Pages

Monday, October 11, 2010

Παραλλαγή μια πίτας του βοσκού

Όταν είχα πάει στην Αμερική και έμενα στη φίλη μου, πήρα μερικές ιδέες για μαγειρέματα. Μία από αυτές, ήταν η πίτα του βοσκού που φάγαμε ένα βράδυ.

Για να κάνουμε πίτα του βοσκού (shepherd’s pie) διαβάζω, θέλει αρνίσιο κιμά. Αν αντί για αρνίσιο, βάλουμε μοσχαρίσιο, τότε λέγεται cottage pie.
Αν μας έμεινε λοιπόν κιμάς από τα μακαρόνια με κιμά, μπορούμε να κάνουμε μια παραλλαγή της πίτας του βοσκού και να κάνουμε μια cottage pie.

Τι θέλουμε:
Έτοιμο κιμά που μας έχει μείνει από μακαρόνια (ή φτιάχνουμε κιμά χωρίς προσθήκη ντομάτας). Κανονικά στην πίτα του βοσκού και στην cottage pie δεν θέλει ντομάτα ο κιμάς, αλλά είπαμε: κάνουμε παραλλαγή.
1 μεγάλη φλυτζάνα κατεψυγμένα ανάμικτα λαχανικά (καρότο, πιπεριά, καλαμπόκι)
1 φάκελλο έτοιμο πουρέ πατάτας συν γάλα που θα χρειαστεί, ή πουρέ που θα κάνετε μόνοι σας βράζοντας 1 κιλό πατάτες, λιώνοντάς τις και προσθέτοντας ένα φλυτζ. γάλα ζεστό, μερικές κουταλιές βούτυρο, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο).
1 φλυτζάνι σούπα λαχανικών ή μια κονσέρβα μανιταρόσουπα*

Εκτέλεση
Βράζουμε τα λαχανικά όση ώρα χρειάζεται για να μαλακώσουν (πρέπει να μου πήρε 15 λεπτά, δοκιμάστε τα όμως).

Όταν γίνουν τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τον κιμά. Όταν είχαμε φάει αυτό το πιάτο στην Αμερική, η κουμπάρα μου πρόσθεσε και μια κονσέρβα cream of mushroom soup. Γι΄ αυτό πρόσθεσα κι εγώ ένα φακελλάκι έτοιμη μανιταρόσουπα. Τώρα αν είχε διαφορά ή όχι…τι να σας πω. Νόστιμο πάντως ήταν! Δεν το θεωρώ όμως απαραίτητο.

Ανακατεύουμε και τη μανιταρόσουπα και βάζουμε όλο το υλικό σε λαδωμένο ταψί. Αν φοβάστε πως θα κολλήσει, λαδώστε και πασπαλίστε το ταψί με φρυγανιά ή σιμιγδάλι.

Από πάνω, βάζουμε τον πουρέ, τον απλώνουμε προσεχτικά και ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς 20-30 λεπτά. Αν χρειάζεται, γυρίζουμε στο γκριλ για λίγο, έτσι ώστε να πάρει χρώμα ο πουρές.

Η Σοφία στην Αμερική αυτό έλεγε πίτα του βοσκού και γενικά το έφτιαχνε με ό,τι λαχανικά είχε πρόχειρα. Τότε πχ, είχε βάλει σωταρισμένο μπρόκολο, καλαμπόκι και δε θυμάμαι τι άλλο!
Είναι μια καλή λύση αν μας έχει μείνει κιμάς πάντως!

Αν φτιάξετε εξαρχής κιμά, μπορείτε στο τελείωμά του, να προσθέσετε τα λαχανικά, αντί να τα βράσετε χώρια.

Οι φωτό, πρόχειρες από το ταξίδι μας εκεί.

Καλή εβδομάδα!

update:
Επειδή κάναμε μια κουβέντα με τη Λιζ στο fb, θεωρώ ότι πρέπει να διευκρινίσω κάτι. Η Λιζ λέει, ότι στην Αγγλία, δεν έχει σημασία αν έχει αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κιμά η πίτα για να την πουν πίτα του βοσκού. Τον κιμά τον φτιάχνουν με ζωμό, τον δένουν με κορν φλάουρ και δεν προσθέτουν σούπα. Τα λαχανικά τα προσθέτουν σαν γαρνιτούρα ή μερικοί, όπως η Λιζ, προσθέτουν μερικά στον κιμά.
Να διευκρινίσω λοιπόν το εξής:
Κάποτε στο Hungry for life, είχε γίνει ολόκληρη κουβέντα για το αν η πίτα του βοσκού έχει αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κιμά, οπότε είπα να προλάβω όσους είναι έτοιμοι να βγάλουν τα ξίφη τους. Όσο για τη σούπα, είμαι σιγουρη, ότι η φίλη μου πρόσθετε έτοιμη σούπα μέσα, ακριβώς επειδή είχε κορν φλάουρ και θα έδενε το μίγμα. Σίγουρα δεν μπαίνει μέσα χειροποίητη σούπα ή σούπα χωρίς κορν φλάουρ, αλλιώς θα έχουμε soup-pie :-)))

2o update
Χτες βράδυ, έτσι αργά που έβαλα το ποστ, δεν έβρισκα τη φωτογραφία από τη δική μου πίτα του βοσκού που είχα φτιάξει. Τη βρήκα όμως και την προσθέτω :-)

26 comments:

  1. Super Duper η πίτα !!!
    Πολλά φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  2. Πολύ καιρο τωρα θελω να το κανω, αλλα όλο το αναβαλλω...
    Μ αρεσει πολύ..
    Φιλια

    ReplyDelete
  3. Γράψατε πάλι κυρία μου!

    Πολύ καλημέρα σας!

    ReplyDelete
  4. Ποτέ δεν την έχω κάνει (κι' ας την έχω πολλές φορές σκεφτεί)! Τώρα που απέκτησα και μικρά ατομικά πυρεξάκια ίσως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία Κική μου.

    ReplyDelete
  5. καλέ πείνασα!!!!!!

    καλή βδομάδα :)

    ReplyDelete
  6. καλή βδομάδα κική
    θα την δοκιμάσω
    φιλιά

    ReplyDelete
  7. Σε μικρά πυρεξάκια που λέει η Πηνελόπη την έχω φάει στο Λονδίνο σε παραλλαγή την κάνει μια φίλη με όσπρια μέσα, θα τη φτιάξω όπως τη λες εσύ όμως.

    ReplyDelete
  8. Πολύ μου αρέσουν αυτού του είδους οι πιτούλες...
    Να αξιοποιούμε τα περισσεύματα!
    Καλή εβδομάδα Κική μου

    ReplyDelete
  9. Το μόνο που θυμόμουν εγώ είναι ότι πάντα στην επιφάνειά της η πίτα αυτή καλύπτεται από πουρέ πατάτας.
    Σούπες έτοιμες βάζουν στα φαγητά τους σε Αμερική αρκετά συχνά νομίζω, μάλλον για νοστιμιά πιο πολύ, έτσι όπως βάζουμε εμείς κύβο ζωμού.
    Εγώ κάνω πάντα παραλλαγές σε ότι φτιάχνω, οπότε αν κάτι όπως το διαβάζουμε μας φανεί νόστιμο, ε, δεν πειράζει αν δεν είναι 100% η αυθεντική συνταγή :)

    ReplyDelete
  10. Πολύ ωραία η ιδέα σου Κικί. Θα δοκιμαστεί σίγουρα.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  11. Κικίτσα μου την κάνω αρκετά συχνά, με μοσχαρίσιο κιμά πάντα, πίτα του βοσκού την ξέρω κι εγώ.
    Αλλά τι μας νοιάζει το όνομα??
    Σημασία έχει ότι είναι μια πολύ νόστιμη πίτα.
    Καλή και όμορφη βδομάδα εύχομαι!

    ReplyDelete
  12. Συμφωνώ με την Ελενα, το ονομα μου ειναι αδιάφορο, εγώ αυτό που βλέπω ειναι μιά εξαίσια πιτα(δεν την ειχα υπ΄οψη μου) και οπως το περιγράφης με παρακινεί να την δοκιμάσω.
    Μπράβο Κική!

    ReplyDelete
  13. Την έχω δει πολλές φορές στο internet αλλά δεν την έχω φτιάξει ποτέ. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη.

    ReplyDelete
  14. orea pitoula.tha tin ftiaxo sintoma.an den valo kima tha mou gini kali ti les kiki mou,euxaristo gia tin sintagi.
    kalo vradi

    ReplyDelete
  15. Κι εγώ με μοσχαρίσιο την φτιάχνω, οι Εγγλέζοι βέβαια λένε ότι η πίτα του βοσκού έχει αρνίσιο κιμά, αλλιώς είναι cottage pie...

    Πάντως η νοστιμιά της δεδομένη, όπως κι αν την λένε...

    Φιλιά, καλό βράδυ...

    ReplyDelete
  16. Αστεράκι ευχαριστώ! Επίσης!

    Ελπινίκη, δοκίμασέ τη! Φιλιά!

    Εφη ευχαριστώωωω! Φιλιά!

    Πηνελόπη, μικρά πυρεξάκια, μικρές δοσούλες! :-)

    Και λοιπόν, επίσηηηης!

    ReplyDelete
  17. Vasiliki, δοκίμασε και πες μας! Καλή εβδομάδα!

    Ξανθή, την προτιμώ με λαχανικά αντί για όσπρια μάλλον!

    painter, ακριβώς! Ό,τι πρέπει να ανακυκλώσουμε τα φαγητά που μένουν!

    Dark chef, φαντάζομαι πως και γι΄αυτό βάζουν σούπες. Και συμφωνώ για την αυθεντικότητα των συνταγών!

    Λίνα ευχαριστώ! Επίσης!

    ReplyDelete
  18. Κι εγώ πολλές φορές την έχω δει αλλά δεν την έχω φτιάξει ποτέ αυτή την πίτα.
    Καλά κάνεις Κική και δίνεις λεπτομέρειες για την αυθεντικότητα της συνταγής.
    Κι εγώ πιστεύω ότι όταν "πειράζουμε" επώνυμες συνταγές πρέπει να δίνουμε διευκρινήσεις.Μπορεί το αποτέλεσμα μιάς πειραγμένης συνταγής να είναι καλύτερο από την αυθεντική και έτσι εξελίσσεται τελικά η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική αλλά πρέπει να διαφυλάσσεται και η αυθεντικότητα.

    ReplyDelete
  19. Έλενα συμφωνώ. Η νοστιμιά παίζει ρόλο! Καλή εβδομάδα!

    Ριρή, ευχαριστώ! Δοκίμασέ τη!

    Κατερίνα είναι! Ειδικά με λαχανικά ο κιμάς, μου αρέσει πολύ!

    Βασιλική, αν δεν βάλεις κιμά, τι θα βάλεις από κάτω;

    Μπέττυ συμφωνώ! Καλό βράδυ!

    Vita το είχα ψάξει επίτηδες όταν ήρθα από την Αμερική και θέλησα να τη φτιάξω. Καλά είναι να λέμε όλα όσα αφορύν μια συνταγή! Φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Άραγε υπάρχει και πίτα της βοσκοπούλας;
    Του βοσκού πάντως φαίνεται μούρλια!!

    ReplyDelete
  21. Κική μου καιρό έχουμε να τα πούμε... πολύ δελεαστική η πρόταση σου, ίσως να τη δοκιμάσω κάποια στιγμή. Όλο προσπαθώ να κάνω δίαιτα και όλο δεν μπορώ.... αγκρρρρρρ...!!!!

    ReplyDelete
  22. Οπως και να την λενε απο γεύση σίγουρα είναι μοναδική.
    Θέλω να την φαω :))

    ReplyDelete
  23. Πάντως και η Χαρά αυτή την πίτα με μοσχαρίσιο κιμά την κάνει!
    Τι μου κάνεις βραδιάτικα! Θέλωωω!

    ReplyDelete
  24. Μάγδα!!! χαχαχα! Μπορείιιι! χαχα!

    Μαριέλα, όλα καλά; Στην ίδια μοίρα είμαστε! Πφφφφ!

    Μάριον όντως είναι πεντανόστιμη!

    Μπιγκ μαμα, θέλεεεεε! χαχα!

    ReplyDelete
  25. Κι εγώ την Shepherd's Pie με αρνίσιο κιμά την ξέρω, μάλιστα για το λόγο αυτό δεν την έχω φάει ποτέ (μιας και δεν τρώω αρνί).

    ReplyDelete
  26. Σοφία μερσί για τη διευκρίνιση!

    ReplyDelete