Pages

Thursday, October 24, 2024

Ζύμη πίτσας χωρίς γλουτένη


 Κατά καιρούς όλο και περαματιζομαι με συνταγές χωρίς γλουτένη. Κάποια στιγμή δοκίμασα να φτιάξω ζύμη πίτσας και έγινε πολύ καλή. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι θέλει πρώτα να ψηθεί λίγο το ζυμάρι μόνο του και στη συνέχεια να μπουν τυριά αλλαντικά κλπ

Ζύμη πίτσας χωρίς γλουτένη 

Υλικά για 2 μικρές πίτσες 

250 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις  συν 20-25 γρ. ακόμα 

150 ml χλιαρό νερό

8 γρ. μαγιά χωρίς γλουτένη

1 αυγό 

Λίγο αλάτι 

3 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μπωλ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει (ή μέχρι να κάνει αρκετό αφρό).




Αφού αφρίσει, το βάζουμε σε μπωλ και προσθέτουμε  το αλεύρι  και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.


Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μισή - μια ώρα. 


Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο. 

Ανοίγουμε το ένα ζυμάρι με πλάστη ή το χέρι και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά, το βγάζουμε, βάζουμε τα υλικά που θέλουμε και ξαναψήνουμε για λίγο. 

Μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη το ζυμάρι μας. Αν το βάλουμε, όταν το χρειαστούμε, το αφήνουμε εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να φουσκώσει λίγο. 


Tuesday, October 8, 2024

Φακές σαλάτα

 Το καλοκαίρι, οι σαλάτες ήταν ιδανικό γεύμα και ακόμα είναι! Αφενός μεν δεν ήθελα να περνάω ώρες στην κουζίνα, αφετέρου ήθελα κάτι χορταστικό και δροσιστικό για πλήρες γεύμα.

Μπορείτε να βράσετε περισσότερες φακές από όσο χρειάζεται η συνταγή και να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Εγώ έβρασα ένα σακουλάκι φακή και φύλαξα στην κατάψυξη σε μερίδες για επόμενες φορές. 


Φακές σαλάτα 

Υλικά για 1 σαλάτα 

1 φλυτζάνι βρασμένες φακές

Μισή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους (ή ότι χρώμα πιπεριά έχετε) 

Μισή πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους 

1 ντομάτα κομμένη σε κύβους

Μισό μικρό αγγούρι κομμένο σε κύβους 

1 κ. σ. ελαιόλαδο 

Λίγο χυμό λεμονιού 

Για τους πιο μερακλήδες, προσθέστε λίγο από τα παρακάτω 

Τζίντζερ 

Κουρκουμά

Κάρυ 


Εκτέλεση

Βράζουμε τις φακές μόνο με νερό (αλατίζουμε μετά) σε κανονική κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας. 

Σουρώνουμε και μοιράζουμε σε μερίδες όταν κρυώσει. 

Σε σαλατιέρα, βάζουμε τις φακές, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.