Μία πρόταση σας έχω για μεζεδάκι για την Καθαρή Δευτέρα.
Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ φαλάφελ παρόλο που όλο το άκουγα συχνά πυκνά. Τελικά δεν είναι τίποτα άλλο από τους δικούς μας ρεβιθοκεφτέδες, οι οποίοι, από τη στιγμή που τους έκανα, έγιναν οι αγαπημένοι μου. Σας συστήνω να τους δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Για να έχω άποψη, μερικούς τους τηγάνισα και όλους τους άλλους τους έψησα. Στο συγκριτικό τεστ, μπορώ να πω ότι οι τηγανητοί είναι μια σταλιά πιο αφράτοι από τους ψητούς. Παρόλα αυτά ψηφίζω ψητούς, γιατί ήταν τόσο ελαφριοί που μπορούσες να τρως ασταμάτητα! Πραγματικά έγινε ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά.
Ρεβιθοκεφτέδες με σως ταχίνι ή σως γιαούρτι
Υλικά
250 γρ. ρεβίθια (χρησιμοποίησα αποφλοιωμένα)
1 μέτριο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
1-1,5 κ. γ. κύμινο σκόνη
2 κ. σ. αποξηραμένο μαϊντανό ή ανάλογο φρέσκο
4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. baking powder
λίγη πάπρικα γλυκιά (κανονικά μπαίνει πιπέρι καγιέν, αλλά εγώ δεν τα ήθελα τόσο καυτερά)
(μπορείτε να βάλετε και φρέσκο κόλιαντρο που δεν έβαλα γιατί δεν είχα)
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε νερό να τα καλύπτει. Εγώ τα άφησα ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν τα ρεβίθια (αλλά όχι να γίνουν κρέμα). Στο μίγμα μπορείτε να προσθέσετε τα μπαχαρικά σας, διαφορετικά τα προσθέτετε μετά).
Ανακατεύουμε το αλάτι, πιπέρια, κύμινο, μπέκιν και αλεύρι. Θα πρέπει να έχετε ένα μίγμα που όταν το πλάθετε δεν κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες ή και όλη νύχτα.
Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος σαν καρύδι και τα αφήνουμε έτσι ή τα πατικώνουμε ελαφρώς.
Τα τηγανίζουμε σε λάδι για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή τα ψήνουμε στο γκριλ πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά την κάθε πλευρά.
Για τη σως ταχίνι
Λίγο ταχίνι
λίγο νερό
λίγο χυμό λεμονιού
Αναλιγώνουμε το ταχίνι (1-2 κ. γ.) με λίγο νερό (1 κ. γ. ή όσο αραιό το θέλουμε) και προσθέτουμε και λίγο χυμό λεμονιού (1 κ. γ. ή όσο ξινό το θέλουμε).
Για τη σως γιαουρτιού
Λίγο στραγιστό γιαούρτι
λίγο σουμάκ
λίγη πάπρικα γλυκιά
αλάτι
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, σε αναλογίες που μας αρέσουν.
Συνοδεύτηκαν με πίτες γύρου και σαλάτα ντομάτα-πιπεριά. Ήταν από τους νοστιμότερους κεφτέδες που έχω φάει. Οι ψητοί, δεν υστερούσαν σε τίποτα από τους τηγανητούς!
Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ φαλάφελ παρόλο που όλο το άκουγα συχνά πυκνά. Τελικά δεν είναι τίποτα άλλο από τους δικούς μας ρεβιθοκεφτέδες, οι οποίοι, από τη στιγμή που τους έκανα, έγιναν οι αγαπημένοι μου. Σας συστήνω να τους δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Για να έχω άποψη, μερικούς τους τηγάνισα και όλους τους άλλους τους έψησα. Στο συγκριτικό τεστ, μπορώ να πω ότι οι τηγανητοί είναι μια σταλιά πιο αφράτοι από τους ψητούς. Παρόλα αυτά ψηφίζω ψητούς, γιατί ήταν τόσο ελαφριοί που μπορούσες να τρως ασταμάτητα! Πραγματικά έγινε ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά.
Ρεβιθοκεφτέδες με σως ταχίνι ή σως γιαούρτι
Υλικά
250 γρ. ρεβίθια (χρησιμοποίησα αποφλοιωμένα)
1 μέτριο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
1-1,5 κ. γ. κύμινο σκόνη
2 κ. σ. αποξηραμένο μαϊντανό ή ανάλογο φρέσκο
4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. baking powder
λίγη πάπρικα γλυκιά (κανονικά μπαίνει πιπέρι καγιέν, αλλά εγώ δεν τα ήθελα τόσο καυτερά)
(μπορείτε να βάλετε και φρέσκο κόλιαντρο που δεν έβαλα γιατί δεν είχα)
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε νερό να τα καλύπτει. Εγώ τα άφησα ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν τα ρεβίθια (αλλά όχι να γίνουν κρέμα). Στο μίγμα μπορείτε να προσθέσετε τα μπαχαρικά σας, διαφορετικά τα προσθέτετε μετά).
Ανακατεύουμε το αλάτι, πιπέρια, κύμινο, μπέκιν και αλεύρι. Θα πρέπει να έχετε ένα μίγμα που όταν το πλάθετε δεν κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες ή και όλη νύχτα.
Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος σαν καρύδι και τα αφήνουμε έτσι ή τα πατικώνουμε ελαφρώς.
Τα τηγανίζουμε σε λάδι για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή τα ψήνουμε στο γκριλ πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά την κάθε πλευρά.
Για τη σως ταχίνι
Λίγο ταχίνι
λίγο νερό
λίγο χυμό λεμονιού
Αναλιγώνουμε το ταχίνι (1-2 κ. γ.) με λίγο νερό (1 κ. γ. ή όσο αραιό το θέλουμε) και προσθέτουμε και λίγο χυμό λεμονιού (1 κ. γ. ή όσο ξινό το θέλουμε).
Για τη σως γιαουρτιού
Λίγο στραγιστό γιαούρτι
λίγο σουμάκ
λίγη πάπρικα γλυκιά
αλάτι
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, σε αναλογίες που μας αρέσουν.
Συνοδεύτηκαν με πίτες γύρου και σαλάτα ντομάτα-πιπεριά. Ήταν από τους νοστιμότερους κεφτέδες που έχω φάει. Οι ψητοί, δεν υστερούσαν σε τίποτα από τους τηγανητούς!
Τι νοστιμιές είναι αυτές Κικίτσα? Μιλάμε για έντονη λιγούρα...Δείχνουν καταπληκτικοί! Καλημέρα, ΧΟΧΟ
ReplyDeleteΠώ πώ!!Τά ζήλεψα!!Δέν έχω δοκιμάσει ποτέ καί ούτε ποτέ τά έφτιαξα!!
ReplyDeleteΑλλά φαίνεται πολύ εύκολη η συνταγή σου Κική!!
Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλιά!
Μπουκιά και συγχώριο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΤέλειες φωτογραφίες που δείχνουν ακριβώς την ωραία κρουστα και τη νοστιμιά τους !!
Με πέθανες! Είναι από τα φαγητά που έχω στο πλάνο να κάνω γιατί μου αρέσουν πολύ. Δεν υπάρχει !!!
Μπράβο Κική!!!!!!!!!!!
Τους φαντάζομαι σε αραβική πίτα με μαρουλάκι, κρεμμύδι και σως γιαουρτιού και πεθαίνω! Τους ψητούς ειδικά θέλω πολύ να τους δοκιμάσω αφού πέρασαν και το τεστ όπως λες!
ReplyDeleteΕγώ τους τρώω όλους, και ψητούς και τηγανητούς αν και το στομαχί μου μού κάνει παράπονα με τους τηγανιτούς. Έτρεξε σαλάκι με την πρώτη φωτογραφία που είναι φρεσκοψημένος και ροδαλός....
ReplyDeleteΤρελλαίνομαι λέμε για φαλάφελ!!! Τρελλαίνομαι!!! Θα μπορούσα κάθε μέρα να τρώω!!
ReplyDeleteΦαίνονται πολύ αφράτοι και ωραία ψημένοι!!!
Πω πω..τους θέλω βουτηγμένους και στις δύο σάλτσες!!!
Είναι φανταστική συνταγή,ότι πρέπει για την νηστεία που έρχεται!! Όλο έλεγα να τους φτιάξω και όλο μας κερδίζει η σιγουριά της κατσαρόλας για το μαγείρεμα ενός όσπριου.
ReplyDeleteΤέλειες φωτογραφίες, είναι σαν τους γεύομαι αυτήν την στιγμή!
Απίθανοι και πολύ αγαπημένοι οι κεφτέδες! Θέλω και από τις 2 σος!!
ReplyDeleteΤους έφτιαχνε η κόρη όταν ήταν εδώ και τους έχω επιθυμήσει!!
ReplyDeleteΚαλές Αποκριές!1
Καλησπέρα. Πολύ χάρηκα που δεν έβρασες τα ρεβύθια, έχω δει πολλούς να το κάνουν αλλά το αποτέλεσμα είναι σαφώς χειρότερο. Από την άλλη μάλλον προτιμώ τους τηγανητούς, ενώ μου ταιριάζει πολύ το άρωμα του μάραθου και του άνηθου, αντί του μαϊντανού.
ReplyDeleteΜήπως στους ψητούς πρέπει να προσθεσουμε λάδι στο μείγμα; Μου φάνηκε ότι έλειπε στη γεύση!
ReplyDeleteΓενικά δεν βάζουμε μέσα. Τώρα αν επειδή είναι ψητοί σου φάνηκαν στεγνοί και θες, βάλε. Εγώ δεν θα έναζα. Μπορείς να ψήσεις σε λαδωμένο ταψί ή λαδόκολλα.
DeleteΒρε παιδια γιατι οταν τα εριξα στο καυτο λαδι τα φαλαφελ διαλυθηκαν?ξερει κανεις να μου πει τις πταιει?
ReplyDeleteΊσως είχες κάνει αραιό το μίγμα. Πρέπει να σφίγγεις τα κεφτεδάκια στα χέρια σου για να κρατήσουν το σχήμα τους.
DeleteΒρε παιδια γιατι οταν τα εριξα στο καυτο λαδι τα φαλαφελ διαλυθηκαν?ξερει κανεις να μου πει τις πταιει?
ReplyDeleteΕγώ τους έφτιαξα πρώτη φορά και έγιναν απίθανοι!!
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι!
Deleteέκανα πρώτη φορά και έγιναν Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Ο-Ι!
ReplyDeleteπολύ καλή συνταγή!
(το μείγμα το άφησα στο ψυγείο περίπου ένα τέταρτο)
Χαίρομαι! :-)
DeleteΈγιναν τέλειοι συγχαρητήρια!!!! Τους έφαγε μέχρι και η κόρη μου που σιχαίνεται τα ρεβίθια!!!! ΜΠΡΆΒΟ!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι! :-)
ReplyDeleteΣυμπεθερα μου τελειοι!! Τους εψησα στο φουρνο με αερα! Τελειοι! Χρόνια πολλά καλή χρονιά!
ReplyDeleteΧαχα! Βρε καλώς τη! Τέλεια! Καλή χρονιά να έχουμε!
Delete