Η συνταγή αυτή, υπάρχει στο τετράδιο συνταγών μου σχεδόν 30 χρόνια. Είναι μια συνταγή που την έχω φτιάξει πάρα πολλές φορές, αφού άρεσε στα παιδιά μου όταν ήταν μικρά. Τη συνταγή μου την έχει δώσει φίλη μου και δεν γνωρίζω την προέλευσή της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μια πολύ αγαπημένη και πετυχημένη συνταγή.
Αν είστε από αυτούς που αγαπούν τις συνταγές με φρούτα, καθώς επίσης και την κανέλλα, θα τη λατρέψετε.Θα λατρέψετε επίσης το γεγονός ότι γίνεται πάρα πολύ εύκολα, αφού δεν χρειάζεται μίξερ. Ο μόνος μπελάς, είναι να καθαρίσεις τα μήλα.
Αν είστε από αυτούς που αγαπούν τις συνταγές με φρούτα, καθώς επίσης και την κανέλλα, θα τη λατρέψετε.Θα λατρέψετε επίσης το γεγονός ότι γίνεται πάρα πολύ εύκολα, αφού δεν χρειάζεται μίξερ. Ο μόνος μπελάς, είναι να καθαρίσεις τα μήλα.
Φτιάξτε τη μαζί με τα παιδάκια σας τα Σαββατοκύριακα και θα με θυμηθείτε!
Υλικά για ταρτιέρα 30 εκ. περίπου
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο/η
3/4 κούπας ζάχαρη*
1 κ. γ. κανέλλα
3 μήλα κομμένα σε ροδέλες ή σε φέτες λεπτές
για τη ζύμη
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο/η
3/4 κούπας ζάχαρη
3 αυγά
200-250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε σε ροδέλες ή λεπτές φέτες.
Λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε πάνω στο ταψί της τάρτας, έτσι ώστε να πάει παντού.
Ρίχνουμε από πάνω ψιχαλιστά τη ζάχαρη, επίσης να πάει παντού. Ομοίως και την κανέλλα. Εδώ να πω ότι με τα χρόνια, έχω αφαιρέσει αρκετή από τη ζάχαρη. Μπορείτε να βάλετε λιγότερη.
Πάνω από το βούτυρο-ζάχαρη, στρώνουμε τα μήλα. Μπορείτε να τα βάλετε τακτικά και ωραία για να κάνουν όμορφο σχέδιο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (λιγότερο αν ψήνετε σε αέρα).
Μέσα σε ένα μπωλ, ενώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης, ανακατεύοντας με ένα πηρούνι. Θέλουμε ένα μείγμα που να μην είναι πηχτό, έτσι ώστε να απλωθεί ωραία πάνω στα μήλα. Αν η ζύμη γίνει σφιχτή, δεν θα απλώνεται.
Ρίχνουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα, να καλυφτούν παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη, γιατί η ζύμη θα έχει πάρει χρώμα και η ζάχαρη θα καραμελώνει και θα κάνει μπουρμπουλήθρες στις άκρες της.
Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της για λίγα λεπτά.
Μετά, ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, βάζουμε ανάποδα μια μεγάλη πιατέλα πάνω στη μηλόπιτα και την αναποδογυρίζουμε πάντα με γάντια κουζίνας. Προσοχή γιατί το βούτυρο που έχει λιώσει με τη ζάχαρη καίει πολύ και πιτσιλάει εύκολα αφού είναι ζεστό.
Αν η μηλόπιτά σας έχει γίνει σωστά, θα βγει όμορφη και ατόφια από την ταρτιέρα. Αν τυχόν κολλήσουν κάποια μηλαράκια στον πάτο του ταψιού, απλά βάλτε τα πίσω στα θέση τους με ένα μαχαίρι/πηρούνι. Μην καθυστερήσετε να τη βγάλετε από το ταψί, γιατί θα κολλήσει.
Προσπαθήστε να περιμένετε να κρυώσει λίγο πριν δοκιμάσετε! :)
Tips: Η αρχική συνταγή λέει τις δόσεις σε φλυτζάνια. Ένα φλυτζάνι ζάχαρη που ζητούσε, είναι 3/4 δοσομετρική κούπα.
Με τα χρόνια, μείωσα τη ζάχαρη που βάζω στον πάτο του ταψιού.
Με τα χρόνια επίσης μείωσα και το αλεύρι (250 γρ. ζητούσε) για να είναι πιο ρευστό το μείγμα.
Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από τον κάθε φούρνο. Μην αφήσετε πολλή ώρα την μηλόπιτα να κρυώσει και ξεχάσετε να τη γυρίσετε, γιατί καραμελώνει η ζάχαρη καθώς κρυώνει και δεν θα ξεκολλάει από το ταψί.
Τι κρίμα που δεν έχω λίγα μήλα και τα θέλω για φρουτόκρεμες ;)
ReplyDeleteΘα την έφτιαχνα αυτή τη στιγμή!
Πραγματικά εξαιρετική συνταγή ! Ελαφριά και μυρωδατη μηλόπιτα! Το μόνο αρνητικο ήταν η αίσθηση του κρύου βουτύρου. Χρησιμοποιησα fresco . Έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο;
ReplyDeleteΣτη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ μαργαρίνη. Δοκίμασε τη. Εναλλακτικά, αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
DeleteΕγώ που την έκανα δεν φούσκωσε καθόλου. Νονίζω χρειαζόταν μπεικιν!
ReplyDeleteΈβαλες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Αν ναι, δεν θέλει μπεκιν.
DeleteΠόσο είναι τα 3/4 ζάχαρης;
ReplyDelete150 γρ.
DeleteΠοια είναι τα υλικά τις ζύμης;
ReplyDeleteαν πρεπει να βαλω μπεικιν ποσο θα πρεπει?
ReplyDeleteΓια κάθε 150 γρ. αλεύρι χρειάζεται 1 κουταλάκι του γλυκού μπεκιν.
DeleteΕίμαι λάτρης της μηλόπιτας κ έχω δοκιμάσει πολλές παραλλαγές! Αυτή είναι Απίθανη!!!!!! Ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι 😊
DeleteΘα την φτιάξω αύριο. Ελπίζω να πετύχει!
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία!
DeleteΕυχαριστώ. Θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα.
ReplyDelete😊
DeleteΜου βγήκε τέλεια η μηλόπιτα! Κοντεύουμε να την φάμε κιόλας! Σκέφτομαι να κάνω μια παραλλαγή με πορτοκάλι με την ίδια ζύμη! Ποια είναι η γνώμη σας;
ReplyDeleteΤα πορτοκάλια είναι πιο ζουμερά. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα έχει ίδιο αποτέλεσμα. Δοκίμασε καλύτερα με αχλάδια ή ανανά!
DeleteΈφτιαξα την πορτοκαλοπιτα με την ζύμη της μηλόπιτας! Μια χαρά βγήκε. Ειδικά συνοδεύοντας με παγωτό καϊμάκι.
ReplyDeleteΑντί για μήλα, βάλατε φέτες πορτοκάλι;
DeleteAκριβως. Φέτες πορτοκαλί χωρίς το φλουδι και καραμελωσαν ωραία.
ReplyDeleteΤέλεια!!!
DeleteΤα 125 γρ βουτυρο και τα 3/4 ζαχαρης υπαρχουν στη συνταγη απο 2 φορες; Μια στον πατο του ταψιου και αλλη μια μέσα στη ζυμη;
ReplyDeleteΑκριβώς. Στον πάτο, μπορείς να βάλεις λίγο λιγότερη.
DeleteΜπορούμε να αντικαταστησουμε τα μήλα με μπανάνα η φράουλα???
ReplyDeleteΘεωρώ πως ναι!
DeleteΚαλησπέρα να ρωτήσω 3/4 ζάχαρη που λέτε σε κούπα εννοείται την κούπα την κλασσική που πίνουμε τσάι; όχι του καφέ το μικρό το φλιτζανακι έτσι; σας ευχαριστώ πάρα πολύ 😇
ReplyDeleteΝαι. Εγώ χρησιμοποιώ δοδιμετρικη κούπα η οποία είναι σαν κούπα τσαγιού, όχι υπερβολικά μεγάλη
DeleteΗ καλύτερη μηλόπιτα που έχω δοκιμάσει. Τα παιδιά ξετρελαθηκαν...
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι. Ήταν η αγαπημένη και των δικών μου παιδιών. Δοκίμασε και το κέικ μήλου από Γαλλία 😊
DeleteΘα μπορούσα να μάθω παρακαλώ τι διάμετρο ταψακι χρησιμοποιείτε;
ReplyDelete28-30 εκατοστά
DeleteΗ καλύτερη μηλόπιτα! Η πιο εύκολη και αναλυτική συνταγή! Μπράβο σας!👏
ReplyDeleteΕυχαριστώ ❤️
DeleteΜακράν η νοστιμοτερη κ ευκολότερη μηλόπιτα... ευχαριστούμε που τη μοιραστηκατε μαζί μας
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΑπλά θεϊκή,πολύ νόστιμη κ πολύ εύκολη!!!Τα παιδιά μου την λατρεύουν εγώ βάζω αγελαδινό βούτυρο κ είναι ακόμα πιο γευστικό
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΣήμερα θα την κάνω και γω αλλά έχω φούρνο γκαζιού! Ελπίζω να πετύχει...
ReplyDeleteΛοιπόν; πέτυχε;
DeleteΕξαιρετικη!!! Μέσα σε ούτε 5 λεπτά την είχα βάλει στο φούρνο και σε 45 λεπτά ακριβώς την έβγαλα. Μοσχομυρισε όλο το σπίτι. Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή
ReplyDeleteΧαίρομαι 😊
DeleteΥπέροχη μηλόπιτα! Γρηγόρη και πανεύκολη! Ευχαριστούμε πολύ!
ReplyDeleteΠαρακαλώ!
ReplyDeleteΜπράβο σας ή καλύτερη συνταγή πεντανοστιμη
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΤην κάνω εδώ και ένα χρόνο περίπου!Είναι η καλύτερη και πολύ εύκολη!Ευχαριστούμε!!!
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι!
DeleteΜπορώ να βάλω ροδάκινο;
ReplyDeleteΝαι!
Delete