Τα spritz
cookies, είναι μικρά παραδοσιακά μπισκοτάκια βουτύρου της Γερμανίας αλλά και των Σκανδιναβικών χωρών. Είναι βουτυράτα και τραγανά! Επειδή φτιάχνονται παραδοσιακά την περίοδο των Χριsτουγέννων, το σχήμα τους συχνά έχει δεντράκια, λουλουδάκια κλπ. Μην ξεχνάτε ότι στη Γερμανία η παράδοση θέλει τις νοικοκυρές να ξεκινούν την παρασκευή μπισκότων από την 1η του μήνα. Η πιο καλή νοικοκυρά, μέχρι τα Χριστούγεννα έχει φτιάξει τα περισσότερα μπισκοτάκια από διάφορες συνταγές. Διαβάστε γι΄αυτά τα έθιμα εδώ. Εκτός από τα μπισκοτάκια βουτύρου βανίλιας υπάρχουν και σοκολατένια, ή με ξύσμα λεμονιού, μπορούν να βουτηχτούν σε λιωμένη σοκλάτα κλπ. Μεταξύ των χωρών, υπάρχουν τέτοιες μικροδιαφορές.
Τα spritz cookies γίνονται με το εργαλείο που βγάζει ζύμη και με τους κατάλληλους δίσκους παίρνουν σχήμα. Από την διαδικασία, παίρνουν και το όνομά τους (σπρώξιμο, εκτόξευση ζύμης). Τα μπισκοτάκια μπορούν να διακοσμηθούν μετά, ή να παραμείνουν σκέτα.
Τα spritz cookies δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η συνταγή πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη, διαφορετικά η ζύμη δεν θα περνάει από το μηχάνημα ή θα χάνει το σχήμα της. Γι' αυτό, αν έχετε μηχάνημα για τέτοια μπισκοτάκια, ακολουθήστε συνταγές που είναι γραμμένες ειδικά γι΄αυτά. Η δική μου που παραθέτω, είναι από τις συνταγές που είχε μέσα το μηχάνημα. Κυκλοφορούν όμως πολλές! Για την επιτυχία των μπισκότων σας, διαβάστε παρακάτω τα tips. Εμένα πάντως, επειδή με σκάγανε στην αρχή, με έσωσε το tip της Μαρίας: μην χρησιμοποιήσετε λαδόκολλα! Δεν τη χρειάζονται! Αν βαριέστε τη διαδικασία με το μηχάνημα ή δεν έχετε, μπορείτε να τα φτιάξετε με κουπ πατ ή με τα χεράκια σας. Έτσι κι αλλιώς είναι νόστιμα! Δείτε πολλές πληροφορίες και tips εδώ.
Τα spritz cookies γίνονται με το εργαλείο που βγάζει ζύμη και με τους κατάλληλους δίσκους παίρνουν σχήμα. Από την διαδικασία, παίρνουν και το όνομά τους (σπρώξιμο, εκτόξευση ζύμης). Τα μπισκοτάκια μπορούν να διακοσμηθούν μετά, ή να παραμείνουν σκέτα.
Τα spritz cookies δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η συνταγή πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη, διαφορετικά η ζύμη δεν θα περνάει από το μηχάνημα ή θα χάνει το σχήμα της. Γι' αυτό, αν έχετε μηχάνημα για τέτοια μπισκοτάκια, ακολουθήστε συνταγές που είναι γραμμένες ειδικά γι΄αυτά. Η δική μου που παραθέτω, είναι από τις συνταγές που είχε μέσα το μηχάνημα. Κυκλοφορούν όμως πολλές! Για την επιτυχία των μπισκότων σας, διαβάστε παρακάτω τα tips. Εμένα πάντως, επειδή με σκάγανε στην αρχή, με έσωσε το tip της Μαρίας: μην χρησιμοποιήσετε λαδόκολλα! Δεν τη χρειάζονται! Αν βαριέστε τη διαδικασία με το μηχάνημα ή δεν έχετε, μπορείτε να τα φτιάξετε με κουπ πατ ή με τα χεράκια σας. Έτσι κι αλλιώς είναι νόστιμα! Δείτε πολλές πληροφορίες και tips εδώ.
Spritz
cookies
Υλικά για 4 ταψιά
340 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
230 γρ. ζάχαρη
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ. σ. γάλα
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ. γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
1 κ. γ. baking
powder
430-450 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει καλά.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει καλά.
Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα, τη βανίλια, το αμύγδαλο και
ξαναχτυπάμε καλά.
Ανακατεύουμε το μπέκιν με λίγο από το αλεύρι.
Το ρίχνουμε και χτυπάμε.
Συνεχίζουμε το χτύπημα με γάντζους στο μίξερ.
Ρίχνουμε το αλεύρι τμηματικά (κρατώντας λίγο για το τέλος
μήπως και δεν χρειαστεί) και χτυπάμε να ενσωματωθεί.
Θέλουμε να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει, αλλά και δεν
τρίβει.
Αν έχουμε μηχάνημα, βάζουμε δόσεις ζύμης στον κύλινδρο και
ξεκινάμε τη διαδικασία. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να
τελειώσει η ζύμη.
Αν δεν έχετε μηχάνημα, μπορείτε να ανοίξετε τη ζύμη σας πάνω
σε μια λαδόκολλα και να κόψετε με κουπ πατ. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε
μικρά κουλουράκια με τα χεράκια σας.
Tips:
Ένα σημαντικό μυστικό για να βγαίνουν και να κολλάνε στο ταψί τα μπισκοτάκια, είναι ότι δεν θέλουν λαδόκολλα. Επειδή έχουν πολύ βούτυρο, δεν πρόκειται να κολλήσουν στην λαδόκολλά σας (βασικά δεν πρόκειται να ξεκολλήσουν απο το μηχάνημα για να κολλήσουν στη λαδόκολλα, η οποία επειδή κι εκείνη έχει λάδι, δεν τα συγκρατεί). Γι’ αυτό, είναι καλύτερα να τα βάλετε απευθείας σε ταψί. Μην φοβάστε ότι θα κολλήσουν. Έχουν πολύ βούτυρο και δεν κολλάνε.
Ένα σημαντικό μυστικό για να βγαίνουν και να κολλάνε στο ταψί τα μπισκοτάκια, είναι ότι δεν θέλουν λαδόκολλα. Επειδή έχουν πολύ βούτυρο, δεν πρόκειται να κολλήσουν στην λαδόκολλά σας (βασικά δεν πρόκειται να ξεκολλήσουν απο το μηχάνημα για να κολλήσουν στη λαδόκολλα, η οποία επειδή κι εκείνη έχει λάδι, δεν τα συγκρατεί). Γι’ αυτό, είναι καλύτερα να τα βάλετε απευθείας σε ταψί. Μην φοβάστε ότι θα κολλήσουν. Έχουν πολύ βούτυρο και δεν κολλάνε.
Παρόλο που δεν κολλάνε, θέλει προσοχή όταν τα βγάζετε από το
ταψί. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο πριν τα βγάλετε.
Σκουπίζετε καλά το ταψί με βρεγμένο πανί και μετά με στεγνό,
έτσι ώστε να φύγουν τα υπολείμματα των μπισκότων και βουτύρου.
Φροντίστε να έχει παγώσει καλά το ταψί σας πριν βάλτε τα
επόμενα.
Καλές μπισκοτοπαρασκευές!
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
Καλές μπισκοτοπαρασκευές!
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
Εχω και εγώ το μηχάνημα και το εχω χρησιμοποίησει 2-3 φορες όλες και όλες και μου το θύμισες με την αναρτηση σου.... το τιπ περι λαδόκολλας το γραφει και στις οδηγίες και με ειχε ξενίσει την πρώτη φορά και επεμεινα να βαλω εγω με αποτέλεσμα να μην κολλανε με τιποτα τα μπισκοτα και καταλαβαινεις.... μου αρεσει η μινιμαλ διακοσμηση που εκανες, ειναι τοσο οσο πρεπει...
ReplyDeleteΟταν συνυπαρχει η γευση μαζι με μια ομορφη εμφανιση ε τοτε η επιτυχια ειναι σιγουρη!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδa :)
http://beautyfollower.blogspot.gr
πολύ όμορφα!!!
ReplyDeleteTι ωραία!!
ReplyDeleteΚι έχω τέτοιο μηχάνημα κάπου καταχωνιασμένο...πρέπει να το βρω..
Και τα στόλισες και πολύ ωραία.
Τώρα παει..δεν πρόκειται να πάρω τον τιτλο της καλής νοικοκυράς...πέρασε η 1η του μηνός και δεν έχω κάνει μπικσκοτάκια..χιχιχ
φιλιά :)