Πέρυσι έφτιαξα ένα εύκολο και πολύ νόστιμο Χριστόψωμο. Απλό, γρήγορο, νόστιμο. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο;
Photo updated |
Μπορείτε να το φτιάξετε από τώρα και να το βάλετε στην κατάψυξη. Βγάλτε το από την κατάψυξη και αφήστε το στη σακούλα που το είχατε, το βράδυ πριν τη μέρα που θέλετε να το κόψετε. Πολλές φορές, είναι καλύτερα να φάτε κάτι φρέσκο και φρεσκοκατεψυγμένο, παρά μπαγιάτικο και μη κατεψυγμένο...Τις μέρες αυτές που οι νοικοκυρές ευχόμαστε να ήμασταν η Θεά Κάλι ως προς τα επιπλέον χεράκια, ας δούμε την κατάψυξη ως ένα φιλικό μέσον για τις δημιουργίες μας...Αν πάλι μπορείτε να το φτιάξετε τελευταία στιγμή και να το έχετε ζεστό και μυρωδάτο, ακόμα καλύτερα!
Εύκολο Χριστόψωμο
Αφήνουμε τη ζύμη στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 45 λεπτά να φουσκώσει. Μην το παραξεχάσετε γιατί θα σκάσει και θα χαλάσει το σχήμα του όπως έγινε στο δικό μου που το ξέχασα...
Ψήνουμε στους 180 για 50 λεπτά. Αν χρειάζεται, μετά το 20λεπτο σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Εύκολο Χριστόψωμο
Υλικά
1 κιλό σκληρό αλεύρι ή χωριάτικο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (2 φακ. των 8 γραμμαρίων)
2 κούπες νερό χλιαρό
½ κούπα ελαιόλαδο
2 κ. σ. ζάχαρη (1 είχα βάλει αλλά μπορούσα να βάλω 2)
2 κ. σ. γλυκάνισο (σπόρους)
1 κ. γ. μαχλέπι (σκόνη)
2 κ. γ. αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι σε 2-3 δόσεις και ζυμώνουμε μέχρι να
απορροφηθεί. Αν δείτε ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο νεράκι, προσθέστε
ελάχιστο. Αν βάλετε χωριάτικο αλεύρι, θέλει λίγο περισσότερο νερό.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον
(μέχρι 40 βαθμούς) για μισή ώρα να φουσκώσει.
Ξαναζυμώνουμε για να ξεφουσκώσει η ζύμη για 1 λεπτό.
Μέσα σε ταψί διαμέτρου 30 εκ. στρώνουμε λαδόκολλα ή το
λαδώνουμε.
Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης (σαν πορτοκάλι σε όγκο)
Βάζουμε το ζυμαράκι μας στο ταψί. Με το ζυμάρι που
κρατήσαμε, κάνουμε χοντρά κορδόνια και σχηματίζουμε το σχήμα του Σταυρού, ή
ό,τι θέλουμε. Υπολογίστε ότι τα σχήματα θα απομακρυνθούν από το κέντρο όταν
φουσκώσουν, οπότε επιλέξτε τη θέση τους. Είναι καλύτερα να είναι στο κέντρο.
Βρέχουμε λίγο τα σημεία που θα ακουμπήσουμε τα κορδόνια για
να κολλήσουν. Αν θέλουμε, βάζουμε και καρύδια. Αν θέλουμε να βάλουμε σουσάμι,
πάλι βρέχουμε ελαφρά την περιοχή που θέλουμε να κολλήσει το σουσάμι.
Αφήνουμε τη ζύμη στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 45 λεπτά να φουσκώσει. Μην το παραξεχάσετε γιατί θα σκάσει και θα χαλάσει το σχήμα του όπως έγινε στο δικό μου που το ξέχασα...
Ψήνουμε στους 180 για 50 λεπτά. Αν χρειάζεται, μετά το 20λεπτο σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Κόβουμε αφού κρυώσει και το διατηρούμε σε χάρτινη ή
υφασμάτινη σακούλα.
Παραμονή Αγίου εδώ σήμερα στο νησί και εύχομαι σε όλους βοήθειά σας, ειδικά στους ζακυνθινούς που ζουν μακριά..
Παραμονή Αγίου εδώ σήμερα στο νησί και εύχομαι σε όλους βοήθειά σας, ειδικά στους ζακυνθινούς που ζουν μακριά..
Update Δεκέμβριος 2022
Για να μην κόβεται η πλεξούδα, ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή μόνο για τις πλεξούδες.
120 γρ. χλιαρό νερό
20 γρ. ελαιόλαδο
1/2 κ. γ. αλάτι
250 γρ. αλεύρι
Σε ένα μπωλ, ανακατεύμε το νερό, λάδι και αλάτι, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε μισή ώρα τυλιγμένο σε μεμβράνη ή σακούλα φαγητού, πριν το χρησιοποιήσουμε.
Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και στη συνέχεια σε 3 κομμάτια το κάθε μισό και φτιάχνουμε πλεξούδες.
Αφού διαμορφώσουμε το ζυμαράκι μας και το βάλουμε στο ταψί, βρέχουμε την επιφάνεια και κολλάμε τις πλεξούδες, στερεώνοντας τις κάτω από το ζυμάρι. Το ψωμί θα φουσκώσει όπως βλέπετε, αλλά όχι οι πλεξούδες, γιατί δεν έχουν μαγιά. Έτσι, δεν θα χαλάσει το σχήμα τους.
Πολύ ωραίο! Βοήθεια σου :)
ReplyDeleteΧρόνια Πολλά!!
ReplyDeleteΔεν το παραλείπω ποτέ, φέτος θα το φτιάξω να το πάρουμε μαζί μας!!
Μμμμ!Πολύ νόστιμο ψωμάκι.Και του χρόνου Κική μου με υγεία!!!Χρόνια Πολλά!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο καί νόστιμο τό ψωμάκι σου Κική μου!!!Καί τού χρόνου!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΝόστιμο και μυρωδάτο!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου Κικίτσα!!! :)
Εύκολο ψωμάκι, αγαπημένο των Χριστουγέννων!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές Κική!
Αφράτο, αφράτο το χριστόψωμό σου Κικη!
ReplyDeleteΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ! ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ? ΠΟΤΕ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ? ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΤΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ?
ReplyDeleteΔεν πειραζει :-) Όποτε θες. Συνήθως κόβουμε χριστόψωμο ανήμερα. Καλές γιορτές!
ReplyDeleteΕυχαριστώ για τα σχόλια! Φιλιά σε όλες!
ReplyDeleteΠολύ εύκολη συνταγή. Βγαίνει πολύ αρωματικό και νόστιμο ψωμί. Κάναμε παραλλαγή με αλεύρι ολικής αλεσης, απλά χρειάζεται λίγο παραπάνω νερό. Δοκιμάστε την
ReplyDeleteΧαίρομαι! Θα δοκιμαστεί!
DeleteΚική δεν μας τα λες καλά! Οι 2 κούπες νερό και η μισή λάδι , έφαγαν μισό κιλό αλεύρι!
ReplyDelete1 κιλό γράφει η συνταγή 😉
DeleteΘα μπορούσαμε με την ίδια ποσότητα υλικών αντι για 1 να φτιάξουμε 2 ή 3? πιο μικρά βεβαια αλλα δεν με πειράζει.
ReplyDelete2 μικρά μπορείς. Φαντάσου ότι το ένα, το έβαλα σε 30 νούμερο ταψί. Οπότε μπορείς να βάλεις 2 σε 18-20 εκ. ταψάκι.
DeleteΤα ψήνουμε την ίδια ώρα κ στους ιδιους βαθμους αν βάλω 2?
DeleteΊδιους βαθμούς αλλά θα ψηθεί νωρίτερα. Ίσως 10 λεπτά νωρίτερα
DeleteΕυχαριστώ πολυ! Θα το φτιάξω αυριο!! Καλες γιορτες με υγεια!!!!
DeleteΚαλή επιτυχία και καλή χρονιά!
DeleteΈφτιαξα τη μισή ποσότητα, το έβαλα σε ταψάκι 20 cm και φούσκωσε πολύ, έγινε "πύργος" :). Δεν με πειράζει, ελπίζω μόνο να ψηθεί καλά! Ευχαριστώ για τη συνταγή και Καλές Γιορτές με υγεία!
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία. Καλές γιορτές!
Delete