Pages

Monday, July 12, 2010

Βλίτα γιαχνί

Σήμερα κλείνουμε 3 εβδομάδες, που μόνο καλοκαίρι δεν ζούμε. Τρεις εβδομάδες, χωρίς μπάνια, χωρίς εξόδους, χωρίς τίποτα. Για άλλη μια φορά, το σύμπαν μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό πράγμα είναι η υγεία...Ένας να νοσήσει στην οικογένεια για τα καλά, ταλαιπωρούνται πολλοί. Ελπίζουμε αυτή την εβδομάδα να ηρεμήσουμε επιτέλους και να συνεχίσουμε τη ζωή μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Πέρυσι, κάποια στιγμή στο τέλος του καλοκαιριού, είχα πάει στη μάνα μου στην Πάτρα. Τα χόρτα, είναι στην καθημερινή της διατροφή, υποχρεωτικά. 'Ετσι, κατά καιρούς σκαρφίζεται τρόπους, διαιτικούς πάντα, για να τα κάνει πιο νόστιμα. Τα βλίτα βέβαια, δεν νομίζω ότι χρειάζονται κάτι παραπάνω για να είναι νόστιμα, αλλά λέμε. Εκείνη τη μέρα λοιπόν, είχε κάνει βλίτα γιαχνί. Τι νοστιμάδα ορέ παιδιά!!! Με φετούλα και φρέσκο ψωμί, ήταν όνειρο. Μια και δυό, όταν γύρισα, πήρα βλίτα για να τα φτιάξω κι εγώ. Νόστιμα, δεν λέω... Αλλά σαν εκείνα της μάνας, δεν... Μα τι κέρατο; Μαγικά τους κάνουν;;;;

Βλίτα γιαχνί
Υλικά
800 γρ. βλίτα
αλάτι
1 χάρτινο τριγωνάκι σάλτσα ντομάτας ή 1-2 κ. σ. πάστα ντομάτας
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
λίγο λάδι (2-3 κ. σ.)
Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα βλίτα από τα σκληρά μέρη τους και τα πλένουμε.
Βάζουμε αρκετό νερό στην κατσαρόλα να βράσει.
Όταν βράσει, ρίχνουμε τα βλίτα και τα βράζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να είναι μαλακά.
Σουρώνουμε τα βλίτα σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε εκεί.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα βλίτα, βάζουμε λίγο λάδι.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή σκόρδο και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε τη ντομάτα και 1-2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε τα βλίτα μέσα στη σάλτσα, αλατίζουμε αν χρειάζεται και βράζουμε για 4-5 λεπτά.
Απολαμβάνουμε με ζυμωτό ψωμί, φέτα και χυμό λεμονιού από πάνω αν θέλουμε (για μένα επιβάλλεται).

Καλή εβδομάδα!

28 comments:

  1. Η πεθερά μου τα έφτιαχνε και έτσι τα έμαθα. Να είχα λίγα!
    Υπομονή Κικίτσα, ας είναι περαστικά και όλα τα άλλα περνάνε!
    καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  2. Εϋχομαι ότι καλύτερο για την οικογένεια σου. Να είναι όλα περαστικά και μικρά.

    Αυτό το πιάτο είναι εντελώς το στιλ μου και θα το φτιάξω οπωσδήποτε!

    ReplyDelete
  3. Big mama, αυτό κάνουμε. Υπομονή. Ευχαριστώ!

    Efi, ευχαριστω! Θα σ' αρέσουν!

    ReplyDelete
  4. Ούπς! Μόλις βρήκα τι θα φτιάξω σήμερα.Μου έφεραν χθες το απόγευμα μια τσάντα ολόφρεσκα.
    Καλημέρα και καλή βδομάδα.Εύχομαι να ξεπεραστεί εύκολα ό,τι σας δυσκόλεψε την προηγούμενη βδομάδα.

    ReplyDelete
  5. Υπομονη καλη μου!!!!τα δυσκολα περασαν!!!Αστα να μεινουν πισω....τωρα ..σκεψου..το...μπροστα....και να ειναι φωτεινο....Πολυ ωραια τα βλητα...ετσι...δεν τα εχω κανει...ισως τα δοκιμασουν και τα παιδια!!!η....ντοματουλα κανει θαυματα....!!!!

    ReplyDelete
  6. καλημέρα!
    η αλήθεια είναι οτι δεν τα συναντάς συνήθως έτσι τα βλήτα, αλλα και σε αυτή την εκδοχή τους φαίνονται πεντανόστημα!

    ReplyDelete
  7. Εδώ στα Χανιά είναι κλασικό φαγητό. Το κάνουμε λίγο διαφορετικό βέβαια, αλλά είναι τέλειο!!!!
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  8. καλεεε!!!πεθαινω!!!το αγαπημενο μου καλοκαιρινό φαγάκι!!κι ενα κομματι φετα απο διπλα παρακαλω...και φρεσκο τραγανο ψωμι....έλεος!

    ReplyDelete
  9. Πρώτα πρώτα περαστικά κι εύχομαι γρήγορα να γίνουν όπως πρέπει καλοκαιρινά όλα.
    Λοιπόν σ αυτά τα βλίτα (εμένα μ αρέσουν βλήτα) γιαχνί καποια στιγμή είχα κι έβαλα ελάχιστο στακοβούτυρο. ΄Αλλο πράμα! Του πάει πολύ όπως και σε οποιαδήποτε γιαχνί χόρτα κάνετε.
    Νένα Δεν ξέρω γιατί αλλα δεν με δέχτηκε επωνύμως.

    ReplyDelete
  10. kiki....εκανα χθες....μαζι με τα κρητικα παξιμαδια..της...vita...και τα ζακυνθινα.....και τα δυο...πεντανοστημα....η διαφορα....ειναι οτι εχει περισσοτερο λαδι της vita...και αποκτα αλλη υφη και γευση....ΑΣΕ...ντερμπι...στο σπιτι.....και ειμαστε και πολλοι....Αυτα μου κανετε...και μαγειρευω...δυο ..δυο τις συνταγες...χιχι....ANTE...αφησα τις δημιουργιες μου..και το ερειξα στη μαγειρικη!!!!!.....

    ReplyDelete
  11. Κική καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Πέρασε από το blog μου να σε κεράσω ένα κριτσίνι!

    ReplyDelete
  12. Mπορώ να φάω απέραντες ποσότητες, μόνο που βάζω φρέσκια ντοματούλα κομμένη σε κυβάκια! Τι στο καλό 2 κιλά ντομάτες κόβω μέρα παραμέρα, πρέπει να καταναλωθούν!

    ReplyDelete
  13. Κατ'αρχάς σας εύχομαι γρήγορα περαστικά!!!!!

    Τα βλίτα τα λατρεύωωωωωωωωωω

    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  14. Κική περαστικά εύχομαι. Μέσα απ'την καρδιά μου!

    Τα βλίτα είναι τόσο νόστιμα. Δυστυχώς στην Ολλανδία δεν υπάρχουν. Έχεις δίκιο όταν λες πως δε χρειάζονται τίποτα παραπάνω από τη συνοδεία ενός κομματιού φέτας και φρέσκου ψωμιού.
    Μάγδα

    ReplyDelete
  15. Με τομάτα δεν τα έχω δομιμάσει...
    βραστά με λάδι και ξύδι τους δίνω και καταλαβαίνω..

    Περαστικά εύχομαι και όλα να πανε καλά..να αρχίσουν και τα μπάνια :)
    Φιλιά

    ReplyDelete
  16. Εμείς τα βλίτα τα λέμε κουτόχορτα!
    Θέλω κουτόχορτο! Έλα που εδώ δεν υπάρχουν...

    Κουράγιο...

    ReplyDelete
  17. Το ίδιο περνάει και η δική μου οικογένεια Κική. Εμεις κλείσαμε 46 ημέρες χωρίς να καταλάβουμε ότι είμαστε στο καλοκαίρι. Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Το πολυτιμότερο αγαθό η υγεία. Τα βλήτα είναι τα αγαπημένα μου σε χόρτα. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους ανθρώπους βλήτα χα, χα.
    Περαστικά και υπομονή. Μετά από μία φουρτούνα έρχεται η νηνεμία.

    ReplyDelete
  18. κοντοχωριανές οι μανάδες μας και τα χόρτα τα τρώω με ευχαρίστηση...απλά,βραστά,με λάδι και λεμόνι

    ReplyDelete
  19. Vita, αμ θα ψάξω να βρω κι εγώ γιατί μου άνοιξε η όρεξη! Ευχαριστούμε πολύ!

    Ιριδα, τα δύσκολα είναι ακόμα εδώ. Απλώς κλείσαμε 3 βδομάδες και πάμε για 4η... Φτιάξε τα έτσι. Θα σας αρέσουν!

    Λιβύα, απ' ο,τι έχω καταλάβει, στην Κρήτη τα τρώνε κι έτσι! Είναι νόστιμα πάντως!

    Λίνα, περιμένω να δω στο μπλογκ και το δικό σας τρόπο!

    ReplyDelete
  20. Κουκ, τα ίδια είπα κι εγώ. Φέτα και ψωμί πλιζ!

    Νένα ευχαριστούμε. Κι εγώ τα προτιμώ βλήτα και απορώ γιατί πρέπει όλα να τα διορθώνει το word ή ο κάθε ειδικός! Γενικά τα χόρτα γιαχνί είναι πολύ νόστιμα!

    Ιριδα, λογικα, θα ήταν πιο τριφτά (;) λόγω περισσότερου λαδιού; Για πες!

    Δήμητρα, τέλεια τα έκανες τα κριτσίνια μου! χαχα! Φιλιά!

    Λίλα, συμφωνώ για τη φρέσκια ντοματούλα τώρα που την έχουμε!

    ReplyDelete
  21. Αστέρι ευχαριστώωω! Κι εγώ!

    Μάγδα ευχαριστώ πολύ! Κρίμα που δεν βρίσκεις εκεί!

    Μάριον ευχαριστώ! Δοκίμασέ τα κι έτσι!

    Αγγελική ούτε κι εκεί ε; Κουράγιο...ναι...

    Κατερίνα 46;;;; Πωωωω...Ασε γιατί ο πατέρας ενός φίλου μου ήταν 3 μήνες μέσα, χωρίς αίσιο τέλος... Αστα. Περαστικά και σε σας! Ευχαριστώ!

    Και λοιπόν κι εγώ τα τρώω με οποιονδηποτε τρόπο! Τα λατρεύω!

    ReplyDelete
  22. Φέτος αυτό με τις αρρώστιες και τα νοσοκομεία είναι άλλο πράγμα, όλοι περνάνε μια βόλτα, δυστυχώς. Τι να κάνουμε και οι αρρώστιες για τους ανθρώπους είναι. Περαστικά σας λοιπόν. Μέχρι πριν 3-4 χρόνια δεν έτρωγα χόρτα και φέτα, τώρα νοιώθω ότι πρέπει να καλύψω το κενό τόσων χρόνων. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα βλήτα και κοκκινιστά είναι μούρλια. Αν βρω αύριο θα τα φτιάξω (στην δκή μου παραλλαγή) με ψητό ψαράκι. Έχω την εντύπωση ότι τα φαγητά της μαμάς μας, μας αρέσουν πάντα γιατί μας ταξιδεύου στον χρόνο με γεύσεις και μυρωδιές...

    ReplyDelete
  23. Είχα γράψει και χτες κι εξαφανίστηκε!
    Τα βλίτα της μάνας σου μήπως ήταν άγρια γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά στη νοστιμιά.
    Τα έχω κάνει πρόσφατα με λίγο διαφορετικό τρόπο αλλά δεν πρόλαβα να τα γράψω.
    Για τα υπόλοιπα προσπάθησε να κρατήσεις λίγο πιο πολύ τα ευχάριστα και κάντε υπομονή είναι να μη σου τύχει.
    Πολλά φιλιά και τις ευχές μου.

    ReplyDelete
  24. Εγώ βαζω φρεσκια ντοματα, σκορδο, κρεμμυδι, παταταες και κολοκυθακια ή καικολοκυανθούς και δεν τα βραζω τα βλήτα πρώτα. Πρώτα τα μαραίνω στο λάδι που έχει μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτω ντομάτα φρέσκια, σκόρδο, πατάτες και κολοκυθάκια και τα αφήνω να βράσουν όλα μαζί. ΣΑν χρειαστεί βάζω λίγο νερό.
    Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει προκύψει στην οικογένεια σου αλλά καλό κουράγιοκαι υπομονή.

    ReplyDelete
  25. Κική τα βλίτα σου ήταν θαυμάσια.(Κι εμείς τα κάνουμε γιαχνί χωρίς να τα πρωτοζεματίσουμε όμως).
    [Αλήθεια πώς ξέρεις ότι δεν έχω δει το βιβλίο σου; :-))]
    Παρεπιπτόντως, επειδή κι εγώ είχα το δίλημμα βλΙτα ή βλΗτα είδα το λεξικό του Τεγόπουλου και τα λέει βλίτα

    ReplyDelete
  26. Μανουσινα ευχαριστώ.
    Τα χόρτα μου άρεσαν από πάντα. Παρόλα αυτά, δεν τα μαγειρεύω κι εγώ συχνά...

    Ξανθή, δεν νομίζω. Η διαφορά ήταν στη σάλτσα. Οχι στη γεύση των βλίτων.
    Ευχαριστώ!

    Ανώνυμη, ευχαριστώ για τη συνταγή και για τις ευχές! Να είσαι καλά!

    Vita, θα ακολουθήσω και τον δικό σου τρόπο. Για το γιώτα ή ήτα, είχα δει κι εγώ λεξικό.
    Όσο για το βιβλίο, το υπέθεσα, επειδή τα κριτσίνια της Δήμητρας δεν μου θυμίζουν αυτά που έχω βάλει εδώ, αλλά άλλα του βιβλίου! :-)

    ReplyDelete
  27. Αχ Κικη καποια φαγητα της μαμας εχουν αλλη νοστιμαδα,ειναι αυτο το κατι... ποιο? μακαρι να ηξερα τι.

    ReplyDelete
  28. Δημιουργία, άδικο δεν έχεις! :-)

    ReplyDelete