Pages

Wednesday, April 22, 2020

Spring rolls με λαχανικά

Άλλο ένα φαγητάκι που ήθελα να φτιάξω και ποτέ δεν προλάβαινα να ασχοληθώ. Αγαπημένο ορεκτικό, ελαφρύ και λάιτ θα έλεγα, αν δεν τηγανιστεί. Εύκολο, γρήγορο, νόστιμο. Δοκιμάστε το!


Οι ρίζες του φαγητού λέγεται ότι ανήκουν στην Κίνα, όμως συναντάται στην Ιαπωνία και Βιετνάμ με μικρές διαφοροποιήσεις. Λέγεται ότι φτιαχνόταν την άνοιξη με τα πρώτα λαχανικά της εποχής για να γιορτάσουν την ανοιξιάτικη παραγωγή. 



Spring rolls με λαχανικά
Υλικά για 14 φύλλα
14 έτοιμα φύλλα για Spring rolls
300 γρ. λάχανο ψιλοτριμμένο
1 καρότο μέτριο ψιλοκομμένο ζουλιέν
4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια
μισή πιπεριά ψιλοκομμένη ζουλιέν
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
1 κ. σ. ξύδι
1 κ. σ. σόγια σως
λίγο αλάτι*
πιπέρι
λίγο σησαμέλαιο ή άλλο λάδι για άλειμμα


Εκτέλεση
Τα λαχανικά θα πρέπει είναι πολύ καλά στεγνωμένα όταν θα μπουν στο τηγάνι. Οπότε σκουπίστε τα αν έχουν πολλή υγρασία αφού τα πλύνετε. Τα στεγνά λαχανικά βοηθάνε στο να έχουμε ένα τραγανό αποτέλεσμα.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά,
Σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμυδάκι, σε δυνατή φωτιά.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά, πάντα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας.
Σβήνουμε με τη σόγια σως και το ξύδι (εδώ να πω ότι δεν είχα σάλτσα σόγιας και έσβησα με λίγο μπαλσάμικο με άρωμα τρούφας. Αν βάλετε σάλτσα σόγιας, προσοχή στο αλάτι).
Αφήνουμε να πιει τα υγρά. Παραπάνω από 5-7 λεπτά, δεν θα πάρει αυτή η διαδικασία αν τα λαχανικά είναι στεγνά.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Το τύλιγμα:
Τα φύλλα που πήρα εγώ, έπρεπε να βουτηχτούν σε νερό πριν τυλιχτούν. Αν έχετε τέτοια φύλλα κι εσείς, προσοχή να μη σας παραρουφήξουν νερό και δεν μπορείτε να τα τυλίξτε. Βουτάτε, σκουπίζετε, τυλίγετε.
Χωρίστε άτυπα το υλικό σας σε όσα φύλλα έχετε, έτσι ώστε να δείτε πόσο περίπου υλικό θα βάζετε. Μια γερή κουταλιά σούπας πήραν τα δικά μου. Μία-μιάμιση κουταλιά είναι καλά.
Αν πρόκειται να τα τηγανίσετε, έχει σημασία αφενός να είναι στεγνά τα λαχανικά όπως είπαμε, αφετέρου να είναι σφιχτά τυλιγμένα για να μην σκάσουν στο τηγάνι. Τα δικά μου ήταν υγρά, οπότε κολλούσαν με το τύλιγμα καλά, Αν τα δικά σας είναι διαφορετικά φύλλα, φροντίστε να κολλήσετε το τελείωμά τους με λίγο νερό. Εγώ, προτίμησα να τα ψήσω.
Τοποθετούμε ένα φύλλο στην επιφάνεια εργασίας.
Αν είναι τετράγωνο, το γυρίζουμε σε ρόμβο.


Βάζουμε μια κουταλιά υλικό στο κάτω μέρος, όχι στο τέρμα αλλά λίγο πιο πάνω, και ανεβάζουμε την κάτω γωνία/πλευρά του φύλλου. Το φύλλο μπορεί να ανέβει και λίγο πιο πάνω από τη γέμιση για να κλείσει καλύτερα.



Κλείνουμε τα δύο πλαϊνά προς το κέντρο και ρολάρουμε. Ακόμα πιο απλά, ακολουθήστε τον τρόπο στις φωτογραφίες.


Αν έχετε σκοπό να τα τηγανίσετε, τηγανίστε τα σε καυτό λάδι.
Για να τα ψήσουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα.
Περνάμε με ένα πινελάκι όλα τα ρολάκια με λίγο σησαμέλαιο.


Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, ενώ είναι καλό να τα γυρίσουμε ενδιάμεσα μια φορά.


Για το ντιπάκι που έφτιαξα:
2-3 κ. σ. κέτσαπ
1 κ. σ. μουστάρδα
1-2 κ. γ. μπαλσάμικο
λίγο σκόρδο σκόνη
λίγο πιπέρι
λίγο αλάτι
λίγο νερό να αραιώσει

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Σερβίρουμε αμέσως μόλις ψηθούν, με τη σάλτσα.

Αν τα φύλλα σας είναι χωρίς γλουτένη (λόγω ιχνών) τότε όλο το φαγητό είναι χωρίς γλουτένη. Προσοχή στα ίχνη!

No comments:

Post a Comment