Pages

Monday, July 5, 2010

Παγωτό καϊμάκι

Το να βρεις σαλέπι στη Ζάκυνθο, ακούγεται σαν ανέκδοτο. Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Για να φτιάξεις παγωτό καϊμάκι, χρειάζεσαι σαλέπι. Οπότε, όταν βρέθηκα στην Αθήνα, σε μία από τις βόλτες στα μπαχαρτζίδικα, είχα σημειώσει να πάρω σαλέπι. 'Ηξερα ότι είναι ακριβό. Το λέω προκαταβολικά για όσους δεν ξέρετε την τιμή του, για να μην πάθετε τίποτα όταν θα την ακούσετε! Έψαξα με τα μάτια να εντοπίσω το ράφι με το σαλέπι. Ουπς! Νά το! Σαλέπι: 114 ευρώ το κιλό!!! ΓΛΟΥΠ! Αφού ξεπέρασα το πρώτο σοκ και μάζεψα την κάτω σιαγόνα που είχε πέσει ίσαμε το πάτωμα από την έκπληξη, σκέφτηκα ψύχραιμα, ότι μπορεί μεν να είναι πανάκριβο, αλλά χρειάζεσαι πολύ λίγο για να φτιάξεις ό,τι χρειάζεσαι. Έτσι, αγόρασα 50 γραμμάρια, τα οποία, έτσι για την ιστορία, αφού έφτιαξα 2 φορές καϊμάκι και 1-2 φορές σαλέπι για το κρύωμα, έχω ακόμα.

Πράγματι είναι πανάκριβο. Τυχαίο; Δεν νομίζω! Το σαλέπι, είναι μια σκόνη, που προέρχεται από ένα είδος άγριας ορχιδέας, ή αλλιώς σερνοκοβότανο, στο οποίο απέδιδαν αφροδισιακές ιδιότητες και πίστευαν ότι βοηθάει στο να κάνεις αρσενικά παιδιά. Είναι δυναμωτικό, βοηθάει στα προβλήματα στομάχου και εντέρων, είναι θερμαντικό, κατά του κρυολογήματος, μαλλακτικό για το λαιμό, τονωτικό, πλούσιο σε άμυλο και μεταλλικά άλατα.

Ας αφήσουμε το σαλέπι τώρα και ας πάμε στο καϊμάκι. Για το αυθεντικό παγωτό καϊμάκι, οι ειδικοί, λένε ότι το τέλειο είναι, να βρείτε αυθεντικό καϊμάκι. Αυτό κι αν αποτελεί ανέκδοτο για τη Ζάκυνθο! Για το γάλα και την κρέμα, θέλουμε πλήρη λιπαρά. Το έχω φτιάξει και με αγελαδινό γάλα και με ανάμιξη αγελαδινού-κατσικίσιου. Νομίζω πως το 2ο ήταν καλύτερο. Τη μαστιχωτή υφή του, την οφείλει στο σαλέπι. Και για να πω την αλήθεια, πριν λίγες εβδομάδες, είδα επιτέλους για πρώτη φορά εδώ σε σμ, σαλέπι σε φακελλάκια.

Παγωτό καϊμάκι
Υλικά
2 κούπες κρέμα γάλακτος
1 κούπα φρέσκο αγελαδινό γάλα πλήρες
1 κούπα φρέσκο κατσικίσιο γάλα πλήρες
½ κούπα ζάχαρη
1 ½ κ. γ. σαλέπι
1 δάκρυ μαστίχας

Εκτέλεση
Μέσα σε μπλέντερ λιώνουμε τη μαστίχα με λίγη από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε σε μισή κούπα γάλα το σαλέπι. Χτυπάμε με μιξεράκι του φραπέ για να λιώσει.
Βάζουμε σε μισή κούπα γάλα τη μαστίχα. Χτυπάμε κι αυτή με το μιξεράκι για να ανακατευτεί καλά. (Εναλλακτικά, την βάζουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε εκεί).
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί αλλά όχι να κάψει.
Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το γάλα με το σαλέπι και το γάλα με τη μαστίχα και ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα. Είναι πολύ σημαντικό να ανακατεύουμε και να χτυπάμε το μίγμα με σύρμα κατά τη διάρκεια της παρασκευής, για να μην σβολιάσει και να μην κολλήσει.
Προθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, πάντα ανακατεύοντας και χτυπώντας με το σύρμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και το βάζουμε σε μεταλλικό ή πλαστικό μπωλ.
Ανακατεύουμε ανά 1-2 ώρες με πηρούνι.
Σερβίρουμε με βύσσινο και καβουρντισμένο αμύγδαλο.

Tips:
Αν δεν σας αρέσει η μαστίχα βάλτε λιγότερη αλλά μην την παραλείψετε.
Αν βάλετε πολύ σαλέπι, ενδέχεται το μίγμα να σφίξει πολύ.
Αν τυχόν σας σβολιάσει το μίγμα, χτυπήστε το με μπλέντερ χειρός. Στην ανάγκη, περάστε το μίγμα από σουρωτήρι.

Καλή εβδομάδα!

52 comments:

  1. Κάθε φορά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης βλέπω που χτυπούν σε ειδικούς κάδους salepi dondurma και δεν πλησιάζω (για λόγους δίαιτας) και το ονειρεύομαι για μέρες! Τώρα εσύ δίνεις την οριστική βολή....

    ReplyDelete
  2. ΣΛΟΥΡΠ,
    αυτό το αποφεύγουμε στο σπίτι, διότι θέλουμε κουβάδες, βρίσκουμε από όλα τα αυθεντικα υλικά για την παρασκευή του αλλά είναι πειρασμός το άτιμο!!!!

    ReplyDelete
  3. Bravo Kiki, poli oraio pagoto kaimaki (ntondourma). To parankgelo kathe xpono sthn Thessaloniki.

    ReplyDelete
  4. Το έχω φτιάξει μια φορά αλλά οι άντρες μου δεν ενθουσιάστηκαν και το έφαγα όλο μόνη μου!
    Αυτός είναι και ο λόγος που δεν το ξαναέφτιαξα! Στέλνεις ένα μπολάκι?
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα!!Από τα πιο ωραία παγωτά!Ειδικά με τα σιροπιαστά γλυκά που συνδυάζεται...άσε...πειρασμός!Πάντως όπως λες έχω δει και στο σούπερ μάρκετ να έχουν φακελάκι-ρόφημα σαλέπι πια.

    ReplyDelete
  6. Ax τέλειο το καιμάκι!Μου θυμίζει την παλιά μου γειτονιά:))
    Το σπιτικό φαντάζομαι α είναι 3 φορές καλύτερο ετσι?
    Καλή βδομάδα Κική!!

    ReplyDelete
  7. Παγωτο καιμακιιι!!!!!!Υπεροχο!!Φανταστικο!!!!!νομιζω οτι εαν το δοκιμασεις μια φορα...δεν ξεχνας ποτε....την αισθηση ....που σου αφηνει στο στομα.....η γευση του....!!ειμαι φανατικη!δεν φαινεται ..Ε!Ε!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!

    ReplyDelete
  8. καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    καϊμάκι και βυσσινάκι απο πάνω! σλουπρ!

    ReplyDelete
  9. Πόσο άνοστο μου φαίνεται το χθεσινό light της παγωτομηχανής μου μπροστά στο δικό σου!!{Κακούργα!!!χι,χι,χι..}
    Αγαπημένο ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, θα ετοιμαστεί ως έκπληξη στους καταφθάνοντας στο νησί σύντομα!
    Καλή βδομάδα/Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα, γύρισα με 25 κιλά βύσσινα και τώρα κάνω γλυκό, βάζεις το παγωτό;;;
    Καλή βδομάδα κι εύχομαι αύριο τα καλύτερα!!!

    ReplyDelete
  11. Αγγελική, χτύπα κι άλλο που λένε! ;-)

    Γαστεροπλήξ, λογικό είναι να βρίσκετε εκεί πάνω τα αυθεντικά υλικά. Εδώ δύσκολο.

    Πήτερ, έλα να σου βάλω!

    Λίλα μου σε νιώθω. Κι εγώ γι΄αυτότο έφτιαξα μόνο 2 φορές. Μόνο εγώ το έτρωγα...

    ReplyDelete
  12. Αθηνά, εδώ φέτος έφεραν για πρώτη φορά... Πολλές φορές, πρέπει να ξενιτευτούμε για κάποιο υλικό. Αστα...

    Μάγδα, όπως τα λες!

    Ιριδα, όντως, έχεις πολύ ιδιαίτερη γεύση!

    eatgreek, σλουρπ και παλι σλουρπ!

    ReplyDelete
  13. Πένυ, στείλε μου συνταγή για λάιτ έστω (εδώ γελάνε). Ναι. Θα το εκτιμήσουν οι βόρειοι!

    Ξανθή με πονάς, να το ξέρεις. Εδώ, έφεραν βύσσινο μόνο μια φορά, με 5.90 το κιλό. Όσο θυμάμα πέρυσι που πήρα 8 κιλά από Αθήνα με 2,5 και τώρα είμαι καθηλωμένη στο νησί, χωρίς να μπορώ να φύγω ούτε μια μέρα, σκάω. Δεν βλέπω να φτιάχνω βύσσινο φέτος...
    Ευχαριστώ για τις ευχές!

    ReplyDelete
  14. Καλημέρα, τέλειο το παφωτάκι σου, το φαντάζομαι με καταϊφι και βύσσινο και μου τρέχουν τα σάλια.

    ReplyDelete
  15. Μήπως πρέπει να αναφέρετε ότι η συνταγή είναι από το πάλαι ποτέ hungry;

    ReplyDelete
  16. Μανουσίνα, είσαι πειρασμός.

    Ανώνυμε, πέρυσι που την έκανα, διάβασα πάνω από 10 συνταγές πριν αποφασίσω τι να κάνω. Αν παρόλα αυτά κατάφερα να κάνω ολόιδια τη συνταγή, τότε ζητάω συγγνώμη. Οι συνταγές για καϊμάκι απ ό,τι είδα, ελάχιστα διαφέρουν, όπως και η συνταγή του hungry. http://www.hungry.gr/get.asp?table=glyka&id=366

    ReplyDelete
  17. Κική τέλειο το παγωτό.
    Είναι η πιο ωραία κλασσική γεύση.
    Το άρωμά του υπέροχο.

    Πολύ ωραίες & χρησιμες οι πληροφορίες που δίνεις για το σαλέπι. Δεν το ήξερα πως είναι τόσο ακριβό...δεν το ειχα ψάξει κιόλας.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  18. Να το φτιάξω αποκλείεται, να το φάω όμως εννοείται...άστα..αυτή η φωτό όπως την έχεις -το παγωτό καιμάκι με το σπιτικό γλυκό βύσσινο από πάνω- είναι το ένα μου εξτρά κιλό στην ζυγαριά!!!Πειρασμός όσο δεν πάει άλλο!χαχαχα..Θα χτυπήσω ένα και σήμερα μου φαίνεται!
    Φιλια.

    ReplyDelete
  19. pagwto ntontourmas\???????me exeis afhasei afwno !!! katapiastikes kai me ayto pou einai to agapimeno mou!!! me trelanes kiki kai den vlepw thn wra na to ftiaksw

    ReplyDelete
  20. Πόσην ώρα χρειάζομαι για να έρθω;;;; χεχεχεχεχε

    ReplyDelete
  21. Μάριον ναι. Πανάκριβο αλα χρειαζόμαστε λίγο ευτυχώς!

    Ζωή και δεν χτυπάς; Η αμαρτία επάνω μου! Για τα κιλα δεν ξέρω!

    Βασίλη σου αρέσει; Φτιάξε το με την τέχνη σου! Ξέρεις εσύ!

    Αστέρι από Αθήνα; Λίγες ώρες! :-)

    ReplyDelete
  22. Kiki μου Καλησπέρα!
    Παρακολουθώ μήνες το blog σου και το βρίσκω εξαιρετικό! Και εσένα φοβερή! Πολύ ωραία ιδέα το παγωτό καϊμάκι!
    Ήθελα να σε ρωτήσω κάτι άσχετο, αλλά δεν ξέρω που αλλού να το γράψω. Για το γιαούρτι, όταν το βάζεις στο φούρνο, το σκεπάζεις ή όχι?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ReplyDelete
  23. Κική μου το σαλέπι που πουλάνε στα ΣΜ σε φακελάκια το έχω βολευτεί πολύ, μιας και φτιάχνω αρκετά συχνά παγωτό καϊμάκι, που αρέσει σε όλους μας!!
    Ελπίζω να προμηθεύτηκες και από αυτό, νομίζω συμφέρει οικονομικά!
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    ReplyDelete
  24. Relo, καλωσήρθες και σ΄ευχαριστω για τα καλά λόγια.
    Όχι, απ' όσο θυμάμαι δεν σκέπαζα το γιαούρτι. Όχι. Απλώς το άφηνσα σε ησυχία χωρίς να ανοίγω φούρνο, να κουνάω κλπ. Καλή επιτυχία!

    Έλενα, μόλις πριν λίγες βδομάδες έφεραν σαλέπι σε φακελλάκια εδώ. Θα το δοκιμάσω κι αυτό! Καλά αποτελέσματα αύριο!

    ReplyDelete
  25. Αυτό θα άρεσε πολύ στον άντρα μου. Το καιμάκι είναι το αγαπημένο του.

    ReplyDelete
  26. Καλημέρα!!! Τι μου κάνεις πρωι πρωι!!! Περισσευει κατι και για μένα;;; Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  27. εγραψα ένα σχόλιο αλλά σνιφ! το έχασα !!!

    αυτό που με τρελλανε είναι που έβαλες και καβουρδισμένο αμυγδαλάκι !
    γεια στα χεράκια σου!

    καλά αποτελέσματα Κικίτσα στο παιδί !!!


    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  28. Βρε Κικίτσα, όλο μόνη σου το έφαγες;
    Στέλνουν και στους άλλους "μπολάκι" καλή μου...
    Καλημέρες.
    Και καλή επιτυχία για σήμερα εύχομαι!

    ReplyDelete
  29. Λοιπόν, παγωτό δεν έχω επιχειρήσει να φτιάξω ακόμα! Αλλά αυτό με συγκλόνισε. Θα την τυπώσω και όταν πάμε στο καταφύγιο για καλοκαιρινή απομόνωση θα το επιχειρήσω!!! Άλλωστε είναι το αγαπημένο μου το καιμάκι!
    Φιλιά!
    CrazyTourist1

    ReplyDelete
  30. Φοβερό το παγωτό.
    Έχω πρόβλημα και στο να αφήνω και στο να δέχομαι σχόλια σήμερα...

    ReplyDelete
  31. Πέρσι που ήμουνα Ελλάδα με τον καλό μου ρώτα σε κάθε ταβερνάκι αν ειχαν παγωτό καϊμάκι να δοκιμάσει....δεν ειχαν πουθενά.Πρέπει να ξανάρθουμε ;)

    καλημέρα

    ReplyDelete
  32. καλημερα Κικιτσα.
    το σαλεπι ειναι παμφθηνο ε3δω περα και πωλειται στα σουπερ μαρκετς σε συσκευασια ραβδων σαν τις ζαχαριτσες που εχουν στις καφετεριες στην τιμη των 3-3,5 ευρω το κουτι!
    Σαλεπι μακεδονικο λεγεται κι ειναι ετοιμο στιγμιαιο ροφημα μονο που εχει μεσα και ζαχαριτσα και κανελογαριφαλο!Νοστιμοτατο,μαλακτικο,τωρα για σερνικο παιδι δεν διαπιστωσα ακομα κατι,αν προκυψει θα γινεις νονα,χαχαχα!
    Ειχα γραψει για το σαλεπι το παλαι ποτε στο αρομας...

    ReplyDelete
  33. Ε,γειάσου καλή μου..(ε,δε ξέρω πως σε λένε!!συγνώμη ε,έχω μπεί άπειρες φορές στο μπλογκάκι σου,που σειμιωτέον είναι ΦΑΝΤΑΣΙΙΚΟ)..αλλά δεν έχω αφήσει κάποιο σχόλιο..Ζακυνθυνιά ε??..ωραίο νησί η Ζάκυνθος!!ε,δεν αξιώθηκα έως τώρα,να το επισκεφτώ!! έυχομαι στο μέλλον... κ έχω και κάπως,κακή πείρα από ένα μαλάκα Ζακυνθυνιό που χα μπλέξει,κάποτε μαζί του...κ γι αυτό....αλλά...εσύ εδώ,ζωγραφίζεις!! πραγματικά όμως έχω δοκιμάσει,κάποιες από τις συνταγές (σσ.όπως τη σαλάτα με ντοματάκια,αγγούρι κ μυρωδικά)κ ήταν πολύυυ ωραία!!..γράφεις πολύυ ωραίες συνταγές πραγματικά...συνέχισε τη καλή δουλειά...θα τα λέμε!!...χαιρετίσματα από Αθήνα...

    ReplyDelete
  34. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ήθελα να πώ σόρρυ!δυσλεκτική γάρ...

    ReplyDelete
  35. Κατερίνα, αν βρίσκεις σαλέπι κάνε το!

    Πλεκτό εγκώμιο, πάντα περισσεύει για σένα!!!

    Μαρία, ο μπλόγκερ έκανε κόλπα χτες. Ευχαριστώ για τις ευχές! :-)))

    Πηνελόπη τι να σας κάνω που είσαστε μακριά; Ευχαριστώ για τις ευχές!

    ReplyDelete
  36. Τρελοτουρίστα, πώς σου ξέφυγαν τα παγωτά; Δοκίμασέ το αν είναι το αγαπημένο σου!

    Efi, ήταν γενικότερο το πρόβλημα τελικά...

    Και λοιπόν, πιο πιθανό είναι σε παγωτατζίδικο να το πετύχεις.

    Εύα, υποθέτω ότι μιλάμε όλοι για τη γνωστή μαρκα σαλεπιού που πουλάνε. Εδώ για να καταλάβεις, μόλις τη φέρανε!!! Δεν το θυμομουν ότι είχες γράψει στο άρωμα. Θα πάω να δω.

    Αθανασία, γέλασα με τα σχόλια περί ζακυνθινού. Να το σχολιάσω; Χαχα! Άσε καλύτερα! Χαιρομαι που σου αρέσει το μπλογκ μου και έχεις βρει ενδιαφέρουσες συνταγές. Εθχαριστώ για τα τόσο καλά λόγια. Και έτσι για την ιστορία, είμαι πατρινιά, που ζει εδώ 22 χρόνια.

    ReplyDelete
  37. Τσίμπισα το παγωτάκι μου και βουρ για θαλασσα... καλό καλοκαίρι κοριτσάκι.. σε περιμένω τον Αυγουστο... φιλιά!!

    ReplyDelete
  38. Ό,τι πρέπει για τη μαρμελάδα μου το παγωτό σου.Και αρκούντως υγιεινό σε σχέση με άλλα παγωτά.

    ReplyDelete
  39. Νίκη καλό μπάνιο! Όσο για το άλλο....αααααααααααααααααααχ....

    Vita καλωσήρθες! Όντως μια χαρά πάει η μαρμελάδα σου!

    ReplyDelete
  40. Κική σ' ευχαριστώ για το σύνδεσμο.Το θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό.

    ReplyDelete
  41. Vita, παρακαλώ! Ελπίζω να μας ανταμείξεις με κρητικές νοστιμιές και όχι μόνο!

    ReplyDelete
  42. Πολύτιμες πληροφορίες, δεν τα ήξερα αυτά! Ευχαριστούμε!!

    ReplyDelete
  43. Ανεράιδα παρακαλώ!

    ReplyDelete
  44. Εφτιαξα παγωτό καϊμάκι με τα ίδια υλικά και τρόπο παρασκευή αλλά με τη διαφορά ότι η αναλογία γάλακτος -κρέμας δεν ήταν 1:1 αλλά 2:1 δηλ.εβαλα διπλάσια ποσότητα γάλακτος από αυτή που αναφέρεις. Σίγουρα το δικό σου έγινε πιό κρεμώδες αλλά ίσως και κάπως βαρύ. Πάντως είναι υπέροχο παγωτό!

    ReplyDelete
  45. Αν έγινε καλό το δικό σου με αυτή την αναλογία, θα το δοκιμάσω. Όσο λιγότερη κρέμα γάλακτος, τόσο καλύτερα για μένα. Δεν έκανε κρυσταλλάκια; Βαρύ δεν μπορώ να πω ότι ήταν. Αλλά σίγουρα πιο παχυντικό!

    ReplyDelete
  46. Πολυ ωραιο το παγωτο καιμακι... Δοκιμασα αυθεντικο καιμακι στην Τουρκια και ηταν απιστευτο.

    Μια σελιδα με πολλες συνταγες παγωτων ειναι και η

    Συνταγες για παγωτα

    ReplyDelete
  47. Μερσί για το λινκ!

    ReplyDelete
  48. Το έφτιαξα προχθές και απλά είναι καταπληκτικό...έχει πλούσια γεύση...καμιά σχεση με εκείνη των έτοιμων...σαλέπι αγόρασα από ένα κατάστημα που πουλάει μπαχαρικά και βότανα...το έχει έτοιμο τριμμένο σε σακουλάκι...θα το ξαναφτιάξω πάλι σίγουρα!!!! :-)

    ReplyDelete
  49. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε! :-)

    ReplyDelete
  50. Όταν ήμουν μικρή αυτό το παγωτό το 'έφτιαχνε στη Τσιμισκή η " Ωραία" ονομαστή για τα παγωτά της.καίμάκι αυθεντικό σαν μαστίχα το έβαζε επάνω σε μπισκότο και σαν κασάτο και το έτρωγες..Όταν πέθανε το ανέλαβαν το μαγαζάκι τα παιδιά της μα τα παγωτά δεν ήταν τα ίδια..

    ReplyDelete
  51. Δεν είναι η συνταγή πάντα, αλλά αυτός που το φτιάχνει! :-)

    ReplyDelete
  52. σαλεπι υπαρχει αφθονο στη Ζακυνθινη υπαιθρο

    ReplyDelete