Pages

Monday, November 7, 2011

Κυδώνια ψητά

Πεσκέσι κυδώνια έφτασαν στο σπίτι. Όλα καλοδεχούμενα ό,τι μου δίνουν! Έτσι κι αυτά και αξιοποιήθηκαν  όπως τους άξιζε. Άλλα έγιναν γλυκό κουταλιού, άλλα τα έκανα χτες με μοσχάρι, χάρισα και κανα δυο και άλλα τα έκανα ψητά. Μου έμειναν και δύο και θα δω τι θα τα κάνω. Πάντως ψητά δεν θα τα κάνω, διότι τα έφαγα σχεδόν όλα μόνη μου όταν τα έκανα, οπότε δεν συμφέρει! χεχε!



Κυδώνια ψητά
Υλικά
2 μεγάλα κυδώνια κομμένα σε τέταρτα
¼ από ένα λεμόνι
¾ έως 1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 ξύλο κανέλλας
3 γαρίφαλα
2 σφηνάκια λικέρ κανέλλας
κανέλλα σκόνη
προαιρετικά:
παγωτό, γιαούρτι, σαντιγύ, αμύγδαλο φιλέ




Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια και τα τρίβουμε να φύγει το χνούδι τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τα κόβουμε σε τέταρτα και τα καθαρίζουμε μόνο στο εσωτερικό τους. Τα περνάμε με την κούπα λεμονιού για να μην μαυρίσουν (είναι πιο εύκολο να τα περάσουμε με το λεμόνι αν είναι κομμένο σε τέταρτα, παρά στη μέση).
Τα τοποθετούμε σε μικρό ταψί με την κομμένη πλευρά επάνω.
Βάζουμε το λικέρ και το νερό στο ταψί.
Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και βάζουμε ανάμεσά τους το ξύλο κανέλλας και τα γαρίφαλα.


Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 1 τέταρτο. Αν θέλουμε να πάρουν χρώμα, το τελευταίο τέταρτο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο.


Σερβίρουμε με το σιρόπι τους με παγωτό, σαντιγύ ή γιαούρτι. Εγώ τα σέρβιρα με ένα μικρό κεσεδάκι 0%, στο οποίο είχα βάλει 2 κ. γ. άχνη ζάχαρη. Πασπάλισα με κανέλλα και έβαλα αμύγδαλο φιλέ.


Με μία κούπα ζάχαρη ήταν αρκετά γλυκά. Αν θέλετε λιγότερη, μπορείτε να τη μειώσετε αρκετά (έως μισή κούπα).


Το σιρόπι καθώς κρυώνει πήζει (όχι υπερβολικά). Τρώγονται ευχάριστα ζεστά την ίδια στιγμή, όπως επίσης και την επόμενη μέρα.

Καλή εβδομάδα!

20 comments:

  1. Ξέρεις τι μαρτύριο είναι να βλέπεις αυτές τις εικόνες και τις συνταγές , λίγο πριν πας για ύπνο; Κοιμάσαι και έχεις στο στόμα σου την γεύση του κυδωνιού,στην μύτη σου το άρωμα της κανέλας και στα μάτια σου όλες αυτές τις εικόνες από κυδώνια γλυκό του κουταλιού, ψητά,με μοσχάρι.......

    ReplyDelete
  2. πολύ ωραία η συνταγή με έκανες να λιγουρευτώ βραδιάτικα. Θα την έχω στα υπόψιν την συνταγή!!!!!!
    Φιλιά πολλά!
    julia-mylifeandthoughts.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. para-kelsoscooks ξέρω, ξέρω! χαχα!

    Τζούλια ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  4. κλαψ κλαψ ακόμη δεν έχω προλάβει παρά μόνο λίγη μαρμελάδα κυδώνι ρόδι.
    Απορυθμίστηκα πολύ!!!!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  5. αχ τι ωραια η φωτο με το γιαουρτι. θα το ετρωγα για πρωινο!!!
    θελω και εγω να παρω κυδωνια για να φιαξω με μοσχαρι και ψητα.
    τι καλα που τα εχετε αφθονα!!!

    ReplyDelete
  6. Εκτός από ρογδοχρονιά είναι και κυδωνοχρονιά φέτος :-). Έχω μια ολόκληρη τσάντα! Στο φούρνο είναι υπέροχα!

    ReplyDelete
  7. Τέλεια τα κυδώνια ψητά στο φούρνο!
    Καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  8. Αχ ποσο μου αρεσουν αλλα κι εγω μονη μου θα τα φαω οποτε να λειπει το βυσσινο!

    ReplyDelete
  9. Φαίνονται τόσο λαχταριστά! Σλουρπ!! Περιμένουμε και τη συνταγή για το μοσχάρι όμως...δεν έχουμε δοκιμάσει να τα "παντρέψουμε" ποτέ.

    ReplyDelete
  10. Πραγματικά το ψήσιμο τα μεταμορφώνει τα κυδώνια! Αν έχουν και τα υπόλοιπα ωραία υλικά που έβαλες, θα γίνονται ποίημα -ψηφίζω με παγωτό!
    Μοσχάρι με κυδώνια δεν έχω φτιάξει ποτέ, έχω φτιάξει όμως με κοτόπουλο και ήταν τέλειο! :)

    ReplyDelete
  11. Μα τι υπέροχο χρώμα ειναι αυτο! Μονο που τα βλέπω τα λιμπίζομαι!
    Φανταστικά κυρία Κική μου! Γεια στα χέρια σας για ακόμη μια φορά!

    ReplyDelete
  12. Xρόνια πολλά,ευτυχισμένα και δημιουργικά,αγαπημένη μας ΚΊΚΗ.Μου έγινες η καθημερινή μου συνήθεια τελευταία.Ετυχε να μου χαρίσουν πολλά κυδώνια φέτο κι΄όπως σου είχα γράψει,έκανα γλυκό,όχι μόνο μία φορά,αλλά δύο,έκανα ψητά στο φούρνο και τώρα έχω κάμποσα,τα οποία θα χρησιμοποιήσω στο φαγητό.Γίνονται με κρέας,αλλά και σκέτα για τους χορτοφάγους.Μια φίλη μου κόβει τα κυδώνια σε μικρές φέτες,όπως κόβουμε τις τηγανιτές πατάτες που τις λέμε και κυδωνάτες ,και τις ψήνει με λαχανικά.Ψήνωνται γρηγορότερα από τις πατάτες και το φαγητό είναι πεντανόστιμο.Πολλές ευχές και πολλά-πολλά ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  13. Χρόνια πολλά και καλά!
    Να είσαι ευτυχισμένη...όσο για τα καρύδια σου έγραψαν ότι έπρεπε να τα στεγνώσεις πριν τα σπάσεις.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  14. Υπέροχα!!! Μοσχομύρισε ο τόπος :)
    Φιλιά πολλά
    καλημέρα Κική!!!!!!

    Υ.Γ.
    25 Μάρτη έχουμε πει ή κάνω λάθος ;)

    ReplyDelete
  15. Αυτό το χρώμα που παίρνουν έτσι τα κυδώνια προσωπικά με ξετρελλαίνει. Η γεύση τους δε, μοναδική Κική μου.

    ReplyDelete
  16. Ξανθή, κυδώνι-ρόδι; Ενδιαφέρον!

    Great κι εγώ στο πρωινό το χτύπησα! ;-)

    Βαγγελιώ ναιιιι!

    Έλενα επίσης!

    ReplyDelete
  17. Λίλα, να λείπει το κυδώνι! χαχα!

    Πέλα- Σόφι, η συνταγή υπάρχει στο μπλογκ!

    Νταρκ σεφ με κοτόπουλο ε; Χμμμμμ...

    Έρη είδες ωραίο χρώμα που κάνουν; Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  18. Μινωίτισσα ευχαριστώ πολύ για όλα! Πράγματι νοστιμίζουν πολύ το φαγητό!

    Δήμητρα ευχαριστώ! Και για τις ευχές και για τα καρύδια!

    Γιώργο, καλά θυμάσαι! ;-) Αλλά οι ευχές είναι πάντα καλοδεχούμενες. Εδώ ακούω στο νησί, 3 φορές το χρόνο ευχές! χαχα!

    Πηνελόπη κι εμένα! Μα είναι μοναδικό!

    ReplyDelete