Τις τελευταίες μέρες καρναβαλιζόμαστε στο νησί. Πολλή κούραση τις τελευταίες 2 μέρες αλλά και μεγάλη ικανοποίηση και χαρά από το αποτέλεσμα των κόπων μας. Χοροί, γλέντια, "ομιλίες", βόλτες, καφέδες, ξενύχτι, όλα παίζουν. Διανύουμε τις τελευταίες μέρες πριν τη Σαρακοστή, οι οποίες είναι φουλ από καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς πλησιάζει. Την τελευταία Κυριακή, είναι το αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων εδώ. Η παρέλαση του Καρναβαλιού ολοκληρώνεται την ίδια μέρα με την «Κηδεία της Μάσκας» ή «Πόβερο Καρναβάλι», όπου οι καρναβαλιστές οδηγούν το Βασιλιά Καρνάβαλο στην τελευταία του κατοικία. Είναι το πλέον χαρακτηριστικό και ιστορικό δρώμενο του Ζακυνθινού Καρναβαλιού με πολύ παλιές ρίζες και επιρροές, το οποίο φτάνει ως τις μέρες μας για να κλείνει κάθε χρόνο την αυλαία των εκδηλώσεων. Το πόβερο καρναβάλι, ξεκινάει με την «κηδεία» της μάσκας, καθώς η μπάντα παιανίζει καρναβαλικά αλλά και πένθιμα. Ακολουθεί η πομπή με φανάρια του Βενετσιάνικου Γάμου, τύμπανα, λάβαρα και εξαπτέρυγες μάσκες, που συνοδεύουν και αποχαιρετούν τον Βασιλιά καρνάβαλο. Την πομπή ακολουθεί η «θλιμμένη» οικογένεια με την τραγική φιγούρα της «χήρας» να χτυπιέται από πόνο και οδύνη!!! Η πομπή καταλήγει στο λιμάνι ή στην πλατεία Σολωμού, όπου ο Βασιλιάς Καρνάβαλος καίγεται μαζί με το φέρετρό του. Για να φύγει η πίκρα τα κεντρικά καφέ της πόλης προσφέρουν παραδοσιακό ρυζόγαλο.
Η «Κηδεία» του είναι μεγαλοπρεπής, και η πομπή φτάνει ως την αποβάθρα του λιμανιού, όπου γίνεται και το κάψιμο του Καρνάβαλου.
Το παραπάνω έθιμο, είναι σατιρικό και αστείο. Τη χήρα, την κάνει πάντα άντρας ο οποίος κυριολεκτικά χτυπιέται από την οδύνη του επικείμενου καψίματος. Μετά το κάψιμο ακολουθούν πυροτεχνήματα και φυσικά ρυζόγαλο για να γλυκαθούμε από την πίκρα του πόνου...
Ρυζόγαλο
Υλικά για 6 μπωλάκια
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ
2 φλυτζάνια νερό
1 λίτρο γάλα (1,5 % χρησιμοποίησα)
1 φλυτζάνι τσαγιού (και λιγότερο) ζάχαρη
2 βανίλιες ή φλούδα λεμονιού
2 κουτ. γλ. κορν φλάουρ
κανέλλα
Πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε για 10 λεπτά περίπου με το νερό.
Όταν έχει μισοβράσει περίπου στα 10 λεπτά, προσθέτουμε το γάλα αφού κρατήσουμε λίγο (2-3 κουταλιές) για να ανακατέψουμε το κορν φλάουρ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά γιατί φουσκώνει, συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα δέκα λεπτά περίπου ενώ ανακατεύουμε που και που για να μην κολλήσει.
Όταν έχει βράσει πια, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το γάλα και το ρίχνουμε κι αυτό. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε και τις βανίλιες και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις για να χυλώσει.
Το ρυζόγαλο πρέπει να είναι αραιό γιατί πήζει όπως κρυώνει.
Tip: Μην περιμένετε να χυλώσει και να "σπάσει" το ρύζι σας αν από την αρχή προσθέσετε τη ζάχαρη!
Εύχομαι να περάσουμε όλοι καλά αυτό το τριήμερο! Περαστικά στα αρρωστούλια και καλή διασκέδαση σε όλους!
το τιπ κάνει τη διαφορά!:) (δεν το 'ξερα!) και η λεμονόφλουδα:) τρελλή καρναβαλίστρια:)
ReplyDeleteΚικιτσα εχω να φαω ρυζογαλο πανω απο 40 χρονια δε κανω πλακα. Με πηγαινε ο παπους σε μια στοα στα Χαυτεια. Καλη ιδεα να θυμηθω τα μικρατα μου.
ReplyDeleteΣε διαβάζω....
ReplyDeleteκαι σε θαυμάζω!
Χρόνια πολλά!
Μπορώ να φτιάξω γλυκά που χαρακτηρίζονται δύσκολα, αλλά ποτέ δεν έχω φτιάξει ρυζόγαλο της προκοπής!
ReplyDeleteΚικίτσα, θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου και ελπίζω να τα καταφέρω! Αν και φοβάμαι, ότι αυτό που μου φταίει είναι το γάλα, που δεν έχει σχέση με την γεύση του γάλακτος των παιδικών μου χρόνων!
Deli,ξεδίνετε στο νησί κα καλά κάνετε!
ReplyDeleteΌμορφη η περιγραφή των καρναβαλικών εκδηλώσεων και στο τέλος ρυζογαλάκι.
Μ΄αρέσει,έφτιαξα και θα ξανακάνω,άλλωστε δε νηστεύω.
Εύχομαι να περάσεις τέλεια,να ξεφαντώσεις!
Το σε θαυμάζω εδώ πήγαινε...
ReplyDeleteΓράψε λάθος!
Heart , κάπου το είχα διαβάσει αλλά δεν το έχω πάθει!
ReplyDelete;-)
Δ΄έσποινα κι εμάς μας πήγαινε η μάνα μου σε ένα παλιό ζαχαροπλαστείο στην Πάτρα! Δεν φτιάχνω κι εγώ συχνά...
Αγράμπελη , ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Είδα το ποστ! Καλό σκδ!
Αγγελική , πολλοί έχουν αυτό το πρόβλημα. Έχει χαραχτεί στη γευστική τους μνήμη η γεύση του γάλακτος που πουλούσε ο γαλατάς... Αυτό πάντως, με επιλεγμένο γαλατάκι λάιτ, και με λίγη ζάχαρη (βάλε λιγότερη από όση λέω) είναι σούπερ. Έφαγα για πρωινό. Μέχρι και οι φωτό, φρέσκες είναι!
;-)
Ελένη, ευχαριστώ! Έλα να διασκεδάσουμε μαζί!
Κική κι εγώ θα αποχαιρετίσω την τυρινή μ' ένα ρυζογαλακι!
ReplyDeleteμ' αρεσει πολύ και το φτιάχνω που και που.
αυτο το αστερι με την κανελα, ειναι τελειο!
ευχαριστουμε για τα περαστικά, επιμονη ομως!! τωρα κουτουλάει απο τη νύστα και την ιωση, αλλα εκει! να μη ξαπλωσει. στο τραπεζι ζωγραφιζει :))
καλα να τα περασετε :))
Καλα να περασετε!!!
ReplyDelete:)
πολλές ευχές ! να περάσετε υπέροχα!
ReplyDeleteΚαλά να πράσετε Κικίτσα.
ReplyDeleteΠολύ ωραίο το ρυζογαλό σου.Πως έκανες τόσο τέλειο σχήμα με την κανέλλα;Είναι δύσκολο υλικό για σχέδια η κανέλλα για αυτό σε ρωτάω.
Φιλιά,καλά κούλουμα!
Ξέχασα να σχολιάσω την παρουσίαση! Η κανέλα βαλμένη με στένσιλ πολύ μου άρεσε! Το στένσιλ to έφτιαξες? Ή είναι από κάτι άλλο?
ReplyDeleteΜαριλένα! Το Ραφάκι ζωγραφίζει στο τραπέζι; χαχαχαχα! Καλό 3ήμερο!
ReplyDeleteΑντώνη , επίσης!
Νατάσσα κι εσείς!
Λίλα ευχαριστώ! Το έκανα με στένσιλ! Καλά να περάσετε!
Αγγελική, η Λαμπρινή μου είχε στείλει από τη Γερμανία 3 στένσιλ για τέτοιες δουλειές. Είναι ένα από τα γκατζετάκια μου!
Πολύ όμορφη η ανάρτηση με τα έθιμα του καρναβαλιού!!Και το ρυζόγαλο μμμμμμ!!!!
ReplyDeleteΤη Δευτέρα θα φτιάξω την ταραμοσαλάτα σου :)
καλά κούλουμα εύχομαι!!!!!φιλιά
Πρωί πρωί, σήμερα τους έκανα, το χοιρινό με τα δαμάσκηνα σου! Το ότι έγινε τέλειο, μου το επιβεβαίωσε, ο άνδρας ...του σπιτιού μου!, όπου 10 η ώρα,[πρωί] δοκίμαζε το φαγητό!!Καλά να περνάς Κική μου, και εγώ...τρέχω για φοτο καρναβαλικές. θα τις δείτε το βράδυ....
ReplyDeleteΕύα , καλή επιτυχία στην ταραμοσαλάτα! Καλά να περάσετε!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
Όλγα , την Πέμπτη το έκανα με μοσχάρι. Μιαμ!!! Επιτέλους βρήκα τρόπο να τρώει η κόρη μου μοσχάρι!
Μία από τα ίδια κι εδώ. Φέτος ζω έντονα το καρναβάλι και μ΄αρέσει! Καλά να περάσετε!
Καλό και το ρυζόγαλο.. αλλά η παρουσίαση με το αστεράκι είναι η πινελιά της καλλιτέχνιδας!!!Τέλειο!!
ReplyDeleteΝαι μωρέ Αγγελικούλα Ν. τόσα και τόσα μας κάθονται, τα εύκολα μπα.
ReplyDeleteΕκείνο το αστεράκι σου Κικόν είναι γαργαλιστικό.
Το ρυζογαλο ειναι απο τις λιγες κρεμες που τρωω, με πολλη κανελλα.Καλο μηνα, καλη Σαρακοστη να εχεις.
ReplyDeleteΑγνή , ευχαριστούμε :-)))
ReplyDeleteΝουνού , κι εσύ του δύσκολου;
Ευχαριστώ! Σμακ!
Δημιουργία , Καλή Σαρακοστή και σε σας!
Καλημέρα! Καλή Σαρακοστή!
ReplyDeleteΓια να έρχονται σιγά σιγά και τα σαρακοστιανά παρακαλώ!
Just a friend , Καλή Σαρακοστή! Απ' όλα θα βάλουμε!
ReplyDelete