Pages

Thursday, September 25, 2014

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

Μπελαλίδικο, κλασικό μα πολύ νόστιμο φαγητό σας έχω σήμερα. Κλασικό Κυριακάτικο φαγητό της μαμάς: Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ! Πάμε;



Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ
Υλικά για στενόμακροο μέτριο πυρέξ
1 πακέτο μισού κιλού κανελόνια που δεν χρειάζονται βράσιμο
1 κ. σ. τριμμένη φρυγανιά ή σιμιγδάλι
κιμάς μαγειρεμένος ή κιμά που θα φτιάξουμε με:
μισό κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ξερό
½ φλυτζάνι κρασί
1 κ. σ. πάστα ντομάτας ή 2-3 φρέσκιες ντομάτες
αλάτι
πιπέρι
1 ξύλο κανέλλα
λίγο λάδι ή καθόλου λάδι
νερό
μπεσαμέλ
λίγο λάδι ή μαργαρίνη για το ταψί
για τη μπεσαμέλ
1 κιλό γάλα
5 κ. σ. βούτυρο
7 κ. σ. γεμάτες αλεύρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα πιπέρι λευκό
1 πρέζα αλάτι
λίγο τριμμένο τυρί


Εκτέλεση
Αν έχουμε κιμά ήδη είναι ό,τι καλύτερο. Αν δεν έχουμε τον φτιάχνουμε.
Σωτάρουμε τον κιμά στην κατσαρόλα. Αν είναι λιπαρός δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λάδι.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι να σωταριστεί μαζί κι αυτό.
Όταν σωταριστούν και δεν έχει άλλο υγρά, σβήνουμε με το κρασί.
Αφού πάρει μια βράση, ρίχνουμε την ντομάτα, την πάστα, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλλα και νερό να καλύπτει 2-3 δάχτυλα τον κιμά.
Κλείνουμε σε χύτρα και βράζουμε για 25-30 λεπτά.
Όταν γίνει, αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να γεμίσουμε τα κανελόνια.


Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά ή λίγο σιμιγδάλι.
Γεμίζουμε ένα-ένα τα κανελόνια και τα στρώνουμε στο ταψί ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί καίει.


Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.
Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι αντικολλητικό.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά και ανακατεύοντας με σύρμα συνέχεια για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε έτσι όλο το γάλα.
Βάζουμε πάλι το μίγμα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να κοχλάσει και να πήξει.
Προσθέτουμε και το αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνέχεια παρόλο που δεν βράζει από την αρχή. Αν τυχόν δεν πήζει η μπεσαμέλ, αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για να εξατμιστεί το επιπλέον υγρό, ή πασπαλίζουμε με αχνορίχτη λίγο αλεύρι. Αν ρίξουμε με αχνορίχτη αλεύρι και ανακατέψουμε με το σύρμα, δεν σβολιάζει η μπεσαμέλ.
Όταν πήξει (δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά σφιχτή αλλά ούτε και νερουλή. Θα πρέπει να ρέει σαν μέλι), ρίχνουμε λίγο τυρί τριμμένο, ανακατεύουμε και την ρίχνουμε πάνω από τα κανελόνια. Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο τυρί τριμμένο ακόμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200 βαθμούς, βάζουμε το φαγητό στο φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά σε πάνω κάτω αντιστάσεις μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό και σερβίρουμε.

Αν δεν θέλετε να βάλετε μπεσαμέλ, μπορείτε να καλύψετε τα κανελόνια με σάλτσα ντομάτας και τυράκι από πάνω. 

10 comments:

  1. Αχ γιατι με δοκιμάζεται τέτοια ωρα;;;;; Τι ωραίο πιάτο είναι αυτο;; Αγαπώ και τα κανελόνια και τον κιμά και την μπεσαμέλ!
    Καλό μας ξημέρωμα :)
    Φιλιά

    ReplyDelete
  2. Μπελαλίδικο φαγάκι Κική μου, όπως λες και εσύ αλλά......αξίζει τον κόπο!! Η νοστιμιά του και μόνο, μας αποζημιώνει!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  3. αυτο ειναι φαγητο εγγυηση,σιγουρη νοστιμια!!
    Μπραβο κικη ωραιοτατο το φαγακι σου!!!!!!!
    φιλια!!!

    ReplyDelete
  4. Οντως κυριακατικο και οντως μαμαδιστικο, η μαμα μου τα εφτιαχνε παντα οταν γιορταζαμε κατι στο σπιτι ... Τελεια εγιναν!

    ReplyDelete
  5. Μπαίνη στήν λίστα γιά Σ/Κ Κική!!
    Τέλεια συνταγή!!

    ReplyDelete
  6. Από τα πιο αγαπημένα και κλασικά πιάτα φουρνου! Δεν ξέρω κανέναν που να μην του αρέσει!

    ReplyDelete
  7. Έχεις απόλυτο δίκιο Κική μου!
    Φαγάκι που ναι μεν θέλει το χρόνο και τον κόπο του, αλλά είναι τόσο νόστιμο και υπέροχο που αποζημιώνει!
    Τα φιλιά μου!

    ReplyDelete
  8. Καλέ κορίτσια τι κόπο?Μια τέτοια νοστιμιά αξίζει και με το παραπάνω!!Μπράβο Κική μας ξελίγωσες !!

    ReplyDelete
  9. Αγαπημένο αν και λιγάκι (!!) παχυντικό φαγάκι!! Είναι όμως τέλειο για το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!! Καλή εβδομάδα να'χεις, Κική !!

    ReplyDelete
  10. Mε την μπεσαμέλ τα έκανες να έχουν πιο πολύ ενδιαφέρον ΚΙκή μου
    Συνήθως τα κάνω χωρίς μπεσαμέλ... μου έδωσες ιδέα.
    Αγαπημένο φαι

    Φιλιά

    ReplyDelete