Ένα γλυκάκι έχω να σας προτείνω για της Παναγίας (και γενικότερα ;-) ). Η κόρη μου ήθελε τσιζκέικ με oreo cookies κι εγώ χατήρια δεν χαλάω. Η δόση είναι για μικρό τσιζκέικ, εσείς ρυθμίστε πόσο μεγάλο θα το κάνετε. Μην παραλείψετε τα λιπαρά του τυριού, γιατί υπάρχει φόβος να μην σας πήξει.
Τσιζκέικ με oreo cookies
Υλικά για τσέρκι διαμέτρου 20 εκ.
1,5 πακέτο μπισκότα τύπου oreo cookies (από τη μεγάλη συσκευασία των 150 γρ.)
τα υπόλοιπα μπισκότα για διακόσμηση και για τη γέμιση (οπότε μην τα φάτε :-) )
80 γρ. βούτυρο
1 πακέτο τυρί κρέμα πλήρων λιπαρών
1/3 του κουτιού ζαχαρούχο γάλα
χυμό από 1-1,5 μικρό λεμόνι
Εκτέλεση
Στήνουμε τσέρκι 20 εκ. πάνω σε πιατέλα.
Τρίβουμε τα μπισκότα σε μπλέντερ.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Ενώνουμε μπισκότα και βούτυρο να ανακατευτούν πάρα πολύ καλά.
Στρώνουμε τα μπισκότα στην πιατέλα μας και τα πατικώνουμε καλά.
Αφήνουμε την πιατέλα στην άκρη για να φτιάξουμε την κρέμα μας.
Λιώνουμε στο μπλέντερ 1-2 μπισκότα, χοντροτριμμένα.
Αδειάζουμε τα τριμμένα μπισκότα σε ένα μπωλάκι.
Αδειάζουμε το τυρί κρέμα και το χτυπάμε με το 1/3 του κουτιού ζαχαρούχο γάλα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού και χτυπάμε, μέχρι να δούμε ότι το μίγμα μας αρχίζει και πήζει. Όσο περισσότερο λεμόνι βάζουμε, τόσο περισσότερο πήζει. Προσοχή όμως μην παρα-αραιώσει το μίγμα και δεν πήζει μετά. Το μίγμα θα πήξει ελαφρώς με το λεμόνι και θα στέκεται και θα πήξει εντελώς στο ψυγείο. Αν είναι εντελώς νερουλό στο μπλέντερ, δεν θα πήξει ποτέ στο ψυγείο εντελώς.
Ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα στην κρέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τα μπισκότα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να πήξει για μερικές ώρες.
Πριν σερβιριστεί, στολίζουμε με κομμένα μπισκότα το γλυκό.
Για να κόψετε τα μπισκότα, χρειάζεστε ένα πριονωτό μαχαίρι. Κρατήστε το πάνω από το σημείο που θα κόψετε και με μια αποφασιστική κίνηση κόψτε απότομα. Αν σας κοπεί σε παραπάνω από ένα σημείο, μην αγχώνεστε. Μοντάρετέ το και κολλήστε το πάνω στο γλυκό. Δεν θα φανεί.
Tips:
Ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε για να δείτε αν τα μπισκότα σας έχουν βραχεί καλά και δεν θα τρίβουν είναι το εξής. Πατικώστε καλά τα μπισκότα στο μπωλ που τα ανακατεύετε. Προσπαθήστε μετά να κόψτε ένα κομμάτι, σαν να το κόβατε με το μαχαίρι. Αν το κομμάτι σας βγει ενιαίο, το βρέξιμο είναι εντάξει. Αν βγαίνει σε τρίματα, τότε θέλει κι άλλο βούτυρο. Λιώστε 1-2 κουταλάκια βούτυρο ακόμα και ξανα-ανακατέψτε.
Με το αγελαδινό βούτυρο, η βάση των μπισκότων σας ενδέχεται με το πάγωμα να είναι πολύ σκληρή. Με μαργαρίνη γίνεται πιο μαλακή. Επιλέξτε το βούτυρο που σας ταιριάζει.
Καλό τριήμερο και να προσέχετε!