Pages

Monday, December 29, 2014

Τυρομπαλάκια με ρόδι

Με την κόρη μου ανταλλάσσουμε συνταγές και ό,τι μας κάνει εντύπωση από αυτά που βρίσκουμε στο ίντερνετ. Συχνά στέλνει η μία στην άλλη αυτά που έφτιαξε ή τι θα ήθελε να δοκιμάσει. Πριν τις γιορτές δε, μου στέλνει τι θέλει να φτιάξω όσο θα είναι εδώ και όταν έρχεται κλεινόμαστε συχνά και οι δύο στην κουζίνα για να τα υλοποιήσουμε :-)


Πέρυσι μου έστειλε αυτήν εδώ τη συνταγή για τρουφάκια τυριού με ρόδι. Και μόνο που γράφω το όνομα της συνταγής, αρχίζουν οι σιελογόνοι αδένες μου την παραγωγή σίελου :-p Μην σας ξενίζει το ρόδι μαζί με το τυρί. Φανταστείτε λίγο τις ρουμπινί σφαίρες που σπάνε καθώς τις δαγκώνετε και η  ελαφριά ξινίλα του ροδιού συναντά τη γλύκα και αλμύρα των τυριών. Πιστέψτε με, όλα αυτά εναρμονίζονται τέλεια και αξίζετε να τα δοκιμάσετε!


Τη συνταγή τη βρήκα εδώ, και όπως οφείλουμε να κάνουμε όταν κάνουμε κάποιου άλλου συνταγή, παραθέτω το λινκ για τη συνέχεια και την ορίτζιναλ συνταγή. Εγώ σας γράφω μόνο τις αλλαγές που έκανα, από τη μία γιατί θεώρησα πρακτικό να πάρω συσκευασίες των 200 γρ. σε υλικά και να μην αγοράσω δεύτερες για 50 επιπλέον γραμμάρια που χρειάζονταν και από την άλλη γιατί δεν ήθελα να βάλω μυρωδικά. Σημειώνω και τονίζω μόνο, πως εμένα, ένα ρόδι δεν μου έφτασε (ειδικά αν θέλετε να τις κυλήσετε και να γεμίσουν παντού). Εξαρτάται βέβαια και από το μέγεθος ;-)
Επίσης, να σας πω ότι αν σας δυσκολεύει να κυλήσετε τα τυρομπαλάκια πάνω στο ρόδι, μπορεί να σας φανεί πιο εύκολο να διαμορφώνετε τα μπαλάκια και στη συνέχεια να κολλάτε μερικά σπυριά ρόδι στο καθένα. Εκείνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι είναι πεντανόστιμα και θα τα ξαναφτιάξω και φέτος!



Τυρομπαλάκια με ρόδι
Υλικά
200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
200 γρ. κατσικίσιο τυρί λιωμένο με πηρούνι
200 γρ. τυρί κρέμα
πιπέρι
1,5 μεγάλο ρόδι ή 2 μικρά ξεσποριασμένα

Η συνέχεια της εκτέλεσης και η ορίτζιναλ συνταγή χωρίς αλλαγές, εδώ

Monday, December 22, 2014

Σαλάτα με ψητό χαλούμι

Τελευταία συνταγή πριν τα Χριστούγεννα σήμερα, μπας και κάνω κι εγώ καμιά δουλειά στο σπίτι μου η μαγείρισσα. Φέτος προσπάθησα να βάλω λίγο απ' όλα για το γιορτινό σας τραπέζι. Περισσότερες ιδέες μπορείτε να πάρετε από τις προηγούμενες χρονιές πατώντας εδώ
Θα επανέρθω μετά τα Χριστούγεννα με ένα νόστιμο μεζέ για την Πρωτοχρονιά, που δοκίμασα πέρυσι και θα ξαναφτιάξω φέτος.
Μέχρι τότε, εύχομαι να περάσετε καλά, με όλους όσους επιθυμείτε.


Σαλάτα με ψητό χαλούμι
Υλικά
Λόλα πράσινη και κόκκινη
ντοματίνια βελανίδια κομμένα στα 4
λίγο ρόδι
λίγους ηλιόσπορους
ένα μεγάλο κομμάτι χαλούμι
ξύδι μπαλσάμικο
ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τη σαλάτα σε μεγάλα κομμάτια κατά προτίμηση με τα χέρια.
Πλένουμε και κόβουμε τα ντοματίνια. Τα σκορπάμε με χάρη ;-)
Καθαρίζουμε λίγο ρόδι και το προσθέτουμε μαζί με τους ηλιόσπορους.
Ψήνουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι το χαλούμι. Το βάζουμε στη σαλάτα ολόκληρο (αν θέλουμε να βασανίσουμε τους συνδαιτυμόνες μας :-p ) ή σε κομμάτια. Προτιμήστε το δεύτερο. Μπορείτε να το κόψετε και πριν το ψήσετε.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με ελαιόλαδο, βάζουμε το χαλούμι, περιχύνουμε με μπαλσάμικο και απολαμβάνουμε.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Friday, December 19, 2014

Κορμός κάστανο

Καιρό ήθελα να δοκιμάσω να φτιάξω ένα γλυκό με κάστανα. Μία φορά όλη όλη είχα δοκιμάσει να φτιάξω γλυκό με κάστανα, κι αυτή όταν ήμουν κάτω από 20. Το αποτέλεσμα δεν με ενθουσίασε και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα κάστανα τελικά δεν μου αρέσουν στα γλυκά. Προτιμούσα να τα βάζω στα φαγητά, ή να τα βράζω σε αλατισμένο νερό, να τα κόβω στη μέση και να τα τρώω με το κουταλάκι του γλυκού.

Κάποια στιγμή, αγόρασα μια κονσέρβα πουρέ κάστανου, χωρίς να ξέρω τι θα την κάνω. Έμεινε στο ντουλάπι για μήνες και στο τέλος αποφάσια να την κάνω κορμό, προσθέτοντας βήμα βήμα τα υλικά, για να είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει :-)

Το αποτέλεσμα ήταν όντως καλό!


Κορμός κάστανο
Υλικά
για το παντεσπάνι
5 αυγά
5 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. σ. κακάο σκόνη
για την κρέμα κάστανο
1 κονσέρβα άγλυκο πουρέ κάστανου 440 γρ.
6 κ. σ. ζαχαρούχο γάλα
3 κ. σ.  ρούμι
3 κ. σ. κρέμα γάλακτος 35 %
1 πρέζα αλάτι
για τη μους
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
60 γρ. γάλα φρέσκο
100 κρέμα γάλακτος 35 %

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το παντεσπάνι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν προσθέσουμε την κρέμα, που μπορούμε να τη φτιάξουμε στη συνέχεια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο σε πάνω κάτω αντιστάσεις στους 170 βαθμούς.
Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά.
Στρώνουμε το ρηχό ταψί φούρνου με λαδόκολλα, την οποία βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 170 βαθμούς σε συμβατικό φούρνο ή στους 160 με αέρα για 15 λεπτά..
Στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Πιάνουμε από τις άκρες τη λαδόκολλα με το παντεσπάνι και την αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.
Αφαιρούμε προσεχτικά τη λαδόκολλα.
Τυλίγουμε το παντεσπάνι ΜΑΖΙ με την πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.

Φτιάχνουμε τη γέμιση.
Χτυπάμε σε μπλέντερ τον πουρέ κάστανο να αφρατέψει και να μην έχει κομπάκια. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας.

Για της μους:
Η μους θα πρέπει να απλωθεί σχεδόν αμέσως μόλις φτιαχτεί, γιατί με την ώρα χάνει τον όγκο της και την όμορφη υφή της αν μείνει για ώρα. Ετοιμάστε τη λοιπόν μόλις όλα είναι έτοιμα και η κρέμα κάστανο μέσα στο παντεσπάνι.
Ζεσταίνουμε το γάλα.
Σπάμε σε κομματάκια τη σοκολάτα σε μεταλλικό μπωλ.
Ρίχνουμε το καυτό γάλα στη σοκολάτα και αφήνουμε να λιώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κουταλιά-κουταλιά στην κρύα πια σοκολάτα. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Όταν κρυώσει το παντεσπάνι, ξετυλίγουμε και απλώνουμε τη γέμιση. Μην το παρακάνετε με τη γέμιση στις άκρες, γιατί με το τύλιγμα θα βγαίνει έξω.
Απλώνουμε τη μους σε όλη την επιφάνεια. Με πηρούνι σχηματίζουμε τα "νερά" του κορμού.
Μπορούμε να κόψουμε και ένα μικρό κομμάτι και να το κολλήσουμε στο πλάι για να δείχνει πιο φυσικός ο κορμός.
Βάζουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες μέχρι να σερβίρουμε, για να σφίξει.

Καλό πσκ!

Monday, December 15, 2014

Κολοκύθα γεμιστή με κιμά στον φούρνο

Ένα πολύ εντυπωσιακό φαγητό για τραπέζι, είναι η γεμιστή κολοκύθα. Επίσης μπορεί να αποδειχτεί πολύ παρεΐστικο αν την βάλετε στη μέση και βαλθείτε να τσιμπολογάτε από μέσα. Μια άλλη λύση σε πιο ατομικό στυλ, είναι να γεμίσετε μίνι κολοκύθες και να παίρνει ο καθένας στο πιάτο του. Τις μικρές μάλιστα, μπορείτε να τις γεμίσετε με τυρί που λιώνει και μπέικον, όπως στη φωτό παρακάτω, από τραπέζι της Πέννυς. Φουλ στις θερμίδες αλλά θεϊκή γεύση!


Ήθελα πολύ καιρό να δοκιμάσω γεμιστή κολοκύθα. Ήθελα να αποφύγω τον κιμά και η πρώτη απόπειρα έγινε με ρύζι και γαρίδες. Μην το δοκιμάστε. Δεν ταιριάζουν οι γεύσεις :-p Ίσως όμως πρέπει να το ξαναδοκιμάσω αλλάζοντας τη συνταγή μου. Η δεύτερη απόπειρα ήμουν αποφασισμένη να γίνει με κιμά. Περίμενα όμως να έρθει κάποιος για φαγητό για να μην το κάνω μόνο για τους δυο μας. Η κόρη μου έφτασε ξαφνικά και απρόσμενα, οπότε είχα την ευκαιρία. Το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από καλό. Μαζί με τον κιμά, μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε για να την κάνετε γιορτινή. Αν θέλετε να κόβετε κομμάτι και να μένει ατόφιο, βάλτε οπωσδήποτε τυρί που λιώνει. Εγώ το απέφυγα για να μην επιβαρύνω σε θερμίδες το αποτέλεσμα.

Και ένα καλό tip:
Αν μπορείτε, αγοράστε κολοκύθα στρογγυλή, γιατί θέλετε και το καπάκι της για να τη σερβίρετε με εντυπωσιακό τρόπο. Αν όμως δεν βρίσκετε στρογγυλή, μη σκάτε. Ούτε η δική μου ήταν στρογγυλή. Κρατήστε το κάτω μέρος της κολοκύθας που είναι φαρδύ και το πάνω που είναι το καπάκι. Αυτά τα δύο, δεν θα ταιριάζουν σε μέγεθος αλλά δεν πειράζει. 'Οταν καλοψηθεί η κολοκύθα, όπως είναι ζεστή και μαλακή πια, σπρώξτε τα τοιχώματά της στο άνοιγμα επάνω προς τα μέσα, έτσι ώστε να κλείσει λίγο το άνοιγμα και να ταιριάζει το καπάκι που είναι μικρότερο :-)



Κολοκύθα γεμιστή με κιμά στον φούρνο
Βγάζει τουλάχιστον 6-8 μερίδες, ανάλογα πώς θα κοπεί
Υλικά
1 μέτρια κολοκύθα περίπου 2 κιλών
1/2 κιλό κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
2 κ. σ. ξανθές σταφίδες
2 κ. σ. κράνμπερις
2 κ. σ. αμύγδαλα ασπρισμένα
1-2 κ. σ. ρόδι
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια ή μερικά φρέσκα ψιλοκομμένα
προαιρετικά και σας το συστήνω:
λίγο τυρί που να λιώνει


Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι για 5-10 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Μπορείτε να το κάνετε χωρίς λάδι, ή με 1-2 κ. σ. ελαιόλαδο.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την κολοκύθα.
Πλένουμε εξωτερικά την κολοκύθα και κόβουμε ένα "καπάκι" από το πάνω μέρος. Εγώ δεν είχα στρογγυλή κολοκύθα, είχα μακρόστενη και κράτησα το κάτω μέρος που ήταν φαρδύ.
Μπορείτε να γεμίσετε επίσης και μικρές ατομικές κολοκύθες, όπως αυτή στη φωτό.


Κόβουμε την κολοκύθα και την καθαρίζουμε εσωτερικά από τους σπόρους και τις ίνες.
Ανακατεύουμε τον κιμά με όλα τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε την κολοκύθα. Μην σας απασχολεί αν η γέμιση δεν φτάνει μέχρι επάνω.


Αν θέλετε να κόβετε κομμάτι μετά το ψήσιμο και να μην διαλύεται, προσθέστε στη γέμιση κίτρινο τυρί που λιώνει (150-200 γρ.), έτσι ώστε να δέσει το μίγμα. Εμάς δεν πας πείραζε να διαλύεται η γέμιση, οπότε δεν έβαλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα.
Ψήνουμε την κολοκύθα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο για μία ώρα και άλλη μισή ώρα χωρίς αλουμινόχαρτο.
Η φλούδα της θα πρέπει να καφετίσει και να μαλακώσει. Γίνεται τόσο μαλακή και τόσο νόστιμη που τρώγεται μαζί με τη φλούδα.

Το μόνο που μπορεί να σας απογοτεύσει από τη γέμιση είναι το ρόδι, γιατί αποχρωματίζεται και δεν δίνει κάτι εξαιρετικό σε γεύση, οπότε αν δεν σας λέει κάτι, μην το βάλετε.

Καλή εβδομάδα!

Friday, December 12, 2014

Μπισκοτάκια αμυγδάλου με κερασάκια γλασέ

Στη Γερμανία, το διάστημα πριν τα Χριστούγεννα, οι νοικοκυρές φτιάχνουν μπισκοτάκια. Πολλά, πάρα πολλά, που δεν τα τρώνε, αλλά περιμένουν να καταναλωθούν τα Χριστούγεννα. Είναι η περίοδος του Αντβέντ, για το οποίο έχω γράψει στο παρελθόν. Μία ακόμα συνταγή της φίλης μου της Νέλλης, η οποία αξίζει να δοκιμάσετε (την έχω κάνει κι εγώ). Τα Χριστούγεννα, είναι μια περίοδος που προσφέρεται για να φτιάξουμε γλυκά με τα παιδάκια μας ή με φίλες, οπότε αδράξτε τις ευκαιρίες!




Μπισκότα αμυγδάλου με κερασάκια γλασέ
Υλικά
75 γρ. αλεύρι
75 γρ. νισεστέ
100 γρ. βούτυρο
75 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 κ.σ. γάλα
40 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
κερασάκια γλασσέ


Εκτέλεση
Όλα τα υλικά τα δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνουν μιά όμορφη μάζα.
Παίρνουμε μικρή ποσότητα στο χέρι και φορμάρουμε μπαλίτσες, λιγο πλακέ.
Πάνω τους βάζουμε από 1/4 κερασάκι και τις αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή σε ταψί με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.

Monday, December 8, 2014

Τάρτα με κασέρι και μπεσαμέλ

Όπως ίσως παρατηρήσατε, έχω ξεκινήσει τις γιορτινές συνταγές. Φαγητά και γλυκά που μπορούμε να φάμε με τους αγαπημένους μας τις γιορτινές μέρες, χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία.

Μία πολύ νόστιμη και όχι ιδιαίτερα βαριά τάρτα φάγαμε πριν λίγο καιρό. Την ιδέα για τη γέμιση την είχα δει εδώ, αλλά δεν προλάβαινα, ούτε ήθελα να φτιάξω πίτα. Ήθελα κάτι μικρότερο σε ποσότητα για ευνόητους λόγους. Κράτησα την ιδέα για τη γέμιση και την προσάρμοσα στις ανάγκες μου.
Δοκιμάστε τη ή κρατήστε την ιδέα για κάποιο τραπέζι.



Τάρτα με κασέρι και μπεσαμέλ
Υλικά για ταψί τάρτας
για τη ζύμη
270 γρ. αλεύρι
130 γ.ρ βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια
4 κ. σ. νερό
1 κρόκο αυγού
λίγο αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
για τη γέμιση
1/2 λίτρο γάλα
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. κασέρι τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 κρόκο αυγού
1 κ. σ. βούτυρο
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι

λίγο σουσάμι


Εκτέλεση
Μέσα σε μπωλάκι  χτυπάμε τον κρόκο με το παγωμένο νερό.
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο αλεύρι το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύουμε γρήγορα με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να έχουμε ένα μίγμα σαν τραχανά (μπλιαχ).
Δουλεύουμε γρήγορα, γιατί ζύμη δεν πρέπει να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε και το νερό με το αυγό λίγο-λίγο.
Ανακατεύουμε πάλι γρήγορα.
Η ζύμη μας θα πρέπει να μην είναι λασπωμένη και να μην κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 με 1 ώρα.

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε το μίγμα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Όταν πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο, τα μπαχαρικά, το τυρί, ενώ ανακατεύουμε μετά από κάθε προσθήκη.
Την καλύπτουμε με μεμβράνη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε και να πέσει η θερμοκρασία της.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη να καλύψει πάτο και τοιχώματα. Την τρυπάμε με πηρούνι.
Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και μπίλιες ψησίματος ή φασόλια από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.


Βγάζουμε από τον φούρνο, απλώνουμε την κρέμα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ξαναψήνουμε για 25 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε ζεστή ή ακόμα και κρύα!

Καλή εβδομάδα!

Friday, December 5, 2014

Ροξάκια

Η συνταγή για ροξάκια υπάρχει στο τετράδιο που κρατάω από 15 χρονών. Ήταν ένα γλυκό που έμαθα από μια ξαδέρφη μου, αλλά δεν έφτιαξα παραπάνω από 3-4 φορές. Ο λόγος απλός και συνηθισμένος στις παλιές συνταγές. Γράφει: 50 δραχμές μαγιά :-) Άντε τώρα, να κάνεις αναγωγή με τον τιμάριθμο κάθε χρονιάς, μετά μετατροπή σε ευρώ και ποιος ξέρει σε τι άλλο. :-p
Επίσης αντιμετώπιζα ένα τεχνικό πρόβλημα: η σοκολατένια ζύμη, ξεχώριζε από τη λευκή και δεν είχα μπει στον κόπο να μάθω γιατί. Τώρα και αυτό διορθώθηκε.


Τα ροξάκια τα λατρεύω. Είναι το γλυκό που ψάχνω μετά μανίας στα σούπερ μάρκετ όταν θέλω να γλυκαθώ με κάτι έτοιμο, είναι το γλυκό που έκοψα με το μαχαίρι όταν είπα ότι πρέπει να χάσω κιλά και έκανα ένα χρόνο να ξαναγοράσω και είναι το γλυκό που πριν λίγο καιρό μας κέρασε η Πέννυ και αναγάλιασε η καρδιά μου επειδή θα διόρθωνα τη συνταγή μου. Σε μερικές συνταγές προσθέτουν  καρύδι στη σοκολατένια γέμιση. Όχι για μένα! Εγώ θέλω να φαφαλιάζει από το σιρόπι και να μην έχει τίποτα μέσα!

Τέλος να πω ότι τα προηγούμενα χρόνια έβλεπα τα ροξάκια να πρωταγωνιστούν στα μπλογκς την περίοδο των Χριστουγέννων, γεγονός που μου έκανε εντύπωση γιατί ούτε στην Πάτρα, ούτε στη Ζάκυνθο είναι γιορτινό γλυκό και δεν το ήξερα. Οπότε, επέλεξα να το βάλω κι εγώ τώρα :-) Προσοχή: είναι εθιστικά!




Ροξάκια
Υλικά για 45-50 κομμάτια μέτριου μεγέθους
1 φλυτζάνι λάδι (3/4 δοσομετρικής κούπας)
1 φλυτζάνι γάλα (3/4 δοσομετρικής κούπας)
1 κυβάκι μαγιά ή ένα σακουλάκι ξηρή (8 γρ.)
1 σακουλάκι baking powder (=3 κ. γ.)
2 αυγά
αλεύρι όσο πάρει (περίπου μισό κιλό)
επιπλέον
2 κ. σ. κακάο
λίγο γάλα
1 πρέζα σόδα
λίγο αλεύρι
για το σιρόπι
3 φλυτζάνια νερό
3 φλυτζάνια ζάχαρη
λίγο χυμό λεμονιού


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το γάλα χλιαρό και μέσα εκεί διαλύουμε τη μαγιά.
Προσθέτουμε τα αυγά και το λάδι.
Προσθέτουμε το baking powder ανακατεμένο με λίγο αλεύρι και το υπόλοιπο αλεύρι, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική που δεν κολλάει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλίτσες.
Στη μία μπάλα, προσθέτουμε το κακάο, με ελάχιστο γάλα και μια πρέζα σόδα. Αν η ζύμη σας λασπώνει, πασπαλίστε τη με λίγο αλεύρι. Χωρίζουμε κι αυτή τη ζύμη σε 3 μέρη.
Απλώνουμε με πλάστη σε μακρόστενο κομμάτι τη μία (ανοιχτόχρωμη) μπάλα και σε κορδόνι τη μία μπάλα με κακάο, σε ίδιο μήκος.
Βάζουμε το σκούρο κορδόνι ζύμης πάνω στην ανοιχτόχρωμη και κλείνουμε σε σφιχτό ρολό.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί.
Κόβουμε τα ρολά με κοφτερό μαχαίρι κάθε ένα-ενάμιση εκατοστό και τα πατικώνουμε με το χέρι μας.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί, όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε όλα μέσα σε ταψί.
Φτιάχνουμε ελαφρύ σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη το οποίο βράζουμε για λίγα λεπτά.
Περιχύνουμε τα ροξάκια στο ταψί με το σιρόπι και τα αφήνουμε να ρουφήξουν για μισή ώρα, τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε τουλάχιστον για άλλη μισή ώρα ή και παραπάνω, για να σιροπιαστούν καλά.

Tips:
Στη σκούρα ζύμη, πολλοί προσθέτουν καρύδι τριμμένο. Not for me! Στη δική μου παιδική μνήμη τα ροξάκια είναι μαλακή ζύμη που φαφαλιάζει στο στόμα χωρίς...εμπόδια!
Μπορείτε αν κάνετε πολύ μεγάλη δόση, να φυλάξετε ΑΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ τα ροξάκια σε τάπερ που κλείνει και να τα σιροπιάσετε όποτε θέλετε!

Η ζύμη χωρίς σιρόπι και κακάο, είναι άριστη ζύμη για αλμυρά τυροπιτάκια. Δοκιμάστε να κλείσετε μέσα της τυράκι ή λουκανικάκι.

Monday, December 1, 2014

Κέικ με μήλα

Για τη φίλη μου τη Νέλλη στη Γερμανία σας έχω πει πολλές φορές. Συτή τη φορά μου έστειλε συνταγή για κέικ με μήλα, αφού τα μήλα στον κήπο τους είναι άφθονα. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να ξεκινήσουμε το μήνα!
Συνταγή και φωτογραφία: Νέλλη


Κέικ με μήλα
Υλικά
1 κιλό μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες και ανακατεμένα με...
χυμό ενός λεμονιού

για τη ζύμη:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κροκάδια
100 γρ. ζάχαρη
150 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
50 γρ. φυστικοβούτυρο
8 γρ. baking powder
επιπλέον
150 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
4 κ. σ. σκόνη φουντούκι ή αμύγδαλο

Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα. Τα ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού αφού κρατήσουμε μισό κουταλάκι του γλυκού και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα κροκάδια να γίνουν κρέμα.
Ρίχνουμε το γιαούρτι και το φυστικοβούτυρο, να ενσωματωθούν καλά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέκιν και το σιτάρουμε στο μίγμα με τα αυγά. Ενώνουμε απαλά.
Σε φόρμα με σούστα 26-28 εκ διάμετρο, αφού τη λαδώσουμε, βάζουμε το μίγμα και από πάνω .τα μήλα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 180 βαθμούς.
Οχτώ λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό, χτυπάμε δύο έως τέσσερα ασπράδια (η Νέλλη έβαλε 4) με το μισό κουταλάκι χυμό λεμονιού που είχαμε κρατήσει. 
Ρίχνουμε 150 γρ. ζάχαρη και τη βανίλια.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το πασπαλίζουμε με το φουντούκι ή αμύγδαλο, από πάνω βάζουμε τη μαρέγκα και ξαναψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Tip: αν αφήσουμε την πόρτα του φούρνου λίιιιγο ανοιχτή, η μαρέγκα θα γίνει τραγανή!

Καλό μήναααα!

Thursday, November 27, 2014

Κοτόπουλο με μπρόκολο και κολοκύθα

Ποιος είπε ότι οι κίτρινη κολοκύθα είναι μόνο για το Χάλογουιν και για πίτες; Δοκιμάστε να την τρυπώστε σε διάφορα φαγητά και θα γίνουν εξαιρετικά νόστιμα. Το σημερινό φαγητό μου, είναι φαγητό για δύο, γρήγορο και πανεύκολο. Σιγά-σιγά, θα μπούμε σε κλίμα εορταστικό με γιορτινές συνταγές που να τις αντέχει η τσέπη μας ;-)


Κοτόπουλο με μπρόκολο και κολοκύθα
Υλικά για 2 άτομα
1 φιλέτο στήθος κομμένο σε μεγάλα κυβάκια
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
αλάτι
πιπέρι
τζίντζερ σκόνη
1 φουντάκι μπρόκολο κομμένο σε μικρά κομμάτια
100 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μεγάλους κύβους
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε στο λάδι το κοτόπουλο, να ασπρίσει παντού για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε το μπρόκολο και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τζίντζερ.
Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα, προσθέτουμε και την κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια. Δεν χρειάζεται πάνω από 5-8 λεπτά να μαγειρευτεί (συνολικά θα πάρει μισή ώρα το πολύ να γίνει όλο το μαγείρεμα).

Είναι ένα φαγητό γρήγορο, αλλά πλούσιο σε βιταμίνες, Β καροτένιο, φυλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες κλπ.

Monday, November 24, 2014

Τηγανητά λαχανικά. Ας μαγειρέψουμε κινέζικο

Ήρθε η ώρα να κλείσω τα ποστ με τις κινέζικες συνταγές. Για τελευταίο άφησα το πιάτο με τα τηγανητά λαχανικά, το οποίο ήταν εξαιρετικό. Κρατήστε την ππληροφορία ότι τα λαχανικά θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνά για να γίνουν όπως πρέπει να γίνουν.

Σε κάθε ποστ, σας έγραφα και ένα tip,μυστικά που μου έλεγε ο Θεοτόκης καθώς μαγείρευε. Για τελευταίο άφησα το σχόλιο που μου έκανε για το ρύζι.
Σε κάποια στιγμή ανοίγει την κατσαρόλα με το ρύζι. Μου δίνει μερικά σπυριά να τα δοκιμάσω. Κρατούσαν λίγο ακόμα. Το βλέπεις; Μου λέει. Δεν το έχω βράσει! Το έβαλα με το νερό του και το άφησα να γίνει έτσι μόνο του! Και πρόσθεσε ότι κανονικά δεν θέλει ρύζι σπυρωτό αλλά ρύζι τύπου γεμιστών, έτσι ώστε όταν γίνει, να το σηκώνει με τα ξυλάκια όχι σπυρί σπυρί αλλά ολόκληρα κομμάτια. Αν έχετε δει να τρώνε ρύζι κινέζικο, όντως το σηκώνουν με τα ξυλάκια σε σβωλάκια. Το κουφό βέβαια στην ιστορία ήταν το μη βρασμένο ρύζι...Καλό;



Τηγανητά λαχανικά (Zhiwu Si Bao)
Shanghai
Υλικά
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
100 γρ. φρέσκα μανιτάρια (αγαρικά) κομμένα όλα στο ίδιο πάχος
100 γρ. ρίζες μπαμπού
200 γρ. αρακά
λίγο λάδι για τηγάνισμα
1/8 λίτρου ζωμό λαχανικών
2 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. γ. αλάτι
1/2 κ. γ. κορν φλάουρ
1 κ. γ. σησαμέλαιο


Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ζεστό νερό για μισή ώρα.
Κόβουμε ζουλιέν το μπαμπού.
Βράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά.
Αφήνουμε να σουρώσουν τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. Δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρασία για να τηγανιστούν και όχι να βράσουν στο λάδι.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε γουόκ και τηγανίζουμε τα μανιτάρια και το μπαμπού για ένα λεπτό.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να σουρώσουν από το λάδι.
Αφήνουμε ελάχιστο λάδι στο γουόκ και ξαναζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια το μπαμπού ; και τον αρακά και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύονταςγια λίγο.
Προσθέτουμε το ζωμό, το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για ένα επτό σε χαμηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ζεστή πιατέλα.

Καλή εβδομάδα!

Wednesday, November 19, 2014

Μπισκοτάκια με τζίντζερ και δωράκια από τη Silikomart

Νέα παιχνίδια κατέφθασαν στο σπιτικό μου και έπιασα να τα δοκιμάζω. Το έχω ξαναπεί ότι είμαι φανατική γκατζετάκιας και το καλύτερό μου είναι να βρεθώ σε ένα τεράστιο μαγαζί με κουζινικά. Θα είμαι σαν παιδί σε μαγαζί με παιχνίδια.
Οπότε, δοκίμασα τις φόρμες Kit cookie choc που μου έστειλε η Silikomart στα πλαίσια δοκιμών από bloggers.


Συνταγή για τζιντζερομπισκοτάκια μπορείτε να βρείτε εδώ. Προτίμησα μπισκότα με χριστουγεννιάτικα αρώματα μια και είμαστε λίγες μόλις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Εσείς μπορείτε να κάνετε ό,τι μπισκότα θέλετε.
Στη συνέχεια λιώστε σοκολάτα λευκή ή σκούρα σε μπεν μαρί και διακοσμήστε τα με τη βοήθεια των αντικολλητικών καλουπιών. Όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα, βγάλτε τη από τα καλούπια και κολλήστε  τη στα μπισκότα με λίγη λιωμένη σοκολάτα ή πραλίνα φουντουκιού.


Το δεύτερο δωράκι ήταν φόρμες για σοκολατάκια choco angels.Δεν ειναι κουκλάκια;



Monday, November 17, 2014

Πώς φτιάχνουμε ελιές σε μπουκάλι


Βλέποντας αυτές τις μέρες να μαζεύουν ελιές έξω από το σπίτι, θυμήθηκα το ποστ που μονίμως ξεχνάω να βάλω εδώ και 3-4 χρόνια. Το βάζω λοιπόν άμεσα, μήπως σας προλάβω και προλάβετε κι εσείς ελίτσες πριν τις μαζέψουν!

Όταν ήρθε η Πέννυ στο νησί, τη σταμπάρισα αμέσως. Ήταν μια μέρα που είχε φέρει κάποιο γλύκισμα (τρουφάκια ήταν θυμάμαι) στη δουλειά. Όπα! είπα. Ποιος έφερε χειροποίητο γλυκό στο σχολείο; Η Πέννυ, μου είπαν. Οκ, σκέφτηκα. Αυτή είναι δικιά μας :-p  Και πραγματικά, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μοιραστεί πολλά γλυκά και αλμυρά μυστικά. 

Εκείνη τη χρονιά, με είχε πιάσει μανία με τις ελιές. Μάζεψα μερικές από τις δικές μας, τις τσάκισα να μάθουν και έδωσα και μερικές στην Πέννυ για να τις φτιάξει, ενώ η ίδια μου χάρισε μερικές δικές της μέσα σε ένα μπουκάλι. Καλέ τι 'ν' τούτο; αναφώνησα εγώ που δεν είχα ξαναματαδεί να φτιάχνουν ελιές σε μπουκάλι. Και μου εξήγησε τον τρόπο που έκανε η μαμά της για χρόνια.

Πραγματικά είναι ένα πολύ εύκολος τρόπος για να κάνετε ελιές, αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο να τις χαράξετε ή να τις τσακίσετε. 

Προτιμήστε μικρά μπουκαλάκια του μισού λίτρου, ώστε να μη χρειαστεί να τις αδειάσετε όλες όταν αποφασίστε να τις ανοίξετε. Η Πέννυ και η μαμά της τις ανοίγουν λίγο πριν το Πάσχα, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και νωρίτερα. 

Η διαδικασία είναι απλή: Φτιάχνετε την άλμη (η βασική συνταγή ακολουθεί), γεμίζετε μπουκάλια με ελιές και τα απογεμίζετε με την άλμη. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία της παρασκευής της άλμης, μέχρι να γεμίσουν όσα μπουκάλια θέλετε. 

Περιγραφή: Πέννυ


Άλμη για ελιές σε μπουκάλι
1 λίτρο νερό
100 γραμμάρια αλάτι χοντρό ή ψιλό
1 κουτ. γλυκού καλά γεμάτη ξινό ή 1 κουτ. σούπας κοφτή

Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν το αλάτι και το ξινό [κιτρικό οξύ] στο νερό.
Γεμίζουμε το μπουκάλι με τις ελιές χωρίς να τις χαράξουμε και προσθέτουμε την άλμη.
Κλείνουμε το μπουκάλι και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Κάνουμε λίγη υπομονή, αρκετή υπομονή, πολύ υπομονή και δεν ανοίγουμε το μπουκάλι
παρά μετά από λίγους μήνες, προς το Πάσχα περίπου. Επιτέλους απολαμβάνουμε τις ελίτσες μας.
Είναι καλύτερα  να τις βάλουμε, μόλις τις βγάλουμε από το μπουκάλι για λίγο στο ψυγείο πριν τις σερβίρουμε για τα μεζεδάκια μας.

Tip: Oταν κόψετε το μπουκάλι μετά από τους μήνες αναμονής κρατήστε λίγη από την άλμη του μπουκαλιού, γεμίστε ένα δοχείο με καπάκι, προσθέστε και λίγο ξύδι και βάλτε εκεί τις ελιές προς κατανάλωση στο ψυγείο. Ετσι τις κρατιούνται φτιαγμένες πολύ καιρό. 

Και μια σημείωση δική μου. Όσες φορές έχω φάει τέτοιες ελιές, έχουν μια αμυδρή πικράδα. Μπορεί να φταίει η "ράτσα" της ελιάς, αλλά εγώ το αποδίδω στον τρόπο που φτιάχνονται. Όπως και να έχει, είναι ένας πολύ εύκολος και άκοπος τρόπος.

Καλή εβδομάδα!

Friday, November 14, 2014

Μοσχάρι με μπρόκολο. Ας μαγειρέψουμε κινέζικο

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, συνεχίζω με τα κινέζικα.
Ο Θεοτόκης, όλα τα φαγητά τα έφτιαξε σε γουόκ. Και καθώς μαγείρευε μου έλεγε μυστικά. Το γουόκ του ήταν απόλυτα κοίλο και ακουμπούσε πάνω σε μια κυλινδρική βάση για να μην ακουμπάει επάνω στην κεραμική εστία, αλλά και για να ισορροπεί. Στη φάση που μαγείρευε μου έλεγε για τα γουόκ. Στέκομαι στο πιο σημαντικό: Το ξέρεις ότι δεν πρέπει να τα πλένεις; Αυτη η πατίνα που αποκτάει με το χρόνο και τα μαγειρέματα, είναι απαραίτητη.
Εδώ συνεχίζω εγώ. Όχι μόνο απαραίτητη, αλλά είναι τόσο σημαντική, που όταν αγοράσεις καινούριο γουόκ, κάνεις διαδικασία παλαίωσης. Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε 2 ενδιαφέροντα άρθρα για το καθάρισμα και την παλαίωση του γουόκ, ρίξτε μια ματιά εδώ και εδώ.

Και για να μη φρικάρετε περί πλυσίματος, να πω κι αυτό. Το ξέρατε ότι και οι λαμαρίνες που ψήνουν ψωμιά στους φούρνους δεν πλένονται; Όχι μόνο δεν πλένονται, αλλά όταν είναι καινούριες ψεκάζονται με λάδι και "καίγονται" στον φούρνο για να παλιώσουν και να μην κολλάει το ψωμί. Και στις δύο περιπτώσεις η πατίνα από τα μαγειρέματα προσδίδει στα σκεύη μια φυσική αντικολλητική επίστρωση...




Μοσχάρι με μπρόκολο
από την Gungzhou
Υλικά
400 γρ. μοσχάρι
500 γρ. φουντάκια μπρόκολο
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
2 πράσινα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια των 1,5 εκ.
1,5 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ λιωμένη
5 κ. σ. λάδι για τηγάνισμα
1/2 κ. σ. αλάτι
1/2 κούπα ζωμό

για τη μαρινάδα
3 κ. σ. σόγια σως
1 κ. σ. σέρυ
1 κ. σ. κορν φλάουρ
1 κ. γ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας αντίθετα από τη φορά των ινών, σε πολύ λεπτές λωρίδες μισού εκατοστού.
Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας και αφήνουμε μέσα σ' αυτή το κρέας για μισή ώρα.
Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρές μπουκιές.

Σε γουόκ, ζεσταίνουμε τις δύο κ. σ. λάδι και σωτάρουμε το σκόρδο, προσθέτουμε το μπρόκολο, αλάτι και το ζωμό και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε τα υλικά από τη φωτιά και τα διατηρούμε ζεστά.




Στο γουόκ, βάζουμε 3 κ. σ. λάδι και προσθέτουμε το τζίντζερ, τα κρεμμυδάκια και το μοσχάρι και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το μπρόκολο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε σε ζεστή πιατέλα.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Wednesday, November 12, 2014

Πώς να φτιάξετε σπόρους κεφίρ από το κεφίρ του εμπορίου

Κουφαθήκατε από τον τίτλο; Κι όμως γίνεται και ήρθε η ώρα να σας το αποδείξω!

Η παρούσα ανάρτηση, σκοπό έχει να σας λύσει το πρόβλημα εύρεσης σπόρων κεφίρ και κατ' επέκταση να μην έχετε ανάγκη κανέναν!

http://mikrikouzina.blogspot.gr/2013/02/blog-post_17.html

Εδώ και πολύ καιρό, σε ένα ποστ για το κεφίρ, είχε σχολιάσει ο Σταύρος και ήταν αυτός που μου έβαλε την ιδέα και το έψαξα. Η σημαντική πληροφορία που κράτησα ήταν η εξής: Πώς να φτιάξετε κεφίρ στο σπίτι σας ΧΩΡΙΣ να έχετε σπόρους!

Κοπιάρω ένα μέρος παλαιότερου ποστ, για να μην τα ξαναγράφω και να μην τα ψάχνετε.

Διαβάζοντας αυτό που είχε γράψει ο Σταύρος, μου φαινόταν μεν λογικό, αλλά σαν άπιστο και καχύποπτο πλάσμα που είμαι, ο μόνος τρόπος για να δω αν αυτά που λέει στέκουν, ήταν να δοκιμάσω εγώ η ίδια. Ο Σταύρος λοιπόν μου έλεγε ότι αν θέλουμε να φτιάξουμε κεφίρ και ΔΕΝ έχουμε σπόρους, μπορούμε να πάρουμε έτοιμο κεφίρ από το σούπερ μάρκετ, να το προσθέσουμε σε γάλα και να περιμένουμε να εμφανιστούν σπόροι. Αυτό εξηγείται, επειδή το προϊόν του σούπερ μάρκετ, ναι μεν είναι σουρωμένο κεφίρ χωρίς σπόρους, αλλά δεν παύει να περιέχει βακτήρια και ζύμες. Με υπομονή λοιπόν θα πάρετε σπόρους. Ο Σταύρος πρότεινε ένα μπουκάλι κεφίρ (είναι μισό λίτρο) σε ένα λίτρο γάλα.
Και όπως σας είπα, δεν θα πίστευα ότι μπορεί να συμβεί, αν δεν το δοκίμαζα εγώ η ίδια. Ομολογώ ότι έκανα 2 πράγματα, τα οποία θα μπορούσαν να στοιχίσουν την επιτυχία του πειράματος. 1) έβαλα μόλις μισό μπουκάλι έτοιμο κεφίρ από το σμ, μέσα σε μισό λίτρο γάλα. 2) άφησα το βάζο για 2-3 βδομάδες στο ψυγείο και αφού είδα ότι σπόροι δεν εμφανίζονταν, το άφησα εκτός ψυγείου. Συνολικά άφησα το βάζο εκτός ψυγείου 3 μήνες. Σούρωνα κατά καιρούς το γάλα για να δω αν υπάρχουν σπόροι και το ξανάβαζα στο βάζο. Κάποια στιγμή, ήμουν έτοιμη να γράψω ότι το πείραμα απέτυχε, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισα ξανά μετά από καιρό να σουρώσω (και να πετάξω) το γάλα, για να γράψω με σιγουριά τι απέγινε. Όταν το έκανα, βρήκα 2 σπόρους κεφίρ!!!! Δεν πίστευα στα μάτια μου!

Χρειάστηκε να περιμένω 3 μήνες για να δω ότι μπορεί να φτιάξεις σπόρους κεφίρ με αυτό τον τρόπο.

Φύλαξα αυτά τα 2 σποράκια σε καινούριο βαζάκι με λίγο γαλατάκι και περίμενα να δω αν θα πολλαπλασιαστούν.
Όσο καιρό έκανα το πείραμα, το γάλα στο βάζο συμπεριφερόταν σαν να είχε σπόρους κεφίρ μέσα. Δηλαδή έπηζε, διαχωριζόταν το νερό από το γάλα κλπ.

Είχα διαβάσει επίσης σε ξένο σάιτ  ότι τα έτοιμα ροφήματα κεφίρ, φτιάχνονται με μαγιά από κεφίρ (δηλαδή από έτοιμο κεφίρ) και όχι απαραίτητα με σπόρους κεφίρ. Αν κρίνω από τη συμπεριφορά του δικού μου κεφιρομίγματος στο βάζο, μπορώ να το πιστέψω, αφενός μεν γιατί και χωρίς σπόρους είχε την ίδια συμπεριφορά, αφετέρου μια τεράστια παραγωγή ροφήματος θα απαιτεί και μεγάλη ποσότητα σπόρων. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα σπόρων; Δεν ξέρω...Απλά η πληροφορία με έκανε να αναρωτιέμαι!

Να σας πω επίσης, ότι αρχικά, ξεκίνησα το πείραμα στο ψυγείο. Μετά άφησα το βάζο με το γάλα εκτός ψυγείου για τρεις μήνες. Εννοείται  ότι ούτε το έπινα, ούτε το άλλαζα. Το άφησα έξω, επειδή στο ψυγείο καθυστερεί η ανάπτυξη των μυκήτων. Όταν σιγουρεύτηκα ότι υπάρχουν σπόροι, το έβαλα στο ψυγείο. Μετά από ενάμιση χρόνο πια, οι σπόροι έχουν πολλαπλασιαστεί. Σ' αυτό το διάστημα, ελάχιστες φορές έχω αλλάξει το γάλα. Έτσι κι αλλιώς ήταν ένα πείραμα. Αν το άλλαζα συχνά και το χρησιμοποιούσα, θα είχαν γίνει περισσότεροι, αλλά δεν το έκανα για να δω τι θα απογίνει. Εκείνο που επίσης δεν μπορώ να πω με σιγουριά, είναι για την ποιότητα των σπόρων. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλοί οι σπόροι που καλλιέργησα εξαρχής, σε σχέση με τους σπόρους που είχα. Αν κρίνω από το αποτέλεσμα, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους δικούς μου, αφού αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.

Καταλαβαίνετε γιατί αυτή η ανάρτηση καθυστέρησε τόσο. Έπρεπε και αποτελέσματα να έχω και ήθελε κάμποσο γράψιμο. Επειδή όμως συνέχεια αφήνετε σχόλιο ότι ψάχνετε σπόρους και εγώ δεν είμαι σε θέση συνέχεια να χαρίζω σπόρους, είπα ότι ήρθε η ώρα να γραφτεί.

Οπότε, όσοι δεν μπορείτε να βρείτε σπόρους κεφίρ, εναποθέστε τις ελπίδες σας στο έτοιμο κεφίρ του εμπορίου, οπλιστείτε με υπομονή και περιμένετε όσο χρειαστεί, προκειμένου να τους αποκτήσετε. Έτσι κι αλλιώς το ψάχνετε για μήνες. Μπορείτε να περιμένετε μερικούς ακόμα και να έχετε το δικό σας!

Παρακάτω, βλέπετε φωτογραφίες από όλη την πορεία τους καθώς τους φωτογράφιζα, ενώ σε καθεμιά, αναφέρω πόσο μηνών ήταν τα σποράκια. Καλή επιτυχία σε όσους το επιχειρήσουν. Τώρα ξέρετε τον τρόπο. Μένει να τον υλοποιήσετε!

15-2-13

2-4-13
5-7-13
30-7-13

3-10-13

5-8-14

Monday, November 10, 2014

Κοτόπουλο σαλάτα σε βάση αγγουριού. Ας μαγειρέψουμε κινέζικο

Ένα από τα ωραιότερα πιάτα που φάγαμε εκείνο το βράδυ, ήταν το κοτόπουλο πάνω σε βάση αγγουριού. Όχι ότι τα υπόλοιπα δεν ήταν ωραία, αλλά λέμε. Αν πρέπει να βάλω στη σειρά τι μου άρεσε περισσότερο, μάλλον θα δυσκολευτώ. Μπορώ να πω ότι νούμερο ένα ήταν τα λαχανικά και το κοτόπουλο και νούμερο δύο το μοσχάρι και το σπανάκι (επειδή δεν είμαι φαν πολύ του μοσχαρίσιου κρέατος και του τηγανητού. Και πάλι όμως το μοσχάρι με το μπρόκολο ήταν όλα τα λεφτά). Είδατε όμως; Δυσκολεύομαι να τα βάλω σε σειρά από το 1 έως το 4! Η Πέννυ από κείνη τη μέρα έχει φτιάξει το σπανάκι κάμποσες φορές, γιατί άρεσε πολύ στην οικογένειά της και μάλιστα και στον πιτσιρίκο της! Οπότε δοκιμάστε όλες τις συνταγές σιγά σιγά.

Αν κάποιο από τα υλικά σας λείπει, κάνετε λίγο και τα στραβά μάτια. Κανείς δεν θα σας μαλώσει, ούτε κανένας κινέζος θα έρθει να τσεκάρει αν το φτιάξατε σωστά ;-)


Κοτόπουλο σαλάτα σε βάση αγγουριού
Szechwan
Υλικά
1,5 στήθος κοτόπουλο φιλέτο κομμένο ζουλιέν (στενόμακρα) αφού γίνει στον ατμό
1 μέτριο αγγούρι ξεσποριασμένο και κομμένο ζουλιέν
για τη σάλτσα
1 κ. σ. ταχίνι
1,5 κ. σ. σόγια σως κίκκομαν (μάρκα σόγιας πυκνής υφής)
1/2 κ. σ. woster sause
2 κ. γ. σησαμέλαιο
2 κ. σ. καυτερό λάδι τσίλι
2 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. σ. σέρυ
1/2 κ. γ. ελαφριά σόγια σως (την κανονική σόγια την οποία θα αραιώσετε με νεράκι)
1 κ. γ. χυμό λεμονιού
1/2-1 καυτερή πιπεριά τσίλι
2 κ. σ. λιωμένο σκόρδο
1 κ. σ. λιωμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ
φρεσκοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο στον ατμό και το κόβουμε με τα χέρια μας κατά μήκος των ινών σε στενόμακρα κομμάτια (ζουλιέν).
Πλένουμε, καθαρίζουμε, ξεσποριάζουμε το αγγούτι και το κόβουμε κατά μήκος σε στενόμακρα κομμάτια.
Το τοποθετούμε ολόγυρα σε πιατέλα.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο ολόγυρα πάνω από το αγγούρι.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας τα παραπάνω υλικά.
Όταν είναι η ώρα να το σερβίρουμε, προσθέτουμε από πάνω τη σάλτσα.
Γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Μπορούμε να έχουμε από πριν φτιαγμένο το κοτόπουλο με το αγγούρι φυλαγμένα στο ψυγείο και να τα σερβίρουμε τοποθετώντας τη σάλτσα τελευταία στιγμή.

Καλή εβδομάδα!

Friday, November 7, 2014

Τηγανητό σπανάκι. Ας μαγειρέψουμε κινέζικο

Πριν ξεκινήσω, να σας πω ότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί με κοιτούσαν με μίσος ενώ εγώ προσπαθούσα να βγάλω όσο καλύτερες φωτογραφίες γινόταν με φλας (όσο και να το προσπαθείς, σαν το φυσικό φως δεν υπάρχει) και δεν τους άφηνα να αγγίξουν τίποτα μέχρι να τα φωτογραφήσω. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω (που θα έλεγε και ο Σέλντον Κούπερ) :-p

Ξεκινάω τις κινέζικες συνταγές, με το σπανάκι που έκανε εντύπωση σε όλους, αφού ήταν ολόκληρα τα φύλλα, τα οποία τα βουτούσε σε χυλό και τα τηγάνιζε. Ήταν πάρα πολύ νόστιμο και το λέω εγώ, που δεν είμαι του τηγανητού. Καλό είναι, να τι φτιάξετε λίγο πριν το σερβίρετε για να κριτσινίζει, διαφορετικά, με την ώρα μαλακώνει.

Τηγανητό σπανάκι
Zha bokai yu
από την πόλη Gungzhou
Υλικά
100 γρ. φρέσκο σπανάκι
1 αυγό
κορν φλάουρ ή αλεύρι περίπου 80 γραμμάρια
1/2 κ. γ baking powder
αλάτι
πιπέρι
νερό
λάδι για τηγάνισμα
για τη σαλτσούλα που τα βουτούσαμε:
σόγια σως
ξύδι
πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
μια πιπερίτσα
λίγο μπούκοβο
(ναι, ήταν καυτερό!)


Εκτέλεση
Πλένουμε το σπανάκι.
Κόβουμε τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα φύλλα ολόκληρα.
Μέσα σε μπωλ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, το μπέκιν, αλατοπίπερο, το αυγό και λίγο νερό για να κάνουμε χυλό.
Ζεσταίνουμε λάδι στο γουόκ.
Βουτάμε το σπανάκι ένα-ένα στο χυλό και τηγανίζουμε λίγα κάθε φορά μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Ξαναζεσταίνουμε λάδι και ξανατηγανίζουμε για δεύτερη φορά, μέχρι να χρυσίσουν και να είναι κριτσινιστά.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμένο πιπέρι.

Καλό πσκ!


Wednesday, November 5, 2014

Τρώγοντας κινέζικο με αγαπημένη παρέα - Ιδέες για μπουφέ

Πριν λίγες μέρες σας έλεγα ότι ο φίλος μου ο Θεοτόκης μας μαγείρεψε κινέζικο. Πέρα από το γεγονός ότι όλα ήταν τέλεια γιατί είναι πάρα πολύ καλός μάγειρας, περάσαμε πάρα πολύ ωραία, με αγαπημένους φίλους. Οι συνταγές, που για την ώρα θα σας δείξω τις φωτογραφίες τους, θα ακολουθήσουν άμεσα, σχολιάζοντας κάθε φορά ποιο και πόσο μου άρεσε.

Ξεκινήσαμε με ορεκτικά που έφτιαξε η Πέννυ, άσχετα από κινέζικη μαγειρική, αλλά πεντανόστιμα. Κρατήστε τις ιδέες για μπουφέ:
Ρολάκια ψωμιού με γαλοπούλα και τυρί
Πιτσάκια
Δαμάσκηνα με μπέικον
Σέλερυ γεμιστό με τυρί κρέμα
Σταφύλια γεμιστά με τυρί κρέμα
Αυγουλάκια φατσούλες
Ανεμόμυλοι από γαλοπούλα και καρότο


 Μετά, περάσαμε στο τραπέζι που είχε στρωθεί με τα απαραίτητα αξεσουάρ για κινέζικο. Έπεσε ΤΟ γέλιο καθώς όλοι προσπαθήσαμε να φάμε (και το καταφέραμε) με τα ξυλάκια!



 Και πάμε στα φαγητά. Κοτόπουλο, πάνω σε αγγούρι κομμένο ζουλιέν, με μια φανταστική σαλτσούλα. Είχε το ρόλο της σαλάτας.


 Μοσχάρι με μπρόκολο


 Τηγανητά λαχανικά στο γουόκ


Τηγανητό σπανάκι σε χυλό


Συνταγές πολύ σύντομα!

Monday, November 3, 2014

Μαλακά Μπισκότα με καρύδα (κουραμπιέδες ινδοκάρυδου)

Η μαμά της Πέννυς έχει στο τετράδιό της σημειωμένη τη συνταγή σαν "κουραμπιέδες ινδοκάρυδου". Δεν είναι τίποτα άλλο παρά πεντανόστιμα, μαλακά και αφράτα μπισκοτάκια καρύδας. Τα δοκίμασα και σας γράφω τη συνταγή! Ευχαριστώ Πέννυ!



Μπισκότα με καρύδα (κουραμπιέδες ινδοκάρυδου)
Υλικά
50 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
320 γρ. καρύδα
2 κ. γ. baking powder
1 βανίλια


Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε και τα αυγά. Χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε με σπάτουλα την καρύδα, το μπέκιν και τη βανίλια.
Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί.
Πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα βάζουμε στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς σε αέρα για 15-20 λεπτά, ελέγχοντας περιστασιακά.
Τα βγάζουμε όσο είναι ακόμα μαλακά, βιάζουμε μια σταλιά βούτυρο πάνω από το καθένα και τα σκεπάζουμε για να κρατήσουν την υγρασία τους και να παραμείνουν μαλακά.

Καλή εβδομάδα!