Pages

Monday, February 2, 2009

Ζύμη πίτσας - Πίτσα χωριάτικη

Εδώ και χρόνια, κάθε Δευτέρα βράδυ, η οικογένεια τρώει πίτσα. Η συνήθεια διακόπτεται τους καλοκαιρινούς μήνες φυσικά. Ποιος τρελός θα προτιμήσει να μείνει μέσα για να φτιάξει πίτσα καλοκαιριάτικα, ενώ ζει σε νησί; Not me!
Είναι μια συνήθεια που ξεκίνησε εδώ και 3-4 χρόνια κι έτσι κι έρθει Δευτέρα βράδυ και δεν υπάρχει πίτσα, κατεβάζουν προβοσκίδα.

Οι πίτσες οι έτοιμες δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα. Δεν μου αρέσουν που είναι τίγκα στα αλλάντικά, δεν μου αρέσει η λαδίλα που βγάζουν, δεν μου αρέσει το ζυμάρι που είναι σαν τακούνι δωδεκάποντο, αντί για λεπτό σαν γιαπωνέζικο πασουμάκι που αρέσει σε μένα. Γι' αυτό έμαθα να φτιάχνω μόνη μου. Για να είναι όπως τη θέλω εγώ και για να ελέγχω κατά κάποιο τρόπο τι βάζω μέσα.

Οπότε...πάμε να φτιάξουμε πίτσα;


Ζύμη πίτσας για μεγάλο ταψί

Υλικά για τη ζύμη
3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γ. μαγιά σε κόκκους
2 κ. σ. καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο
2 κ. γ. ζάχαρη
σχεδόν ένα ποτήρι χλιαρό νερό
1 κ. γ. αλάτι

Αν το ταψί είναι πολύ μεγάλο, αυξήστε λίγο το αλεύρι. Αν πάλι τη φτιάξετε σε ταψί πίτσας, βάλτε 2 φλυτζάνια αλεύρι και διαφοροποιήστε ελάχιστα τα υπόλοιπα υλικά.

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλάκι βάζουμε το αλεύρι.
Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Κάνουμε λακουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι και το μισό νερό.
Ανακατεύουμε με ένα πηρούνι ή με τα χέρια για να βραχεί παντού.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο όσο νερό μας έχει μείνει, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμαράκι μαλακό και απαλό που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα 20λεπτο και φτιάχνουμε πίτσα.

TIPS:
Αν το νερό σας είναι κρύο, το ζυμάρι θα βγει σκληρό και δεν θα πλάθεται εύκολα. Καλύτερα το νερό σας να πλησιάζει προς το ζεστό, παρά προς το κρύο.
Αν το λάδι είναι λίγο, επίσης το ζυμάρι θα βγει σκληρό.
Αν σας γίνει πολύ απαλό και κολλάει στα χέρια, μη χολοσκάτε. Προσθέστε λίγο αλεύρι.
Αν πάλι βγει σκληρό, έφταιγε κάτι από τα παραπάνω. Προσθέστε λίγο ζεστό νεράκι, λίγο λαδάκι και θα στρώσει.

Για την πίτσα θα χρειαστούμε ακόμα υλικά για τη γέμιση. Ο καθένας διαλέγει ό,τι του αρέσει. Εγώ σας προτείνω τη λιγότερο παχυντική version για χωριάτικη πίτσα.

Υλικά για την πίτσα
2 κ. σ. κέτσαπ
12 φέτες βραστή ή καπνιστή γαλοπούλα
12 φέτες τυρί ένταμ ή γκούντα
1 κομμάτι τυρί φέτα
λίγη ρίγανη

Αν είναι καλοκαίρι, προσθέστε ακόμα:
Πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
Ντομάτα σε φέτες

Φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια, λουκάνικα ή ό,τι αρέσει στον καθένα. Εγώ προτιμώ την απλή αυτή συνταγή με την προσθήκη λαχανικών το καλοκαίρι ή μανιταριών το χειμώνα.

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη επάνω, με έναν μικρό πλάστη.

Απλώνουμε το κέτσαπ, έτσι ώστε να πάει ένα λεπτό στρώμα παντού.
Στρώνουμε τη γαλοπούλα και μετά το τυρί.

Από πάνω, θρυμματίζουμε με τα χέρια μας τη φέτα και τέλος πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα το ζυμάρι από κάτω.

TIP: Αντί να την κόψετε με μαχαίρι και να παιδέυεστε, χρησιμοποιήστε την ειδική ρόδα-κόφτη πίτσας ή ακόμα καλύτερα ένα ψαλίδι κουζίνας!

υ.γ. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι εγώ δεν τρώω από αυτή την πίτσα...κλαψ...Μόνο τα ακριανά ζυμαράκια τσιμπολογάω. Τι τα θες...άδικη η ζωή γι' αυτούς που παχαίνουν εύκολα...

Update:
Η ζύμη δοκιμάστηκε με σκληρό αλεύρι και έγινε όντως πάρα πολύ καλή!!!

41 comments:

  1. Deli,τι καλά που έβαλες συνταγή πίτσας!Κι εγώ δεν τρώω τις έτοιμες,για τους λόγους που είπες.
    Η ζύμη με μαγιά πρέπει να είναι νόστιμη και τραγανή-η γέμιση δε πολύ υγιεινή.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!!
    Μμμμμμμμμμμμμμμμμμμ!!!!
    νιάμμμμμμμμμμ!!!!
    σλουρπ! σλουρπ!

    ReplyDelete
  3. Ελένη , αν μη τι άλλο, η ζύμη δεν έχει το μέγεθος τακουνιού! Είναι πολύ καλή για τα δικά μου γούστα.

    Μαριέλα , εμείς οι δύο δεν θα φάμε! Κυρίες. Θα κοιτάμε μόνο!
    :-)))

    ReplyDelete
  4. πω πω, ωραια ακούγεται! λεω να το επιχειρησω . μπραβο για τις ιδεες και ευχαριστω.

    ReplyDelete
  5. Κυρίες, όπως λες Κική μου! Και εγώ, και εγώ! Μόνο θα κοιτώ! Μμμμ, Δευτέρα βράδυ? Είμαι οπτικός τύπος, το ξέρεις!

    ReplyDelete
  6. Γιατί με υποβάλεις σε βασανιστήρια????

    ReplyDelete
  7. Κι εμένα με λεπτή ζύμη μου αρέσει η πίτσα και ελαφρώς τραγανή.
    Ωραίο αυτό που έχετε καθιερώσει βραδιά πίτσας!Για να μην ζητάνε τα παιδιά συνέχεια.

    ReplyDelete
  8. Kική μου, τι μου θυμησες!
    κι εγώ για πολλά χρονια, έκανα πιτσα!
    μόλις έμεινα εγκυος όμως στο Ραφακι, σταματησα. μεγάλη γαρ και κουραζομουν ευκολα, που υπομονη και για χειροποιητη πιτσα..

    σημερα το βραδυ θα κανω κι εγώ λοιπον! έτσι κι αλλιως, έκανα γιουβαρλακια και βγηκαν λιγα, μονο για το μεσημερι.
    πιτσα με τη δική σου συνταγή :))

    φιλιά και ευχαριστουμε :))

    ReplyDelete
  9. κι εγώ πίτσα έχω σκοπό να φτιάξω σήμερα τηλεπαθητική νουνά δασκάλα!:)) αλλά με σάλτσα μπελαλίδικη κι όχι εύκολη κέτσαπ:)

    ReplyDelete
  10. καλη μου , καλη εβδομαδα και καλο μηνα, περυσι χρειαστηκε να κανω μια δευτερη δουλεια τα απογευματα, κρατησα λοιπον 2 παιδακια , οπου εχουν μια γιαγια Ιταλιδα και οπως καταλαβαινεις την εκμεταλευτηκα στο μεγιστο, εφαγα την πιο ωραια σπιτικη πιτσα , μου ειπε πολλα μυστικα ενα εκ των οποιων ειναι πως το τυρι το βαζουμε αφου εχει ψηθει το ζυμαρι μας με τα υπολοιπα υλικα , επειδη εκανα κι εγω τις προαλλες πιτσα , θα αναρτησω την συνταγη του ζυμαριου και διαφορα μυστικα που ειπε η νονα-Λυδια . παντω φαινεται νοστιμοτατη η πιτσα σου

    ReplyDelete
  11. μετά από εκατοντάδες πειραματισμούς που έχω κανει με τα ζυμάρια της πίτσας έχω καταλήξει ότι το καλύτερο ζυμάρι γίνεται με αλεύρι σκληρό, επίσης αν διαλύσω την μαγιά σε ένα μπωλ με χλιαρό νερό και την αφήσω 15 λεπτά και την προσθέσω στο αλεύρι τότε έχω το καλύτερο αποτέλεσμα :)
    επίσης για τις στιγμές που θέλουμε να φτιάξουμε κάτι στα γρήγορα και επειδή μένουμε εκτός πόλης, και επίσης και εγώ σιχαίνομαι τις ετοιμες πίτσες που είναι χαλαρα απαράδεκτες, έχω παντα στο σπίτι πίτες Λιβάνου, τις οποίες τις χρησιμοποιώ σαν βάση και απλά προσθέτω τα "από πάνω"!
    α! στα απόπάνω βάζω μόνο φρέσκια ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ρίγανη, και τυρί γκούντα τριμένο, από εκεί και ύστερα ότι παραγγελία πέσει στο τραπέζι !

    ReplyDelete
  12. Εύη , καλώς την! Να το επιχειρήσεις! Γιατί όχι;
    Κι εγώ σ' ευχαριστώ!

    Αγγελική Ν , έτσι! Εμείς μόνο οφθαλμόλουτρο και σάλια! χαχα!

    Μαριέλα , για να γίνεις συλφίδα! ;-)

    Λίλα , και πάνω εκεί που χαίρομαι που τα παιδιά μου τρώνε σπιτική πίτσα, έρχεται η κόρη σήμερα (Δευτέρα υπενθυμίζω) και μου λέει:
    Μαμά...θα μου κάνεις μια χάρη; Λέγε παιδί μου...
    Θα παραγγείλουμε μια μέρα έτοιμη πίτσα;;;
    !!!!!!!!!!!..........!!!!!

    Μαριλένα , κι εγώ φροντίζω το φαγητο της Δευτέρας να μην φτάνει για το βραδυ γι' αυτό το σκοπό!

    Χαρτ , ξέχασα να πω ότι αν έοχυμε δική μας σάλτσα, ακόμα καλύτερα. Το κέτσαπ είναι η εύκολη λύση. Πίτσα απόψε; Και η δίαιτα που λέγαμε;;; Ή θα φας και μαραθοπιτάκια μετά;
    ;-)

    Άσπα , σε πολλές πίτες είναι καλύτερα να ψήνεται μόνο του το ζυμάρι έτσι ώστε να μην μαλακώνει μετά με τα πρόσθετα. Οπότε, γιατί όχι; Έτσι όπως λες σίγουρα θα είναι ωραία! Περιμένουμε συνταγή!

    Νατάσσα , τα τιπς που λες είναι σημαντικά. Κι εγώ είχα πειραματιστεί πολύ με τις ζύμες πίτσας και απογοητευόμουν...
    Τις αραβικες πίτες τις χρησιμοποιώ κι εγώ καμιά φορά σαν βάση, όπως χρησιμοποιώ και τις έτοιμες πίτες για γύρο!

    ReplyDelete
  13. απο πίτες αραβικές έχω καταλήξει μόνο στις πίτες Λιβάνου, Αλέξανδρος νομίζω πως λέγονται, και ψήσιμο όχι παραπάνω από 200 βαθμους
    είναι πάρα πολύ νόστιμες.
    Και λαχματζουμ κάνω με αραβικές πίτες λιβάνου.
    Ξέρεις ότι εγώ τον ειδήμων στην μαγειρική δεν τον κάνω γιατί δεν με παίρνει -καθόλου- αλλά επιμένω στο σκληρό αλεύρι και στην φρέσκια ντομάτα...

    ReplyDelete
  14. Pizza...mmm! Τέλεια deli-a...
    Να σε πω η αποτυχούσα κεϊκοποιήτρια τι κάνω με τη ζύμη πίτσας και βγαίνει εξτραορντινέρ?
    (Κανένα πουλάκι δεν προλαβαίνει να φάει πίτσα, γιατί γίνεται μάχη μέγιστη.)Στα γρήγορα μη χαρακτηριστώ και καραψωνάρα, -που δεν είμαι:)- μπερδεύω το σκληρό αλεύρι με ολικής σε αναλογία 60-40, η μαγιά είναι νωπή, αλατια λαδια ζάχαρες μπαίνουν παρομοίως, και αφού ζυμώσω, παραμένει μισή με μία μέρα σε αναμονή στο ψυγείο να καλοενωθεί και να της φύγουν οι πολλές γλουτένες που την κάνουν βαριά. Σπιτική σαλτσίτσα, κασέρι αιγοπρόβειο ελληνικόν, μανιτάρι φρέσκο, πιπεριές και ιδού ένα κιλό ακόμη! :) Τότε τρώω τα μαραθοπιτάκια και ιδού ξανααδυνάτισα!

    ReplyDelete
  15. Κική, μα θα είναι διαίτης φυσικά:) και μερικά μαραθοπιτάκια μετά που λέει κι η καλή μας Ισιδώρα κι ούτε γάτα ούτε ζημιά:) τώρα που έχουμε τέτοιο κόλπο ποιος μας πιάνει:) Λοιπόν, η δική μου θα είναι πολύ κυριλέ: μανιτάρι-πάρμα χαμ-σάλτσα λιαστής ντομάτας και έλα-έλα-έλα-μοτσαρέλα. Α, και ρόκα, οχι από τας εξοχάς όμως, όπως μερικές τυχερές:)

    ReplyDelete
  16. Νατάσσα , δεν ξέρω αν υπάρχουν εδώ αυτές οι Λιβάνου που λες. Θα κοιτάξω...
    Στη φρέσκια ντομάτα θα συμφωνήσω για το καλοκαίρι. Χειμώνα και φρέσκια ντομάτα, να μου λείπει καλύτερα. Μην ξεχνάς ότι ζεις στην Κρήτη! ;-)
    Απόψε έφτιαξα την πίτσα με 1 μέρος αλεύρι σκληρό και 2 μέρη για όλες τις χρήσεις. Ήταν λίγο πιο τραγανό. Την επόμενη θα δοκιμάσω με πιο πολύ!

    Ισιδώρα , μα εσείς δεν φτιάχνετε πίτσα κυρία μου! Ποίημα φτιάχνετε!

    Χαρτ , βρε παιδιά, αυτό με τα μαραθοπιτάκια, δεν το έχω καταλάβει. Θα ξαναδιαβάσω το ποστ. Δηλαδή, μπορώ εγώ τώρα να τσακίσω μια γαβάθα παγωτό και μετά να το ρίξω στα μαραθοπιτάκια και δεν τρέχει κάστανο; Άμα είναι, να μαζέψω μάραθο!

    ReplyDelete
  17. Μωρέ, ας την είχαμε κι ας είχες φάει και τα ακριανά ζυμαράκια...

    ReplyDelete
  18. Καλά την εβαλές την κατάλληλη στιγμή χθες η μικρή ηθέλε να φτιάξουμε πίτσα
    καλημέρα!!!!!

    ReplyDelete
  19. αλλο ενα φαινομενο τηλεπαθειας,μα τι γινεται σημερα τελος παντων;
    Χτες προσπαθουσα να ανακαλυψω γιατι η μικρη που προσεχω τα μεσημερια ΔΕΝ τρωει πιτσα ενω οι υπολοιποι πεθαινουμε γι'αυτην...βρηκα την απαντηση:τη θελει κι αυτη σαν εσενα κικη,πασουμακι γιαπωνεζικο,χαχαχα,να θυμηθω να της το πω αυτο.
    ΔΕΝ της αρεσει καθολου η κετσαπ,λεμε να βαλουμε ασπρη σαλτσα και ΔΕΝ θελει ζαμπον,προτιμαει μπεικον!Πειθεται δε και για ολιγα μανιταρια...λεω να κανω λοιπον το ζυμαρακι σας,μια χαρα μου φαινεται για τη μικρουλα παραξενη-σαν κι εμενα.

    ReplyDelete
  20. που πήγε το σχόλιό μου ντίαρ;
    φαγώθηκε μαζί με την ντελίσιους πίτσα σας;-)

    μου αρέσει πολύ η ζύμη σας, κάνει τέλεια για πίτσα χορτοφαγική :)

    ReplyDelete
  21. Εγώ θα προτείνω τριμμένα τυράκια για πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα, πεκορίνο και "μοτσαρέλα" κίτρινη ο αγαπημένος μου συνδυασμός.
    Επίσης λίγα βότανα (ρίγανη, θυμάρι, βότανα Προβηγκίας κ.λπ.) αλλά και λίγο σκορδόλαδο στη ζύμη για μυρωδάτο αποτέλεσμα.

    ReplyDelete
  22. Κική ...γειά σου.
    Αυτές τις μέρες είχα πολύ δουλειά στο Γραφείο με τα σχολικά πρωταθλήματα και δεν μπόρεσα να απαντήσω στα μυνήματα σου.
    Φιλιά Δήμητρα

    ReplyDelete
  23. καλημερα.ειμαι σε μια φάση της ζωής μου που δεν χρειάζετε να μαγειρεύω..ομως αμα χρειαστει ξέρω που θα έρθω. κατι για χορευτικό πηρε το μάτι μου στην προηγούμενη ανάρτηση που δεν είχα χρόνο να σχολιάσω.
    επιτέλους λοιπον βρήκα μια που ασχολείτε και ελπίζω όχι μόνο για τις άλλες δουλειές αλλα και συμμετέχει στην χορευτική ομάδα.
    ελπίζω λέω...
    φιλια καρυστινά

    ReplyDelete
  24. Χαρτ , να φτιάξω τότε!!!

    Διονύση , θα σου έφταναν;

    Μαμά Βίκυ , να μια ευκαιρία να κάνετε! Δοκίμασε με σκληρό αλεύρι όπως λέει η Νατάσσα.

    Εύα , γκουρμέ τη βρίσκω τη μικρή! ;-)

    Μαγισσούλι μου , είχες αφήσει σχόλιο; Δεν ήρθε άλλο!
    Μερσί! By the way κι εμένα πιτσα χωρίς αλλαντικά μου αρέσει καλύτερα! Τυράκι και λαχανικά!

    Elie , ευχαριστούμε για τις ιδέες!

    Δήμητρα , ξέρω ότι ειναι ο καιρός της τρεχάλας! Μην ανησυχείς! Φιλιά!

    Venceremos , πες μου ότι χορεύεις να χαρώ! Φυσικά και χορεύω. Χορεύω 3 χρόνια τώρα με το Φιόρο του Λεβάντε και έχω χορέψει πολλές φορές σε εκδηλώσεις.

    ReplyDelete
  25. Κική μου σου έχω στείλει mail (εγώ όχι ...ο ιός).
    Κύτταξε το και απάντησέ μου αν μπορείς.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  26. Νάμαι κι εγώ, ο κομήτης. Λοιπόν όποτε έκανα σοβαρή δίαιτα, ζήλευα διάφορα φαγώσιμα καλούδια ή τουλάχιστον φανταζόμουν ότι θα ήθελα να τα είχα. Ποτέ όμως, μα ποτέ, δεν ζήλεψα/αναζήτησα πίτσα. Κι αυτό εξαιτίας μιας λαδίλας φούρνου που βγάζουν όλες οι έτοιμες. Αντίθετα μπορεί με το τίποτα να κάνω ζυμαράκι ή νάχει ξεμείνει ξεραμένη κάπως μια αραβική πίτα και να την κάνω πιτσουλα στο πι και φι.
    Α, Κικόν μου, εσύ την επεξεργάστηκες τέλεια. Για να πάρω μυρωδιά καλύτερη.

    ReplyDelete
  27. ααα γεια σου.!! να χαρείς και να χαρώ. εδω και 15 χρόνια στην χορευτική ομάδα ενηλίκων στον πολιτιστικό σύλλογο Ανεμοπύλες του Δημου μας. Και ταξίδια και εκδηλώσεις και παραστάσεις.
    φιλιά καρυστινά και χορευτικά

    ReplyDelete
  28. Catελινάκι , το είδα. Ελπίζω να βοήθησα! Φιλιά!

    Νένα , κι εγώ είμαι του "όσο πιο λεπτή, τόσο πιο καλή".

    Venceremos , καλά θα είναι να βρεθούμε σε κανένα φεστιβάλ συγκροτηματων!

    ReplyDelete
  29. Παίρνω ένα κομμάτι από την πίτσα που κάθεστε και κοιτάτε μαζί με την Αγγελική και φεύγω;-)
    Νομίζω κι εγώ ότι η ζύμη πίτσας με μαγιά είναι πολύ καλύτερη από αν δεν χρησιμοποιήσουμε.
    Επίσης, πάντα κατά την γνώμη μου, η ζύμη της πίτσας γίνεται καλύτερη με σκληρό αλεύρι.
    Αυτά είχα να πω, παίρνω το κομμάτι μου και φεύγω όπως προείπα:))

    ReplyDelete
  30. Έλενα , η συμβουλή για σκληρό αλεύρι κατοχυρώνεται. Μερσί!

    ReplyDelete
  31. Την ίδια ακριβώς συνταγή για τη ζύμη της πίτσας δημοσιεύει αυτολεξί στο Olive μηνός Οκτωβρίου ο Ηλίας Μαμαλάκης!!
    Μπράβο σύμπτωση...

    ReplyDelete
  32. Σοβαρά; Ενδιαφέρον!

    ReplyDelete
  33. perimeno na psi8ei...miam miam... polu kali k eukolotati... mexri tora epairna pittes gia soublaki k eftiaxna pitsa.. kt mou leei oti me ti zumi auto 8a einai... mmmmmmmiiiaammm!!

    ReplyDelete
  34. Περιμένω εντυπώσεις και ευχομαι να σου αρέσει!

    ReplyDelete
  35. poly vraia h pitsa den exv fah kalytery eyxaritso gia th syntagh

    ReplyDelete
  36. Χαίρομαι που σου άρεσε!

    ReplyDelete
  37. Να προσθέσω και την δικιά μου εμπειρία στο θέμα της πίτσας.

    Κατ εμέ το καλύτερο τυρί για πίτσα είναι η φρέσκια λευκή μοτσαρέλα με λίγη ποσότητα ελαιόλαδου από επάνω ώστε να δέσει και να μην ξεροκαεί στον φούρνο, η ξηρή κίτρινη μοτσαρέλα είναι και αυτή καλή, προσωπικά χρησιμοποιώ μείγμα ξηρής και λευκής φρέσκιας μοτσαρέλας (η ξηρή τριμμένη για το άπλωμα και η λευκή φρέσκια κομμένη σε χοντρά κομμάτια από επάνω. Το χαρακτηριστικό της μοτσαρέλας είναι οτι έχει λιγότερα λίπη απο τα βαριά κίτρινα τυριά τύπου γκούντα/ένταμ και δένει άψογα με το αγνό ελαιόλαδο. Το τυρί καλύτερα να βγαίνει κατευθείαν από το ψυγείο, να είναι παγωμένο όταν μπει στην πίτσα για να μην καεί στον φούρνο.

    Σας χαρίζω και την δικιά μου αγαπημένη συνταγή σάλτσας για πίτσα.

    Σπιτικιά γλυκοκαυτερή σάλτσα για πίτσα με Μαντζουράνα και αποξηραμένες νιφάδες καυτερής και γλυκιάς πιπεριάς (Μπούκοβο):

    1 μέτριο κρεμμύδι, 3-4 φρέσκες ώριμες ντομάτες (κόβουμε τον πάτο τους και στύβουμε να φύγουν τα υγρά και οι σπόροι, μετά κόβουμε σε μεσαία κομμάτια), ένα πουμαρό, μιάμιση κουταλιά του γλυκού ξηρή τριμμένη μαντζουράνα, μιάμιση κουταλιά του γλυκού μείγμα γλυκιάς και καυτερής αποξηραμένης νιφάδας πιπεριάς (μπούκοβο), αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (αναλόγως πόσο γλυκιά θέλουμε την σάλτσα.

    Κόβουμε ψιλό το κρεμμύδι, σοτάρουμε σε μια κατσαρολιτσα στεγνά για να φύγουν τα υγρά μετά ρίχνουμε ελαιόλαδο για να πάρει χρώμα να καραμελώσει το κρεμμύδι, ρίχνουμε την κομμένη φρέσκια ντομάτα, το μισό η λιγότερο πουμαρό και το μείγμα με τα μπαχαρικά όλα μαζί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα χωρίς καπάκι ώστε να φύγει το νερό μέσω των υδρατμών, η σάλτσα είναι έτοιμη όταν έχει πήξει αρκετά, έχει δέσει με το λάδι και έχει χάσει τον αρχικό όγκο της κατά 1/4.

    ReplyDelete
  38. Πολύ καλή συνταγή για ζύμη!! Την έφτιαξα και ο άντρας μου ξετρελάθηκε!! Τώρα μου τη ζητάει συνεχώς και μάλλον θα καθιερώσουμε κι εμείς μια βραδυά πίτσας!!Ευχαριστούμε πολύ!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστωωωώ! Τώρα είδα το σχόλιο!

      Delete