Pages

Thursday, June 20, 2013

Γαρίδες σαγανάκι

Στα φαγητά με γαρίδες, μου αρέσει να χρησιμοποιώ φρέσκιες γαρίδες. Και ξέρετε γιατί; Όχι γιατί είναι καλύτερες ή σε ίδια τιμή τελικά με τις κατεψυγμένες, αλλά βρε παιδιά, έχω μία απορία. Γιατί πουλάνε τις (περισσότερες) κατεψυγμένες γαρίδες αποφλοιωμένες; Ποιος τους είπε ότι οι γαρίδες είναι πιο νόστιμες καθαρισμένες; Καλέ αφήστε τα κελυφάκια τους επάνω τους! Εκεί είναι όλη η νοστιμιά! Ακόμα χειρότερα; ΚΑΙ αποφλοιωμένες ΚΑΙ προβρασμένες! Λες και όλοι τις θέλουμε βρασμένες. Οκ. Υπάρχουν και ακαθάριστες και άβραστες, συνήθως μεγάλες, που συναγωνίζονται σε τιμή τον χρυσό! Τελικά είναι προτιμότερο να παίρνεις φρέσκιες γαρίδες. Πιστέψτε με!

Γαρίδες σαγανάκι. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα must των καλοκαιρινών μεζέδων. Για να δω χεράκια σε ποιους αρέσουν! Για να δω τώρα πόσο ψωμάκι θα βουτήξετε με τη σαλτσούλα τους! Είναι πειρασμός, δεν είναι; Βάλτε ουζάκι με παγάκια από δίπλα, ή μια παγωμένη μπύρα και απολαύστε τις με την παρέα σας!


Γαρίδες σαγανάκι 
Υλικά 
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτί (400 γρ.) ντομάτες τριμμένες ή 3-4 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ή 4-6 κ. σ. πάστα ντομάτας
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 σφηνάκι ούζο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ. γ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
1 φύλλο δάφνης
250 γρ. μέτριες γαρίδες ή μερικές μεγάλες φρέσκιες (στην ανάγκη και κατεψυγμένες)
100-150 γρ. φέτα


Εκτέλεση 
Σε κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Σωτάρουμε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ρίχνουμε το ούζο, αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε και την πάστα (ή ντομάτες). Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι, ζάχαρη και βράζουμε για 15-20 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό.

Πλένουμε καλά τις γαρίδες. Αν είναι μικρές, δεν τις καθαρίζω καθόλου, εκτός ίσως από τα κεφάλια αν δεν είναι καλά ενωμένα με το σώμα. Αν είναι μεγάλες, κάνετε με ένα ψαλίδι ένα άνοιγμα κατά μήκος της πλάτης της και με οδοντογλυφίδα τραβήξτε το αντεράκι της. Στις μικρές δεν το κάνω καν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ είχα μέτριες γαριδούλες και καθάρισα τα κεφάλια αλλά όχι σε όλες. Τα κεφάλια και τα κελύφη δίνουν μεγάλη νοστιμιά στα πιάτα με γαρίδες και είναι κρίμα να καθαρίζονται και να πετάγονται.
Όταν η σάλτσα μας μείνει με ελάχιστο νερό, προσθέτουμε τις γαρίδες και τη φέτα.
Χαμηλώνουμε ή σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Μην ξεχνάτε ότι τα θαλασσινά σκληραίνουν αν παραβράσουν.
Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε τις γαρίδες, να αποσύρετε από τη φωτιά, να προσθέσετε το τυρί και να βάλετε το φαγητό λίγο στο γκριλ.


Tip: ΑΝ σας μείνει σαγανάκι (που χλωμό το κόβω), χρησιμοποιήστε το σαν σάλτσα για γαριδομακαρονάδα. Προσθέστε αν έχετε και κάποιο πικάντικο τυρί, όπως ώριμο ζακυνθινό λαδοτύρι. Θα εκτινάξει τη γεύση της μακαρονάδας στα ύψη της νοστιμιάς!

30 comments:

  1. Με τσάκισες. Θέλω να πάω σε ουζερί!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ μου αρέσει που εμφανίζεσαι σε γκουρμεδιάρικα πιάτα! ;-)

      Delete
  2. Πολυαγαπημένο!!! το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκεις πάντα φρέσκες και όπως οι κατεψυγμένες δεν είναι και φτηνές!!
    Καλημέρα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως! έχεις δίκιο και για τα δύο!

      Delete
  3. Αγαπημένο φαγητό, συνήθως το τρώω έτοιμο βέβαια, μάλλον πρέπει να το τολμήσω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τόλμησέ το και δεν θα μετανιώσεις!

      Delete
  4. Κική μου καλημέρα!
    Σχετικά με το τιπ: Το μόνο σαγανάκι που μπορεί να μείνει είναι... το μεταλλικό! Αυτό που δεν θα χρειαστεί καν πλύσιμο!

    ReplyDelete
  5. Κική μου υπέροχο!!!!Είμαι έτοιμη για βουτίτσες!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  6. Πες τα βρε Κική! Κι εδώ το ίδιο. Χωρίς κελύφη πουλάνε τις κατεψυγμένες και συγχίζομαι! Καλά, λατρεύω γαρίδες σαγανάκι!! Και τί ωραίο που το'κανες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα λοιπόν! Τι θέλουνε και τσι βγάζουνε; Πφφφ!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  7. Μα το κέλυφος και το κεφάλι δίνει όλη την νοστιμιά στα γαριδοφαγάκια πιστεύω!
    Το φαγάκι σου και σε ποιον δεν αρέσει?? Φοβερό!!!!!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  8. Εννοείται ότι η φρέσκια γαρίδα έχει άλλη χάρη!
    Με βλέπεις που σηκώνω το χέρι μου ως απάντηση στην ερώτησή σου; Και βέβαια μου αρέσει το φαγάκι αυτό και μάλιστα πολύ! Και για τη σαλτσούλα δεν θα φέρω φέτα ψωμάκι, αλλά ολόκληρη φραντζόλα... ;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι ναι! Το βλέπω το χεράκι σου! Χαχα!

      Delete
  9. Πω πω πω, τέλειο φαγητό και με βαθιά νοστιμιά που σίγουρα του δίνουν οι φρέσκες γαρίδες όταν μάλιστα είναι... αρτιμελείς!
    Αεράκι σήμερα έχουμε, ούζο έχουμε, η παραλία μας λείπει μόνο :)
    Καλή μας όρεξη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ε, άντε να βρούμε και παραλία λοιπόν!

      Delete
  10. Σίγουρα με την φρέσκια γαρίδα, η νοστιμιά είναι μεγαλύτερη. Όμως το σαγανάκι αυτό, το αγαπώ ιδιαίτερα, είτε με φρέσκιες, είτε με κατεψυγμένες. Μετά από πολλές δοκιμές, εκτός από ουζάκι, του πάει ωραία και το κρασάκι. Είναι ένας από τους μεζέδες που πρωταγωνιστεί στα καλοκαιρινά τραπέζια!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και με κρασάκι, γιατί όχι; :-)

      Delete
  11. Εχης δίκιο Κική!!Καμμιά σχέση οι φρέσκες μέ τίς κατεψηγμένες γαρίδες!!!!Ωραία συνταγή καί αγαπημένη!!!Καί πάντα συνοδεύεται μέ ουζάκι!!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εμ! Καλά τα λέμε και συμφωνούμε όλοι!

      Delete
  12. Αχ.... με σκοτώνεις!!!!!!!!!!
    Είμαι και μεζεκλού και πότης!

    ReplyDelete
  13. Τρελαίνομαι για σαγανάκι γαριδούλες, καλέ σαν την φρέσκια γαρίδα έχει? Αυτές τις κατεψυγμένες - προβρασμένες την βλέπω μόνο απο χιλιόμετρο μπλιαχ!

    ReplyDelete
  14. Γινεται καλοκαίρι χωρις γαρίδες σαγανακι!

    ReplyDelete
  15. Πααααααρα πολυ αγαπημενο πιατο! Η σαλτσουλα σου προκαλει για ατελειωτες βουτες!

    ReplyDelete