Pages

Thursday, September 4, 2008

Πρασόπιτα

Φτιάχνουμε πρασόπιτα; Η πίτα αυτή θα αρέσει σε όσους αρέσουν τα φαγητά με γλυκιά γεύση. Πάμε λοιπόν!

Υλικά για μεγάλο ταψί:
1 πακέτο φύλλο (αυτό με τα 2 κομμάτια μέσα ή φύλλο παραδοσιακό. Στην περίπτωση που βάλετε φύλλο παραδοσιακό, βάζουμε 3 φύλλα κάτω και 3 επάνω, λαδωμένα ελαφρά ένα-ένα)
2-2,5 κιλά πράσα
2 αυγά
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 κιλό φέτα
λίγο άνιθο ξερό
μοσχοκάρυδο
πιπέρι
λάδι

Το φτιάχνουμε:
Καθαρίζουμε τα πράσα κρατώντας το λευκό μέρος και λίγο τρυφερό πράσινο. Τα κόβουμε ροδέλες ή κατα μήκος και μετά φέτες λεπτές.
Ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε λίγο λάδι (2-3 κουταλιές σούπας) και σωτάρουμε τα κρεμμύδια με τα πράσσα. Αφού τα σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για κανα δεκάλεπτο, γυρίζοντάς τα συχνά, προσθέτουμε λίγο νερό (1/2 ποτήρι πχ) και τα αφήνουμε να βράσουν λίγο για να μαλακώσουν (περίπου δέκα λεπτά ή μέχρι να πιούν το νερό).
Στο τέλος ρίχνουμε τον άνιθο και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο.
Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τη φέτα την οποία θρυμματίζουμε με τα χέρια μας ή με πηρούνι και την προσθέτουμε κι αυτή στο μίγμα.
Προσθέτουμε και τα αυγά χτυπημένα ελαφριά.
Τέλος πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Λαδώνουμε ελαφριά ένα ταψί φούρνου.
Στρώνουμε το ένα από τα 2 φύλλα κάτω (ή αν βάλετε παραδοσιακά, 3 κάτω). Ανασηκώνουμε τις άκρες των φύλλων έτσι ώστε να "πιάσουν" τα πλαϊνά του ταψιού.
Ρίχνουμε το μίγμα από πάνω και το στρώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα και ίσο σε πάχος.
Βάζουμε και το άλλο φύλλο από πάνω (ή τα άλλα 3 παραδοσιακά).
Κόβουμε προσεχτικά την πίτα κανονικά σε κομμάτια.
Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο γάλα και χαιδεύουμε με στοργή και προδέρμ την πιτούλα. Επαναλαμβάνουμε έτσι ώστε η στοργή και προδέρμ να πάει παντού...

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Το πράσο γλυκαίνει πολύ την πίτα μας και την κάνει πεντανόστιμη.

TIPS:
Μη φοβηθείτε την ποσότητα των πράσων. Όταν καθαριστούν, μένουν ίσως και λιγότερο από τα μισά.
Για να μη λερώνετε πολλά τζάντζαλα, χτυπήστε τα αυγά μέσα στο μίγμα με τα πράσσα, πριν τα ανακατέψετε. Με ένα καλό ανακάτεμα, έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.
Η πίτα δε χρειάζεται αλάτι αν η φέτα σας είναι αλμυρή. Δοκιμάστε το μίγμα και διορθώστε τη γεύση αν δε σας αρέσει.
Το λαδάκι μας είναι ελάχιστο στη συνταγή. Δεν είμαι φανατική του λαδιού, το ξέρουν όσοι με γνωρίζουν καλά. Αν κάποιος θέλει να προσθέσει λάδι, δεν έχει παρά να το κάνει. Το αποτέλεσμα έτσι πάντως, ειναι πολύ ελαφρύ.

Καλή επιτυχία

20 comments:

  1. νοστιμα...νοστιμα...είναι εδώ :)
    ...ενα κομματακι για το δρομο;...φευγω για το σχολειο σε λιγο :)

    ReplyDelete
  2. αχααα!!! από δω ήταν οι μυρουδιές που μου σπάσανε την μύτη;; Να πάρω ένα - δυο - τρια ... κομμάτια; και ένα για το δρόμο;

    ReplyDelete
  3. πολυ ομορφη συνταγη!!!

    :)

    ReplyDelete
  4. Γιατί μού το κάνεις αυτό;;;;;;;;;;

    ReplyDelete
  5. Μιαμ μιαμ μιαμ (σάλια τρέχουν)

    Καλορίζικοοοοο :))

    ReplyDelete
  6. Κουκ, μόνο ένα; Πάρε παραπάνω! Τόση είναι!

    Βαγγέλη...και 4 και 5 για σένα!

    Χαρτ, μι του!

    Αντώνη, μερσί!

    Π.Κ. για να σε βασανίσω!

    Confused, άσε...
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  7. EGO TIS BARIEME TIS PITES KAI GENIKA TIS ZIMES... STILE MOU ME COURIER NA DOKIMASO AN TIN EKANES KALI,,,,,,!!!

    ReplyDelete
  8. καλοριζικο κι αυτο το blog!
    πετυχαινω και πολυ ωραια συνταγη (εχω τρελη αδυναμια στις πιτες)και βλεπω πολυ ωραια οργανωση με tips και photos με το διακριτικο σου...
    συγχαρητηρια!!!

    ReplyDelete
  9. Γιάννη είναι τεμπέλικη πίτα με έτοιμη ζύμη. Θα σου στείλω! χαχα!

    Μάμα, ευχαριστώ πολύ! Αν σου αρέσει το πράσο, θα σου αρέσει κι αυτή!

    ReplyDelete
  10. καλησπερα απο Λεωνιδιο!

    ReplyDelete
  11. Τρελαίνομαι για πίτες και για πράσα, οπότε ο τέλειος συνδυασμός!

    ReplyDelete
  12. Καλώς το Λεωνίδο!

    Πέννυ δοκίμασέ τη!

    ReplyDelete
  13. Μικρή κουζίνα, μεγάλη επιτυχία προβλέπω!
    Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι ζηλευτά ( μέχρι φθόνο, δηλαδή, από μας τους άσχετους! ). Η εμπειρία σου κι η τεχνογνωσία σου διαμορφώνουν μιαν ΥΠΕΡΟΧΗ κουζίνα.
    Πολλές ευχές. Θα μπαίνω καθημερινά και..νηστικός!

    ReplyDelete
  14. Να μπαίνεις να σε κερνάω Διονύση μου!

    ReplyDelete
  15. Μπράβο πολύ ωραία συνταγή αλλά σιχαινομαι τα αυγα!! Υπάρχει περίπτωση να πετυχει η συνταγή αν δεν τα βάλω?

    ReplyDelete
  16. Ανώνυμη/ε, θα τολμούσα να μη βάλω αυγά, αφού έχει φύλλο. Επειδή δε θα έχει αυγά, να περιμένεις ότι το μίγμα δε θα είναι πολύ "δεμένο". Δλδ, ίσως φεύγει υλικό καθώς θα τη σερβίρεις.

    ReplyDelete
  17. χαλια.σημερα την εφτιαξα ουτε φαγητο θυμιζει ουτε και γλυκο παρολη την γλυκα με τοσα πρασα.τζαμπα κοπος και υλικα

    ReplyDelete