Pages

Thursday, December 27, 2018

Χριστουγεννιάτικο δεντράκι με φύλλο και πραλίνα φουντουκιού

Χρόνια πολλά φίλοι μου!
Φαντάζομαι δεν είναι μια συνταγή που σας εκπλήσσει. Σίγουρα έχετε πέσει πάνω της στο pinterest ή στο ίντερνετ γενικά. Κι εγώ έχω πέσει επάνω της πολλές φορές, μέχρι που είπα ότι θα τη φτιάξω για την οικογένειά μου ανήμερα τα Χριστούγεννα.


Τα Χριστούγεννα δεν είχα χρόνο να φτιάξω κάτι εντυπωσιακό. Επιπλέον θα ήμασταν μόνο 4 άτομα οπότε δεν ήθελα κάτι να μείνει. Όχι ότι το δεντράκι κάνει για 4 άτομα, αλλά λέμε...

Δυσκολία δεν έχει καμία. Υλικά ελάχιστα. Εντυπωσιακό; Ναι! Νόστιμο; Επίσης!

Η συνταγή υπάρχει παντού! Ακόμα και στο επίσημο σάιτ της νουτέλα ;)

Για ακόμα πιο hardcore καταστάσεις, ρίχνετε λιωμένη σοκολάτα από πάνω!



Τι χρειάζεστε:
1 πακέτο φύλλο (αυτό που περιέχει 2 φύλλα)
πραλίνα φουντουκιού
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
προαιρετικά:
άχνη ζάχαρη
διακοσμητικά για το δεντράκι

Ξεπαγώνουμε τα φύλλα αν είναι κατεψυγμένα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Πάνω σε ταψί και πάνω από χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε το ένα φύλλο.
Με την ανάποδη ενός κουταλιού απλώνουμε πραλίνα σε όλο το φύλλο*
Με κοφτερό (πριονωτό καλύτερα) μαχαίρι, δίνουμε σχήμα δέντρου στο φύλλο.
Κόβουμε "κλαριά" πάχους 2-3 εκ. μέχρι επάνω.
Στριφογυρίζουμε τα κλαριά.


Τα κομμάτια που έμειναν από το δέντρο μας, τα βάζουμε σε άλλο ταψί. Αν τα κόψατε προσεχτικά, σας βγαίνει ένα ακόμα δέντρο.


Περνάμε την επιφάνεια του δέντρου με το αυγό.
Ψήνουμε στους 180 με αέρα για 15-20 λεπτά.


Όταν το βγάλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και στολίζουμε με κουφετάκια.
Μεταφέρουμε προσεχτικά σε πιατέλα αφού κρυώσει λίγο.


Είναι εθιστικό...




Friday, December 21, 2018

Γερμανικά αστεράκια κανέλλας


Έχει τύχει να δοκιμάσετε ένα τύπο γερμανικού χριστουγεννιάτικου μπισκότου (ας πούμε) φουλ στο αμύγδαλο και διακοσμημένο με μαρέγκα; Αν σας αρέσουν τα γλυκά με αμύγδαλα και με μαρέγκα, θα τα λατρέψετε. 


Δεν είναι μπισκότο ακριβώς. Θα μπορούσα να πω ότι είναι ...αμυγδαλωτά. Γεμάτα με άρωμα και γεύση κανέλλας, γεμάτα μυρωδιά Χριστουγέννων, με μια τραγανή κρούστα μαρέγκας από πάνω. Έχουν ένα κακό. Δε μπορείς να σταματήσεις μόνο σε ένα...Παρόλα αυτά, σας προτείνω να τα φτιάξετε!


Γερμανικά αστεράκια κανέλλας
Υλικά
400 γρ. τριμμένα αμύγδαλα
3 κουταλάκια κανέλλα
3 ασπράδια αυγού (μέγεθος Μ)
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κάψουλες βανίλια
1 κουταλιά φρεσκοστυμένος χυμός λεμονιού
Κουπάτ αστεριού
Λίγη άχνη ζάχαρη για να δουλέψεις τα κουλουράκια

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε την κανέλλα με το τριμμένο αμύγδαλο
Χτυπάμε τα δύο (2) ασπράδια μαζί με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα .
Σιγά-σιγά, ρίχνουμε στη μαρέγκα 100 γρ. άχνη και τη βανίλια.


Αφού γίνει ένας ωραίος αφρός,  ρίχνουμε το μίγμα με τα αμύγδαλα, στη μαρέγκα, ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ με κυκλικές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει


Απλώνουμε μεγάλη μεμβράνη και απλώνουμε από πάνω στη μισή το μίγμα.

Κλείνουμε από πάνω με τη μεμβράνη και ανοίγουμε φύλλο πάχους ενός εκατοστού.
Βγάζουμε την επάνω μεμβράνη και κόβουμε με κουπ πατ, αστεράκια. Για ευκολία και για να μην κολλάει το κουπ πατ μας στη ζύμη, το βουτάμε σε ένα μπωλάκι με άχνη ζάχαρη. Κόψτε με το κουπ πατ όσο πιο κοντά μπορείτε τα αστεράκια. Όση ζύμη μείνει, ξανα-ζυμώστε τη και ξανα-ανοίξτε τη με τον πλάστη και τη μεμβράνη.


Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140 με αέρα (ή 150 χωρίς αέρα).
Βάζουμε τα αστεράκια πάνω στο ταψί.


Χτυπάμε το ένα (1) ασπράδι που έμεινε πάλι σε μαρέγκα.
Προσθέτουμε την άχνη και το λεμόνι.
Με ένα πινελάκι ή κουταλάκι ή ό,τι σας βολεύει, απλώνουμε αυτό το μίγμα πάνω στα αστεράκια.


Τα ψήνουμε για 15 λεπτά. Πρέπει η μαρέγκα να παραμείνει λευκή (γι’ αυτό και η χαμηλή θερμοκρασία).
Αφήνουμε να κρυώσουν και … ξεκινάμε την επίθεση! Χαχα!




Wednesday, December 12, 2018

Στικάκια σοκολάτας για ρόφημα


Ένα νόστιμο δωράκι που μπορείτε να χαρίσετε αυτές τις γιορτές, πρώτα στον εαυτό σας και μετά στους άλλους, είναι σοκολάτα σε στικάκι για ρόφημα. 


Μπορείτε να τη φτιάξετε πάρα πολύ απλά, να γράψτε μηνυματάκια για τους παραλήπτες, να τη συσκευάσετε όμορφα και να τη χαρίσετε.


 Όσο πιο μεγάλα είναι τα καλούπια που θα βάλετε τη σοκολάτα (παγοθήκες, θήκες σιλικόνης για σοκολατάκια κλπ), τόσο πιο σοκολατένιο θα είναι το ρόφημά σας. Αν το στικάκι σας βγάλει μικρή δόση σοκολάτας, προτρέψτε τους παραλήπτες να τη βουτήξουν σε μικρή κούπα γάλα.





Στικάκια σοκολάτας για ρόφημα
Υλικά
Σοκολάτα κουβερτούρα
Σοκολάτα γάλακτος
Ξυλάκια παγωτού
Τρούφα, καραμελάκια, Μαρσμάλοους κλπ
παγοθήκες
Προαιρετικά:
βανίλια
κανέλλα
λάδι*


Εκτέλεση
Χρειαζόμαστε 2 μέρη  σοκολάτα κουβερτούρα και 1 μέρος σοκολάτα γάλακτος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σοκολάτα με στέβια.
Λιώνουμε σε μπεν μερί ή σε φούρνο μικροκυμάτων τις σοκολάτες.
Βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε παγοθήκες και πασπαλίζουμε με τρούφα, μαρσμάλοους κλπ. Εδώ να πω ότι έκανα τα στικάκια και σε λαδωμένες και σε μη λαδωμένες φόρμες. Η δική μου φόρμα ήταν σκληρό διάφανο πλαστικό. Βγήκαν το ίδιο εύκολα με ή χωρίς λάδι. Μάλιστα προτίμησα χωρίς, γιατί με το λάδι άφηνε ασπρίλες. Αν φοβάστε ότι θα σας κολλήσουν, περάστε ελαφρώς με λάδι τις θήκες που θα βάλετε τη σοκολάτα.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν έτσι ώστε να στέκονται τα ξυλάκια.
Βάζουμε τα ξυλάκι και αφήνουμε να σκληρύνει πάλι η σοκολάτα εντός ή εκτός ψυγείου.
Όταν θέλουμε, βουτάμε το ξυλάκι μας σε κούπα με καυτό γάλα και αφήνουμε να λιώσει η σοκολάτα.

Αν το κάνετε με σοκολάτα με στέβια, αντί για τρούφα κλπ, μπορείτε να πασπαλίσετε με κανέλλα. Για τους πιο τολμηρούς, με λίγο πιπέρι ή τζίντζερ.


Tuesday, November 13, 2018

Εύκολη κοτοσαλάτα με ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού

Στα πλαίσια ανακύκλωσης φαγητού προτείνω αυτή την εύκολη κοτοσαλάτα. προϋπόθεση για να τη φτιάξετε είναι να σας έχει μείνει κοτόπουλο από την προηγούμενη μέρα, βραστό ή ψητό.

Με ό,τι λαχανικά σας βρίσκονται σπίτι, μπορείτε να τη φτιάξετε. Η σαλάτα αυτή με τα λαχανικά και  το κοτόπουλο, μπορούν να αποτελέσουν ένα κύριο γεύμα. Ανάλογα την εποχή, μπορείτε να προσθέστε λαχανικά που ταιριάζουν. Τη δική μου την έκανα αρχές φθινοπώρου, οπότε προσθεσα καλοκαιρινά λαχανικά. Μπορείτε όμως να προσθέστε και πιο χειμωνιάτικα, όπως ψιλοκομμένο κουνουπίδι, μανιτάρια και καλαμπόκι που υπάρχουν πάντα και ό,τι θέλετε,


Εύκολη κοτοσαλάτα με ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα
κοτόπουλο σε κομματάκια που έχει μείνει από προηγούμενη μέρα ή φρέσκο
1-2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
1-2 κ. σ. καλαμπόκι κονσέρβας ξεπλυμένο και σουρωμένο
1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια
1 κ. σ. κάπαρη

για πιο χειμωνιάτικη βερσιόν, εκτός από τα παραπάνω, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο κουνουπίδι ψιλοκομμένο (άβραστο), μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας κλπ


Εκτέλεση
Για την ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού
1/2 κούπα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
1 κ. σ. μουστάρδα
1 κ. σ. κέτσαπ
λίγο λάδι
αλάτι (αν δεν αλατίσετε τη σαλάτα)
1-2 κ. σ. νερό αν θέλετε να αραιώσετε τη σάλτσα
προαιρετικά: γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση
Τοποθετούμε τα κομμένα λαχανικά  μαζί με το κοτόπουλο στη σαλατιέρα και ανακατεύουμε.
Φτιάχνουμε σε ένα μπωλάκι τη σάλτσα. Αν σας φαίνεται πολύ πυκνή, αραιώστε τη με λίγο νερό.
Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τη σαλάτα κια σερβίρουμε.

Tuesday, November 6, 2018

Ψητές πιπεριές κέρατα με γαλοπούλα και καπνιστό τυρί

Εδώ στο νησί ο καιρός εξακολουθεί να είναι καλός και ακόμα θυμίζει καλοκαίρι. Συνταγή για μεζεδάκι λοιπόν με μπυρίτσα που ακόμα πίνουμε έξω τα βράδυα!

Ανάλογα το τυρί που θα βάλετε, γίνεται και πιο θερμιδοφόρο. Εγώ χρησιμοποίησα καπνιστό τυρί. Ποσότητες ακριβείς δεν δίνω, γιατί εξαρτάται από το πόσες πιπεριές θα βάλετε.


Πιπεριές κέρατα ψητές, με καπνιστό τυρί και γαλοπούλα
Υλικά
Πιπεριές κέρατα
καπνιστό τυρί κομμένο σε μακρόστενες φέτες
γαλοπούλα κομμένη σε μακρόστενες φέτες (μπορείτε να πάρετε ολόκληρο κομμάτι ή φέτες)
για το σερβίρισμα προαιρετικά:
λίγο λάδι
λίγο ξύδι


Εκτέλεση
Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια το τυρί και τη γαλοπούλα.
Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από το πάνω μέρος της πιπεριάς.
Καθαρίζουμε προσεχτικά με μυτερό μαχαίρι τα σπόρια της.
Επαναλαμβάνουμε για όλες.
Γεμίζουμε βάζοντας εναλλάξ γαλοπούλα και τυρί και σπρώχνοντας απαλά με το χέρι μας το καθένα να μπει μέσα μέσα.
Βάζουμε το καπάκι της πιπεριάς και αραδιάζουμε σε ταψάκι με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να δούμε να παίρνουν χρώμα οι πιπεριές (10-15 λεπτά).


Αν θέλουμε σερβίρουμε με λίγο λάδι και ξύδι.

Tuesday, October 23, 2018

Πατάτες στο φούρνο με μπεσαμέλ

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδιών μου (και όχι μόνο) είναι οι πατάτες με μπεσαμέλ.
Αν εξαιρέσεις τη μπεσαμέλ, είναι εύκολο και γρήγορο (ειδικά αν χρησιμοποιήσεις έτοιμη μπεσαμέλ. Εγώ προτείνω χειροποίητη, στο μπλογκ μπορείς να βρεις και γρήγορη μπεσαμέλ μόνο που θα πρέπει να προσαρμόσεις την ποσότητα. Εσύ κάνε όπως σε βολεύει περισσότερο.


Όταν ήταν μικρά τα παιδιά μου, στο γιο μου δεν άρεσε πολύ οι μπεσαμέλ. Χώριζα το ταψί στη μέση με ένα αλουμινόχαρτο και έβαζα μόνο στο μισό ταψί μπεσαμέλ. Στο υπόλοιπα έβαζα αρκετό κίτρινο τυρί.



Πατάτες στο φούρνο με μπεσαμέλ
Υλικά
Τα υλικά προσαρμόζονται ανάλογα το ταψί. Εγώ χρησιμοποίησα ένα πυρέξ, οπότε 4-5 πατάτες μέτριες ήταν αρκετές.
4-5 πατάτες μέτριες
6-7 φέτες γαλοπούλα βραστή ή καπνιστή
5-6 κ. σ. καλαμπόκι κονσέρβας ξεπλυμένο
λίγο τυρί τριμμένο ή μερικές φέτες κίτρινο τυρί
μανιτάρια κονσέρβας ξεπλυμένα
μπεσαμέλ που θα φτιάξετε με:
1 κιλό γάλα (λάιτ προτίμησα)
5 κ.  σ. βούτυρο
7 κ. σ. αλεύρι
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι



Υλικά
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε κομμάτια χοντρά και τις στρώνουμε στο ταψί.
Βάζουμε από πάνω τη γαλοπούλα, τα μανιτάρια και το καλαμπόκι.


Προσθέτουμε τυρί τριμμένο ή τυρί κίτρινο σε φέτες
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Το «ψήνουμε» για λίγα λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο γάλα.
Ανακατεύουμε με σύρμα γρήγορα.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε γάλα και να ανακατεύουμε γρήγορα.
Αφού προσθέσουμε όλο το γάλα, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια (μη βαριέστε) μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Όταν αρχίσει να πήζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχει την πυκνότητα που θέλουμε.
Στο τέλος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και λίγο τυρί τριμμένο.
Προσθέτουμε στο ταψί τη μπεσαμέλ.


Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε για μισή ώρα στο γκριλ, ίσα για να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.


Περιμένουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.




Saturday, October 13, 2018

Οινοποίηση

Εδώ και καιρό βρέθηκα στο σπίτι της φίλης μου της Ασπασίας που με φώναξε για να δω τη διαδικασία της οινοποίησης. Τα αμπέλια τους κάνουν εξαιρετικό Αυγουστιάτη. Το κρασί δε μου αρέσει ιδιαίτερα. Ο Αυγουστιάτης όμως μου αρέσει γιατί γλυκίζει. Όλα τα γλυκά κρασιά μου αρέσουν, ενώ τα ξηρά καθόλου. Είμαι γλυκατζού, τι να κάνω;;;

Τα σταφύλια μαζεύτηκαν και έμειναν 8 μέρες πριν μπουν στη μαστέλα (στο βυτίο). Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που κάνουν κρασί με τον παραδοσιακό τρόπο, με πάτημα στο ληνό. Στη συγκεκριμένη πρίπτωση το "πάτημα" έγινε με μηχανικό τρόπο και μέσα σε μία ώρα είχε τελειώσει. Αυτοί που πατούν με παραδοσιακό τρόπο, συνήθως το συνδυάζουν με γλέντι. Μαζεύεται παρεούλα, πέφτει χορός, μεζεδάκι κλπ.

Αφού ο χυμός μπήκε στο μαστέλο, μέσα σε σακιά μπήκαν και σχεδόν όλα τα τσίπουρα. Για να κρατηθούν κάτω και να μην παίρνουν αέρα, από πάνω "πατήθηκαν" με μια ξύλινη κατασκευή, η οποία θα φρόντιζε να μην ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Επιπλέον όλο το μαστέλο σκεπάστηκε με πλαστικό. Ένα μέρος πήγε στον οινολόγο για να τσεκάρει βαθμούς κλπ. Φυσικά δεν παραλείψαμε να φύγουμε με το μούστο μας :)

Και του χρόνου!

















Wednesday, October 10, 2018

Λιγκουίνι με τόνο και πιπεριές


Ο φίλος μου ο Αντρέας μου στέλνει τη συνταγή του για λιγκουίνι με τόνο και πιπεριές. Όλα είναι αγαπημένα μου υλικά και βιάζομαι να τη δοκιμάσω! Εσείς; Ευχαριστώ Αντρέα!


Λιγκουίνι με τόνο και πιπεριές
Υλικά
1 πακέτο λιγκουίνι
αλάτι
1 κ. σ. ελαιόλαδο
για τη σάλτσα
ελαιόλαδο
3-4 πιπεριές (ανάλογα το μέγεθος) κομμένες σε λεπτές λωρίδες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
2 πρέζα αφυδατωμένο σκόρδο
2 ώριμες ντομάτες  ψιλοκομμένες ή κονκασέ
1 κ. γ. πάστα ντομάτας
λίγο ούζο ή λίγο γλυκάνισο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
1 πρέζα ζάχαρη
2 κουτιά τόνο (απλό ή καπνιστό) στραγγισμένο και χοντροκομμένο
φρεσκοκομμένο μαϊντανό


Εκτέλεση
Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (ανάλογα την μάρκα. Συνήθως 8 με 9 λεπτά) Εγώ στο νερό πριν ρίξω τα μακαρόνια, εκτός από το αλάτι (χοντροκομμένο πάντα) ρίχνω και λίγο λάδι, περίπου μια κουταλιά της σούπας για να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Τα στραγγίζω και κρατάω μια κούπα μακαρονόζουμο.
Κόβω 3-4 χρωματιστές πιπεριές στη μέση κάθετα και μετά σε λεπτές λωρίδες και ψιλοκόβω ένα μικρό ξερό κρεμμύδι η μισό μεγάλο ανάλογα το μέγεθος.
 Σε γουόκ ή αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρω στο λάδι το κρεμμύδι να πάρει χρώμα και λίγο σκόρδο (Εγώ χρησιμοποιώ αφυδατωμένο σκόρδο για να μην είναι έντονη η γεύση του).
Ρίχνω τις πιπεριές και ανακατεύω σταδιακά έως να μαλακώσουν, περίπου λιγότερο από 10 λεπτά.. Ρίχνω δυο ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή κον-κασε ντομάτα και λίγο πελτέ (πάστα). Περίπου μια κουταλίτσα του γλυκού.
Για άρωμα θάλασσας ρίχνουμε λίγο ούζο ή αν δεν έχουμε ρίχνουμε πολύ λίγο γλυκάνισο, καθώς και λίγο ζωμό που έχουμε κρατήσει από τα μακαρόνια αν χρειαστεί.
Μόλις δέσει η σάλτσα ρίχνω αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και λίγη ζάχαρη (όσο πιάσουν τα τρία δάχτυλα). Ρίχνουμε δυο κουτάκια τόνο κονσέρβα (ή τρία το πολύ) ή καπνιστό τόνο για πιο πικάντικο, με το χέρι σε χοντρο-τριμένα κομμάτια.
Σε χαμηλωμένη φωτιά ανακατεύουμε για δυο λεπτά να δέσουν τα υλικά μας μαζί και τα μακαρόνια και τυρί τριμμένο, ρεγκάτο ή παρμεζάνα και σβήνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε τέλος και μαϊντανό κομμένο, ανακατεύουμε ελαφρώς και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη! Ανδρέας Βρυώνης