Pages

Wednesday, March 7, 2018

Νηστίσιμη Πανακότα με γάλα αμυγδάλου με στέβια

Τους τελευταίους μήνες έχω χρησιμοποιήσει  πολύ συχνά τη στέβια σε γλυκά. Αν βρείτε μια καλή μάρκα στέβια, το τελικό αποτέλεσμα είναι καλό. Και το λέω εγώ που δεν μου αρέσει η στέβια... Το μυστικό τελικά είναι να μη βάζετε πολλή, γιατί καταλήγει να έχει τη γεύση που έχουν συνήθως όλα τα υποκατάστατα ζάχαρης.


Η παρακάτω συνταγή, όχι μόνο είναι χωρίς ζάχαρη, αλλά είναι και νηστίσιμη γιατί έγινε με γάλα αμυγδάλου, το οποίο πήρα για να το δοκιμάσω. Ένα μέρος το έκανα πανακότα, οπότε το γλυκάκι μου είναι λάιτ, χωρίς λακτόζη και νηστίσιμο.


Αν χρησιμοποιήσετε κανονική ζάχαρη, δοκιμάστε πόσο γλυκιά θέλετε να είναι, γιατί η δική μου, δεν ήταν πάρα πολύ γλυκιά.



Αν είστε διαβητικοί, χρησιμοποιήστε σκόνη μαστίχας και όχι λικέρ. Επίσης συμβουλευτείτε το γιατρό σας όταν τρώτε γλυκά με στέβια και υποκατάστατα...


Πανακότα με γάλα αμυγδάλου
Υλικά για 4-6 μπωλάκια, ανάλογα το μέγεθος
3 κούπες κρύο γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
2,5 κ. γλ. ζελατίνη σε κόκκους
3-4 κ. σ. στέβια (1 προς 1) ή ζάχαρη κανονική
2 κ. γ. χαρουπόσκονη ή κακάο
2 κ. γ. λικέρ μαστίχας ή σκόνη μαστίχας


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα αμυγδάλου.
Πασπαλίζουμε τη ζελατίνη στην επιφάνεια, αφήνουμε να περάσουν 1-2 λεπτά και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζελατίνη. Δεν θέλουμε να βράσει. Απλώς να ζεσταθεί για να διαλυθεί η ζελατίνη και η ζάχαρη που θα προσθέσουμε.
Προσθέτουμε στέβια ή ζάχαρη κανονική. Δοκιμάζουμε αν θέλουμε να είναι περισσότερο γλυκιά και αν χρειάζεται προσθέτουμε στέβια ζάχαρη. Με τρεις κ. σ. στέβια δεν ήταν αρκετά γλυκιά.
Αν βάλετε χαρουπόσκονη ή κακάο, προσθέστε το κι αυτό κι ανακατέψτε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αν έχει κάνει αφρό με το ανακάτεμα, τον πετάμε.
Μοιράζουμε το υλικό σε 4-6 μπωλάκια.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο αν είναι αρκετά ζεστό και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει τουλάχιστον ένα 2ωρο.


Σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα και φιλέ αμυγδάλου ή όπως θέλουμε. Αν καταναλώνουμε μέλι ή ζάχαρη μπορούμε να σερβίρουμε με ένα σιρόπι από γλυκό κουταλιού ή μέλι.


No comments:

Post a Comment