Pages

Monday, July 27, 2009

Καπονάτα-Ιταλική εβδομάδα

Λατρεύω την Ιταλία και την κουζίνα της. Θα αφιερώσω λοιπόν αυτή την εβδομάδα, σε συνταγές της Ιταλίας. Παρακάτω, ακολουθεί συνταγή για καπονάτα, μια συνταγή για σαλάτα με μελιτζάνες, που είχα βρει σε ένα ιταλικό σάιτ εδώ και χρόνια. Και ιταλικό και νηστίσιμο και κύριο και ορεκτικό και όλα τα καλά. Ακολουθούν δύο εκδοχές...

Caponata
Τι χρειαζόμαστε για 6 άτομα:

8 μελιτζάνες μακρουλές (και με κοντόχοντρες το έχω κάνει)
400 γρ ντομάτες ώριμες τριμένες
150 γρ. ελιές πράσινες ξεκουκουτσιασμένες και κομμένες στα 2
σέλινο (όχι τα φύλλα, ο βλαστός)
κάπαρη (τουλάχιστον 2 γεμάτες κουταλιές σούπας)
2 κρεμμύδια
βασιλικό
λίγη ζάχαρη
1/2 ποτήρι καλό ξύδι από κόκκινο κρασί
αλάτοπίπερο
ελαιόλαδο

Πώς θα την κάνουμε:
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κύβους με τη φλούδα.
Την αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για μιά ώρα.
Τις στραγγίζουμε, τις στεγνώνουμε και σωτάρουμε σε τηγάνι με λάδι.
Ζεματίζουμε το σέλινο, τ κόβουμεε σε κομμάτια και το αφήνουμεε σε αλατισμένο νερό.
Ξεκουκουτσιάζουμε τις ελιές και τις αφήνουμε σε ζεστό νερό για δέκα λεπτά.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτα με το κρεμμύδι και το βασιλικό.
Στο τηγάνι που σωτάραμε τις μελιτζάνες και έχουν γίνει πια, (ε, τι κάνετε τόση ώρα πια;), αφού αποσύρουμε τις μελιτζάνες, κάουμε ένα γύρω τις ελιές, την κάπαρη και το σέλινο.
Μετά προσθέτουμε, τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά.
Προσθέτουμε και τις μελιτζάνες και αφήνουμε να πάρουν τα αρώματα της σάλτσας για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά.
Τέλος, προσθέτουμε το ξύδι με τη ζάχαρη αφήνοντας να βράσουν για 3-4 λετπά.
Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε.
Η καπονάτα σερβίρεται χλιαρή ή κρύα. Ακόμα καλύτερα αν μείνει στο ψυγείο για ώρες ή μια ολόκληρη νύχτα.

Η συνταγή μπορεί να ακούστηκε περίπλοκη αλλά έτσι την περιέγραφε το ιταλικό site από όπου την είχα πάρει εδώ και χρόνια. Πάντα, μπορούμε να απλουστεύσουμε τη διαδικασία. Δηλαδή, ένα άλλο ιταλικό site προτείνει, μετά το σωτάρισμα της μελιτζάνας, να προσθέσουμε στο ίδιο τηγάνι τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά. Η επιλογή είναι δική σας. Εγώ κάνω τη 2η που είναι εμφανώς πιο απλή.

Προσοχή: Καπονάτα χωρίς ελιές και κάπαρη, δεν είναι καπονάτα. Είναι μελιτζάνες με σάλτσα...Αυτά κάνουν τη διαφορά. Μπορείτε επίσης το βασιλικό να μην τον βάλετε μέσα, αλλά να το βάλετε για γαρνιτούρα. Εμένα δε μου αρέσει ιδιαίτερα ο βασιλικός και δε βάζω, τελευταία βέβαια έχω αρχίσει να αλλάζω γνώμη και να εκτιμώ ιδιαίτερα τον φρέσκο βασιλικό.

Η καπονάτα είναι παραδοσιακή σισιλιάνικη συνταγή. Μπορεί να παρουσιαστεί σαν ορεκτικό ή κύριο πιάτο συνοδευμένο από ένα καλό μπουκάλι κρασί της Νατάσσας πχ. Έχετε δοκιμάσει τα κρασιά της Νατάσσας; Όχι; Αααα, χάνετε!
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν σάλτσα για ζυμαρικά αλλά με πιο πηχτή τη σάλτσα. Μπορούμε επίσης να της προσθέσουμε κολοκύθι ή πιπεριά.
Φτιάχτε τη και θα με θυμηθείτε. Τη δοκίμασα κάποτε σε ένα ιταλικό εστιατόριο και από τότε τη φτιάχνω κάθε καλοκαίρι.

24 comments:

  1. Δεν εχω δοκιμάσει αλλα μια που το λες και μια που τρελαίνομαι για μελιτζάνα.. τι νομίζεις πολύ θέλει!!! :o)

    ReplyDelete
  2. Deli,κι εμένα μ΄αρέσει πολύ η ιταλική κουζίνα,όπως κι οι μελιτζάνες.Η συνταγή έχει απ΄όλα και θα είναι τέλεια με φρέσκο ψωμάκι,αλλά δε λέω όχι και με μακαρόνια.Να είσαι βέβαιη ότι θα την δοκιμάσω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. εμένα πάλι ενώ οι ελιές μου αρέσουν πολύ, δε μπορώ να τις φάω εύκολα μέσα σε φαγητό, όλα τα άλλα υλικά μου αρέσουν ιδιαίτερα, ευκαιρία για μια ακόμη απόπειρα να φάω ελιές σε φαγάκι

    όταν γράφεις βλαστάρια σέλινου εννοείς το πράσινο βλαστάρι δίχως τα φύλλα ε;

    ReplyDelete
  4. Μου αρέσει αυτό ως ιδέα... Λόγω της μελιτζάνας. Φαντάζομαι ότι δεν θα χάνει άμα αφαιρέσεις το σέλινο..

    ReplyDelete
  5. Mama είμαι σίγουρη πως θα σ' αρέσει!

    Ελένη είναι ιδανική για βούτες! Δοκίμασε!

    Γαστεροπλήξ, ναι. Το χοντό βλαστό χωρίς τα φύλλα. Ευκαιρία να δοκιμάσεις τις ελιές μέσα πάλι!

    Κωνσταντίνε ζεις; Ω τι καλά! Σέλινο εγώ δεν βάζω συνήθως. Αν έχω, οκ.

    ReplyDelete
  6. Καθότι είμαι μακαρονάς και λατρεύω την Ιταλική κουζίνα,έχω κάνει διάφορες απόπειρες σε σάλτσες για ζυμαρικά,οπότε κάποια στιγμή έφτιαξα σχεδόν την ίδια συνταγή, χωρίς κάπαρη και βασιλικό.Ευχαριστώ για την ιδέα.Όσο για τον βασιλικό που δεν σου άρεσε,διάβασε τις θεραπευτικές ιδιότητες του και τί πίστευαν οι Ρωμαίοι...

    ReplyDelete
  7. Δε το έχω δοκιμάσει αλλά έτυχε να έχω μπόλικες τσακωνικες μελιτζάνες στο ψυγείο και αναρωτιόμουν πως να τις φτιάξω :) Ωραία ιδέα!

    ReplyDelete
  8. Κική μου έβαλες ιδέα και ψάχνω μια συνταγή Ιταλική με μελιτζάνα που μου είχε δώσει φίλη το 1992 και δεν την βρίσκω αλλά που θα πάει θα τη βρώ ή θα ψάξω τη φίλη στην Ορεστιάδα!!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  9. Την σκέφτομαι παγωμένη με σπιτικό ψωμάκι φρυγανισμένο και τρέχουν τα σάλια μου!

    ReplyDelete
  10. Κάτι παρόμοιο, χωρίς ελιές και κάπαρη φτιάχνω κι εγώ σαν σάλτσα για σπαγγέτι, αλλά σκέφτομαι τώρα πόσο νόστιμο θα είναι για παπάρες με φρέσκο ψωμάκι, ε;

    ReplyDelete
  11. Ωραία ιδέα! Μια πρωτότυπη συνταγή για τις μελιτζάνες που αρέσουν σε όλους. Κάτι διαφορετικό... Γιατί όχι;
    Εσείς εκεί στη Ζάκυνθο έχετε μια επιρροή από Ιταλία...
    Να είσαι καλά Κική μου.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  12. Σήμερα τρώμε την σαλάτα με σοταρισμένες τις πιπεριές και τα υπόλοιπα λαχανικά που είχες βάλει πριν μερικές μέρες.
    Ωστόσο διαβάζω αυτό την ιταλική συνταγή και παραξενεύομαι. Συνδυασμό μελιτζάνας με σέλινο δεν έχω δοκιμάσει παρ όλο που και τα δύο τα λατρεύω ξεχωριστά.
    Χμμ... πρέπει να το δοκιμάσω ένα πρωινό Σαββάτου που κάνω τις μαγειρικές μου δοκιμές.

    ReplyDelete
  13. Παν;oπτη ο φρέσκος μου αρέσει τελικά. Ο ξερός δεν μου αρέσει. Ξέρω ότι κάνει πολύ καλό. Δοκιμασε κι αυτή τη σάλτσα λοιπόν, που οι Ιταλοί την τρώνε σαν σαλάτα.

    Ρένα, ευκαιρία να τις αξιοποιήσεις!
    Ευχαριστώ!

    Ξανθή, λες να έμοιαζε μ' αυτή; Τη βρηκες;

    Αγγελική, άσε.. Είναι πολύ νόστιμη!

    Μπέττυ, ένα μισόκιλο ψωμί δεν φτάνει! ;-)

    Βασιλική ναι, Υπάρχει ιταλική επιρροή εδώ, αν και δεν την κάνουν οι ζακυνθινοί αυτή τη συνταγή. Την είχα φάει σε ιταλικό εστιατόριο εδώ και μου άρεσε πολύ!

    Ραλού να μου πεις αν σου άρεσε η συνταγή. Και αυτή να τη δοκιμάσεις. Είμαι σίγουρη πως θα σ' αρέσει!

    ReplyDelete
  14. Κική, η σαλάτα ήταν απλά θεική!!!!
    Ηταν τόσο καλή που ακύρωσε την φήμη που λέει ότι το καλοκαίρι τρωμε σαλάτες για να τρωμε ελαφρά.
    Τι ελαφρα, αμα τρως δύο πιάτα? Αυτη την σαλάτα την τρωγαμε και την τρώγαμε και δεν λέγαμε να σταματήσουμε.
    Ηταν τέλεια και οι πιπεριές ολόγκυκες όπως είχαμε πει.

    ReplyDelete
  15. Ραλούκα είδες; Τουλάχιστον δεν έχει πολλά λιπαρά και την τρως σαν κύριο γεύμα για λίγες τύψεις! χαχα! Αν θέλεις, γράψε το σχόλιο στο ποστ της συνταγής έτσι ώστε να βλέπει την κριτική όποιος τη διαβάζει.

    ReplyDelete
  16. Με ζεστό ψωμάκι απο δίπλα, ότι πρέπει για καλοκαιρινές βουτιές στο πιάτο!!

    ReplyDelete
  17. Πηνελόπη ακριβώς!!!

    ReplyDelete
  18. Μοσχομυρισε ο τόπος. Κι ο βασιλικός μ αρεσει πολύ. Στο φρέσκο κόλιαντρο κολλάω αλλά ευτυχώς εδώ δεν χρειάζεται.

    ReplyDelete
  19. Την έφτιαξα!Έκανα και τις πρώτες βούτες για δοκιμή.Είναι νοστιμότατη-θα είναι το κύριο πιάτο μου,όχι μόνο σαν ορεκτικό.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Νένα, εγώ φρέσκο κόλιαντρο, ούτε έχω δει ποτέ μου. Που να το βρω εδώ;

    Ελένη είδες νοστιμιά; Πρόσεξε πόσο ψωμί θα φας!!! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  21. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ψωμί βούτηξα!Θα φάω και αύριο,γιατί η 1η Αυγούστου είναι από τις ελάχιστες φορές που νηστεύω.
    Καλό μήνα να έχουμε!

    ReplyDelete
  22. Κάτω οι δίαιτες! Ζήτω τα διπλομπούκια! χαχα! Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  23. γεια σου Κική μου,
    λόγω πολλαπλών ασχολιών, καιρό έχω να επικοινωνήσω, όμως, περνοδιάβαινα από την κουζίνα σου πότε-πότε γιατί με τραβούσαν οι μυρουδιές!!!
    συμφωνώ και επαυξάνω περί σαλάτας, την φτιάχνω κι εγώ, έχω μια φίλη Ιταλίδα εδώ και απ΄αυτήν την πήρα προ...αμνημονεύτων χρόνων.
    καλό σου μήνα λοιπόν και Καλό Δεκαπενταύγουστο,
    με πολλούς χαιρετισμούς και αγάπη από την παγωμένη Μελβούρνη,
    δ.μ.τ.

    ReplyDelete
  24. Καλό μήνα, καλό Δεκαπεντάυγουστο, καλά να περνάτε στην παγωμένη Μελβούρνη.

    ReplyDelete