Pages

Wednesday, May 20, 2009

Τούβλα με σταμναγκάθι, μυζήθρα και κόκκινη σάλτσα πιπεριάς

Η Μαρία από τα Χανιά μου στέλνει μια συνταγή για τυρόπιτα με σταμναγκάθι. Η τυρόπιτα είναι για 2 άτομα και συνοδεύεται με ζεστή σάλτσα κόκκινης πιπεριάς.
Φωτό ντεν έκουμε, γκιατί ντε το φτιάξαμε ακόμα! Αντί γι' αυτό, απολαύστε τη φωτό ενός φίλου μου που τρώγαμε μαζί την Κυριακή :-)


Τούβλα με σταμναγκάθι, μυζήθρα και κόκκινη σάλτσα πιπεριάς
Για 2 άτομα
250 γρ. Φύλλο κουρού
1/2 κιλό σταμναγκάθι
1/2 κιλό μυζήθρα
1 αυγό
1 κ. σ. άνηθο
2 κρεμμύδια
1 κ.σ. παρμεζάνα
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 ψητές κόκκινες πιπεριές
Λίγο ξύδι μπαλσάμικο
Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βράζουμε το σταμναγκάθι και το κόβουμε.
Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε τα υλικά της γέμισης.
Κόβουμε το φύλλο σε παραλληλόγραμμα.
Προσθέτουμε γέμιση, γυρίζουμε να κλείσουν.
Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 250.

Για τη σάλτσα λιώνουμε τις πιπεριές όπως είναι ζεστές και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Τα σερβίρουμε με ζεστή κόκκινη σάλτσα από πιπεριά.

Ευχαριστώ Μαρία!

25 comments:

  1. λοιπόν, τι θα γίνει; όλο δομικά υλικά βρίσκω εδώ μέσα, σπιταααάκια τη μια, τουυυυύβλα την άλλη, ούτε ο μπομπ ο μάστορας τέτοιο ζήλο!:Ρ οκ, τι σκανταλιά να κάνω να σας τσαντίσω να μου πετάξετε κανα δυο τέτοια τούβλα;:Ρ (διαίτης είναι ναι;:)

    ReplyDelete
  2. Kαλός και ο φίλος που φωτογράφισες, αλλά αυτή η πίτα πολύ πρωτότυπη μου ακούγεται και θα ήθελα να την δω!!
    Αν κατάλαβα καλά πιτάκια γίνονται, όχι ολόκληρη πίτα, σωστά??

    ReplyDelete
  3. Deli,τούβλα λόγω σχήματος προφανώς.Πρωτότυπη πίτα με τα υλικά που έχει,αλλά και με τη σάλτσα στο τέλος.Θα την δούμε όταν τη φτιάξεις.
    Φιλιά!

    Πότε θα μας δείξεις πώς γίνεται το τυράκι;

    ReplyDelete
  4. δεν με λες, ηντα ναι τα τούβλα?? (εγώ μόνο το οικοδονικό γνωρίζω)

    σταμναγκάθι τετοια εποχή? μπράβο τα Χανιά!

    ReplyDelete
  5. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞMay 20, 2009 at 5:24 PM

    που να βρούμε τζόγια μου σταμναγκάθι εδω στα βόρεια, κι όταν βρούμε δεν δίνουμε 12-15-17 ευρώ το κιλό για χόρτα, ευεργετικά μεν πανάκριβα δε,
    πρέπει να κάνουμε κολλητό κανένα σύντεκνο απο τσι Κρήτη για να φάμε τούβλα.....
    εμείς θα την φτιάξουμε με μπόλικα άγρια χόρτα του βουνού, το φθινόπωρο πια, τώρα πιάσαν οι ζέστες και ξεράθηκαν τα πάντα και αντι για το πικρό σταμναγκάθι θα πορευτούμε με πικραλίδες που κι αυτές σαν το σταμναγκάθι είναι το φαρμακείο της φύσης...
    ότι έχει καθένας καλό είναι, σταμναγκάθι θα τρώμε στα ταξίδια μας στην λατρεμένη Κρήτη....
    τους καλοπιάνω τώρα μη με πάρουν με τα τούβλα καθώς φθάσω στην ΚΡΗΤΗ

    ReplyDelete
  6. Χαρτ, θα σε πάρω με τα τούβλα! Χαχα!

    Έλενα, τα υλικά είναι για 2 άτομα και υποθέτω ότι γίνονται 2 ατομικές πίτες. Υπάρχει ένα θέμα με το πόσα πιτάκια βγαίνουν και το ψάχνω.

    Ελένη, με 8,5 ε το σταμναγκάθι, χλωμό το βλέπω να τη φτιάχνω! Χαχα! Θες τυράκι καλή μου; Να το γράψω άμα είναι!

    Νατάσσα και Γαστεροπλήξ.
    Τη συνταγή την είχα εδώ και καιρό. Δεν θα την έβαζα αν δεν είχα δει προχτές στο σουπερ μάρκετ σταμναγκάθι. Δεν ξέρω ποια είναι η εποχή του ακριβώς. Το σμ πάντως το είχε και σταθερά στην οικονομική τιμή των 8,5 ευρώ, πράγμα που για μένα τουλάχιστον κάνει την πιθανότητα να το φτιάξω μικρή. Θα μου πεις λυπάσαι τα 8,5 ευρω; Θεωρώ πολύ ακριβό να πουλιέται λαχανικό 8,5 ε μόνο και μόνο επειδή είναι από την Κρήτη ή από όπου θέλει. Για τον ίδιο λόγο δεν θα αγοράσω ακόμα κεράσια που τα είδα προχτες στο μανάβη με 8.9. Ίσα ρε μεγάλε που θα πληρώσω τα κεράσια όσο το μοσχάρι το κιλό!!! Εχουμε τρελαθεί τελείως!!!

    ReplyDelete
  7. Σταμναγκάθι υπάρχει μέχρι τα τέλη Μαΐου από κει και πέρα πάπα.... Και η τιμή του εδώ στα Χανιά είναι από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο 8 ευρώ, από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο 6 ευρώ και μετά το βρίσκεις από 3- 4,5 ευρώ.Απορώ με τις τιμές σας εκεί. Σας κλέβουν κανονικά.
    Αυτή γίνεται συνήθως πίτα εγώ πρώτη φορά την ακούω σε τούβλα με σάλτσα. Και μένω στα Χανιά πάνω από 30 χρόνια. Μάλλον είναι παραλλαγή της φίλης σου Μαρίας.Και φαντάζομαι ότι μία τέτοια παραλλαγή δεν θα'ναι κακή.Πικρό το σταμναγκάθι, γλυκές οι πιπεριές, ίσως κάπου να μετριάζεται η πικρή γεύση!!

    ReplyDelete
  8. καλέ, εγώ χάζεψα με τις φωτογραφίες!
    ΤΕΛΕΙΕΣ!!
    :)))

    ReplyDelete
  9. γαστεροπληξMay 20, 2009 at 10:09 PM

    η αλήθεια είναι ότι η τιμή του σταμνάγκαθου, μας τρέλανε και δεν έγραψα για το σπουργίτι που είναι γλύκα, εδώ έχω σπουργίτια, περιστέρια, δεκαοκτούρες, κουρούνες, γλαρους και πολλά άλλα στη βεράντα, μέσα στο κέντρο της πόλης, δεν θα έβρισκες σπουρτίτι ΣΤΑΡ, στην εξοχή;

    ReplyDelete
  10. Μια χαρά και τα τούβλα αλλά και μια χαρά το γλυκούλι φιλαράκι σου!

    ReplyDelete
  11. τα σχόλια σου για το Σ.Μ τα διάβασα και δεν ξέρω κατά πόσο αυτά που πουλούσε ήταν γνήσια σταμναγκάθια και όχι κάποιο είδος άγριου ραδικιού, (μέχρι το πολύ τον Απρίλιο τρώγεται, μετά είναι τραχύ από τα αγκάθια,)

    τέτοια εποχή το σταμναγκάθι έχει τόσο σκληρά αγκάθια που δεν μπορείς να το μαζέψεις όχι να το φας κιόλας, το γνήσιο σταμναγκάθι έχει πάνω από 12 ευρώ, διότι μόνο στον Ομαλό, βρίσκεις την καλή και γνήσια ποικιλία που μόνο για 2-3 χρόνια βγάζει το φυτό κατάλληλο, μετά γίνεται ραδίκι αγριο, έχω δει στα Σ.Μ κι αυτό που πουλάνε ως σταμναγκάθι δεν είναι το γνήσιο, είναι είδος άγριου ραδικιού

    ReplyDelete
  12. Λίνα, εδώ όποια εποχή και να το δω στο σμ τόσο έχει. Το συγκεκριμένο που σας λέω, έρχεται συσκευασμένο σε σακούλα. Θα κοιτάξω μήπως λέει ότι είναι βιολογικό και είναι τόσο ακριβό. Γενικά εδώ είναι ακριβά πάντως...
    Και ναι. Ειναι παραλλαγή...

    Μαριλένα πες τα! Κανένας δεν σχολίασε το πουλάκι μου!

    Γαστεροπλήξ, δεν κατάλαβα αν και τι ρωτάς περί εξοχής. Αν το φωτογράφισα στην εξοχή;

    Big mama, μερσί!

    Γαστεροπλήξ, το σμ που τα είδα είναι γνωστότατη αλυσίδα σμ σε όλη την Ελλάδα. Ερχονται συσκευασμένα γι' αυτό κρατάω μια πισινή μήπως είναι βιολογικό Δεν νομίζω πως θα έβαζαν αγκάθια για να τα πληρώσεις 9 ευρώ σοβαρή εταιρεία.

    ReplyDelete
  13. καλο καλοκαίρι και καλή συνέχεια στα υπέροχα μαγειρέματά σου....
    και άμα θέλω συνταγή
    θα γυρνω στην γειτονιά σου....
    φιλιά καρυστινά

    ReplyDelete
  14. γαστεροπλήξMay 21, 2009 at 12:07 AM

    το σταμναγκάθι από όσα ξέρω και για τα αγρια χόρτα ξέρω αρκετά πράγματα, δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, (οπότε βιολογικής καλλιέργειας δεν είναι, μόνο στη φύση αυτοφυές) η τσουκτερή τιμή του οφείλεται στο γεγονός ότι φύεται μόνο στην Κρήτη και μόνο στον Ομαλό υπάρχει η καλή ποικιλία, αλλά βασικά η τσουχτερή τιμή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να μαζευτεί εύκολα, έχει γύρω του μεγάλα αγκάθια που κάνουν δύσκολη τη συγκομιδή, γι' αυτό πιστεύω ότι αυτά στο Σ.Μ ξέρω τα έχω δει και γω δεν είναι σταμναγκάθι, αλλά άλλη ποικιλία που μοιάζει.....
    από τις σοβαρες εταιρείες να φυλαγόμαστε!!!!!!!χορτάσαμε παραμύθι.....

    εγώ πιστεύω ότι αν το χορταρικό το άγριο δε βγείς να το μαζέψεις με τα χεράκια σου δεν έχει αξία, ο κάθε τόπος πρέπει να χαίρεται όσα παράγει, η φύση κάνει την δουλειά της, ας την ακολουθήσουμε ....
    εμπρός στους λόγγους και τις ραχούλες να κάψουμε και καμμιά θερμίδα, από φθινόπωρο πιά τώρα στέγνωσε η γη.....χαχα

    ReplyDelete
  15. Τί;;; Τούβλα με σταμναγκάθι;;;;;
    Καλά οι οπτόπλινθοι... Το σταμναγκάθι, τί είναι;;

    ReplyDelete
  16. Καλά, ο τίτλος είναι όλα τα λεφτά!
    Πρόσφατα ήμουν Κρήτη και έφαγα πολλές συνταγές με σταμναγκάθι.
    Μόλις γύρισα πήρα το εν λόγω πακετάκι από το γνωστό Σ/Μ με τα 8,5 ευρώ γιατί ήθελα να το μαγειρέψω και στους εδώ να δουν πώς είναι.
    Μα καμμία σχέση όμως...:(

    Ο φιλαράκος σου γλύκας το πουλάκι μου :))))

    ReplyDelete
  17. Venceremos, καλό καλοκαίρι!

    Γαστεροπλήξ, εγώ κρητικιά δεν είμαι, οπότε δεν μπορώ να πω περισσότερα για το σταμναγκάθι. Αν ήμουν, θα ήξερα να σου πω...Όσο για τις εταιρείες, ύτε εγώ έχω εμπιστοσύνη, αλλά δεν είναι και ο κανόνας...

    Κωνσταντίνε, άγριο χόρτο είναι! Χρόνια πολλά!

    Βάνα, πώς λένε, άλλα τα μάτια του λαγού; Χαχα! Κι εδώ αν φας λαδοτύρι και μετά το δοκιμάσεισ την Αθήνα, αλλιώτικο θα σου φανεί! Τι να κάνουμε;

    Χτες η Μαρία πήγε στο μαγαζί που τρώει αυτό το μεζέ. Τούβλο το λέει το μαγαζί έχει σχήμα τούβλου (παραλληλόγραμο). Το φτιάχνουν σαν κλειστό τυροπιτάκι πάρα πολύ μικρό. Χτες που το έφαγε όπως και πολλοί άλλοι, έγλυφαν τα δάχτυλά τους μου είπε. Η γλυκιά γεύση των πιπεριών από πάνω ή από δίπλα, ήταν όλα τα λεφτά!

    ReplyDelete
  18. ωω αγαπητή μου αμα είναι από την Κρήτη θα πρεπε να κάνει 850 ευρώ και όχι 8,5.....:-)
    λοιπόν κοίτα το σταμναγκάθι βγαίνει μόνο τον χειμώνα και το οριτζιναλ βγαίνει δίπλα στην θάλασσα, για να καταλάβεις εμείς εδώ το λέμε γυαλοραδικο...
    Εγώ που έχω βγάλει γυαλοραδικο δεν θα το πουλούσα ούτε 30 ευρώ το κιλό, θέλει τόσο κόπο να το μαζέψεις και να το βγάλεις μέσα απο τα αγκάθια ....ασε ...

    ReplyDelete
  19. α! τα κεράσια (κοίταξα σήμερα την τιμή τους) κάνουν 5 ευρώ το κιλό.

    ReplyDelete
  20. α δεν μας τα λέει καλά η γαστεροπληξ ....
    ε οχι και στον Ομαλό το καλό σταμναγκάθι .... μπορεί να ε'ιναι και στον ομαλό αλλά ειπαμε τώρα.

    ReplyDelete
  21. Πέρα από την πίτα, που φαίνεται ενδιαφέρουσα, Κική μου έχουμε τις ίδιες συνήθειες. Κι εγώ ταϊζω δύο δεκαοχτουρίτσες στο μπαλκόνι κι έχουν εξοικειωθεί τόσο που όταν βγαίνω να ρίξω ψωμάκι, κάθονται και με κοιτάζουν!! Θα τις βγάλω φώτο να τις δεις!

    ReplyDelete
  22. Τετοια τουβλα να μου πεταξουν οσα θελουν, θα τα ευχαριστηθω,απο τ'αλλα να μην μου πεταξουν χα χα..

    ReplyDelete
  23. Νατάσσα, εγώ σταμναγκάθι θα φάω όταν έρθω σε σένα :-)))

    Αγνή, τα πουλάκια εδώ έχουν πάντα την τροφή τους. Είναι τυχερα πουλάκια αν εξαιρέσεις την ύπαρξη 6 γατών που καιροφυλακτούν :-)

    Δημιουργία κι εγώ! Κι εγώ! χαχα!

    ReplyDelete
  24. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΑ ΠΩΣ ΤΟ ΓΥΑΛΟΡΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ...
    ΟΝΤΩΣ... ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΕΝ ΣΗΤΕΙΑ ΓΥΑΛΟΡΑΔΙΚΟ ΩΜΟ ΣΑΛΑΤΑ ΔΥΟ ΠΙΑΤΑ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ... ΥΠΕΡΟΧΟ...!!! ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΩΛΟΎΝΤΑΙ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ... ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑΝ ΣΧΕΣΙΝ...
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ...

    ReplyDelete