Pages

Wednesday, July 26, 2017

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα

Ο γιος μου, πριν 2 χρόνια επισκέφτηκε την Κεφαλλονιά. Πέρασε ωραία και πρόσφατα τρώει μια φλασιά και μου λέει: Πότε θα φτιάξεις κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα; Ορίστε;;; Ποιος ήρθε;;;; Έλα Παναγία μου λέω εγώ! Πως σου ήρθε παιδάκι μου για κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα;;; Πού έφαγες; Έφαγα λέει όταν πήγα στην Κεφαλλονιά (και το θυμήθηκε τώρα να τη ζητήσει... ;) )


Τέλος πάντων, εγώ χατήρια μαγειρικά δεν χαλάω και έβαλα μπροστά για να φτιάξω.

Στη Ζάκυνθο, φτιάχνουν κρεατόπιτα σε 2 χωριά. Στις Βολίμες και στο Κερί. Όσο κι αν σας φανεί απίστευτο, δεν έχω φάει και δεν έχω φτιάξει. Μάλλον, για να ακριβολογώ, έφαγα πριν χρόνια σε μια ταβέρνα στο Κερί, ήταν απαράδεκτη, όπως και η ταβέρνα και ο ταβερνιάρης επίσης και δεν έτυχε να ξαναφάω. Υπάρχουν μικροδιαφορές στις 2 πίτες (κεφαλλονιάς και Ζακύνθου) αλλά λίγο πολύ είναι ίδιες ως προς την ουσία. Μυρωδικά, λίγη ντομάτα και διάφορα κρεατικά.


Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα είχα φάει πριν εκατοντάδες χρόνια :p και δεν είχα ενθουσιαστεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και πολύ του κρέατος. Αυτή όμως που έφτιαξα, την τσάκισα, με ξετρέλανε, ξετρέλανε και όλους τους άλλους στην οικογένεια και θα την ξαναφτιάξω.


Διάβασα πολλές συνταγές μέχρι να καταλήξω τι να κάνω. Οι περισσότερες συνταγές γράφουν για 2 και 3 κρέατα. Μοσχαρίσιο, τράγιο και χοιρινό κάποιες. Εγώ, για να βάλω τράγιο δεν υπήρχε περίπτωση. Ούτε να το βρω μπορώ, ούτε ξέρω αν θα τους άρεσε. Λένε πως οι ορίτζιναλ συνταγές έχουν και τα 3 κρέατα. Προσπάθησα να πάρω αρνί, αλλά δεν έβρισκα κάποιο κομμάτι με ψαχνό, αλλά θα έπρεπε να το ξεκοκκαλίσω κλπ κλπ, οπότε αφού δεν θα έβαζα τράγιο ή αρνί, έβαλα τα άλλα δύο. Αν αποφασίστε να βάλετε τράγιο, διαβάστε παρακάτω το λινκ που παραθέτω.


Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα
Υλικά για ταψί φούρνου
1,5 κιλό μοσχάρι και χοιρινό, κομμένο με μικρά κομματάκια (ζητήστε μοσχάρι από μαλακό μέρος και χοιρινό χωρίς κόκκαλο)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
¾ κούπας λευκό κρασί ξηρό
2 κ. σ. πάστα ντομάτας
2 κόκκους μπαχάρι
4-5 κόκκους πιπέρι
λίγο φρέσκο μαϊντανό αν θέλετε ή μαντζουράνα φρέσκια (έβαλα 1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη)
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
λίγο τυρί χοντροτριμμένο  (κεφαλοτύρι ή λαδοτύρι Ζακύνθου που έβαλα εγώ)
3/4 κούπας ρύζι καρολίνα
1 πακέτο φύλλα χωριάτικα ( η συσκευασία περιείχε 9)
ελαιόλαδο για τα φύλλα
επιπλέον αν βάλετε και τράγιο κρέας, προσθέστε μπαχάρι, κανέλλα, γαρίφαλο

Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήστε τράγιο, θα πρέπει να το ζεματίστε, ξαφρίστε, βράστε με μπαχαρικά, πριν το προσθέσετε στα υπόλοιπα κρέατα. Αν βάλετε αρνί, θα πρέπει ίσως να ξεκοκκαλίσετε ένα κομμάτι αφού κι αυτό το βράσετε ή σωτάρετε καλά. Είναι και ο λόγος που δεν έβαλα αρνί, για να αποφύγω τη διαδικασία. Αν θέλετε να βάλετε τράγιο κρέας, διαβάστε τη συνταγή της Έφης εδώ
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε πολύ μικρά κομματάκια. Το αφήνουμε να σουρώσει σε σουρωτήρι καλά.
Σε μια χύτρα ταχύτητας βάζουμε λάδι στον πάτο της.
Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρέατα.
Αφού αλλάξουν χρώμα και σωταριστούν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Τα γυρίζουμε κι αυτά να σωταριστούν.
Ρίχνουμε την πάστα και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε νερό αρκετό, κλείνουμε τη χύτρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για μισή ώρα.
Την ανοίγουμε αφού ηρεμήσει και έχει βγει ο ατμός.
Αλατίζουμε (το μοσχάρι το αλατίζουμε στο τέλος για να μην σκληραίνει), προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αν έχει μείνει πάρα πολύ νερό, βράζουμε για λίγο (θα χρειαστούμε το νερό του για το ρύζι).
Ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Το φαγητό μας θα πρέπει να είναι ζουμερό, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει και επιπλέον το χρειαζόμαστε στο ψήσιμο.
Ρίχνουμε και το τυρί (μαϊντανό και μαντζουράνα αν βάλετε επίσης).
Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να στρώσουμε τα φύλλα.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 με αέρα ή 190 σε αντιστάσεις.

Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί φούρνου.
Στρώνουμε 1 φύλλο, προσέχοντας να προεξέχουν οι άκρες στο ταψί (εγώ βάζω ένα φύλλο να προεξέχει από τη μια πλευρά και ένα από την άλλη εναλλάξ, γιατί δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να προεξέχουν από παντού).


Βάζουμε συνολικά 5 φύλλα κάτω, λαδώνοντας ελαφρά κάθε φορά τα φύλλα και ειδικά τις άκρες που πάνω τους θα κολλήσουν τα επόμενα φύλλα.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε να πάει παντού).
Από πάνω, βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα ελαφρώς λαδωμένα και αυτά.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα.


Εδώ κάποιο ποντίκι του σπιτιού έκανε το θαύμα του.




Update σημαντικό γιατί το ξέχασα. 
Εγώ έβαλα έτοιμο φύλλο γιατί δεν προλάβαινα. Η πίτα θέλει χειροποίητο. Συνταγή για χειροποίητο φύλλο μπορείτε να βρείτε εδώ ή σε άλλες πίτες μου

No comments:

Post a Comment