Πριν λίγες μέρες η φίλη μου η Ντίνα έφτιαξε λάμινγκτονς. Τα λάμινγκτονς τα συναντάς στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία αλλά και Νότιο Αφρική. Είναι γλυκό φτιαγμένο από παντεσπάνι, κομμένο σε μικρά κομμάτια, βουτηγμένο σε σοκολάτα και τυλιγμένο σε καρύδα.
Η Ντίνα το έφτιαχνε με τις φίλες της όταν σπούδαζε στη Γερμανία. Όσοι έχετε κάνει φοιτητές, ξέρετε πολύ καλά ότι η ζυγαριά αποτελεί πολυτέλεια (εκτός αν έχεις μάνα foodblogger :-p). Εκείνο τον καιρό των φοιτητικών χρόνων, τα φαγητά γίνονταν με το μάτι, τα γλυκά μετριούνταν σε ποτήρια, κούπες τσαγιού ή ό,τι είχε ο καθένας.
Την παρακάτω συνταγή την έδωσε μια συμφοιτήτρια της φίλης μου. Και μια και δεν είχαν την πολυτέλια μιας ζυγαριάς κουζίνας, μετρούσαν τα πάντα σε πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης. Κρατήστε τις μετρήσεις με ποτήρια για ώρα ανάγκης. Θα σας χρειαστούν αν βρεθείτε σε μέρος χωρίς ζυγαριά (διακοπές, σε μια φίλη, φοιτητές, στο εξοχικό, στο πατρικό κλπ). Για όσους αγαπάνε την ακρίβεια, μέτρησα και σε γραμμάρια. Για τις κουταλιές, να θυμάστε ότι η κουταλιά σούπας είναι 15 ml, ενώ το κουταλάκι γλυκού 5ml.
Λάμινγκτονς
Υλικά
5 αυγά
1 ½ ποτήρι πλαστικό ζάχαρη (270 γρ.)
8 κουταλιές σούπας νερό
4 κουταλιές σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 ποτήρια πλαστικά αλεύρι που
φουσκώνει μόνο του (240 γρ.)
Για το γλάσο
1 ποτήρι νερό
300 κουβερτούρα
1 ½ ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
Όσο ινδοκάρυδο πάρει ή τρούφα (παίρνει αρκετή γιατί γεμίζουν όλες οι πλευρές)
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε αυγά,
υγρά, ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι
ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.
Στρώνουμε σε μικρό ταψί χαρτί
ψησίματος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180
βαθμούς
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου ή
μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού.
Όταν γίνει το γλυκό μας, το
αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, το κόβουμε σε
τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια.
Φτιάχνουμε το γλάσο*.
Μέσα σε
μεταλλικό μπωλ ζεσταίνουμε το νερό, βάζουμε τη ζάχαρη και τη σοκολάτα σε
κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Το μίγμα θα είναι αραιό.
Στη συνέχεια, βουτάμε τα κομμάτια
σε σοκολάτα και αμέσως σε καρύδα.
Στη φωτογραφία βλέπετε και τρούφα, για όσους
δεν αγαπάνε την καρύδα.
Εδώ να διευκρινίσω ότι το γλάσο είναι πολύ ρευστό. Η φίλη που έδωσε τη συνταγή, είχε ξεχάσει να γράψει το βούτυρο. Η Ντίνα (και οι υπόλοιπες φοιτήτριες) συνέχισαν να φτιάχνουν το γλασο χωρίς βούτυρο, από τη στιγμή που δεν τους δημιουργούσε πρόβλημα. Το γλάσο είναι ρευστό για να παραμείνει το γλυκό μόνο με γλάσο, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα αν το τυλίξετε μετά με καρύδα ή τρούφα. Αν σας ενοχελί που είναι αραιό, μειώστε την ποσότητα νερού.