Pages

Wednesday, December 25, 2019

Εύκολη καρυδόπιτα με σαντιγί

Ένα εύκολο και δροσερό γλυκό για τα τραπέζια μας τις γιορτινές μέρες. Μία εύκολη καρυδόπιτα που δεν χρειάζεται ούτε πολλά αυγά, ούτε εμπειρία, ούτε τίποτα από αυτά. Ένα αγαπημένο γλυκό που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.


Καρυδόπιτα με σαντιγί
Υλικά για ένα στενόμακρο πυρέξ


Για το σιρόπι:
Το φτιάχνουμε πρώτο για να κρυώσει. Τον χυμό τον προσθέτουμε στο τέλος.
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
χυμό ενός μικρού λεμονιού
Το βράζουμε 5-6 λεπτά. προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την καρυδόπιτα
4 αυγά χωρισμένα ασπράδια και κρόκοι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1 φλ. χοντροκομμένα καρύδια (συν λίγα ακόμα για στόλισμα ή φλούδες σοκολάτας)
1 φάκελο μπέκιν πάουντερ
1 βανίλια

Τι κάνουμε:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 με αέρα.
Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια καλά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ξαναχτυπάμε.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε το μείγμα και ψήνουμε την καρυδόπιτα για 15-20 λεπτά στους 190 βαθμούς.
Όταν ψηθεί τη σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.

Για την σαντιγί
1 φάκελο σαντιγί με το ανάλογο γάλα ή 1 κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά χτυπημένη με 2-3 κ. σ. άχνη ζάχαρη

Φτιάχνουμε τη σαντιγί (είτε με έτοιμη σκόνη συν γάλα, είτε με κρέμα γάλακτος που χτυπάμε μαζί με άχνη) και καλύπτουμε την καρυδόπιτα αφού κρυώσει.
Στολίζουμε με καρύδια ή τριμμένη σοκολάτα.


Tuesday, December 10, 2019

Καριόκες

Τη συνταγή για καριόκες, μου την έδωσε ο φίλος μου ο Αλέξανδρος, ο οποίος με τη σειρά την έχει πάρει από φίλη του που είναι από την Ξάνθη, που όπως ξέρετε κάνει τις καλύτερες καριόκες! Ευχαριστώ Αλέξανδρε!

Καριόκες
Υλικά
2 σακουλάκια φρυγανιά τριμμένη (360 γρ.)
1 σακουλάκι ζάχαρη άχνη (500 γρ.)
1 ποτήρι γάλα
1 βιτάμ (250 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου (χρησιμοποίησα βούτυρο αγελαδινό)
1 πακέτο πτι μπερ 
2 κ. σ. κακάο
2 κ. σ. κανέλλα
2 κούπες τσαγιού καρύδι τριμμένο (250 γρ.)
λίγο μπράντυ 1-2 κ. σ. 
για την επικάλυψη
600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 φλυτζάνι του καφέ λάδι



Εκτέλεση
Τρίβουμε καρύδια και μπισκότα (όχι σκόνη, να έχουμε κομματάκια).
Βάζουμε σε μπωλ το βούτυρο και ρίχνουμε όλα τα υλικά από πάνω. Προσοχή στο ποτό. Όχι πολύ, γιατί μαλακώνει το μείγμα.
Ζυμώνουμε με το χέρι και διαμορφώνουμε 3-4 κυλίνδρους (όπως κάνουμε στον κορμό).
Φροντίζουμε ο κύλινδρος να έχει το γνωστό σχήμα της καριόκας (οβάλ επάνω, πλακέ κάτω).
Βάζουμε τους κυλίνδρους στο ψυγείο.



Λιώνουμε τη σοκολάτα με το λάδι.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί
Μετά από κάνα μισάωρο-ώρα, βγάζουμε τον ένα κύλινδρο.
Κόβουμε κομμάτια πάχους 8-10 χλσ.
Με τη βοήθεια ενός πηρουνιού, τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα. Περιμένουμε να πέσει η περίσσια σοκολάτα και αραδιάζουμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.



Συνεχίζουμε έτσι για όλα τα κομμάτια και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

Τυλίγουμε αν θέλουμε με αλουμινόχαρτο μία-μία (τυλίγουμε θέλουμε δε θέλουμε γιατί αν μας πέσει κάτω και την πετάξουμε, κλαίμε όλοι μαζί :p )

Εδώ να σας πω ότι τις έφτιαξα μεν, ήταν πανεύκολες, αλλά φωτογραφίες δεν πήρα πολλές, οπότε ακολουθούν φωτό από κινητό και ίνσταγκραμ. Έχω όμως τιπς. Διαβάστε τα!





Tips:
Αν δεν θέλετε πολλές, φτιάξτε μισή δόση. Η μισή δόση βγάζει 30-35, ανάλογα το μέγεθος.

Έφτιαξα 2 ρολά. Όμως τα έκανα μακρουλά, με αποτέλεσμα να βγαίνουν μικρές. Μην το παρακάνετε. Δείτε το πάχος του ρολού σας και σκεφτείτε αν σας αρέσει. Αν όχι, κάντε τις πιο ζουμπουρλές ;)

Η συνταγή λέει βιτάμ, εγώ χρησιμοποίησα βούτυρο αγελαδινό!

Μπισκότα και καρύδια όχι σκόνη.

Το βούτηγμα στη σοκολάτα, κάντε το με ένα πηρούνι. Η σοκολάτα σε μικρό μπωλ. Ακουμπάς επάνω το κομμένο κομμάτι, βυθίζεις, βγάζεις. Περιμένεις να στάξει λίγο και τη βάζεις στο ταψί. Αν δεν έχει καλυφτεί από πάνω, βοηθάς με ένα κουταλάκι.

Στην άχνη μπορείτε να κλέψετε 50 γρ. Ήταν αρκετά γλυκιές.

Τα υλικά τα μετέτρεψα σε γραμμάρια για μεγαλύτερη ευκολία.

Είναι τέλειο γλυκό για τις γιορτές και εύκολο.




Wednesday, November 27, 2019

Σπανάκι με αυγά στο φούρνο

Στα πλαίσια διατροφής χωρίς γλουτένη, η Πέννυ έφτιαξε το παρακάτω φαγητό.

Το παρακάτω φαγητό, δεν περιέχει άλευρα κλπ απαγορευτικά, οπότε είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.


Η συνταγή, εκτέλεση και φωτογραφία είναι της Πέννυς.
Τα υλικά μπορείτε να τα προσαρμόσετε στις ανάγκες και τα γούστα σας.

Σπανάκι με αυγά στο φούρνο (Gratin d'épinards aux œufs)
1. Σε λίγο βούτυρο προσθέτουμε και σωτάρουμε ελαφριά ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, σπανάκι και φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, μαντζουράνα, ρίγανη θυμάρι..)
2. Με σβηστή τη φωτιά προσθέτουμε κρέμα γάλακτος (μπορούμε και με λίγα λιπαρά), λίγο κασέρι τριμμένο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και μοσχοκάρυδο.
3. Τοποθετούμε όλα αυτά τα υλικά σε πυρέξ με λαδόκολλα βουτυρωμένη ή λαδωμένη και πασπαλισμένη με λίγο καλαμποκάλευρο χγλ.
4. Δημιουργούμε με κουτάλι σούπας βαθουλώματα ένα για κάθε φρέσκο αυγό που θα προσθέσουμε στην επιφάνεια και ολοκληρώνουμε με λίγα κομμάτια βούτυρο και κίτρινο τυρί προαιρετικά, αλάτι-πιπέρι.
5. Ψήνουμε στον αέρα (170 βαθμούς) ελέγχοντας το ψήσιμο των αυγών.

Tuesday, November 19, 2019

Μηλόπιτα σκεπαστή

Συνταγή και πάλι από τη φίλη μου την Αγγελική, πράγμα που σημαίνει εγγύηση. Δοκιμάστε τη και απολαύστε την περιγραφή.


Πείτε την Μηλόπιτα ή τάρτα μήλου!
Όπως και να την πείτε είναι υπέροχη! Γλυκιά, αρωματική, σπιτίσια, φθινοπωρινή!
Η συνταγή είχε αφετηρία την συνταγή Apple Pie by Grandma Ople: allrecipes την οποία έχω κάπως αλλάξει, ώστε να γίνει στα μέτρα μου.   

Μπορεί να γίνει εξαιρετικά πιο εύκολη αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη τάρτας. Η περισσότερη δουλειά είναι να καθαρίσουμε και να τεμαχίσουμε τα μήλα. Μετά ετοιμάζουμε μια γλυκιά κρέμα με την οποία περιχύνουμε τα μήλα. Σε ταρτιέρα στρώνουμε το πρώτο φύλο για την τάρτα την γεμίζουμε με τα γλυκά μήλα, την σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο κομμένο σε λωρίδες, (όπως την πάστα φλώρα) και ψήνουμε την μηλόπιτά μας. Αυτό είναι όλο!
Αναλυτικά και φλύαρα σας τα γράφω παρακάτω:


Βάση για ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκατοστών (αν δεν αγοράσουμε έτοιμη)
1.      250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2.      125 γρ βούτυρο κρύο, σε κυβάκια
3.      30 γρ άχνη ζάχαρη
4.      Λίγη κανέλα (προαιρετικό)
5.      1 πρέζα αλάτι
6.      1 αυγό
7.      3 κουταλιές σούπας νερό πολύ κρύο.
 Γέμιση
1.      6 μήλα μεγάλα (έβαλα ποικιλία φούτζι)
2.      3 κουταλιές σούπας κανέλα τριμμένη
3.      9 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο (ή 125γρ βούτυρο)
4.      3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5.      ½ κούπα ζάχαρη
6.      1/2 κούπα χυμό μήλου (σε θερμοκρασία δωματίου) 
7.      3-4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
8.      1 κρόκο αυγού και 1 κουταλιά της σούπας νερό.

Για την βάση της τάρτας
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και την ζάχαρη τα ανακατεύουμε ελαφρά να αναμιχθούν. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο σε κυβάκια και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να αναμιχθούν τα στερεά υλικά με το βούτυρο.  Δεν μας νοιάζει αν το βούτυρο δεν ενώσει απόλυτα με το αλεύρι και υπάρχουν κομματάκια. Είναι καλύτερα, γιατί η ζύμη θα είναι πιο τριφτή! Το αποτέλεσμα μοιάζει σαν χοντρός τραχανάς… Προσθέτουμε το αυγό και τρίβουμε ελαφρά και τέλος προσθέτουμε το κρύο νερό, ώστε να σχηματιστεί μια σφιχτή, λίγο ανομοιογενής ζύμη (γιατί το βούτυρο δεν ενώνεται με τα υπόλοιπα υλικά τελείως). Δεν την ζυμώνουμε δυνατά, δεν την δουλεύουμε πολύ. Σχηματίζουμε με την ζύμη ένα δίσκο και τον τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη. Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον, να ξεκουραστεί. Την χωρίζουμε σε δυο κομμάτια, το ένα ελάχιστα μεγαλύτερο.  Με το μεγαλύτερο από τα δυο κομμάτια ανοίγουμε φύλλο διαμέτρου 22 περίπου εκατοστών, πασπαλίζοντας την επιφάνεια εργασία μας με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε το φύλλο σε ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκατοστών και τρυπάμε με πιρούνι την ζύμη, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Βάζουμε την ταρτιέρα στην κατάψυξη για 15 -30 λεπτά. Την υπόλοιπη ζύμη την αφήνουμε στο ψυγείο.


Μπορούμε όπως είπαμε, να αγοράσουμε έτοιμη την ζύμη για τάρτα και να παραλείψουμε όλα τα παραπάνω. Θα χρειαστούν 2 φύλλα για τάρτα, πού θα τα κόψουμε κατάλληλα, ώστε να εφαρμόσουν στην ταρτιέρα μας. Στρώνουμε το πρώτο και τρυπάμε με πιρούνι την ζύμη, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, βγάζουμε τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι (ή λιώνουμε το βούτυρο) και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας σε ζωηρή φωτιά, γρήγορα με σύρμα (σαν να ετοιμάζουμε ένα αραιό roux). Εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση: Η λύση με το βούτυρο είναι πιο νόστιμη, πιο «σωστή». Βάζω λάδι, γιατί θέλω να χρησιμοποιώ λιγότερο βούτυρο. Πρέπει να ομολογήσω ότι, όσο εκλεκτό και να είναι το λάδι μου, το ένιωθα στην γεύση. Αντίθετα όποιος δοκίμασε την μηλόπιτα, δεν παρατήρησε κάτι αρνητικό, παρόλο που ρώτησα τονίζοντας το θέμα, δεν καταλάβαιναν την γεύση του λαδιού. Εξαρτάται λοιπόν από εσάς τι θα χρησιμοποιήσετε! Προσωπικά θα συνεχίσω με το λάδι.
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το roux με τον βρασμό, συμπληρώνουμε την ζάχαρη, τον χυμό του μήλου (προσοχή όχι κρύο) και την μαρμελάδα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για 3 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη, να γίνει μια ελαφριά κρέμα και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Προσθέτουμε την κανέλα. Αφού κρυώσει λίγο η κρέμα και πριν σφίξει, την ρίχνουμε πάνω στα κομμένα μήλα. Ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να καλυφθούν εντελώς. Αν η κρέμα κρυώσει πολύ, θα σφίξει και δεν θα καλύπτει τα μήλα, τότε θα πρέπει να την ξανά ζεστάνουμε λίγο, ώστε να είναι ρευστή πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Βγάζουμε την βάση της πίτας, που έχουμε ετοιμάσει, από το ψυγείο και ρίχνουμε μέσα τα ζαχαρωμένα μήλα, φροντίζοντας να μη μείνουν κενά. Ανοίγουμε με την υπόλοιπη ζύμη ένα λεπτό φύλλο διαμέτρου 20 εκ περίπου και το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 1-1,5 εκατοστών. Στρώνουμε τις λωρίδες πάνω από τα μήλα, διασταυρώνοντάς τες σαν να πλέκουμε καλάθι, (όπως κάνουμε στην πάστα φλώρα). Τις λωρίδες που περισσεύουν τις στρίβουμε γύρω στον άξονά τους και τις τοποθετούμε ανάμεσα στην βάση της πίτας και το «πλεκτό», φτιάχνοντας ένα τελείωμα, για αισθητικούς λόγους. Αλείβουμε τις λωρίδες της ζύμης με πινέλο μαγειρικής, με ένα κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό. Προαιρετικά τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Αρχίζουμε να ψήνουμε την μηλόπιτα στην θερμοκρασία αυτή για 15 λεπτά, μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 45 λεπτά. Αν ψήνουμε στον αέρα, τοποθετούμε την μηλόπιτα ψηλά στον φούρνο (πάνω από την μέση), αν ο φούρνος δουλεύει με αντιστάσεις την τοποθετούμε χαμηλά, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου. Η θερμοκρασία του φούρνου, ιδιαίτερα όταν βάζουμε μέσα την μηλόπιτα, είναι ψηλή, ώστε να ψηθεί η ζύμη γρήγορα και να μην «πανιάσει» από τα υγρά του μήλου. Αν δούμε ότι «αρπάζει» η μηλόπιτα στο πάνω μέρος, την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα (ή αλουμινόχαρτο), ελεύθερα τοποθετημένη επάνω της.
Αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει πριν την κόψουμε για να μη διαλυθεί. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο όμορφα μυρίζει, πόσο γλυκιά και τραγανή γεύση έχει! Πρέπει να την δοκιμάσετε!
Μερικά τιπς για την μηλόπιτα και γενικά για τις τάρτες.
Για να ψηθεί καλά μια μηλόπιτα σαν αυτή (ισχύουν ακριβώς τα ίδια για τις τάρτες και την πάστα φλώρα) παίζει ρόλο το σκεύος μέσα στο οποίο θα ψηθεί. Καλύτερα είναι τα μεταλλικά ταψάκια για τις τάρτες. Τα πυρίμαχα και τα πυρέξ είναι πιο όμορφα, αλλά έχει σημασία η ποιότητά τους, γιατί το υλικό που φτιάχνονται δεν είναι πάντα το ίδιο καλό στην επαγωγή της θερμότητας. Κάποιες μάρκες έχω καταλάβει ότι ψήνουν καλύτερα. Το μαθαίνεις όμως αφού τις αγοράσεις… Επίσης για την μηλόπιτα το σκεύος πρέπει να έχει κάποιο βάθος 2,5-3 εκατοστών. Σε περίπτωση που είναι πιο ρηχό κινδυνεύει να ξεχειλίσουν υγρά στο ψήσιμο. Η διάμετρος του σκεύους δεν πρέπει να είναι μεγάλη, όχι μεγαλύτερη από 20-22 εκατοστά, γιατί η θερμότητα αργεί να μεταδοθεί στην βάση και δεν γίνεται τραγανή η βάση, αλλά «μουλιάζει». Αν η ταρτιέρα είναι ρηχή, καλό είναι να την ακουμπήσουμε σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα για να μη λερώσουμε τον φούρνο.

Το αλεύρι για την ζύμη δεν πρέπει να είναι σκληρό. Χρησιμοποιώ ΓΟΧ, αλλά αν έχετε τύπου 00 είναι καλύτερο. Η ζύμη γίνεται πολύ εύκολα σε μίξερ. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ με φτερό, μέχρι να ενώσουν και να δημιουργηθεί μια ζύμη. Δεν χρειάζεται πάνω από 2 λεπτά. Η ζύμη αυτή έχει αναλογία στο βάρος αλεύρι προς βούτυρο τουλάχιστον 2:1 (δηλ. 250γρ αλεύρι, 125γρ βούτυρο) και όταν ψηθεί μπορεί να φτιάξει μια βάση για τάρτα που δεν φουσκώνει ιδιαίτερα, αλλά τρίβεται εύκολα! Όσο περισσότερο ενισχυθεί το βούτυρο σε σχέση με το αλεύρι η βάση γίνεται πιο τριφτή, όμως νομίζω ότι το 2:1 είναι σωστή αναλογία. Χρησιμοποιώ πάντα βούτυρο αγελάδας καλής ποιότητας. Τριφτή γίνεται η βάση και με μαργαρίνη, αλλά από την εποχή που διάβασα κάποιες πληροφορίες, έπαψα να την χρησιμοποιώ. Άλλωστε και σε άρωμα δεν συγκρίνονται!

Tuesday, November 12, 2019

Εύκολο κοτόπουλο με μπρόκολο, καρότα και σάλτσα μουστάρδας

Ένα νόστιμο αλλά όχι παχυντικό πιάτο έφτιαξα τώρα τελευταία. Τα λαχανικά δίνουν γλύκα στο πιάτο, βιταμίνες, μέταλλα κλπ, ενώ μαζί με την πρωτεΐνη του κοτόπουλου, αποτελούν ένα πλήρες γεύμα.



Εύκολο κοτόπουλο με μπρόκολο, καρότα και σάλτσα μουστάρδας
Υλικά για 2-3 μερίδες
1 φιλέτο κοτόπουλο (διπλό, όχι το μισό)
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε φέτες (ή και παραπάνω)
1 μικρό μπουκέτο μπρόκολο κομμένο σε μικρά φουντάκια (ή και παραπάνω)
2-3 κ. σ. μουστάρδα απαλή ή της αρεσκείας σας
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
πιπέρι



Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές.
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κοτόπουλο, έτσι ώστε να ασπρίσει από όλες τις μεριές.
Όταν ασπρίσει, ρίχνουμε τη μουστάρδα.
Ρίχνουμε νερό να το καλύψει, τον κύβο αλάτι (ελάχιστο), πιπέρι και τα λαχανικά.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά με κλειστό καπάκι.

Tuesday, November 5, 2019

Αμερικάνικα μπισκότα με βρώμη και σταγόνες σοκολάτας

Μια συνταγή πεντανόστιμη από τη φίλη μου την Αγγελική για μπισκότα πολυαγαπημένα. Δοκιμάστε τη!


Αμερικάνικα μπισκότα με βρώμη και σταγόνες σοκολάτας 
Υλικά
250g βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
 1 κούπα καστανή ζάχαρη
 1/2 κούπα ζάχαρη
 1 αυγό
 1 κρόκο αυγού
 1 βανίλια
 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
 1 πρέζα αλάτι
 2 κούπες αλεύρι ΓΟΧ
 1 κούπα νιφάδες βρώμης
 100 g σοκολάτα κουβερτούρα (σταγόνες)



Εκτέλεση
 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Στρώνουμε 3 ταψιά με λαδόκολλες. Δεν χρειάζεται να βουτυρώσουμε τις κόλλες, γιατί η ζύμη των μπισκότων είναι αρκετά λιπαρή.
 Χτυπάμε το βούτυρο με τις δυο ζάχαρες στο μίξερ δυνατά, να γίνει αφράτο μίγμα.
 Προσθέτουμε τα αυγά χτυπώντας να ενώσουν, την βανίλια, το baking, την σόδα και το αλάτι.   Ενώνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τις νιφάδες της βρώμης και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο μίγμα του βουτύρου-ζάχαρης-αυγών. Δεν χτυπάμε πολύ την ζύμη, ίσα να ενωθούν τα δυο μίγματα. Στο τέλος προσθέτουμε την σοκολάτα να πάει παντού στην ζύμη.
Με το κουτάλι αραδιάζουμε σε κάθε ταψί κομμάτια ζύμης σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσει η ζύμη στον φούρνο.


Ανάλογα με το μέγεθος του κουταλιού θα γίνουν 30-40 μπισκότα.
Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 12-14 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του μπισκότου. Όταν βγουν από τον φούρνο πρέπει να έχουν χρυσαφί χρώμα, να είναι μαλακά και εύθραυστα. Τα αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν λίγο και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.


Τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο. Συνοδεύουν υπέροχα τον καφέ, το τσάι ή το γάλα μας

Tuesday, October 22, 2019

Εύκολες σπιτικές μπάρες χωρίς γλουτένη

Η φίλη μου η Πέννυ, εδώ και ένα χρόνο, έχει μπει αυτή και η οικογένειά της σε διατροφή χωρίς γλουτένη. Μπορεί η διατροφή χωρίς γλουτένη για κάποιους να είναι μόδα, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους που την ακολουθούν είναι ανάγκη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια σύγχρονη δυσανεξία να το πω ήπια, πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη για να ζουν καλά. Η ιστορία αυτή πιστεύω ότι είναι σχετικά πρόσφατη στα ιατρικά δεδομένα και πιστεύω ότι μέχρι να ανακαλυφτεί επίσημα η δυσανεξία στη γλουτένη, πολλά άτομα υπέφεραν χωρίς να ξέρουν το γιατί, για να μην αναφέρω τα προβλήματα υγείας που προέκυπταν αφού συνέχιζαν να τρώνε γλουτένη.



Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η καλύτερη διατροφή για να χάσεις κιλά, ήταν να κάνεις διατροφή χωρίς γλουτένη. Κι αυτό, γιατί απλά δεν κυκλοφορούσε τίποτα στην αγορά συσκευασμένο (γλυκά, σνακ κλπ). Τώρα πια, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν τα πάντα για άτομα που κάνουν τέτοια διατροφή. Φυσικά, θα πρέπει να τονίσω ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν, ήταν και είναι πανάκριβα. Ένας άνθρωπος δηλαδή που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την κουζίνα, λέει το ψωμί ψωμάκι από την ακρίβεια των προϊόντων. Θέλω να πιστεύω, ότι με τον καιρό και τη μεγαλύτερη ζήτηση που υπάρχει πια, θα πέσουν και οι τιμές σ' αυτά τα προϊόντα.

Η Πέννυ, είναι από τους τυχερούς που της αρέσει η κουζίνα, οπότε έχει γίνει εξπέρ στο να φτιάχνει πια τα πάντα. Κι όταν λέμε τα πάντα στη διατροφή χωρίς γλουτένη, εννοούμε τα φαγητά που περιέχουν σιτηρά. Κατά καιρούς μου δίνει συνταγές, όπως επίσης μου δίνει διάφορα αρτοσκευάσματα να δοκιμάσω. Έτσι κάπως, και με αφορμή ένα γλυκό εδώ και ένα χρόνο, άρχισα δειλά-δειλά να κάνω κάποιες συνταγές κι εγώ χωρίς γλουτένη.

Το να μαγειρέψεις φαγητό ή γλυκό σε σπίτι που όλοι οι άλλοι τρώνε γλουτένη, δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει πολλή μεγάλη προσοχή στα πάντα. Στα σκεύη, στον φούρνο, στα υλικά, στις ετικέτες τους. Αν το κάνετε κι εσείς, δείξτε την ανάλογη προσοχή. Είναι θέμα υγείας και όχι μόδας.

Οπότε, δημιουργώ καινούρια κατηγορία "χωρίς γλουτένη" που σιγά σιγά θα εμπλουτίζεται. Η παρακάτω συνταγή και φωτογραφίες είναι της Πέννυς, την οποία ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες που κατά καιρούς μου δίνει!


Εύκολες, σπιτικές μπάρες ενέργειας χωρίς γλουτένη
Υλικά
1. 2,5-3 φλυτζάνια βρώμη χγλ, κορνφλεικς χγλ, ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους χωρίς ίχνη, σοκολάτα χγλ σε μικρά κομματάκια ή σταγόνες σοκολάτας χγλ, τριμμένη καρύδα χγλ
2. 1/2 φλυτζάνι σταφίδες πλυμένες με νερό και για 5' μέσα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν
3. 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

Εκτέλεση
 Α) Αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά 1+2.
 Β)Σε ταψάκι (25x25 ή 25x30) στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Γ) Τοποθετούμε στο ταψί μας όλα τα υλικά (Α) και τα πιέζουμε ελαφρά.


Δ) Ρίχνουμε σιγά σιγά όλο το ζαχαρούχο γάλα, ώστε να καλύπτει καλά όλη την επιφάνεια .


Ε) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170-180 βαθμούς ελέγχοντας πάντα το ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο μας.
*Μόλις ψηθεί το αφαιρούμε και το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια αμέσως (όσο κρυώνει είναι και πιο δύσκολο να κοπούν ωραία ορθογώνια κομμάτια). *



Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε μεταλλικό κουτί (αν προλάβουμε!)

Στην ερώτηση πόσα γραμμάρια από το κάθε υλικό, η Πέννυ είπε ότι υπάρχει ελευθερία!!! Μέχρι να συμπληρωθεί η ποσότητα των 2,5-3 φλυτζανιών περίπου βάζεις ό.τι θέλεις. ό.τι έχεις!!! 

Tuesday, October 15, 2019

Κολοκυθόπιτα, από κίτρινη κολοκύθα

Πλησιάζει το Χάλογουιν (μεγάλη η χάρη του...) και όλο και κάτι με κίτρινη κολοκύθα θα φτιάξουμε. Οκ. Αστειεύομαι. Πλάκα πλάκα, φαντάζομαι πως έχετε προσέξει ότι πάνε να μας επιβάλλουν ας πούμε αυτή τη γιορτή. Πάρτυ σε αγγλόφωνα φροντιστήρια, γενέθλια, ξένες αλυσίδες τροφίμων και παιχνιδιών. Αυτή η γιορτή, καμία σχέση δεν έχει με την ελληνική πραγματικότητα, ας μη λέμε ό,τι θέλουμε...

 Η συνταγή μπαίνει με αφορμή την εποχή της κολοκύθας, η οποία ευτυχώς είναι μεγάλη. Από τα μέσα του καλοκαιριού, μέχρι το βαθύ χειμώνα, βρίσκεις κολοκύθες. Συνταγές στο μπλογκ υπάρχουν πολλές. Μπορείτε να διαλέξτε. 
Η παρακάτω συνταγή όμως, είναι της φίλης μου της Αγγελικής. Τέλεια μαγείρισσα και τέλεια φωτογράφος. Απολαύστε περιγραφή, συνταγή και φωτό και προσέξτε το tip για το καθάρισμα της κολοκύθας για να μην παιδεύεστε.

Περί ορέξεως Κολοκυθόπιτα, από κολοκύθα!
Ενώ μου αρέσουν τα φαγάκια που έχουν μέσα κολοκύθα, έχω πρόβλημα να καθαρίζω τις κολοκύθες! Είναι πολύ σκληρές, όσο είναι ωμές και συνήθως αρκετά μεγάλες, ώστε να μην ξέρεις τι να κάνεις τα υπόλοιπα κομμάτια, που περισσεύουν… Η πιο βολική λύση είναι πάντα η τεμπέλικη: τις αγοράζεις κομμένες σε κομμάτια. Έλα όμως που αυτή η λύση είναι και ακριβή και δεν έχεις τον συνολικό έλεγχο του προϊόντος… Άλλο να την αγοράσεις (ή να στην χαρίσουν) ολόκληρη, να την ελέγξεις, να ξέρεις αν είναι καθαρή κλπ κλπ άλλο το «γουρούνι στο σακί»…  Κάθε φορά που είχα να καθαρίσω κολοκύθα ορκιζόμουν ότι είναι η τελευταία, γιατί τα μαχαίρια μου δεν έκοβαν καλά, πονούσαν τα χέρια μου (τα έχω καλομαθημένα), κινδύνευα να κοπώ κλπ. Είχα παλέψει να την ξύνω με το κουτάλι, … αυτό και αν ήταν μαρτύριο…   Όμως τέρμα όλα αυτά, βρήκα εύκολη λύση!
Πλένω την κολοκύθα εξωτερικά και την σκουπίζω. Την κόβω μόνο μια φορά κατά μήκος (αν είναι στρογγυλή και κατά πλάτος να κοπεί δεν παίζει ρόλο). Τ
ην ακουμπώ στο μεγάλο ταψί του φούρνου, που στρώνω με λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά πάνω στην λαδόκολλα. 
Την ψήνω στον φούρνο για λίγη ώρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι να μαραθεί εξωτερικά και ίσα να τρυπιέται με ένα μαχαίρι. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος της κολοκύθας. Για την κολοκύθα που βλέπετε, χρειάστηκαν 20 λεπτά. Την άφησα να κρυώσει λίγο και την ξεφλούδισα, σαν να ήταν ώριμο ροδάκινο… 

Έβγαλα τα σποράκια. Την έκοψα σε κομμάτια ευκολότατα (λίγο πιο σκληρή από φρούτο) και ήμουν έτοιμη για την πίτα μου!
Αν η κολοκύθα είναι μεγάλη, χρησιμοποιώ όση θέλω και την υπόλοιπη την χωρίζω σε μερίδες (όχι πολύ μεγάλες) και τις διατηρώ σε σακουλάκια στην κατάψυξη. 
Αν με πιάσει η προκοπή μου, ζυγίζω τα σακουλάκια και γράφω το βάρος, ώστε να ξέρω την ποσότητα όταν ξεπαγώνω… Αυτό είναι πολύ χρήσιμο αν την κολοκύθα την θέλω για ζαχαροπλαστική. Την κάνω πουρέ αν θέλω να γίνει τάρτα. Δηλ κόβω τα κυβάκια κολοκύθας στο μούλτι και καταψύχω τον πουρέ…
Αυτό όμως, για την τάρτα, είναι άλλη ιστορία! Θα την πούμε άλλη φορά…
Κολοκυθόπιτα με πράσο, φέτα και μπλε τυρί
Υλικά για ένα ταψί 30Χ40 εκατοστά
1 πακέτο φύλλα για πίτα (όχι κατεψυγμένα)
4 κούπες κολοκύθα σε κύβους
3 μέτρια πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
3-4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές της σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
400 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι
60-100 γρ. μπλε τυρί σπασμένο σε κομματάκια
3 αυγά
πιπέρι
λιγότερο από 1 κούπα λάδι

Από το πακέτο με τα φύλλα βγάζω 2 και τα αφήνω έξω να στεγνώσουν στον αέρα. Τα υπόλοιπα τα καλύπτω με υγρή πετσέτα να μη ξεραθούν.

Αφού έχω ετοιμάσει την κολοκύθα όπως είπαμε, τα υπόλοιπα λαχανικά και τα τυριά, σωτάρω το κρεμμύδι και το πράσο ελαφρά να μαλακώσουν, σε 3 κουταλιές λάδι. Τρίβω τα 2 φύλλα που άφησα να στεγνώσουν και τα κάνω κομματάκια. Κατεβάζω από την φωτιά τα πράσα και το κρεμμύδι και μόλις κρυώσουν λίγο προσθέτω το τριμμένο φύλλο, τα αρωματικά φυτά, το πιπέρι και τα τριμμένα τυριά. Δεν βάζω αλάτι, γιατί τα τυριά είναι αλμυρά. Ανακατεύω. Χτυπάω τα αυγά ελαφρά να ενώσουν και ρίχνω στην γέμιση κρατώντας λίγο αυγό, περίπου 1 ή 1+1/2 κτσ (για το πάνω μέρος της πίτας). Ανακατεύω. Η γέμιση είναι έτοιμη.

Από τα υπόλοιπα φύλλα στρώνω τα μισά στο πάτο του λαδωμένου ταψιού, λαδώνοντάς τα ένα ένα με πινελάκι. Προσθέτω την γέμιση και ισιώνω. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα διακριτικά (όχι να κολυμπούν στο λάδι). Το τελευταίο φύλλο, εκτός από το λάδι, το περνώ και με το υπόλοιπο αυγό, που έχω διαλύσει σε λίγο νερό. Χαράζω, κόβω το φύλλο (αποφεύγοντας να κόψω το ταψί). Η πίτα είναι έτοιμη για τον φούρνο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς, για 35-40 λεπτά.  
Καλή επιτυχία.

Sunday, October 6, 2019

Κολοκυθόπιτα με φέτα και κασέρι

Μια πίτα που έφτιαξα μερικές φορές αυτό το καλοκαίρι, γιατί ήταν πολύ ωραίος ο συνδυασμός φέτα-κασέρι. Κολοκύθια υπάρχουν ακόμα, το μικρό καλοκαιράκι είναι ακόμα εδώ, οπότε δοκιμάστε τη. Φύλλο έτοιμο, προτιμώ το χωριάτικο. Μπορείτε φυσικά να ανοίξετε μόνοι σας. Συνταγές θα βρείτε πολλές στο μπλογκ για φύλλο.


Κολοκυθόπιτα με φέτα και κασέρι
Υλικά για μεγάλο ταψί φούρνου
1 πακέτο φύλλα χωριάτικα (αυτό με τα 6 χωριάτικα φύλλα μέσα)
4 μέτρια κολοκύθια τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
200 γρ. χοντροτριμμένο κασέρι
200 γρ. χοντροτριμμένη φέτα
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
λίγο δυόσμο ξερό (1-2 κ. γ.)
σχεδόν 1 κούπα ελαιόλαδο



Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα φύλλα αν είναι κατάψυξης. Για να μην μαλακώνουν πολύ και σας βασανίζουν να τα απλώσετε όταν έχει ζέστη, ξεπαγώστε τα στη συντήρηση και βγάλτε τα από τη συντήρηση μόλις πριν τα βάλετε στο ταψί.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
Τρίβουμε τα κολοκύθια μέσα σε σουρωτήρι και τα στύβουμε με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε εκεί μέχρι να κάνουμε τα υπόλοιπα.
Τρίβουμε σε μπωλ τα τυριά.
Στύβουμε μια ακόμα τελευταία φορά τα κολοκύθια και τα προσθέτουμε και αυτά.
Προσθέτουμε τα αυγά και τον δυόσμο.
Αλατοπιπερώνουμε (με σύνεση το αλάτι λόγω της φέτας).
Ανακατεύουμε.

Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί. Το λαδώνουμε από πάνω ελαφρώς παντού. Φροντίζουμε οι άκρες του να βγαίνουν λίγο έξω από το ταψί. Αν δεν γίνεται αυτό σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, φροντίζουμε κάθε ένα που βάζουμε να περισσεύει και από διαφορετική πλευρά.
Απλώνουμε και λαδώνουμε με αυτό τον τρόπο 3 φύλλα κάτω.
Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού.
Από πάνω βάζουμε τα άλλα τρία φύλλα, πάλι λαδωμένα ένα-ένα. Αυτή τη φορά, αντί να περισσεύουν  έξω τα φύλλα, μπορείτε να τα τσαλακώνετε ελαφρώς και να καλύπτετε όλη την επιφάνεια της πίτας.


Τέλος, γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περίσσευαν έξω από το ταψί, λαδώνοντας καλά τις άκρες.
Χαράζουμε και κόβουμε την πίτα μας πριν ψηθεί. Αυτό βοηθάει να παίρνει αέρα το φύλλο, να γίνεται κριτσινιστό και να μη ζουμιάζει η πίτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς με αέρα για μισή ώρα περίπου ή μ'εχρι να άρουν χρώμα τα φύλλα.


Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε έξω από το φούρνο, πάλι για να μη μαλακώσουν τα φύλλα.

Tuesday, September 24, 2019

Πατάτες σαν τηγανητές στο φούρνο

Οι τηγανητές πατάτες είναι θεονόστιμες. Όλοι ξέρουμε όμως πόσο λάδι τραβάνε όπως επίσης ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα τηγανητά.

Δοκιμάστε να ψήσετε τις πατάτες σας. Γίνονται το ίδιο νόστιμες. Για ακόμα μεγαλύτερη νοστιμιά, αγοράστε πατάτες ειδικά για φούρνο. Στα σούπερ μάρκετ δεν τις ξεχωρίζουν (όχι σε όλα), αλλά στα μεγάλα μανάβικα το κάνουν. Έχει μεγάλη διαφορά να βάλεις πατάτα που κάνει για φούρνο!

Πατάτες σαν τηγανητές στο φούρνο
Υλικά 
πατάτες όσες θέλετε (3-4 τουλάχιστον
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο (και μία φτάνει)
αλάτι
ρίγανη ή πάπρικα


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα.
Κόβουμε τις πατάτες όπως τις τηγανητές. 
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ρηχό ταψί. 
Βάζουμε τις πατάτες και τις ανακατεύουμε με το λάδι. 
Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με την πάπρικα ή ρίγανη ή ο, τι μπαχαρικό θέλετε.
Ψήνουμε για μισή ώρα, ενώ τις γυρίζουμε μια φορά ενδιάμεσα. 

Tip: αν πετύχετε πατάτες Γαλλίας, προτιμήστε τις. Είναι ιδανικές. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι όταν τις πιέζεις (άψητες) έχεις την αίσθηση ότι είναι μαλακές. Παρόμοια ποικιλία πέτυχα από το νομό Ηλείας)


Sunday, September 15, 2019

Ωμή σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά

Μία συνταγή που κάνω συχνά το καλοκαίρι, είναι η σάλτσα ντομάτας χωρίς βράσιμο. Λατρεύω τα ζυμαρικά με λαχανικά και αυτή είναι η πιο γρήγορη, λάιτ και σούπερ σάλτσα που μπορείς να φτιάξεις. Μπορείς να τη βάλεις απευθείας μόλις τη φτιάξεις, ή να την αφήσεις λίγο να μαλακώσουν τα λαχανικά με το αλάτι. Μπορείς να τη φτιάξεις όσο ακόμα υπάρχουν ντομάτες. Το καλοκαίρι, είναι ακόμα εδώ!


Τι θα χρειαστείς:
Ωμή σάλτσα ντομάτας
Υλικά για 2 πιάτα
2-3 ντομάτες ώριμες
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
λίγα φύλλα βασιλικού
(πιπεριά κόκκινη και σκόρδο προαιρετικά)
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ κόβουμε τη ντομάτα σε καρεδάκια. Μπορούμε να την ξεφλουδίσουμε (αν και δεν το κάνω συχνά λόγω βιασύνης).
Κόβουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Αυτή τη φορά πρόσθεσα και πιπεριά κόκκινη, δε με ενθουσίασε όμως. Σκόρδο δεν πρόσθεσα, αρέσει όμως σε πολλούς.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να βράσουμε τα ζυμαρικά.
Όσο περισσότερο την αφήσεις στην άκρη, τόσο πιο μαλακά θα γίνουν τα λαχανικά.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σερβίρουμε. Βάζουμε όση σάλτσα θέλουμε. Είναι νόστιμη, υγιεινή, λάιτ, οικονομική και γρήγορη!

Μπορείς να βάλεις τη σάλτσα στο ψυγείο αν σου αρέσουν οι μακαρονάδες τύπου σαλάτας. Εγώ τη χρησιμοποιώ σαν κανονική σάλτσα, οπότε μου αρέσει σε θερμοκρασία δωματίου.


Friday, September 6, 2019

Και τα δωράκια πάνε....

Χτες το βράδυ αργάαααα τη νύχτα, θυμήθηκα ότι δεν είχα κάνει την κλήρωση. Την έκανα με το random.org μέσω κινητού και σας δίνω τα αποτελέσματα. Τα σχόλια δεν ήταν πολλά, οπότε δεν χρειάστηκαν πολλές κληρώσεις εκτός από την Αθήνα που με παίδεψε λίγο γιατί έβγαιναν άλλες πόλεις και έπρεπε να κάνω επανάληψη.

Οπότε, τα δωράκια πάνε:


Στη Ζάκυνθο την τούρτα την κερδίζει η Λυδία! Καλοφάγωτη!




Την καμινάδα στην Αθήνα, κερδίζει η Eva. Θα πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί μου για να
συνεννοηθούμε!
                      


Ο Αχιλλέας από τη Θεσσαλονίκη κερδίζει ένα γκατζετάκι κουζίνας!

Συγχαρητήρια σε όλους! Επικοινωνήστε μαζί μου για να συνεννοηθούμε για τα δώρα σας! Ευχαριστώ που πήρατε μέρος!

Sunday, September 1, 2019

11 χρόνια μικρή κουζίνα

Καλό μήνα!
1η Σεπτέμβρη 11 χρόνια πριν, άνοιγε τούτο εδώ το μπλογκ. 11 χρόνια μετά, με πολύ λιγότερες αναρτήσεις, με πολύ λιγότερο ελεύθερο χρόνο, αλλά ακόμα εδώ. Θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο για να γράφω περισσότερα ποστ, για να μαγειρεύω κάτι έξτρα για εδώ, για να γράψω ένα ακόμα βιβλίο. Ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος καταναλώνεται πια στο αγαπημένο μου χόμπυ τη ζαχαροπλαστική. Όπως είπα και πέρυσι, μένοντας πια οι δυο μας, δεν έχει νόημα να μαγειρεύω περίτεχνα ή πολλά φαγητά και γλυκά. Ούτε η ηλικία μας ούτε τα κιλά μας μας επιτρέπουν να το ρίχνουμε έξω συχνά. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δε γράφω συχνά. Ο άλλος είναι η έλλειψη χρόνου.

Παρόλα αυτά, ας το γιορτάσουμε.

Τρία δώρα θα κληρωθούν φέτος. Ένα για τη Ζάκυνθο, ένα για τους διαμένοντες στην Αθήνα και ένα για την υπόλοιπη Ελλάδα. Οπότε έχουμε και λέμε:

Τα τρία δώρα είναι τα εξής:
Για τη Ζάκυνθο: Μια μικρή τούρτα 15 ατόμων περίπου, παρόμοια με αυτή. Η παράδοση της τούρτας θα γίνει το πιθανότερο μετά τις 15 Σεπτεμβρίου μετά από συνεννόηση με τον τυχερό που θα την κερδίσει.


Για την Αθήνα: Μία καμινάδα της επιλογής σας, από το κεντρικό μαγαζί της αγαπημένης μας καμινάδας στο Μοναστηράκι, προσφορά του καταστήματος και του Σωκράτη Παναγόπουλου που φέτος κλείνει 5 χρόνια!


Για την υπόλοιπη Ελλάδα: ένα γκάτζετ μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής (δεν έχω αποφασίσει ακόμα ;) )

Οπότε. Τι κάνετε: Αφήστε ένα σχόλιο ΕΔΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ μέχρι την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα προκειμένου να μπείτε στην κλήρωση. Όχι στη σελίδα του φέισμπουκ, όχι στο προφίλ μου γιατί δεν έχω το χρόνο και τον τρόπο να καταμετρήσω εκεί σχόλια. Τα σχόλια που θα μπουν εδώ θα μετρηθούν.

Αφήστε απλά το όνομά σας και την πόλη σας. Ε άμα θέλετε να γράψετε και τίποτα άλλο εκτός από αυτά, γράψτε το χαχα!

Θα γίνουν 3 κληρώσεις και θα επαναληφθούν αν χρειαστεί προκειμένου ο πρώτος που θα βγει να είναι από την πόλη που πρέπει.
 
Ευχαριστώ για την παρέα σας όλα αυτά τα χρόνια!