Pages

Monday, April 29, 2013

Αρνάκι ή κατσικάκι κλέφτικο

Τη συνταγή αυτή την έμαθα από την Πηνελόπη παλιάαααα και το Hungry for life. Αν είστε από αυτούς που δεν σουβλίζουν, είναι μια συνταγή εύκολη, απλή και πεντανόστιμη. Αν θέλετε κάτι πιο γκουρμέ, δοκιμάστε Κατσίκι με ξερά βερύκοκα και δεντρολίβανο ή Πουγκιά με αρνί ή Κατσίκι στη γάστρα με ξερά σύκα. Είναι η μία πιο νόστιμη από την άλλη. Εναλλακτικά κάνετε αυτό που είναι απλό και νόστιμο επίσης! Ακριβείς ποσότητες δεν δίνω, γιατί εξαρτώνται από τα άτομα για τα οποία θα μαγειρέψετε. Σας δίνω όμως τον τρόπο να υπολογίσετε τις μερίδες. Οι παρακάτω ενδεικτικές ποσότητες είναι αυτές που κάνω εγώ, για περίπου 14 άτομα. Μην ξεχνάτε, ότι στο Πασχαλιάτικο τραπέζι υπάρχουν και άλλα καλούδια εξάλλου.



Αρνάκι ή κατσικάκι κλέφτικο
Υλικά
κατσίκι ή αρνί κομμένο σε μικρές μερίδες (υπολογίστε 250-300 γρ. κρέατος για κάθε άτομο)
ντομάτες (1-2)
πράσινη πιπεριά (1-2)
φέτα (περίπου 1/2 κιλό)
κεφαλογραβιέρα (περίπου 1/2 κιλό)
λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο
λάδι
ρίγανη
χυμός λεμονιού
αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ταψί.
Βάζουμε λαδολέμονο, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς (ή δείτε παρακάτω).
Πλένουμε τα λαχανικά και τα τεμαχίζουμε σε μεγάλα κομμάτια. Κάνουμε το ίδιο και για τα τυριά.
Σε μεγάλο ταψί, στρώνουμε 2 χαρτιά ψησίματος και άλλα 2 από πάνω σε σχήμα σταυρού.
Στο κέντρο τοποθετούμε διάσπαρτα λίγη ντομάτα και πιπεριά.
Πάνω από τα λαχανικά, βάζουμε το κρέας κοντά-κοντά.
Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη ντομάτα και πιπεριά, καθώς και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Τέλος, πάνω από όλα, τοποθετούμε τα τυριά.
Κλείνουμε  με τα χαρτιά ψησίματος, σαν να τυλίγουμε πακέτο. Αν οι γωνίες σας έχουν μείνει ανοιχτές παρόλο που το τυλίξατε, βάλτε επιπλέον χαρτί ώστε να μην βγαίνουν οι χυμοί έξω καθώς θα ψήνεται.
Δένουμε εξωτερικά με σπάγγο ψησίματος.

Το παρακάτω δεν είναι από το κατσικάκι, αλλά σας το δείχνω για να δείτε πώς θα είναι το πακετάκι σας! Το δικό σας πακετάκι θα είναι πολύ μεγαλύτερο και θα πιάνει όλο το ταψί!


Βάζουμε στο ταψί λίγο νεράκι και αν στεγνώνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε επίσης.
Ψήνουμε για 2-3 ώρες στους 180-200 βαθμούς, ή κάνετε αυτό που κάνω κι εγώ: ξεκινάμε σε υψηλή θερμοκρασία για κανα μισάωρο (200 βαθμούς), χαμηλώνουμε στους 120 το πολύ και ψήνουμε για 5-6 ώρες. Όταν το κάνω αυτό, το βάζω και ψήνεται τη νύχτα ώστε να έχω την ημέρα τον φούρνο μου ελεύθερο. Περιττό να σας πω ότι με το σιγοψήσιμο γίνεται ακόμα καλύτερο.

Όταν ψηθεί και θελήσουμε να το ανοίξουμε, προσέχουμε πολύ, γιατί βγαίνουν καυτοί ατμοί από τις λαδόκολλες. ΠΡΟΣΟΧΗ!

Μεταφέρουμε με προσοχή σε πιατέλα ή ταψί αν δεν θέλουμε να το φάμε απευθείας από το ταψί που ψήθηκε, με κίνδυνο να φάμε και χαρτάκι ψησίματος μαζί. Μην ανησυχείτε, είναι ανακυκλώσιμο :-p

Συνοδεύουμε με πατάτες ψητές ή τηγανητές ή απλώς σαλάτα που επιβάλλεται!

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Update:
Ο Άρης, αναγνώστης του μπλογκ έφτιαξε το κλέφτικο και ιδού τα αποτελέσματα! Και του χρόνου!

18 comments:

  1. Μην μου κάνεις τέτοια τώρα... Ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθω στον πειρασμό είναι να υποκύψω!

    ReplyDelete
  2. Φέτος μάλλον δεν θα ψήσοσουμε οπότε η συνταγή σου είναι ό,τι πρέπει!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ πάλι κλέφτικο έφτιαξα :-)

      Delete
  3. Μεγαλειώδες φαγητό!
    Εύκολο αλλά τόσο μα τόσο νόστιμο! Δεν έχω αξιωθεί ακόμα να το φτιάξω και μάλλον θα εφαρμόσω την πρόταση σου για αργό ψήσιμο!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το αργό ψήχιμο το κάνει υπερβολικλά μαλακό. Λουκούμι!

      Delete
  4. Σκέτο λουκούμι η συνταγή σου Κική μου!!Εύκολη συνταγή καί ωραίος μεζές!!Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!Καλή Ανάσταση καί καλό Πάσχα!!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  5. Deli,νοστιμιά,που έχει το φαγάκι σου!
    Κολάζομαι,όλο αρνάκια,τσουρέκια βλέπω και δεν αντέχω,μια βδομαδούλα είπα να νηστέψω...
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχαχα! Κι εγώ μια βδομάδα νήστεψα! Φιλάκια!

      Delete
  6. Από τα καλύτερα με αμνοερίφια! Και το δικό σου δείχνει ...λουκούμι!
    Καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete
  7. Μέχρι την Κυριακή του Πάσχα όποιος δει τέτοιο αρνί ή κατσίκι στο πιάτο του θα ξεχάσει και το όνομα του μετά τη Μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας.Σας εύχομαι καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα και πιστεύω ο Θεός να με αξιώσει να ρθω μια χρονιά για Πάσχα στη Ζάκυνθο μιας και εδώ στη Θεσσαλονίκη που είμαι η σκέψη είναι πάντα κοντά στο όμορφο νησί και τους αγαπημένους μου φίλους

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σου εύχομαι να τα καταφέρεις!
      Φιλιά!

      Delete
  8. Κική μου φαίνεται νοστιμότατο....μμμμ!!!!!
    Φιλιά!
    καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  9. Εκπληκτική η συνταγή σου Καλό καλό Πάσχα!!

    ReplyDelete