Και αφού γλυτώσαμε από το μετεωρίτη, επανέρχομαι στις συνήθειές μου. Ααα...δεν ξέρω... Εγώ άφησα μια μέρα να περάσει, μπας και συμβεί τίποτα, αλλά μπααα....Τίποτα. Συγκρατήθηκα κι εγώ, να μη βάλω ποστ και πάει χαμένο, αλλά πόσο χρόνο να του δώσω πια; Μπα..., όχι. Συνεχίζω τη μαγειρική μου και τη ζαχαροπλαστική μου όπως πρώτα...
Η φίλη μου η Τασία είναι πολύ καλή νοικοκυρά και πολύ καλή μαγείρισσα. Πρόσφατα μας κέρασε μια πολύ νόστιμη πορτοκαλόπιτα, την οποία σας γράφω άμεσα, μια και το πορτοκάλι όλο το χειμώνα έχει την τιμητική του. Τη συνταγή την έχει στο τετράδιό της και δεν θυμάται από πού την έχει βρει. Αν κατά λάθος έχω αντιγράψει κάποιου τη συνταγή, ας με ενημερώσει.
Η φίλη μου η Τασία είναι πολύ καλή νοικοκυρά και πολύ καλή μαγείρισσα. Πρόσφατα μας κέρασε μια πολύ νόστιμη πορτοκαλόπιτα, την οποία σας γράφω άμεσα, μια και το πορτοκάλι όλο το χειμώνα έχει την τιμητική του. Τη συνταγή την έχει στο τετράδιό της και δεν θυμάται από πού την έχει βρει. Αν κατά λάθος έχω αντιγράψει κάποιου τη συνταγή, ας με ενημερώσει.
Πορτοκαλόπιτα
Υλικά για μεγάλο ταψί φούρνου
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 μικρό κεσέ γιαούρτι 2%
3 αυγά χτυπημένα
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 φάκελο baking powder
ξύσμα πορτοκαλιού
για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
2 ποτήρια ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού
1 μικρό κεσέ γιαούρτι 2%
3 αυγά χτυπημένα
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 φάκελο baking powder
ξύσμα πορτοκαλιού
για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
2 ποτήρια ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό και το ξύσμα για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Πλισάρουμε όλα τα φύλλα, ένα-ένα, σαν βεντάλια μέσα στο ταψί.
Ανακατεύουμε σε μπωλ τα υπόλοιπα υλικά (λάδι, αυγά, γιαούρτι, ξύσμα, ζάχαρη, βανίλιες, μπέκιν).
Τα ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα και αφήνουμε για λίγη ώρα να ρουφήξουν τα φύλλα το μίγμα.
Ψήνουμε σε κανονικό φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει (περίπου μισή ώρα).
Πλισάρουμε όλα τα φύλλα, ένα-ένα, σαν βεντάλια μέσα στο ταψί.
Ανακατεύουμε σε μπωλ τα υπόλοιπα υλικά (λάδι, αυγά, γιαούρτι, ξύσμα, ζάχαρη, βανίλιες, μπέκιν).
Τα ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα και αφήνουμε για λίγη ώρα να ρουφήξουν τα φύλλα το μίγμα.
Ψήνουμε σε κανονικό φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει (περίπου μισή ώρα).
Όπως είναι ζεστή, τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να το πιει και απολαμβάνουμε!
Update: Το χυμό πορτοκαλιού μπορείτε άνετα να τον βάλετε στο σιρόπι αφού βράσει. Δεν έχει νόημα να μπει εξαρχής από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς το θέλουμε κρύο ;-)
Update: Το χυμό πορτοκαλιού μπορείτε άνετα να τον βάλετε στο σιρόπι αφού βράσει. Δεν έχει νόημα να μπει εξαρχής από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς το θέλουμε κρύο ;-)
Καλή εβδομάδα!
Δώστε τη μου να την φάω τώρα!!Χαχαχα πεθαίνω για πορτκαλόπιτα Κικίτσα!!
ReplyDeleteΩς τον επόμενο μετεωρίτη ...σε φιλώ!!
Τη δική μου φίλη με τη συνταγή πορτοκαλόπιτας τη λένε Λίτσα................αχαχχαχα.
ReplyDeleteΈνα πρόβλημα έχω με το συγκεκριμένο γλυκό..............μπορώ να φάω όλο το ταψί!!!!!
Aσε βρε Κική... ούτε μια καταστροφή τηςπροκοπής δεν έρχεται...ούτε ένας μετεωρίτης ούτε η συντέλεια του κόσμου...τσσσσστσσσ....
ReplyDeleteΠόσο να περιμένεις κι εσύ??? χιχιχ... (αν και εδω που τα λέμε δεν έκατσες ήσυχη και καθόλου ε??)
Λοιπόν η πορτοκαλόπιτα της φίλης πολύ καλή.
Αυτό το γλυκό είναι εύκολο, νόστμο και εθιστικό θα έλεγα... πάει παγωτό δίπλα ε?
Φιλιά πολλά
Αχ πορτοκαλόπιτα!! Λατρεμένο γλυκό, ιδίως για εμάς που υπεραγαπάμε τα πορτοκάλια!!
ReplyDeleteΥπέροχη η πορτοκαλόπιτα-απο τα αγαπημένα μου!!!! επειδη ζήτησες να σε ενημερώσουν, η πορτοκαλόπιτα ειναι συνταγη απο την Αργυρω Μπαρμπαρήγου , την πρωτο'εδωσε πριν 6 περίπου χρόνια σε τηλεοπτική εκπομπή....
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Πρέπει να είναι όντως ένα "νέο" σιροπιαστό γλυκό, δεν θυμάμαι να έβλεπα πορτοκαλόπιτα να πουλιέται σε ζαχαροπλαστεία (όχι ότι βλέπω πολύ και τώρα). Νομίζω η συνταγή σου είναι η κλασική, στη μαγειρική τουλάχιστον δεν βλάπτει κανέναν είτε μένουμε στα ίδια, είτε κάνουμε αλλαγές!
ReplyDeleteΠολύ ωραια η πορτοκαλόπιτα, χρειαζόμαστε λίγο βιταμίνη C (αν δεν εχει καταστραφει απο το ψήσιμο βέβαια) τέτοια εποχή.
ReplyDeleteΠολύ ωραία η πορτοκαλόπιτα και με διαφορά τον χυμό πορτοκαλιού στο σιρόπι!!Φαίνεται υπ΄εροχη!!
ReplyDeleteΛαχταριστή η πορτοκαλόπιτα τής φίλη σου,Κική!!
ReplyDeleteΚαί τό σιρόπι διαφορετικό από τά άλλα!!
Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλιά!
Από τα αγαπημένα μου σιροπιαστά γλυκάκια!
ReplyDeleteΥπέροχο και με το χαρακτηριστικό άρωμα του πορτοκαλιού.
Τέλειο συνοδευτικό του ελληνικού καφέ και πολύ εθιστικό φοβάμαι :)
Φιλιά
Αυτη τη συνταγή κάνω κι εγω και την τσακίζω !!! Χμ, να'σαι καλά που μου τη θύμησες, να κάνω ένα ταψάκι αυριο και μέχρι μεθαύριο να την ..εξαφανίσουμε!!! χαχα!!
ReplyDeleteΝα'σαι καλά, Κική μου!!
Αυτό είναι ένα γλυκάκι που δεν έχω φτιάξει ποτέ μου... Απορώ πως μου ξέφυγε Κικίτσα...ΠΟΛΥ λαχταριστό!!! Μπαίνει στα "λίαν προσεχώς"! Καλημερούδια, ΧΟΧΟ
ReplyDelete