Ξεκινάω την εβδομάδα με μια αγαπημένη πίτα: Μανιταρόπιτα. Πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη. Δεν υπάρχει κάποιος στην οικογένεια που να μην του αρέσει και στα τραπέζια μου την περιμένουν πώς και πώς. Είναι πάρα πολύ απλή, αλλά πάρα πολύ νόστιμη. Είναι τόσο απλή δε, που μπορείς να την προετοιμάσεις από την προηγούμενη ή αρκετές ώρες πριν και να κάνεις μόνο το στρώσιμο στο ταψί και το ψήσιμο την τελευταία στιγμή.
Επειδή περιέχει μέσα έμενταλ , ενημερώνω ότι σε όποιον δεν αρέσει αυτό το τυρί (έχει γλυκόπικρη γεύση), δεν θα αρέσει και η πίτα! Δεν το έχω αντικαταστήσει ποτέ με άλλο τυρί γιατί μας αρέσει πολύ έτσι, αλλά πιστεύω ότι μπορείτε να βάλετε κάποιο άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει. Τη συνταγή την έχω από συνάδελφο και δεν ξέρω από πού κρατάει η σκούφια της!
Μανιταρόπιτα
Υλικά για μεγάλο ταψί
ένα κουτί σφολιάτα (αυτό με τα 2 φύλλα μέσα
300 γρ ζαμπόν (εγώ βάζω γαλοπούλα βραστή και σας την προτείνω) ολόκληρο κομμάτι κομμένο σε κυβάκια
400 γρ. έμενταλ κομμένο σε κυβάκια
1 κρέμα γάλακτος των 250 γρ. συν λίγη κρέμα ακόμα ή μπορείτε να συμπληρώσετε αντί για κρέμα γάλα εβαπορέ ή φρέσκο, ή να βάλετε εξαρχής μόνο γάλα εβαπορέ
3 μεγάλα κουτιά τεμαχισμένα μανιτάρια ή ανάλογα φρέσκα και σωταρισμένα.
λίγο γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα ή άνευ.
Κόβουμε σε κυβάκια το τυρί και το ζαμπόν (πράγμα που μπορεί να γίνει και από ώρες πριν).
Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τυρί, ζαμπόν, κρέμα γάλακτος (συν γάλα αν χρειάζεται) και μανιτάρια σουρωμένα και πλυμένα.
Λαδώνουμε ταψί (εγώ συνήθως την κάνω στο μεγάλο ταψί φούρνου)
Στρώνουμε το ένα φύλλο κάτω. Τεντώνουμε να φτάσει στις άκρες και να τις μισοκαλύψει.
Βάζουμε όλα τα υλικά από πάνω.
Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.Τεντώνουμε να πάει στις άκρες.
Χαράζουμε την πίτα για να αερίζεται και να μη φουσκώνει τοπικά.
Αλείφουμε την πίτα από πάνω με λίγο γάλα εβαπορέ.
Την ψήνουμε για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Τσακίζουμε κατά βούληση ακόμα και κρύα...
Καλή εβδομάδα!
Επειδή περιέχει μέσα έμενταλ , ενημερώνω ότι σε όποιον δεν αρέσει αυτό το τυρί (έχει γλυκόπικρη γεύση), δεν θα αρέσει και η πίτα! Δεν το έχω αντικαταστήσει ποτέ με άλλο τυρί γιατί μας αρέσει πολύ έτσι, αλλά πιστεύω ότι μπορείτε να βάλετε κάποιο άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει. Τη συνταγή την έχω από συνάδελφο και δεν ξέρω από πού κρατάει η σκούφια της!
Μανιταρόπιτα
Υλικά για μεγάλο ταψί
ένα κουτί σφολιάτα (αυτό με τα 2 φύλλα μέσα
300 γρ ζαμπόν (εγώ βάζω γαλοπούλα βραστή και σας την προτείνω) ολόκληρο κομμάτι κομμένο σε κυβάκια
400 γρ. έμενταλ κομμένο σε κυβάκια
1 κρέμα γάλακτος των 250 γρ. συν λίγη κρέμα ακόμα ή μπορείτε να συμπληρώσετε αντί για κρέμα γάλα εβαπορέ ή φρέσκο, ή να βάλετε εξαρχής μόνο γάλα εβαπορέ
3 μεγάλα κουτιά τεμαχισμένα μανιτάρια ή ανάλογα φρέσκα και σωταρισμένα.
λίγο γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα ή άνευ.
Κόβουμε σε κυβάκια το τυρί και το ζαμπόν (πράγμα που μπορεί να γίνει και από ώρες πριν).
Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τυρί, ζαμπόν, κρέμα γάλακτος (συν γάλα αν χρειάζεται) και μανιτάρια σουρωμένα και πλυμένα.
Λαδώνουμε ταψί (εγώ συνήθως την κάνω στο μεγάλο ταψί φούρνου)
Στρώνουμε το ένα φύλλο κάτω. Τεντώνουμε να φτάσει στις άκρες και να τις μισοκαλύψει.
Βάζουμε όλα τα υλικά από πάνω.
Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.Τεντώνουμε να πάει στις άκρες.
Χαράζουμε την πίτα για να αερίζεται και να μη φουσκώνει τοπικά.
Αλείφουμε την πίτα από πάνω με λίγο γάλα εβαπορέ.
Την ψήνουμε για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Τσακίζουμε κατά βούληση ακόμα και κρύα...
Καλή εβδομάδα!
Φαινεται τοσο νοστιμη!!
ReplyDeleteκαι με το τυρακι να λιώνει...φανταστικη είναι!
Καλωσήρθες!
DeleteΕυχαριστώ!
θεϊκή, με έμενταλ ή άλλο τυρί φαντάζομαι! Μου'σπασε μύτη, όλα μου τα'σπασε. Κι επειδή είμαι σε φάση διακοπών και απέχω από κουζίνες, την βάζω τα υπόψιν με το γυρισμό!
ReplyDeleteΚαλά να περάσεις!
DeleteΕύκολη πίτα με ωραία υλικά!
ReplyDeleteΩραία επιλογή το έμενταλ!
Φιλιά πολλά!
Φιλάκια!
DeleteΠολύ μπερεκέτι, μου αρέσει και το έμενταλ!
ReplyDeleteΚαι εύκολη παρακαλώ!
DeleteΠλούσια και χορταστική η αλλιώτικη αυτή μανιταρόπιτα!
ReplyDeleteΑβγά δε βάζουμε? Υποθέτω πως το τυρί που λιώνει κρατάει και "δένει" μαζί τα υλικά της γέμισης.
Καλή βδομάδα!
Όχι, δεν βάζουμε. Όντως το τυρί τα κρατάει και γι' αυτό πρέπει να είναι ψιλοκομμένα (για να λιώσει το τυρί και να μην σκορπίζεται η ηαλοπούλα)!
DeleteΠώπώπώ.... Μου τρέχουνε τα σάλια. Τί ομορφιές είναι αυτές???? Και φαίνεται πανεύκολη. Σημειώθηκε με αστερίσκο να φτιαχτεί με την πρώτη ευκαιρία. Και μάλιστα επειδή μου φαίνεται θα την φτιάξω εντός των ημερών θέλω μία διευκρίνηση. Οι κονσέρβες των μανιταριών όταν λες μεγάλες εννοείς των 500 γρ???
ReplyDeleteΣ'ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή συνέχεια.
Καλωσήρθες!
DeleteΝομίζω είναι 400 γρ. Δεν έχω κάποια στο ντουλάπι αυτή τη στιγμή. Οι μικρές είναι 200 γρ., άρα οι μεγάλες μάλλον 400. Καλή επιτυχία και εύχομαι να σου αρέσει!
Αμα την τσακίσουμε ...κατά βούληση...θα μείνουν όλοι οι υπόλοιποι νηστικοί Κικίτσα μου...ααχαχχχχα!!!
ReplyDeleteΥπέροχη, εύκολη και κυρίως οικονομική η πίτα σου!
Φιλιά!
Χαχα! Έτσι γίνεται κι εδώ! Όποιος προλάβει!
DeleteΠεντανόστιμη η πιτούλα σου Κική!!!Καί σέ εμένα αρέση τό έμενταλ!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!
Ευχαριστω! Φιλιά!
DeleteΚική μου φαίνεται πεντανόστιμη, πάρα πολύ ωραία και θα τη τσάκιζα σίγουρα!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Έτσι!
DeleteΣκέτη λιχουδιά!!!Ζεστή,κρύα,δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, Κικίτσα!!Φιλάκια!
ReplyDeleteΧαχα!
DeleteΦιλιά!
Μου αρέσει πολύ το τυράκι που χρησιμοποίησες και δεν θα το άλλαζα, όπως μου αρέσει και όλη η πίτα δηλαδή! Φαίνεται πραγματικά πεντανόστιμη και ευχαρίστως θα τσάκιζα όλο το ταψί!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!!!
Φιλάκια!
Delete