Pages

Thursday, January 16, 2014

Εύκολο γκρατέν κουνουπιδιού με λούτζα και ελαφριά μπεσαμέλ

Εδώ και λίγες μέρες μου χάρισαν ένα τεράστιο κουνουπίδι. Από σπίτι παρακαλώ! Ααααα! Δεν μπορώ να πω! Ήταν όντως από σπίτι! Με τους καλούς του τρόπους, με τα γαλλικά, του, με όλα του! Ένα τέτοιο κουνουπίδι ήθελε ειδική μεταχείρηση. Όχι απλώς να γίνει βραστό σαλάτα ή έστω γιαχνί. Ήθελα να φτιάξω κάτι καινούριο, να το βάλω στον φούρνο ίσως, να το φτιάξω τέλος πάντων διαφορετικά.
Ρίχνοντας μια γρήγορα ματιά στο ίντερνετ γιατί η ώρα περνούσε, έπεσα σε μια σελίδα με συγκεντρωμένες πολλές συνταγές για κουνουπίδι. Είναι ενδιαφέρουσες. Ρίξτε τους μια ματιά! Μία από αυτές, μου ταίριαζε και σε υλικά και στο χρόνο που είχα μπροστά μου. Τη διάβασα, κράτησα τη βασική ιδέα και την έφερα στα μέτρα μου και στα υλικά μου.





Εύκολο γκρατέν κουνουπιδιού με λούτζα και ελαφριά μπεσαμέλ 
τροποποιημένη από εδώ
Υλικά 
1 μεγάλο κουνουπίδι (1,5-2 κιλά)
3-4 φέτες λούτζα ψιλοκομμένες
4 κ. σ. ρεγκάτο τριμμένο (ή κεφαλοτύρι)
2 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
3 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 και 1/3 κούπας γάλα χαμηλών λιπαρών
2 κ. σ. τρίμματα ψωμιού
αλάτι
λευκό πιπέρι
πάπρικα γλυκιά
μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα φύλλα, το κόβουμε σε μικρά φουντάκια και το πλένουμε.
Σε ελαφρώς αλατισμένο νερό βράζουμε το κουνουπίδι για 15 λεπτά.
Μπορείτε αντί να το βράσετε, σε νερό, να το βράσετε σε ατμό.

Ενώ βράζει το κουνουπίδι, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το γάλα ενώ ανακατεύουμε γερά και επίμονα για να μην σβωλιάσει.
Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αν είναι πολύ σφιχτή, την αραιώνουμε με λίγο γάλα. Θέλουμε μια αραιή μπεσαμέλ.
Αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.


Στο μεταξύ το κουνουπίδι μας έχει βράσει μετά από 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το στραγγίζουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Τοποθετούμε το κουνουπίδι σε στενόμακρο πυρέξ.
Ενδιάμεσα ρίχνουμε την ψιλοκομμένη λούτζα.
Από πάνω πασπαλίζουμε με 2 κ. σ. ρεγκάτο.
Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ να πάει παντού.
Δεν θα σκεπάσει καλά όλο το ταψί, αλλά επιφανειακά.
Πασπαλίζουμε με τα τρίμματα ψωμιού και το υπόλοιπο τυρί.
Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και πάπρικα.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Τα τελευταία λεπτά το γυρίζουμε στο γκριλ για να πάρει λίγο χρώμα.
Σερβίρουμε ζεστό.

Στο ψυγείο είχα λούτζα που του πήγαινε πολύ ωραία και είναι και χαμηλών λιπαρών. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε λουκάνικο ή ό,τι θέλετε. Αν δεν έχετε ή δεν θέλετε να προσθέσετε αλλαντικό, απλά μην το βάλετε.

Το κουνουπίδι ήταν ακόμα μεγαλύτερο από 2,5 κιλά, το έβρασα όλο και το υπόλοιπο έγινε σούπα βελουτέ :-)

11 comments:

  1. Καλημέρα φίλη μου χρυσοχέρα της κουζίνας! Τα βιβλία σου μου κάνουν παρέα πα΄ντα. Η συνταγή σου αυτή φανταστική και θα την φτιάξω γιατί η αλήθεια είναι ότι σκέτο το κουνουπίδι δεν το πολυαγαπάω!

    ReplyDelete
  2. Κικίτσα μου εγώ έχω ένα κήπο γεμάτο κουνουπίδια και ψάχνω πάντα για νέες ιδέες....σούπερ η συνταγούλα!!!!

    ReplyDelete
  3. Φανταστικό ωγρατεν! Με τη λούντζα το απογείωσες!!!!
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  4. Ωραία ιδέα για το κουνουπιδάκι, που συνήθως το κάνουμε ένα βραστό για σαλάτα ή άντε ένα κοκκινιστό με το ζόρι! Φιλιά

    ReplyDelete
  5. Πεντανόστιμη δείχνει η συνταγή!
    Φαντάζομαι και με μπροκολάκι θα γίνεται το ίδιο νόστιμο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Πω πω φαίνεται πολύ νόστιμο,γεια στα χεράκια σου μας άνοιξες την όρεξη!

    ReplyDelete
  7. Αν και έχω μεγαλύτερη προτίμηση στο μπρόκολο, θα το έτρωγα πολύ ευχαρίστως το κουνουπίδι μαγειρεμένο με τον τρόπο αυτό. Δεν μυρίζει κιόλας!!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  8. τέλεια συνταγή για ένα κουνουπίδι από σπίτι! :)

    ReplyDelete
  9. Τέλεια η συνταγή σου Κική!!Υπέροχο καί πεντανόστιμο τό φαγάκι σου!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  10. Το φτιάχνω με λουκάνικο και είναι ωραίο!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete