Το φαγητό που έκανα το Δεκαπενταύγουστο. Δεν έχω παράπονο όμως! Έχω επαιδεύσει μικρούς και μεγάλους, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους να δοκιμάζουν νέες γεύσεις! Όχι παίζουμε! Όχι μόνο το δοκίμασαν, αλλά τους άρεσε πολύ! Τα υλικά ελάχιστα όπως θα δείτε. Εύκολο, γρήγορο, νόστιμο. Θέλουμε τίποτα άλλο;
Κοτόπουλο γλυκόξυνο με σουσάμι
Υλικά
3 μισά φιλέτα κοτόπουλου (700 γρ. περίπου)5 κ. σ. σόγια σως
4 κ. σ. μέλι
5 κ. σ. μπαλσάμικο
1 κ. σ. σουσάμι άσπρο
½ κ. σ. σουσάμι μαύρο (προαιρετικά)
3 κ. σ. σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε και τεμαχίζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλες μπουκιές.Αφήνουμε στην άκρη να σουρώσει σε σουρωτήρι.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το άσπρο σουσάμι και το γυρίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να ξανθύνει.
Λίγο πριν το βγάλουμε, προσθέτουμε και το μαύρο σουσάμι και το γυρίζουμε και αυτό μια-δυο φορές. Δεν χρειάζεται να το βάλουμε από την αρχή.
Αδειάζουμε τα σουσάμια σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Μέσα στο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το σησαμέλαιο να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το γυρίζουμε για 5 λεπτά να ασπρίσει και να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε ½ ποτήρι νερού νερό και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Μέσα σε ένα μπωλάκι, ανακατεύουμε το μέλι, τη σόγια σως και 4 κ. σ. μπαλσάμικο (κρατάμε τη μία).
Μετά από 10 λεπτά, που το κοτόπουλο έχει σχεδόν πιει το νερό, ρίχνουμε τη σάλτσα και το σουσάμι. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά.
Μετά από 5 λεπτά αποσύρουμε, προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά μπαλσάμικο και σερβίρουμε.
Tip: Μην βάλετε το μαύρο σουσάμι από την αρχή στο τηγάνι, γιατί σκάει σαν ποπ κορν!
Μην βάλετε καθόλου αλάτι στο φαγητό, γιατί η σάλτσα σόγιας είναι πολύ αλμυρή. Το ξύδι εξατμίζεται καθώς βράζει.
Προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά μπαλσάμικο στο τέλος, για να είναι έντονη η ξινή γεύση.
Αν δεν σωταριστεί σωστά το κοτόπουλο, μπορεί να σας κάνει αφρούς και ασπρίλες. Αν γίνει αυτό, δεν θα έχει ωραία εμφάνιση. Οπότε, αν συμβεί, ξεπλύνετε το κοτόπουλο σε σουρωτήρι πριν βάλετε τη σάλτσα. Υπ' όψιν ότι έτσι βέβαια, φεύγουν βιταμίνες κλπ.
Καλή εβδομάδα!
Ωραια προταση, γευστικη κι ευκολη! Καλη εβδομαδα!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΠολύ ωραίο μου φαίνεται αυτό!!
ReplyDeleteΚαι εύκολο! ;-)
DeleteΚαλημέρα και καλή εβδομάδα
ReplyDeleteΠολύ ελκυστική η εικόνα που αντίκρυσα..Και δεν θέλει πολλή φαντασία για να διαπιστώσει κάποιος την αδιαμφισβίτητη νοστιμάδα του συγκεκριμενου πιάτου!Φτιάχνω συνήθως τα φιλέτα κοτόπουλου με μέλι και βαλσαμικό χωρίς την προσθήκη της σόγιας σώς-φοβάμαι λίγο την υπερβολικά αλμυρή της γεύση-.Άραγε χάνω κάτι σε γεύση??
Επειδή βάζω τη σάλτσα σόγιας, δεν βάζω καθόλου αλάτι και ισορροπεί! Δοκίμασέ το!
DeleteΚαλημέρα Κική καλή εβδομάδα!Υπεροχη συνταγή όπως πάντα!Πολλά φιλάκια!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΤο λατρεύω το γλυκόξινο !
ReplyDeleteΕυτυχώς αρέσει πολυ και στην οικογένεια, οπότε συχνά πυκνά βρίσκεται στο τραπέζι μας.
Θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή Κική μας.
Φιλιά
Φιλάκια!
DeleteΕγώ να δεις πως τους έχω εκπαιδεύσει, τις περισσότερες φορές δε δεν ξέρουν τι είναι αυτό που θα φάνε!!
ReplyDeleteΚαλημέρα και Χρόνια Πολλά για σήμερα!!
Έτσι, έτσι! Χαχα!
DeleteΕυχαριστώ!
την σαλτσα δεν θα μπορουσαμ να την χρησιμοποιυσουμε για να αφησουμε το κοτοπουλο μερικες ωρες με την σαλτσα
ReplyDeleteΥποθέτω πως ναι!
DeleteΩραία πρόταση, light και με υλικά που όλοι βρίσκουμε πλέον στο σούπερ μάρκετ (εκτός ίσως από το μαύρο σουσάμι).
ReplyDeleteΤο μαύρο σουσάμι μου έκανε και το μεγαλύτερο κλικ! Έχει μια πιο έντονη γεύση από το λευκό και κάπως καπνιστή και η αλήθεια είναι πως εκτός από πασπαλισμένο σε ψωμάκια, κουλουράκια κτλ δεν το χρησιμοποιούμε και πολύ σε άλλα πιάτα.
Καλή βδομάδα!
Γευστικό σαφώς και αγαπημένο τουλάχιστον για τη μισή οικογένεια!! (μιας κι' εγώ πιάνομαι για δύο).
ReplyDeleteΧαχα!
DeleteΝόστιμοοοοοο!!!!! Τέλεια ιδέα!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΣτα χνάρια σου και της Ξανθής....ούτε οι δικοί μου ξέρουν κάθε φορά τι θα φάνε..χαχαααχ! Ειναι τολμηροί πρέπει να το παραδεχτώ...
ReplyDeleteΝόστιμο και γρήγορο φαγάκι, καταγράφεται, δεν ήξερα ότι το μαυροσούσαμο είναι χειροβομβίδα...καλά που το πες! Φιλιά και καλή εβδομάδα!
Κανονικό ποπ κορν λέμε! Χαχα!
DeleteΜ αρεσει ιδιαιτερως το κοτοπουλο ετσι μαγειρεμενο!!
ReplyDeleteΕμεις βεβαια δεν ειμαστε τοσο εκπαιδευμενοι, αλλα που θα παει θα τους καταφερω ολους!!!
Προπόνηση θέλουν ;-)
DeleteΝομίζω ότι το γλυκόξινο κοτόπουλο είναι από τις πιο γνωστές και αγαπημένες εξωτικές γεύσεις στην Ελλάδα. Εγώ πάντως το λατρεύω και όλοι στην οικογένεια.
ReplyDeleteΚι εμείς! :-)
DeleteKiki μου πολύ ωραίο!!!
ReplyDeleteΟπως βλέπω και τις πατατούλες σου...έτσι μου αρέσουν! Τραγανές!!!!
Πεντανόστιμο πιάτο!!!!
Φιλάκια!
Ευχαριστώ!
Delete