Pages

Thursday, August 30, 2012

Γλυκό κουταλιού σταφύλι φράουλα

Σε ποιον δεν αρέσει το σταφυλάκι γλυκό; Για να δω χεράκια! Εμένα μου αρέσει πολύ! Συνοδεύει το γιαουρτάκι μου το χειμώνα. Η σουλτανίνα γίνεται υπέροχο γλυκό και δεν έχει παίδεμα. Αλλά και η νοστιμιά της φραουλίτσας, σε αποζημιώνει για τον κόπο της...

Γλυκό σταφύλι φράουλα 
Τι θα χρειαστούμε: 
1,5 κιλό σταφύλι
1 κιλό ζάχαρη
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
2 κούπες νερό
χυμός ενός λεμονιού
πολλή υπομονή για τις 2 ώρες καθάρισμα



Εκτέλεση 
Πλένουμε και βγάζουμε τις ρόγες από το τσαμπί τους.
Καθαρίζουμε με τσιμπιδάκι τα κουκούτσια από τις ρόγες.
Αν θέλετε, καθαρίζετε και τη φλούδα. Εγώ δεν το κάνω.
Τις αφήνουμε σε νερό με το χυμό λεμονιού, για να γίνουν τραγανές.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
Μετά, προσθέτουμε το σταφύλι και το αφήνουμε να βράσει κι αυτό για άλλα 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, να πάρει μια βράση μαζί.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.

23 comments:

  1. Tό αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού!!Ακόμα δέν τό έφτιαξα Κική!Θά κάνω τήν συνταγή σού!Καλό βράδυ!!

    ReplyDelete
  2. Γλυκό σταφύλι με γιαούρτι, είναι και για μένα αγαπημένη λιχουδιά!
    ΜΜΜΜιαμμμμμ!!!

    ReplyDelete
  3. Μμμμ αγαπημένο γλυκό και με την αρπερόριζα μοσχοβολάει, να είσαι καλά Κική μου καλή σου μέρα!!!

    ReplyDelete
  4. Μια φορά το έκανα με πλήρες καθάρισμα, τώρα δεν μπορώ πια.
    καλοφάγωτο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ δεν του κάνω τη χάρη Ξανθή! χαχα!

      Delete
  5. Κι εμένα μ' αρέσει Κική μου!!!!! Περισσεύει κανένα βαζάκι;;;;
    Πολλά φιλιά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  6. Γεια στα χέρια σου Κικίτσα μου!

    ReplyDelete
  7. Το σταφυλάκι είναι απο τα πολύ λίγα γλυκά του κουταλιού που μου αρέσουν.

    Βέβαια προτιμώ να τα φτιάχνει άλλος, δεν έχω μπει ακόμα στη διαδικασία ... οπότε κερνιέμαι απο το δικό σου.

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εμένα μου αρέσουν πολλά γλυκά κουταλιού! Φιλάκια!

      Delete
  8. Ήταν το μόνο γλυκό κουταλιού (με σουλτανίνα) που μου έφτιαχνε η μητέρα μου. Από τα πολύ αγαπημένα μου και ταιριάζει πολύ με γιαούρτι αλλά και σκέτο με αμύγδαλο!

    ReplyDelete
  9. Από τα πιο ωραία και κλασικά γλυκά κουταλιού. Το προτιμώ με το φλούδι γιατί μου αρέσει η υφή του μετά το δέσιμο. Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  10. Τι μου θύμισες τώρα!
    Που ήμουνα μικρή, πολύ μικρή στην Καλαμάτα και η μαμά μου έφτιαχνε γλυκό σταφύλι φράουλα κι εγώ με την αδελφή μου την βοηθούσαμε. Αυτή έβγαζε τα κουκούτσια με μία φουρκέτα κι εμείς ξεφλουδίζαμε μία μία τις ρώγες. Δεν το βρίσκαμε κουραστικό ούτε μπελαλίδικο γιατί ήταν το καλύτερο γλυκό του κουταλιού.
    Δεν το έφτιαξα ποτέ μετά. Μόνο σουλτανίνα που είναι και εύκολη αλλά όχι το ίδιο νόστιμη.




    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ αυτές οι παιδικές αναμνήσεις!!!

      Delete
  11. Χρόνια Πολλά και πάντα Δημιουργικά!!!

    ReplyDelete
  12. Γεια σας, παρακαλώ μου λετε,αν μπορω να φτιάξω σταφίδα και φράουλα μαζί ή όχι.Ευχαριστω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν μοιάζουν σε υφή (φλούδα, εσωτερικό), ναι. Γιατί όχι ;

      Delete