Pages

Wednesday, August 7, 2013

Τάρτα με κολοκύθι και ξινομυζήθρα

Στην Αθήνα που ήμουν, γνώρισα τη Δώρα και το Στάθη. Δύο νεαρούς ανθρώπους αξιόλογους που χάρηκα πολύ την παρέα τους. Και οι δύο ασχολούνται με τη μαγειρική. Και όταν έφτασε η κουβέντα σε συνταγές, ήρθε η κουβέντα σ' αυτή την τάρτα  που κάνει η Δώρα. Πώς να μην ενθουσιαστώ λοιπόν όταν μια κρητικιά σου λέει για τάρτα με ξινομυζήθρα;


Την ξινομυζήθρα τη λατρεύω, οπότε έμενε να υλοποιήσω και την τάρτα! Η συνταγή που ακολουθεί είναι της Δώρας! Δώρα σ' ευχαριστώ!

 
Τάρτα με κολοκύθι και ξινομυζήθρα
Υλικά για την τάρτα (28-30 εκ)
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
140 γρ. βούτυρο συν λίγο για την ταρτιέρα
1 κρόκο αυγού
5 κ. σ. παγωμένο νερό
 Υλικά για τη γέμιση
1 μεγάλο κολοκύθι (περίπου 300 γρ.)
300-350 γρ. ξινομυζήθρα
1 κρεμμύδι (δεν το έβαλα)
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. γ. δυόσμο ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο
λίγο δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
Μέσα σε μπωλάκι ή πιατάκι, χτυπάμε τον κρόκο με το παγωμένο νερό.
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο αλεύρι το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύουμε γρήγορα με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να έχουμε ένα μίγμα σαν τραχανά.
Δουλεύουμε γρήγορα, γιατί ζύμη δεν πρέπει να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε και το νερό με το αυγό λίγο-λίγο (συνήθως το παίρνει όλο). Ανακατεύουμε πάλι γρήγορα.
Η ζύμη μας θα πρέπει να μην είναι λασπωμένη και να μην κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1/2-1 ώρα ή και παραπάνω αν μπορούμε.
Για τη γέμιση:
Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη του κρεμμυδιού και το στύβουμε λίγο να φύγουν τα υγρά του.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε την ξινομυζήθρα πολύ καλά με το κολοκύθι, (το κρεμμύδι), το δεντρολίβανο, τον δυόσμο και το λάδι.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
Βουτυρώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη ή τη βάζουμε στην ταρτιέρα με το χέρι μας, φροντίζοντας η ζύμη να καλύψει και τα τοιχώματα. Αν την ανοίγουμε με πλάστη, την ανοίγουμε σε μεγαλύτερο μέγεθος από την ταρτιέρα, για να καλύψει τα τοιχώματα.
Βάζουμε τη ζύμη στη βουτυρωμένη ταρτιέρα.
Την τρυπάμε σε πολλές μεριές με πηρούνι (πράγμα το οποίο ξέχασα να κάνω).
Παίρνουμε ένα πινελάκι, το βουτάμε στο ασπράδι που έχει μείνει από το αυγό και περνάμε την επιφάνεια της τάρτας. Αυτό βοηθάει να μην υγρανθεί η ζύμη.



Βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα στρώνουμε να πάνε παντού.


Ψήνουμε την τάρτα για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα μέχρι να πάρει χρώμα ελαφρώς και να ψηθεί η βάση της. Μπορείτε να την ψήσετε και χώρια. Ψήστε πρώτα ένα 15λεπτο την τάρτα και συνεχίστε προσθέτοντας τη γέμιση.
Αφήνουμε ν ακρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Ήταν πάρα πολύ νόστιμη τόσο ζεστή, όσο και κρύα.
Το θετικό δε, ήταν ότι την έφαγαν και τα παιδιά!

15 comments:

  1. Πολύ ωραία και light τάρτα (το τυρί αυτό νομίζω πως έχει αρκετά χαμηλά λιπαρά).
    Θα του πήγαινε και φρέσκο κρεμμυδάκι αντί για ξερό νομίζω.
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ για το κρεμμυδάκι!

      Delete
  2. Γιάμι, γιάμι, πεντανόστιμη!!!
    Συμφωνω με Dark για το κρεμμυδάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα κι από δω!! έχω φτιάξει μια ανάλογη την άνοιξη απίθανη γεύση, έφερα λίγο ξινοτύρι (βουστίνα) το λέμε αλλά δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω ξέρεις εσύ!!

    ReplyDelete
  4. Και τα δύο αγαπημένα υλικα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  5. Λατρεμένα υλικά! Θα έτρωγα όλη την ταρτιέρα. Το κόλπο με το αυγό δεν το ήξερα.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  6. Λατρεύω τίς τάρτες Κική!!Καί η συνταγή σου είναι τέλεια!!!
    Φιλάκια!!!Καλό βράδυ!!!

    ReplyDelete
  7. Προσωπικά μάλλον θα έτρωγα την γέμιση πριν την απλώσω πάνω στη ζύμη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δυσκολεύτηκα για να μην τη φάω ωμή! ;-)

      Delete
  8. Αγγελικη θα μπορουσε να γινει με φετα και κεφιρ ιδιο το αποτελεσμα;;;;;;

    ReplyDelete
  9. Νομίζω με ό,τι λευκό τυρί σου αρέσει θα είναι μια χαρά!

    ReplyDelete