Pages

Wednesday, February 18, 2009

Χοιρινές μπριζόλες κρασάτες

Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και πιάνω την ευκαιρία για να σας πω δυο λόγια για το πως γιορταζόταν και γιορτάζεται εδώ και στην Πάτρα.

Η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η καθαυτό ημέρα έναρξης του Καρναβαλιού εδώ. Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, γίνεται στην πόλη της Ζακύνθου η είσοδος του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Αυτή ήταν πολύ ιδιαίτερη μέρα παλιότερα εδώ. Σε όλα τα σπίτια μαγείρευαν κρέας τσιγαριστό. Για να τσικνίσουν δηλαδή να μυρίσει το σπίτι. Έφτιαχναν επίσης αρνί φρικασέ στο φούρνο στη χώρα, ή σγατζέτο με κόκκινη σάλτσα στα χωριά. Στα χωριά Βολίμες, Κερί και Λιθακιά, έφτιαχναν για να τσικνίσουν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα κρεατόπιτα με πολλά είδη κρεάτων. Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στη χώρα, τσίκνιζαν με ψητό κρέας ή κεφτέδες, τα έβαζαν σε ένα σεφέρι σκεπασμένο με ένα τουβαλίθι(πετσέτα) και τα έπαιρναν μαζί τους να τα φάνε στο χορό τση Φιέστας, όπου γινόταν στο Καζίνο. Τσίκνιζαν όλοι μαζί για «το καλό του χρόνου» πίνοντας κρασί και χορεύοντας (σημείωση από το βιβλίο της Μαρίας Φιορεντίνου).

Εδώ την Τσικνοπέμπτη τη λένε και Τσουκνοπέμπτη. Τα παιδιά, παραφράζοντας το όνομα της μέρας, έπαιρναν τσουκνίδες και τσούκνιζαν όποιον βρισκόταν μπροστά του!

Αφού είπα τόσα για τα ζακυνθινά έθιμα, ας πω δυο λόγια και για την πατρίδα μου την Πάτρα. Η Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα, ήταν τσίκνα, όνομα και πράμα! Τσίκνα παντού! Δεν υπήρχε σημείο που να μην έχουν στηθεί ψησταριές. Εκείνο που θυμάμαι έντονα από παιδί, είναι ότι στην Πάνω Πόλη, στη Γερμανού, υπήρχαν αμέτρητες ψησταριές στη σειρά στο δρόμο.
Σουβλάκια, κοκορέτσια, σπληνάντερα μπριζόλες... Φυσικά, δεν έλειπαν και τα τσικνίσματα στα σπίτια.

Αυτή τη μέρα έβγαιναν παλιά στο δρόμο οι μπούλες (μασκαρεμένοι με φούμο στο πρόσωπο, συνήθως με παλιά ρούχα ντυμένοι) και πείραζαν γνωστούς και αγνώστους, στο δρόμο αλλά και στα σπίτια που χτυπούσαν. Όλοι άνοιγαν στις μπούλες. Άλλα χρόνια τότε... Στο τέλος του καρναβαλιού όλοι ευχόμασταν: "και του χρόνου μπούλες"! Μάλιστα, την έκφραση την χρησιμοποιούσαμε κοροϊδευτικά, όταν τη λέγαμε εκτός εποχής.

Και φτάνουμε στο μενού. Τι θα φτιάξουμε σήμερα; Μα τι άλλο από χοιρινές μπριζόλες που ταιριάζουν αυτή τη μέρα! Δεν θα παρατσικνίσουμε στα κάρβουνα, αλλά θα τις κάνουμε κρασάτες. Πάμε;

Χοιρινές μπριζόλες κρασάτες
υλικά για 4 άτομα
4 χοιρινές μπριζόλες
1 φλυτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
2-3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
5-6 φυλλαράκια φασκόμηλο
5-6 πράσινα πιπέρια
μαύρο πιπέρι
1/2 κ. σ. χοντρό αλάτι ή αρωματικό αλάτι
2,5 ποτήρια νερού νερό
Λάδι; Ποιος το χρειάζεται εδώ;

Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε τις μπριζόλες χωρίς λάδι και από τις δύο πλευρές, να πάρουν χρώμα.
Κατά τη διάρκεια του σωταρίσματος, προσθέτουμε και το σκόρδο.
Όταν σωταριστούν και αρχίζουν να τσιτσιρίζουν, σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να βράσουν 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το φασκόμηλο τα αλατοπίπερα και 2,5 ποτήρια νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για μισή ώρα, προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό.
Λάδι δεν προσθέτουμε καθόλου.
Συνοδεύουμε με σαλάτα, πατάτες ή ό,τι τραβάει η όρεξή μας.

Καλή Τσικνοπέμπτη να έχετε!

25 comments:

  1. Πολύ ενδιαφέροντα τα έθιμα αυτά - και οι μπριζόλες φαίνονται τέλειες!! Καλές απόκριες λοιπόν :-)

    ReplyDelete
  2. Ωραία η περιγραφή του "εορταστικού", τσικνιστήκαμε κανονικά!
    Και οι μπριζολίτσες, ό,τι πρέπει!

    ReplyDelete
  3. Κική την Τσικνοπέμπτη έχουμε επίσημη έναρξη στα ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ.
    Ολες οι μπάντες με τα χάλκινά βγαίνουν στους δρόμους, ο κόσμος χορεύει,διασκεδάζει και τσικνίζει στα μαγαζιά μας που σερβίρουν καταπληκτικούς μεζέδες.
    Για να πάρεις μέρος στο γλέντι αρκεί ένα μαύρο καπέλο και λίγο φούμο στο πρόσωπο
    Φιλιά

    ReplyDelete
  4. Καλή Τσικνοπέμπτη Κική,με όλα τα έθιμα!
    Μου αρέσει που δεν έχουν καθόλου λάδι οι μπριζολίτσες,να τηρούμε τα έθιμα,αλλά να καρατάμε και λεπτή σιλουέτα.
    Και του χρόνου μπούλες!(Εντός της εποχής:-)))

    ReplyDelete
  5. Πολύ όμορφο ποστ. Μπήκαμε για τα καλά στο κλίμα της ημέρας. Και οι μπριζολίτσες μυρωδάτες και λαχταριστές. Καλή Τσικνοπέμπτη!

    ReplyDelete
  6. Αγαπητή φίλη deli,
    καταλαβαίνετε πως η Τσικνοπέμπτη είναι μια πικρή εμπειρία για μένα..
    Έχετε να προτείνετε κατι τις στη φίλη σας που δοκιμάζεται σκληρά;-)

    ReplyDelete
  7. Ωραία τα έθιμα, ωραίες και οι μπριζολίτσες!!
    Καλή Τσικνοπέμπτη και καλές Απόκριες να έχουμε όλοι:))

    ReplyDelete
  8. Deli,νόστιμο κι εύκολο φαγητό!Πιστεύω ότι θ΄αρέσει στα παιδιά.
    Οι συνοδευτικές πληροφορίες ενδιαφέρουσες-για τις μπούλες είχα ακούσει,τώρα έμαθα και τι είναι.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Σοφία , καλές αποκριές! Εδώ θα τις γιορτάσεις;

    Elie και οι δικές σου οι μουσταρδάτες, δεν πάνε πίσω! Μιαμ!

    Δήμητρα , τι καλά θα ήταν να άκουγα τα χάλκινα! Καλά να περάσετε!

    Λίλα , συμφωνούμε σε πολλές συνταγές στο θέμα των λιπαρών. Η νοστιμιά δεν είναι στο λίπος! Και του χρόνου μπούλες! ;-)

    Ρένα , μπαίνουμε στην τελική ευθεία! Καλά να περάσουμε!

    Μαγισσούλα , το λες επειδή δεν σου αρέσει το κρέας ή επειδη θα σχολάσεις αργά; Και τα δύο υποθέτω! Προτείνω μανιτάρια λαδορίγανη στο γκριλ! Ο ΜΕΖΕΣ!!!

    Έλενα , καλές απόκριες!

    Ελένη , στα δικά μου παιδιά πάντως άρεσε πλύ! Ειδικά η σαλτσούλα, ήταν σούπερ! Να που έμαθες τι είναι οι μπούλες!

    ReplyDelete
  10. επειζη ζε μ'αλεσει το κλεας :)

    η μόνη φορά που δεν θα με πειράξει το αργά!

    ReplyDelete
  11. αύριο ειναι τσικνοπέμπτη;
    πως περνάει ο καιρος;!

    καλά, εγω θα κανω τυροπέμπτη :ΡΡ

    γεια σου Κική μου :))

    ReplyDelete
  12. AΠ! Όλα καλά Κική μου, αλλά Τσικνοπέμπτη, χωρίς BBQ (πω πω ξενέρωτο που ακούγεται το ψήσιμο σε κάρβουνα με αυτή τη διάλεκτο...) δεν γίνεται!
    Να γίνει σαν θυσία! Με την φωτιά ζωντανή, τα κρέατα, την τσίκνα να ανεβαίνει στον ουρανό... Όπως έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες! Με τον Διόνυσο αγκαζέ! (Πως να καταλάβουν τέτοια στην Ν Αφρική? Ούτε απόκριες δεν έχουν, μασκαρεύονται όμως όποτε τους έρθει...)

    Πολύ ωραίες οι μπριζόλες σου, σε κάθε περίπτωση! Και ωραία όσα μας λες για τα έθιμα στο νησί και την Πάτρα! Πολύ ωραίο ποστ!

    ReplyDelete
  13. Ηρθα κι εγώ πάνω απ'το τηγάνι σας να τσικνιστώ (με τις μυρωδιές τουλάχιστον)...
    :)))

    ReplyDelete
  14. Πολύ πολύ ενδιαφέρουσα η περιγραφή των εθίμων Κική!!Μπορώ να πω, [και μην με παραξηγήσετε] πιο πολύ και απο τις μπριζόλες!!Και αυτό γιατί, την τσικνοπέμτη, στριμωξίδι, ξεστριμωξίδι, αν δεν βγούμε έξω ,νομιζουμε οτι κάτι δεν μας πάει καλά!!! Φιλάκια και του χρόνου να είμαστε καλά!!!..

    ReplyDelete
  15. μμμμ....εμεις αυριο θα τσικνιστουμε στο σχολειο....250 σουβλακια ψησαμε περσι... :)
    μου αρεσει πολυ το φασκομηλο στις χοιρινες μπριζολες...

    ReplyDelete
  16. Με το καλο αυριο να τσικνισετε Κικη.Καλες αποκριες να εχετε.

    ReplyDelete
  17. Witch , μας βγήκες vegeterian, τι να σε κάνουμε;
    ;-)

    Μαριλένα , καλή Τυροπέμπτη!!! Χαχα!

    Αγγελική Ν , με τον παλιόκαιρο που έχουμε εδώ (όλο βροχή) που να τσικνίσουμε οι άνθρωποι; Πάντως κανα σουβλάκι θα το χτυπήσω αύριο!

    Ισιδώρα , μύρισες το φασκόμηλο;

    Όλγα , το στριμωξίδι το έχουμε κόψει αφού την άλλη μέρα είναι καθημερινή. Για να μην μιλήσω για τα διαβάσματα των παιδιών...

    Κουκ κι εδώ το κάνουν σε κάποια σχολεία! Καλά να περάσετε!

    Δημιουργία ευχαριστώ! Καλά να περάσετε κι εσείς!

    ReplyDelete
  18. Λοιπον Κικιτσα, αυτο με μακαροναδα.. το λιγουρευομαι. Καλα που ηρθα εδω αποψε, κονταψα να ξεχασω οτι αυριο ειναι Τσικνοπεμπτη.

    ReplyDelete
  19. Δέσποινα...βάζεις ιδέες!!!
    Άντε να βοηθήσουμε να φτάσει η τσίκνα μας μέχρι εκεί!

    ReplyDelete
  20. πάντα συγκινούμαι με το παραμικρό άκουσμα για την παλιά πόλη και την Γερμανού ....αχ...
    μπράβο Κική! πάντα επίκαιρη ;)

    ReplyDelete
  21. Και το φασκόμηλο και το κρασί και τα πιπέρια..:)
    Το φασκόμηλο μαζεμένο απ'τα χεράκια σας φαντάζομαι...

    ReplyDelete
  22. Natassa , έχω να βρεθώ τέτοια μέρα εκεί, 21 χρόνια...

    Ισιδώρα , το φασκόμηλο μαζεμένο από τα χέρια άλλης χρυσοχέρας! Guess whose! By the way, εδώ ο τόπος είναι γεμάτος!

    ReplyDelete
  23. χάρμα οι μπριΤζόλες σου κικι μου εγώ τσίκνισα με τζουτζουκάκια στο φούρνο,
    τις μπούλες τις έχουμε και στην Αρκαδία και θυμάμαι πως και πριν μερικά χρόνια ακόμα, οι Αρκάδες της περιοχής εδώ , το κρατάγαν το εθιμο και εμεις τα μικρά τα κ....ε πάνω μας από φόβο!!! χαχαχα!!!!!τι μου θύμησες....

    ReplyDelete
  24. Τσικνίστικα για τα καλά η δόλια!
    Νόστιμες φαίνονται οι μπριζόλίτσες!
    Φιλάκια και καλές απόκριες καλή μου!

    ReplyDelete
  25. Σαντιγύ κι εσύ φοβόσουν τις μπούλες; Μια φορά κόντεψα να τα κάνω πάνω μου! Χαχαχα! Ιστορία ετούτη...που να σας τα λέω... Και του χρόνου!

    Μάτα , κανένα τζακάκι να τσικνίσεις εκεί; Και του χρόνου! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete