Pages

Friday, January 30, 2009

Μαρμελάδα λεμόνι

Αφού είπαμε τόσες ιδέες για το τι θα κάνουμε τόσα λεμόνια, ας φτιάξουμε την μαρμελάδα. Η μαρμελάδα που θα φτιάξουμε δεν είναι από τις πιο συνηθισμένες.
Επειδή το λεμόνι δεν είναι φρούτο και δεν έχει ζουμί και ζάχαρη, θα την ενισχύσουμε εμείς. Θα ξεχάσουμε την αναλογία δύο μέρη φρούτου-ένα μέρος ζάχαρη για λίγο, γιατί δεν έχει ζάχαρη καθόλου η φλούδα. Ίσα-ίσα, που είναι πικρούτσικη.

Θα χρειαστούμε 1 κιλό από το άσπρο μέρος χοντρόφλουδων λεμονιών. Πόσα λεμόνια είναι αυτό τώρα; Αν κάνω έναν πρόχειρο υπολογισμό (10 μεγάλα λεμόνια, τα οποία τα μισά έκανα γλυκό και τα άλλα μισά μαρμελάδα), τότε θέλουμε περίπου πέντε μεγάλα (πολύ μεγάλα και χοντρόφλουδα) λεμόνια.

Μαρμελάδα λεμόνι

Υλικά
1 κιλό φλούδα λεμονιών, από χοντρόφλουδα λεμόνια (μόνο το άσπρο) ζυγισμένα αφού καθαριστούν
700 γρ. ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
χυμό δύο μεγάλων λεμονιών

Προετοιμασία-Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα λεμόνια από το κίτρινο μέρος. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το κίτρινο μυρωδάτο μέρος, τότε βγάζουμε τη φλούδα με το εργαλείο που καθαρίζουμε καρότα. Όση και όπως βγαίνει. Τη φλούδα αυτή, μπορούμε να την κάνουμε λικέρ ή λιμοντσέλο.

Καθαρίζουμε τα υπολείμματα που δεν καθάρισε το εργαλείο, με μαχαίρι.

Αν δεν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες, τότε μπορείτε να τρίψετε τα λεμόνια στον τρίφτη, ή ακόμα-ακόμα, να τα καθαρίσετε με μαχαίρι (βγάζοντας πολύ λεπτή φλούδα).

Στύβουμε τα λεμόνια! Φυλάμε τον χυμό σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη*. (Δείτε tip)
Καθαρίζουμε το εσωτερικό των λεμονιών. Για μεγαλύτερη ευκολία, το καθαρίζουμε με το εργαλείο που αδειάζουμε τις ντομάτες για γεμιστά.

Ζυγίζουμε τα λεμόνια μας. Χρειαζόμαστε 1 κιλό φλούδα.
Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Βάζουμε το λεμόνι σε κατσαρόλα με νερό να πάρει μια βράση. Όταν βράσει 2-3 λεπτά, πετάμε το νερό και βάζουμε καινούριο.

Το ξαναβράζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να τρυπιούνται τα λεμόνια.

Κατεβάζουμε το λεμόνι από τη φωτιά, χύνουμε το νερό, βάζουμε φρέσκο και το αφήνουμε για πολλές ώρες έτσι, αλλάζοντας το νερό συχνά για να φύγει η πικράδα από τα λεμόνια. Εγώ το άλλαξα 1-2 φορές μόνο, αφού δοκίμασα ένα και δεν μου φάνηκε πολύ πικρό. Το βράσιμο το έκανα βράδυ και άφησα τα λεμόνια έτσι μέχρι την επόμενη μέρα, που τους άλλαξα 1-2 φορές νερό.

Την επόμενη μέρα (ή μετά από αρκετές ώρες και αλλάγματα), σουρώνουμε σε σουρωτήρι τα λεμόνια.

Βάζουμε τη ζάχαρη με τα λεμόνια και το νερό να βράσουν για 10-15 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.

Λιώνουμε με μίξερ χειρός τα λεμόνια μέσα στην κατσαρόλα. Αν δεν έχετε μίξερ χειρός, τα λιώνουμε σε μούλτι λίγα-λίγα. Προσοχή γιατί καίει πολύ!

Ξαναβάζουμε στο μάτι που ακόμα είναι ζεστό να πάρει μια δυο βράσεις και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Δεν τον προσθέτουμε όλο μονομιάς, αλλά την κάνουμε όσο ξινή θέλουμε.

Φυλάμε σε καθαρά βάζα που σφραγίζουν καλά όπως είναι ζεστή.

Τα αναποδογυρίζουμε για λίγα λεπτά για να σφραγίσουν.

Αν φυλάξουμε το γλυκό σε βάζα που δεν σφράγισαν, τότε τα βάζουμε στο ψυγείο, αλλιώς αποθηκεύονται σε ντουλάπια.

Tip: Για τη συνταγή θα χρειαστούμε το χυμό 2 λεμονιών. Δεν έχει νόημα να κρατήσουμε στυμμένο από την αρχή χυμό από τα λεμόνια που θα χρησιμοποιήσουμε, γιατί θα τον βάλουμε στη μαρμελάδα την επόμενη μέρα, οπότε ο χυμός θα χάσει τη γεύση του, θα χαλάσει. Οπότε, μπορούμε να κάνουμε το εξής: Είτε κρατάμε το χυμό 2 λεμονιών χωριστά σε παγοκυψέλες και τον βάζουμε στη μαρμελάδα με αυτή τη μορφή, είτε χρησιμοποιούμε χυμό από 2 άλλα λεμόνια φρεσκοκομμένα.

Καλή επιτυχία σε όσους βρουν λεμόνια χοντρόφλουδα και καλό πσκ!

28 comments:

  1. Να σου πω την αλήθεια πρώτη φορά το ακούω δεν είναι ξινή
    Θα την φτιαξω

    ReplyDelete
  2. Μμμμμμ, Νιάμ!!!!
    Να σου πω, κάτι σε διαίτης διαθέτεις????
    Αν συνεχίσω να σε παρακολουθώ (πράγμα βέβαιο) μέχρι το καλοκαίρι αμφιβάλω πολύ αν θα καταφέρω να βγω στην παραλία....!!!!!!!
    Φιλάκια Καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  3. Πρωτόπτυπη αυτή η μαρμελας!
    Το κίτρινο μέρος όμως που έχει το αιθέριο δεν το αξιοποιούμε;

    μμμ, I see, ή λιμοντσέλο θα φτιάξουμε ή scrub :)

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Κικίτσα.Σε χαίρομαι που έχεις την υπομονή και το χρόνο(!!!) και κάνεις όλα αυτά.Και κάθεσαι και τα γράφεις αναλυτικά.Μπράβο σου.
    Αν και την βρίσκω εξαιρετική την συνταγή σου και λατρεύω τα λεμόνια,δεν θα την κάνω,τουλάχιστον όχι άμεσα.Μπορεί στο μέλλον.
    Πάντως σε θαυμάζω ειλικρινά,για το μεράκι που έχεις.
    Φοβερό το τραπεζομάντηλο.Εσύ το κέντησες;
    Καλή σου μέρα

    ReplyDelete
  5. Λεμονοπαρασκευών συνέχεια! Μπράβο Κική μου!
    Πρωτότυπη για μένα η συνταγή σου! Σύμφωνα με την δική μου συνταγή, φτιάχνω την μαρμελάδα με ολόκληρο το λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φετούλες (αφού αφαιρέσω τα κουκούτσια και τα λευκά κομμάτια στο εσωτερικό άξονα του λεμονιού). Το αποτέλεσμα «μου» είναι γλυκόπικρο, γεύση ιδιαίτερη, που δεν αρέσει σε όλους (ιδιαίτερα στα παιδιά). Επίσης, λόγω του λεμονιού που δεν περιέχει πηκτίνη, για να αποφύγω την περισσότερη ζάχαρη, για να δέσει το γλυκό, βάζω σε τουλπάνι φλούδες από μήλο, τα κουκούτσια των λεμονιών και τα λευκά κομμάτια που αφαίρεσα από τα λεμόνια και τα βράζω μαζί με το λεμόνι.
    Η πρότασή σου πρέπει να είναι πιο γλυκιά, όμως δεν θα την κάνω... Είμαι μήνες τώρα σε δίαιτα…

    ReplyDelete
  6. έχω κι εγώ απορίες: γιατί δε βάζουμε το κίτρινο που μυρίζει; ωραία η ιδέα του ξεπικρίσματος! θα κάνει και ωραία γέμιση για κέικ και τάρτες αυτός ο πολτός!

    ReplyDelete
  7. Η μαρμελάδα λεμόνι ταιριάζει πολύ ωραία και με το χοιρινό στο φούρνο!

    ReplyDelete
  8. Oh Lucky you,που έχεις φιλενάδες λεμονιες..Στα φρουτογλυκα που μ'αρεσουν τα καταφερνω πα μαλ, όμως πρεπει να νικησω πρωτα τα αυξημενα τεμπελόνια για να εχω σπιτικη μαρμελαδιτσα!

    ReplyDelete
  9. Λες και το ξερες ότι θα φτιάξω λιμοντσέλο την Κυριακή και είπες ας του δώσω μια ιδέα να τι θα κάνει με το υπολοιπο!! Εύγε σου!
    Φιλιά!
    CrazyTourist1

    ReplyDelete
  10. Καλώς τη μαμά Βίκυ ! Ρωτάς ή δηλώνεις αν είναι ξινή; Την ξινάδα της την κανονίζουμε εμείς, ανάλογα με το πόσο χυμό θα βάλουμε. Η ίδια από μόνη της δεν είναι ξινή καθόλου.

    Μαριέλα , απ' όλα θα βάλουμε. Εξάλλου, με το μάτι δεν πάχυνε κανείς! ;-)

    Μαγισσούλα , έχει πάρει το δρόμο του λικέρ ήδη!

    Λίλα , σ' ευχαριστώ πολύ για όλα. Αλίμονο και αν κάναμε όλες τις συνταγές που διαβάζουμε! Διαβάζουμε όχι μόνο για να εκτελούμε, αλλά για να ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις και είναι σημαντικό αυτό. Το τραπεζομάντηλο το κέντησα εγώ όταν ήμουν μικρή και δεν ασχολιόμουν με τόσα χόμπυ όπως τώρα!!! Χαχα!

    Αγγελική Ν , πολύ ενδιαφέρουσα και η δική σου πρόταση. Ναι, ίσως είναι πιο γλυκιά η δική μου όσον αφορά τη ζάχαρη, στη γεύση όμως δεν είναι πολύ. Αφήνει μάλιστα μια πικράδα ελαφριά.
    Όσο για τη δίαιτα, κι εγώ που την έφτιαξα, κράτησα ένα βαζάκι και την υπόλοιπη τη χάρισα!
    Πολύ σωστή η επιλογή κουκουτσιών για φυσική πηκτίνη!

    Χαρτ , το κίτρινο το έκανα λικέρ. Βέβαια, μπορούμε να βάλουμε μερικές φλούδες για έξτρα άρωμα και χρώμα. Ήδη ένα μερος έγινε πάστα φλώρα.

    Elie , ναι; Έχεις δοκιμάσει; Για πες!

    Ισιδώρα , θα σε μαλώσω! Τεμπελόνια εσείς;

    Τρελοτουρίστα , καλή επιτυχία με το λιμοντσέλο, αν και είναι δεδομένη. Να τι θα κάνεις λοιπόν τα απομεινάρια!

    ReplyDelete
  11. Μην είσαι τόσο σίγουρη ότι θα μείνουμε στο..... μάτι!!!!

    ReplyDelete
  12. ωραίο το λεμονάκι στα γλυκά!
    μονο στο φαγητο και στις γρανιτες δεν μου αρέσει!

    όταν το κανω, θα βάλω και τα φλουδια, όπως το ειπες: κομμένα πολύ ψιλά.

    καλησπερα Κική :))

    ReplyDelete
  13. Deli,κι εγώ πρώτη φορά ακούω για μαρμελάδα λεμόνι.Συνήθως φτιάχνω πορτοκάλι και νεράντζι.Πάντως όλα τα εσπεριδοειδή μ΄αρέσουν είτε γλυκό είτε μαρμελάδα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. πάστα φλώρα;;;; διαίτης; :ρρρ για να κεραστώ αν είναι:ρ

    ReplyDelete
  15. την εχω φαει απο μια συναδελφο , περυσι με φρεσκο ψωμι και βουτυρο, θεικη γευση , την κανει τελειως διαφορετικη , νομιζω βαζει ολο το λεμονι, θα την ρωτησω , αν και η δικη σου μοιυ φαινεται πιο ιδιατερη, να μας φτιαξεις η'να μας πεις συνταγη για μαρμελαδα νερατζι(μου την αγοραζε η γιαγιουλα μου), και πορτοκαλι , φιλακια

    ReplyDelete
  16. Πορτοκάλια,λέμονια...
    Με ξετρελλαίνεις! (τώρα φτιάχνω τις πορτοκαλόφλουδές σου...)
    Καλημέρα, και πάντα καλά!
    Φιλί
    Αγράμπελη

    ReplyDelete
  17. Μαριέλα , ωχ...Να περιμένω λογαριασμό διαιτολόγου δλδ; :-)))

    Μαριλένα , πρόσεξε μην πικρίσει πολύ με τα φλούδια γιατί μετά δεν σώζεται...

    Ελένη , η μαρμελάδα νεράτζι δεν γίνεται πικρή; Το πορτοκάλι;

    Χαρτ , διαίτης... Να στη βαφτίσω εγώ διάιτης να δεις τι ωραία που γίνεται! Χαχα!

    Άσπα , μια φορά ολη κι όλη έκανα μαρμελάδα πορτοκάλι κα είπα δεν ξανακάνω. Η συνταγή έλεγε να βάλω μέσα και τη φλούδα. Πίκρααααααα.... δηλητήριο.... Είπα πως δεν θα ξαναφτιάξω. Για νεράντζι δεν το συζητώ. Πιστεύω ότι θα είναι χειρότερη. Αν κάνω πάντως, θα κάνω με τον τρόπο που έκανα το λεμόνι που δεν πικρίζει. Το πορτοκάλι γλυκό που έκανα πάντως, είναι σούπερ!

    Αγράμπελη ! Καλώς τη! Έφτιαξες τις πορτοκαλόφλουδες; Καλοφάγωτες!

    ReplyDelete
  18. Για λεμονάκι ποτέ δεν λέμε όχι ως γνωστόν. Πολύ λαχταριστή φαίνεται η μαρμελάδα σου Κικίτσα!!
    Εγώ να σου πω από τότε που πήρα το Θερμομίξ, κάνω όλες τις μαρμελάδες μου εκεί. Για το λεμόνι, βάζω και το κίτρινο, δηλαδή ολόκληρο το λεμόνι (φλούδα και χυμό). Επίσης και ένα ξινόμυλο, προφανώς ια τους λόγους που ανέφερε η Αγγελική.
    Το ξινόμηλο το βάζω σε όλες τις μαρμελάδες, ακόμα και στην μαρμελάδα φράουλας να φανταστείς.
    Κι εμένα η απορία μου ήταν γιατί αφαιρείς το κίτρινο από τα λεμόνια.
    Καλό ΣΚ!!

    ReplyDelete
  19. Deli,μ΄αρέσει που είναι πικρή-βάζω και τη σάρκα.
    Στο πορτοκάλι μαζί με τη σάρκα βάζω το πορτοκαλί της φλούδας κομμένο με το ψαλίδι σε λεπτά μπαστουνάκια.Επίσης 2-3 λεμόνια,όπως τα πορτοκάλια.

    ReplyDelete
  20. Καθε φορα μας μυεις σε ολο και πιο ιδιαιτερες γευσεις.

    ReplyDelete
  21. Έλενα , εγκώ τερμομίξ ντεν έκει γκιατί ντε χωράει εντώ μέσα αλλά και να χώραγε, μου φαίνεται πολύ απλό και εύκολο να φτιάξω μαρμελάδα. Ομολογώ ότι ποτέ δεν έχει χρειαστεί να βάλω κάποιο πηκτικό μέσον για να πήξει η μαρμελάδα μου. Μάλλον τις φοβίζω και δεν χρειάζεται!
    Τη φλούδα δεν την έβαλα γιατί την έκανα λικέρ!

    Χαρτ ...παιδί μου!!!

    Ελένη , αχ εγώ δεν μπορώ τα πικρά!!!

    Δημιουργία , χαίρομαι! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  22. συνάδελφος εκ του διπλανού νησιού...June 21, 2010 at 5:30 PM

    Περιηγούμαι συχνά πυκνά στο blog για συνταγές. Με έστειλε η αναζήτηση στο θέμα (μα τα έχεις καλύψει όλα τα θέματα πια)! Δεν υπάρχει συνταγή να μη σε συμβουλευτώ. Εδώ -στην Κεφαλονιά- έχουμε ακόμη φορτωμένες τις λεμονιές και συγκατοικούν τα χειμωνιάτικα λεμόνια με κάτι μικρούτσικα καινούρια πράσινα λεμονάκια. Λέω να τα κάνω μαρμελάδα αλλά η μέθοδός σου μάλλον με ξένισε. Μα με το άσπρο του λεμονιού; Μπλιάχ! Σκεφτόμουν να αφαιρέσω όλη τη φλούδα και αφού τα περάσω από το μπλέντερ να βάλω ζάχαρη και να τα βράσω. Θα δούμε, αν θυμηθώ θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα.

    Ξεφεύγω όμως και το σχόλιο αποσκοπούσε στο εξής: έκανα το χειμώνα πρώτη φορά μαρμελάδα πορτοκάλι. Έγινε υπέροχη, αλλά: δεν έβαλα καθόλου φλούδα (ακόμη και όταν τρώω πορτοκάλι δεν αντέχω και το καθαρίζω όσο περισσότερο γίνεται από το άσπρο). Πήρα καθαρή ψίχα πορτοκαλιού, αναλογία 1 προς 1 η ζάχαρη, χυμό ενός λεμονιού και 3 τέταρτα της ώρας σιγανό βράσιμο. Για περισσότερο άρωμα ξεπίκρισα με βράσιμο αρκετό ξύσμα από τις φλούδες και ο πρόσθεσα στο βράσιμο. Το κλου της μαρμελάδας είναι ότι τα πορτοκάλια ήταν προς το σανγκουίνι και το χρώμα ήταν φανταστικό. Έφαγα τεράστιες ποσότητες και χάρισα και σε κόσμο (έφτιαχνα διαρκώς όλο το χειμώνα, όσο τα δέντρα στην αυλή ήταν φορτωμένα). Για δοκίμασε λοιπόν τον προσεχή χειμώνα, μήπως και αναθεωρήσεις για τη συγκεκριμένη μαρμελάδα...

    ReplyDelete
  23. Καλώς τη γειτόνισσα. Παραλίγο να ήμουν στο νησί σου το σκ.
    ΛΟιπόν, τη γνώμη μου την έχω αναθεωρήσει ήδη, μετά από πάμπολλα κιλά πορτοκάλια και μανταρίνια που μου χάριζαν αυτό το χειμώνα. Το κακό (καλό) ξεκίνησε μα μαρμελάδα λαμνταρίνι που ξεκίνησαν να κάνω και έγινε φανταστική. Όλος ο χυμός και όλη η φλούδα, την οποία ξεπίκρισα όπως ειπες με βράσιμο. Τελικά, το μυστικό είναι στο ξεπίκρισμα. Μετά, πήρα θάρρος και έκανα και μαρμελάδα πορτοκάλι, μόνο με φλούδα ενός πορτοκαλιού και μετά, έκανα με πορτοκάλια και τις μισες τους φλούδες. Τέλεια. Απλά τέλεια. Δεν περίμενα τέτοια επιτυχία και τώρα είμαι φαν. Μάλιστα, βάζω λιγότερη αναλογία από ένα προς ένα σε ζάχαρη και βράζω λιγότερη ώρα, γιατι έχουν πηκτίνη. Δοκίμασε κι εσύ! :-)))

    ReplyDelete
  24. Τέος πάντων , επλυνα πολύ καλά 5 λεμονια , εφαίρεσα τα τυχόν σημάδια , τα εκοψα στα 6 , και τα έβαλα στο blender (κόψτετα οσο λεπτά θέλετε ) ,βάλτε 150 gr ζάχαρι και σιγανό βράσιμο για 20 λεπτά .....αυτό ήταν ...έχεις την γεύση του λεμονιού και την γλύκα της ζάχαρης .
    απλά τέλεια .

    ReplyDelete