Στα φαγητά με γαρίδες, μου αρέσει να χρησιμοποιώ φρέσκιες γαρίδες. Και ξέρετε
γιατί; Όχι γιατί είναι καλύτερες ή σε ίδια τιμή τελικά με τις
κατεψυγμένες, αλλά βρε παιδιά, έχω μία απορία. Γιατί πουλάνε τις
(περισσότερες) κατεψυγμένες γαρίδες αποφλοιωμένες; Ποιος τους είπε ότι οι γαρίδες
είναι πιο νόστιμες καθαρισμένες; Καλέ αφήστε τα κελυφάκια τους επάνω
τους! Εκεί είναι όλη η νοστιμιά! Ακόμα χειρότερα; ΚΑΙ αποφλοιωμένες ΚΑΙ προβρασμένες! Λες και όλοι τις θέλουμε βρασμένες. Οκ. Υπάρχουν και ακαθάριστες και άβραστες, συνήθως μεγάλες, που συναγωνίζονται σε τιμή τον χρυσό! Τελικά είναι προτιμότερο να παίρνεις φρέσκιες γαρίδες. Πιστέψτε με!
Γαρίδες σαγανάκι. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα must των καλοκαιρινών μεζέδων. Για να δω χεράκια σε ποιους αρέσουν! Για να δω τώρα πόσο ψωμάκι θα βουτήξετε με τη σαλτσούλα τους! Είναι πειρασμός, δεν είναι; Βάλτε ουζάκι με παγάκια από δίπλα, ή μια παγωμένη μπύρα και απολαύστε τις με την παρέα σας!
Γαρίδες σαγανάκι
Υλικά
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτί (400 γρ.) ντομάτες τριμμένες ή 3-4 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ή 4-6 κ. σ. πάστα ντομάτας
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 σφηνάκι ούζο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ. γ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
1 φύλλο δάφνης
250 γρ. μέτριες γαρίδες ή μερικές μεγάλες φρέσκιες (στην ανάγκη και κατεψυγμένες)
100-150 γρ. φέτα
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Σωτάρουμε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ρίχνουμε το ούζο, αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε και την πάστα (ή ντομάτες). Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι, ζάχαρη και βράζουμε για 15-20 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό.
Πλένουμε καλά τις γαρίδες. Αν είναι μικρές, δεν τις καθαρίζω καθόλου, εκτός ίσως από τα κεφάλια αν δεν είναι καλά ενωμένα με το σώμα. Αν είναι μεγάλες, κάνετε με ένα ψαλίδι ένα άνοιγμα κατά μήκος της πλάτης της και με οδοντογλυφίδα τραβήξτε το αντεράκι της. Στις μικρές δεν το κάνω καν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ είχα μέτριες γαριδούλες και καθάρισα τα κεφάλια αλλά όχι σε όλες. Τα κεφάλια και τα κελύφη δίνουν μεγάλη νοστιμιά στα πιάτα με γαρίδες και είναι κρίμα να καθαρίζονται και να πετάγονται.
Όταν η σάλτσα μας μείνει με ελάχιστο νερό, προσθέτουμε τις γαρίδες και τη φέτα.
Χαμηλώνουμε ή σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Μην ξεχνάτε ότι τα θαλασσινά σκληραίνουν αν παραβράσουν.
Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε τις γαρίδες, να αποσύρετε από τη φωτιά, να προσθέσετε το τυρί και να βάλετε το φαγητό λίγο στο γκριλ.
Tip: ΑΝ σας μείνει σαγανάκι (που χλωμό το κόβω), χρησιμοποιήστε το σαν σάλτσα για γαριδομακαρονάδα. Προσθέστε αν έχετε και κάποιο πικάντικο τυρί, όπως ώριμο ζακυνθινό λαδοτύρι. Θα εκτινάξει τη γεύση της μακαρονάδας στα ύψη της νοστιμιάς!
Γαρίδες σαγανάκι. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα must των καλοκαιρινών μεζέδων. Για να δω χεράκια σε ποιους αρέσουν! Για να δω τώρα πόσο ψωμάκι θα βουτήξετε με τη σαλτσούλα τους! Είναι πειρασμός, δεν είναι; Βάλτε ουζάκι με παγάκια από δίπλα, ή μια παγωμένη μπύρα και απολαύστε τις με την παρέα σας!
Γαρίδες σαγανάκι
Υλικά
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτί (400 γρ.) ντομάτες τριμμένες ή 3-4 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ή 4-6 κ. σ. πάστα ντομάτας
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 σφηνάκι ούζο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ. γ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
1 φύλλο δάφνης
250 γρ. μέτριες γαρίδες ή μερικές μεγάλες φρέσκιες (στην ανάγκη και κατεψυγμένες)
100-150 γρ. φέτα
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Σωτάρουμε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ρίχνουμε το ούζο, αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε και την πάστα (ή ντομάτες). Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι, ζάχαρη και βράζουμε για 15-20 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό.
Πλένουμε καλά τις γαρίδες. Αν είναι μικρές, δεν τις καθαρίζω καθόλου, εκτός ίσως από τα κεφάλια αν δεν είναι καλά ενωμένα με το σώμα. Αν είναι μεγάλες, κάνετε με ένα ψαλίδι ένα άνοιγμα κατά μήκος της πλάτης της και με οδοντογλυφίδα τραβήξτε το αντεράκι της. Στις μικρές δεν το κάνω καν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ είχα μέτριες γαριδούλες και καθάρισα τα κεφάλια αλλά όχι σε όλες. Τα κεφάλια και τα κελύφη δίνουν μεγάλη νοστιμιά στα πιάτα με γαρίδες και είναι κρίμα να καθαρίζονται και να πετάγονται.
Όταν η σάλτσα μας μείνει με ελάχιστο νερό, προσθέτουμε τις γαρίδες και τη φέτα.
Χαμηλώνουμε ή σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Μην ξεχνάτε ότι τα θαλασσινά σκληραίνουν αν παραβράσουν.
Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε τις γαρίδες, να αποσύρετε από τη φωτιά, να προσθέσετε το τυρί και να βάλετε το φαγητό λίγο στο γκριλ.
Tip: ΑΝ σας μείνει σαγανάκι (που χλωμό το κόβω), χρησιμοποιήστε το σαν σάλτσα για γαριδομακαρονάδα. Προσθέστε αν έχετε και κάποιο πικάντικο τυρί, όπως ώριμο ζακυνθινό λαδοτύρι. Θα εκτινάξει τη γεύση της μακαρονάδας στα ύψη της νοστιμιάς!
Με τσάκισες. Θέλω να πάω σε ουζερί!
ReplyDeleteΠολύ μου αρέσει που εμφανίζεσαι σε γκουρμεδιάρικα πιάτα! ;-)
DeleteΠολυαγαπημένο!!! το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκεις πάντα φρέσκες και όπως οι κατεψυγμένες δεν είναι και φτηνές!!
ReplyDeleteΚαλημέρα
Όντως! έχεις δίκιο και για τα δύο!
DeleteΑγαπημένο φαγητό, συνήθως το τρώω έτοιμο βέβαια, μάλλον πρέπει να το τολμήσω!
ReplyDeleteΤόλμησέ το και δεν θα μετανιώσεις!
DeleteΚική μου καλημέρα!
ReplyDeleteΣχετικά με το τιπ: Το μόνο σαγανάκι που μπορεί να μείνει είναι... το μεταλλικό! Αυτό που δεν θα χρειαστεί καν πλύσιμο!
Χαχα! Ναιιιιιιιιι!
DeleteΚική μου υπέροχο!!!!Είμαι έτοιμη για βουτίτσες!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Βουυυρ!
DeleteΠες τα βρε Κική! Κι εδώ το ίδιο. Χωρίς κελύφη πουλάνε τις κατεψυγμένες και συγχίζομαι! Καλά, λατρεύω γαρίδες σαγανάκι!! Και τί ωραίο που το'κανες!
ReplyDeleteΜα λοιπόν! Τι θέλουνε και τσι βγάζουνε; Πφφφ!
DeleteΕυχαριστώ!
Μα το κέλυφος και το κεφάλι δίνει όλη την νοστιμιά στα γαριδοφαγάκια πιστεύω!
ReplyDeleteΤο φαγάκι σου και σε ποιον δεν αρέσει?? Φοβερό!!!!!
Φιλιά!!
Πες τα!
DeleteΕννοείται ότι η φρέσκια γαρίδα έχει άλλη χάρη!
ReplyDeleteΜε βλέπεις που σηκώνω το χέρι μου ως απάντηση στην ερώτησή σου; Και βέβαια μου αρέσει το φαγάκι αυτό και μάλιστα πολύ! Και για τη σαλτσούλα δεν θα φέρω φέτα ψωμάκι, αλλά ολόκληρη φραντζόλα... ;-)
Φιλάκια!
Ναι ναι! Το βλέπω το χεράκι σου! Χαχα!
DeleteΠω πω πω, τέλειο φαγητό και με βαθιά νοστιμιά που σίγουρα του δίνουν οι φρέσκες γαρίδες όταν μάλιστα είναι... αρτιμελείς!
ReplyDeleteΑεράκι σήμερα έχουμε, ούζο έχουμε, η παραλία μας λείπει μόνο :)
Καλή μας όρεξη!
Ε, άντε να βρούμε και παραλία λοιπόν!
DeleteΣίγουρα με την φρέσκια γαρίδα, η νοστιμιά είναι μεγαλύτερη. Όμως το σαγανάκι αυτό, το αγαπώ ιδιαίτερα, είτε με φρέσκιες, είτε με κατεψυγμένες. Μετά από πολλές δοκιμές, εκτός από ουζάκι, του πάει ωραία και το κρασάκι. Είναι ένας από τους μεζέδες που πρωταγωνιστεί στα καλοκαιρινά τραπέζια!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Και με κρασάκι, γιατί όχι; :-)
DeleteΕχης δίκιο Κική!!Καμμιά σχέση οι φρέσκες μέ τίς κατεψηγμένες γαρίδες!!!!Ωραία συνταγή καί αγαπημένη!!!Καί πάντα συνοδεύεται μέ ουζάκι!!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΕμ! Καλά τα λέμε και συμφωνούμε όλοι!
DeleteΑχ.... με σκοτώνεις!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΕίμαι και μεζεκλού και πότης!
Καλωσήρθες!
DeleteΤρελαίνομαι για σαγανάκι γαριδούλες, καλέ σαν την φρέσκια γαρίδα έχει? Αυτές τις κατεψυγμένες - προβρασμένες την βλέπω μόνο απο χιλιόμετρο μπλιαχ!
ReplyDeleteΧαχα! :-)
DeleteΓινεται καλοκαίρι χωρις γαρίδες σαγανακι!
ReplyDeleteΜπαααα!
DeleteΠααααααρα πολυ αγαπημενο πιατο! Η σαλτσουλα σου προκαλει για ατελειωτες βουτες!
ReplyDeleteΈτσι!
Delete