Pages

Monday, March 10, 2014

Σούπα κουνουπίδι βελουτέ

Τα Χριστούγεννα αγόρασα ένα μπαχαρικό που δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει. Το πουλ πιμπέρ. Το πουλ πιμπέρ χρησιμοποιείται στην ανατολίτικη και μεσογειακή κουζίνα. Γίνεται από πιπεριές από τις οποίες αφαιρούνται οι σπόροι, οι πιπεριές ξεραίνονται και αλέθονται. Με καυτερή γεύση, αλλά λιγότερο καυτερή από το μπούκοβο, έχει γίνει από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά! Το βάζω συχνά σε κόκκινες σάλτσες αλλά και σε σούπες όπως αυτή η πολύ νόστιμη βελουτέ σούπα κουνουπιδιού!


Σούπα κουνουπίδι βελουτέ 
Υλικά 
1-1,5 κιλό περίπου κουνουπίδι (ένα μικρό υπολογίστε)
1+1 κούπες νερό
1 κούπα γάλα χαμηλών λιπαρών
1 κύβο λαχανικών ΒΙΟ
λίγο αλάτι
λίγο λευκό πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
¼ κ. γ. πιπέρι πουλ πιμπέρ


Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα φύλλα, το κόβουμε σε μικρά φουντάκια και το πλένουμε.
Σε ελαφρώς αλατισμένο νερό βράζουμε το κουνουπίδι για 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το στραγγίζουμε (μπορείτε να κρατήσετε νερό από το βρασμένο κουνουπίδι για το άλεσμά του).
Διαλύουμε τον κύβο σε 1 κούπα καυτό νερό (ή 1 κούπα από το νερό που έβρασε το κουνουπίδι). Ρίχνουμε το κουνουπίδι στην κατσαρόλα ξανά μαζί με το νερό και το γάλα.
Λιώνουμε με μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε και την άλλη κούπα νερό, όχι όλη μαζί αλλά όση θέλουμε ώστε να έχει η σούπα μας την πυκνότητα που θέλουμε.
Αντί για νερό, μπορείτε να παίξετε σε αναλογίες με το γάλα. Να προσθέσετε δηλαδή λιγότερο ή περισσότερο νερό ή γάλα. Εγώ έβαλα 2 κούπες νερό και 1 κούπα γάλα και η σούπα μου ήταν ικανοποιητικά πυκνή.
Προσθέτουμε αλάτι ΑΝ χρειάζεται και αφού δοκιμάσουμε (λόγω του κύβου).
Προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και πουλ πιμπέρ, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση. Αν δεν έχετε πουλ πιμπέρ, μπορείτε να προσθέσετε πάπρικα γλυκιά ή καυτερή ή μπούκοβο.


Η ποσότητα που δίνω σε πουλ πιμπέρ, δίνει αποτέλεσμα καυτερούλι (και έγινε ακόμα πιο καυτερούλι από το έξτρα πουλ πιμπέρ που έβαλα για τη φωτογράφιση :-p). Αν δεν θέλετε καυτερή σούπα, μειώστε την ποσότητα.

Καλή εβδομάδα!

14 comments:

  1. Καλημέρα Κική!!Τί τέλεια συνταγή!!Οτι πρέπει μέ τό κρύο!!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  2. Κουνουπίδι τρώμε πολύ αλλά σούπα δεν το έχω κάνει! Ωραία ιδέα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Για δοκίμασε. Εγώ δεν περίμενα να είναι τόσο νόστιμη!

      Delete
  3. Υπέροχη σούπα!Λατρεύω το κουνουπίδι!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  4. Έτσι όπως το περιγράφεις, σίγουρα θα μου αρέσει το συγκεκριμένο μπαχαρικό.
    Ωραία η σούπα σου, θρεπτική και χουχουλιάρικη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι πραγματικά νόστιμη!

      Delete
  5. Δεν έχω φάει ποτέ και θα ήθελα ειλικρινά να δοκιμάσω! Μου φαίνεται πολύ γκουρμεδιάρικη!! Καλό βράδυ!!

    ReplyDelete
  6. Με στέλνεις, με στέλνεις........με παρασέρνεις λέμε!!!!!!!
    Σούπα βελουτέ???? Και κουνουπίδι?????? I love you!!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. Δεν το ηξερα αυτό το μπαχαρικό Κική. Ωραίο ακούγεται.

    Ωραία σούπα. Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι το κουνουπιδι.

    Καλό βράδυ

    ReplyDelete