Pages

Monday, August 22, 2011

Ντομάτες με αυγά

Όταν ήμουν μικρή στην Πάτρα και τρώγαμε ντομάτες με αυγά, εννοούσαμε πάντα καγιανά (ή στραπατσάδα ή αλλιώς, ανακατεμένα τα αυγά στη σάλτσα ντομάτας). Στη Ζάκυνθο όμως, τις ντομάτες με τα αυγά, δεν τις συνηθίζουν έτσι. Συνηθίζουν να ρίχνουν τα αυγά μάτια μέσα στη σάλτσα, πράγμα που κάνουν και σε άλλα φαγητά, όπως τα κουρκουτσέλια.


Περιττό να σας πω, ότι αυτό το τόσο απλό φαγητό, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα των ζακυνθινών, και αυτό που πεθυμούν να φάνε όλοι οι ζακυνθινοί που μένουν μακριά, με ντόπιες ντομάτες, χωριάτικα αυγά και φέτα, όταν έρχονται στο νησί. Αν βάλεις και πατάτες φρεσκοτηγανισμένες από δίπλα, τότε έχουν το καλύτερο γεύμα. Οι φρέσκιες ώριμες καλοκαιρινές ντομάτες, είναι must! Το ζυμωτό ψωμί  επίσης και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συνοδεύσει ένα τέτοιο φαγητό.

Ψωμί χωριάτικο, Ψωμιά & ζύμες, σελ. 28

Αν το φτιάξει κάποιος χωρίς να το τιγκάρει στο λάδι (οι ζακυνθινοί αγαπούν το λάδι πολύ και δεν το τσιγκουνεύονται), τότε το γεύμα είναι και light. Προϋπόθεση βέβεια για να παραμείνει light, είναι να μην καταναλωθεί 1 καρβέλι ψωμί με τη σάλτσα του, πράγμα το οποίο είναι λίγο δύσκολο! Παρόλα αυτά, εγώ προτείνω τον light τρόπο, για 2-3 άτομα.



Ντομάτες με αυγά
Υλικά
1 κιλό ντομάτες ώριμες (5 μέτριες) τριμμένες στο τρίφτη του κρεμμυδιού ή 2 κονσέρβες ψιλοκομμένα ντοματάκια των 400 γρ.
6 σκελίδες σκόρδο ή και περισσότερες, ψιλοκομμένες
4 κ. σ. ελαιόλαδο ή και περισσότερο
½ κ. γ. ρίγανη
½ κ. γ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κ. γ. ζάχαρη
4-6 αυγά

Εκτέλεση
Ξεφλουδίστε τις ντομάτες και πιέστε ελαφρώς να βγουν τα πολλά σπόρια. Τρίψτε τις στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
Μέσα σε ένα φαρδύ τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι και ρίξτε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Γυρίστε το στο λάδι για 1-2 λεπτά και ρίξτε τη ντομάτα.
Βράστε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά.
Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε ½ κούπα νερό και βράστε για άλλα 20 λεπτά.
Κατά το τέλος του 20λέπτου, προσθέστε το αλατοπίπερο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και ανακατέψτε.
Σπάστε ένα-ένα αυγό και βάλτε το καθένα προσεχτικά στη σάλτσα. Μην ανακατέψτε καθόλου. Βράστε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πήξουν τα αυγά. Αλατίστε από πάνω τα αυγά λιγάκι. Μόλις πήξουν τα ασπράδια των αυγών, το φαγητό είναι έτοιμο.
Σερβίρεται με τηγανητές πατάτες ή σκέτο, με φρεσκοψημένο ψωμί.

Καλή εβδομάδα!

16 comments:

  1. Καλημέρα Κική και καλή εβδομάδα.
    Χθες έφτιαξα και εγώ αυγά με τομάτες, αλλά όχι με τον Ζακυνθινό τρόπο. Έτσι όμως όπως περιέγραψες την συνταγή - και από την φωτογραφία φυσικά - και τον τρόπο σερβιρίσματος με την φέτα και τις πατάτες,τι να σου πω, νομίζω ότι σήμερα θε ξαναφτιάξω.

    ReplyDelete
  2. Και για μας, με καταγωγή από το διπλανό νησί, είναι "must" τούτο το φαγάκι το καλοκαιρινό Κική μου.
    Ειδικά όταν οι ντομάτες είναι άκρως γευστικές :-))

    ReplyDelete
  3. Καταπληκτικό δείχνει! Και μου φαίνεται είναι πολύ πιο ωραίο όταν δεν είναι όλα τα υλικά ανακατεμένα/χτυπημένα.
    Όσο για το καρβέλι, δεν νομιζω να υπάρχει κανείς που να μπορεί να του αντισταθεί.

    ReplyDelete
  4. ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΥΥΥΥΥ ΚΑΛΟΟΟΟΟ!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. Α έτσι και με τη Χαρά, εγώ της έλεγα ντομάτες με αυγά και εννοούσα στραπατσάδα και εκείνη με καταγωγή ζακυνθινή τα εννοούσε έτσι. Μεγάλη πλάκα μέχρι να συνεννοηθούμε.
    Πάντως είναι αγαπημένο φαγητό!

    ReplyDelete
  6. fsgitaraaaaa raaaaaaa ... to apolito kalokairino !!!

    ReplyDelete
  7. Οι μισοί τα θέλουμε ολόκληρα και οι άλλοι μισοί χτυπητά στο σπίτι μας :-)

    ReplyDelete
  8. Εγώ θα προτιμήσω την "heavy" εκδοχή, με το μισό από το καταπληκτικό σου ψωμί! χαχα...

    ReplyDelete
  9. Φετος φαγαμε πολύ στραπατσαδα σε διαφορες εκδοχες, αλλα και η ζακυνθινη φαινεται πολύ ενδιαφερουσα!

    ReplyDelete
  10. Ετσι δεν τα έχω φτιάξει ποτέ Κική μου, και πιστεύω ότι θα είναι πιο νόστιμα όπως θα σπάει ο κρόκος από το ψωμάκι και....δεν λέω άλλα γιατί ...καταλαβαίνεις...

    Αυριο θα πάρω εξτρά ντοματούλες..δεν εχεις ιδέα με πόσα αβγά γύρισα από πάνω...χαχαχα!!

    ReplyDelete
  11. Ετσι ακριβώς τα ψήνουμε και εμείς στο σπίτι, και πρέπει να σου πώ οτι μπροστά σε αυτό το φαγητό ...ολοι υποκλίνονται!!μας αρέσει τρελλά,και οσο για το ψωμί ,,δεν κάνουμε εκπτώσεις, το απολαμβάνουμε με την υπέροχη σάλτσα του φαγητού!!

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα σε όλες και όλους! Νομίζω τελικά ότι για όλους είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά ε; Με μπόλικο ζυμωτό ψωμί και φέτα!

    ReplyDelete
  13. Κική κι εγώ που είμαι από την Πάτρα όταν λέμε ντομάτες με αυγά αυτό το φαγητό εννοούμε στο σπίτι μου.
    Πάντως ναι, είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγάκι!!!!!

    ReplyDelete
  14. Αλήθεια; Λοιπόν εμείς στο σπίτι τα κάναμε στραπατσάδα! Τέλειο φαγητό!

    ReplyDelete