipsame gia na pioume ta kainouria Liker!!!!

    ReplyDelete
  10. Aααα!! Περιμένω την πιο "βαρειά" και λιπαρή συνταγή και δίαιτα από Δευτέρα, ή μάλλον από του χρόνου!!!
    XAXA!!!

    ReplyDelete
  11. Μπραβο Κικι, τέλεια σου βγηκε!!!

    ReplyDelete
  12. κοριτσάκι, συγχαρητήρια για το βιβλίο πρώτα πρώτα.
    Στολεν τσακίζω και θα το κάνω σύντομα και εννοείται θα ενημερώσω.
    φιλιά γιορτινά

    ReplyDelete
  13. Πολύ ωραίο το light και πολύ εμφανίσιμο αλλά και εγώ το άλλο περιμένω:))

    ReplyDelete
  14. Κάπου είχα διαβάσει κι εγώ την ιστορία του Stollen, είναι όπως το περιγράφεις ή όπως το περιγράφει η Νέλλη μάλλον :)
    Χε, χε νομίζω πως κανένας από τους αναγνώστες τελικά δεν θα περίμενε μέχρι τα Χριστούγεννα έχοντάς το "θαμμένο", είτε με τη light είτε με την "αμαρτωλή" εκδοχή!

    ReplyDelete
  15. Vita...την οποία θα βάλω κι εγώ εδώ σύντομα! χαχα!

    Αστεράκι, αμ εγώ τι κάνω;

    Πηνελόπη, θα πάω να τη δω!

    Ελένη, εγώ που έχω φτιαξει και τις δύο, προτιμώ τη 2η! Χεχε!

    ReplyDelete
  16. Νατασα, αχ...Είναι πειρασμός!

    Λίλα, τα light μας μάραναν! χαχα! Εμένα πρώτη!

    Έλενα και καλά κάνεις! Είναι καλύτερη!

    Μαρία, άμεσα! Άμεσα! χαχα!

    Γιάννη μου, θα πιείτε και λικεράκια! Μην ανησυχείς!

    ReplyDelete
  17. kikop80 χαχα! Από του χρόνου που είναι κοντά!!!

    Νίκο, και πού να δεις το κανονικό!
    Ευχαριστώ!

    Πόπη, θα προτεινα να κάνεις τη φουλ βέρσιον! :-)))

    Μαράκι έρχεταιιιιι!

    Νταρκ σεφ, έρχεται και η συνέχεια της ιστορίας. Μπορείς να την είχες διαβάσει στο χφλ!

    ReplyDelete
  18. μπορώ να χρησιμοποιήσω ξηρή μαγιά αντί για φρέσκια;

    ReplyDelete