Άλλο ποστ ετοίμαζα και άλλο βάζω. Είπα να συνεχίσω με ένα νηστίσιμο φαγητό και να βάλω αυτό που προετοίμαζα, την επόμενη εβδομάδα. Έτσι κι αλλιώς, 2 χρόνια περιμένει να μπει το άλλο. Ας περιμένει λίγο ακόμα.
Δύο πράγματα έχω να πω γι' αυτό το απλό και παραδοσιακό φαγητό:
α) αν είσαστε από αυτούς που για να κάνουν τα ρεβίθια πιο βραστερά τα μουλιάζετε μαζί με σόδα, να ξέρετε ότι καταστρέφετε έτσι τη βιταμίνη Β1. Αν επίσης αλλάζετε νερά συχνά γενικά στα όσπρια ή τα ξαφρίζετε, μαζί πετάτε και πολλές βιταμίνες!
βου) Το παρακάτω tip με το χτύπημα λαδολέμονου ανήκει στην πεθερά μου που μου πρότεινε να το κάνω και όντως γίνονται νόστιμα και χυλωμένα!
Ρεβίθια σούπα
Υλικά
½ κιλό ρεβίθια
χυμό 1-2 λεμονιών
1 κ. σ. αλεύρι
λάδι (όσο θα βάζατε)
αλάτι
Εκτέλεση
Φουσκώνουμε σε νερό τα ρεβίθια αποβραδίς.
Την επόμενη μέρα, τα βράζουμε σκέτα σε νερό να τα καλύπτει (χωρίς αλάτι, με το νερό που μούλιασαν -αν δεν θέλετε να πετάξετε και τις βιταμίνες μαζί- και συμπληρώνοντας επιπλέον νερό) για 20-30 λεπτά περίπου σε χύτρα.
Μετά, σε ένα πιάτο χτυπάμε το λεμόνι, αλεύρι και λάδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα να πάρει μερικές βράσεις.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι θέλουμε.
Τέλος, αν και καθυστερημένα, να σας πω ότι η Θεανώ μου χάρισε αυτό
κι εγώ με τη σειρά μου το χαρίζω σε όλες/ους σας! Ευχαριστώ Θεανώ!
Σύντομα απαντώ:
1. Ποιά blogs επισκέπτεσαι συχνά;
Επισκέπτομαι μαγειρικά, φωτογραφικά και δημιουργικά μπλογκς χωρίς απαραίτητα να προλαβαίνω να σχολιάσω πια.
2. Γιατί δημιούργησα το blog μου;
Κατ' αρχήν είμαι από τις πιο παλιές μπλόγκερς, άνοιξα μπλογκ όταν ακόμα τα διαχειριζόμασταν με γλώσσα html και όχι με παραθυράκια όπως εύκολα κάνετε/ουμε τώρα. Ήταν πρόκληση να μπορείς να προσθέσεις gadgets τότε και ακόμα και τώρα μου αρέσει να διαχειρίζομαι το κάθε ποστ από το html και όχι από τη σύνθεση! Δημιούργησα το μπλογκ μου γιατί θέλησα να έχω το δικό μου μαγειρικό μπλογκ, να λέω και να βάζω ό,τι θέλω, χωρίς κανόνες. Μου άρεσε η επικοινωνία που είχα ήδη με άτομα που είχα γνωρίσει και μου άρεσε να ανταλλάσσω ιδέες γύρω από αυτό που μου αρέσει πολύ!
3. Ποιά είναι τα αγαπημένα σου θέματα;
Θέματα μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής φυσικά και ό,τι αφορά στην κουζίνα.
4. Ποια λέξη χρησιμοποιείς πάντα στο blog;
Λοιπόν, οκ, tips, πάμε για τη συνταγή :-)
Δύο πράγματα έχω να πω γι' αυτό το απλό και παραδοσιακό φαγητό:
α) αν είσαστε από αυτούς που για να κάνουν τα ρεβίθια πιο βραστερά τα μουλιάζετε μαζί με σόδα, να ξέρετε ότι καταστρέφετε έτσι τη βιταμίνη Β1. Αν επίσης αλλάζετε νερά συχνά γενικά στα όσπρια ή τα ξαφρίζετε, μαζί πετάτε και πολλές βιταμίνες!
βου) Το παρακάτω tip με το χτύπημα λαδολέμονου ανήκει στην πεθερά μου που μου πρότεινε να το κάνω και όντως γίνονται νόστιμα και χυλωμένα!
Ρεβίθια σούπα
Υλικά
½ κιλό ρεβίθια
χυμό 1-2 λεμονιών
1 κ. σ. αλεύρι
λάδι (όσο θα βάζατε)
αλάτι
Εκτέλεση
Φουσκώνουμε σε νερό τα ρεβίθια αποβραδίς.
Την επόμενη μέρα, τα βράζουμε σκέτα σε νερό να τα καλύπτει (χωρίς αλάτι, με το νερό που μούλιασαν -αν δεν θέλετε να πετάξετε και τις βιταμίνες μαζί- και συμπληρώνοντας επιπλέον νερό) για 20-30 λεπτά περίπου σε χύτρα.
Μετά, σε ένα πιάτο χτυπάμε το λεμόνι, αλεύρι και λάδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα να πάρει μερικές βράσεις.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι θέλουμε.
Τέλος, αν και καθυστερημένα, να σας πω ότι η Θεανώ μου χάρισε αυτό
Σύντομα απαντώ:
1. Ποιά blogs επισκέπτεσαι συχνά;
Επισκέπτομαι μαγειρικά, φωτογραφικά και δημιουργικά μπλογκς χωρίς απαραίτητα να προλαβαίνω να σχολιάσω πια.
2. Γιατί δημιούργησα το blog μου;
Κατ' αρχήν είμαι από τις πιο παλιές μπλόγκερς, άνοιξα μπλογκ όταν ακόμα τα διαχειριζόμασταν με γλώσσα html και όχι με παραθυράκια όπως εύκολα κάνετε/ουμε τώρα. Ήταν πρόκληση να μπορείς να προσθέσεις gadgets τότε και ακόμα και τώρα μου αρέσει να διαχειρίζομαι το κάθε ποστ από το html και όχι από τη σύνθεση! Δημιούργησα το μπλογκ μου γιατί θέλησα να έχω το δικό μου μαγειρικό μπλογκ, να λέω και να βάζω ό,τι θέλω, χωρίς κανόνες. Μου άρεσε η επικοινωνία που είχα ήδη με άτομα που είχα γνωρίσει και μου άρεσε να ανταλλάσσω ιδέες γύρω από αυτό που μου αρέσει πολύ!
3. Ποιά είναι τα αγαπημένα σου θέματα;
Θέματα μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής φυσικά και ό,τι αφορά στην κουζίνα.
4. Ποια λέξη χρησιμοποιείς πάντα στο blog;
Λοιπόν, οκ, tips, πάμε για τη συνταγή :-)
Καλημέρα Κική μου!!
ReplyDeleteΤα ρεβίθια είναι από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα! Μπορώ να τρώω μέχρι να με πονέσει η κοιλιά μου :)
Ωραίο το κόλπο της πεθεράς, φαντάζομαι τι ωραία σαλτσούλα που θα έχουν έτσι!!
Φιλιά πολλά!
Φιλάκια!
DeleteTα ρεβύθια είναι το αγαπημένο μου όσπριο, τα τρώω και τα βάζω παντού!!!!
ReplyDeleteΤά ζήλεψα τά ρεβύθια σου Κική!!Εχω καιρί νά τά φτιάξω!!Καλημέρα!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΦιλιά!
DeleteΚαλημερα. Δεν ξερω αν υπαρχουν Ελλαδα αλλα εδω στην Νεα Υορκη εχει τα ρεβυθια σε κονσερβα του μισου κιλου βρασμενα. Το μονο που μου μενει ειναι να τα μισοστραγγισω (ετσι για να μοιωσω τα συντηρητικα που τυχον εχουν και το αλατι) να τα βαλω με ζεστο νερο να παρουν βραση κανω το λαδολεμονο μειγμα και θα ειναι ετοιμα σε 10 λεπτα.Πω, πω, μου δωσατε μια φινα ιδεα!!!!! Ευχαριστω!
ReplyDeleteΚαι γιατί να μην τα βράσεις εσύ; Πιο υγιεινά είναι! :-)
DeleteΤα ρεβίθια έχουν γίνει το αγαπημένο φαγητό της κόρης μου. Το κολπάκι της πεθεράς το ήξερα αλλά δεν ήξερα ότι δεν πρέπει να πετάμε και το νερό που τα έχουμε βάλει να φουσκώσουν και ούτε να τα ξαφρίσουμε. Υποτίθεται ότι το κάνουμε για να είναι πιο ελαφρά για το στομάχι δεν ισχύει;
ReplyDeleteΝαι. Για να γίνονται πιο ελαφριά πετάμε το νερό, αλλά πετάμε και βιταμίνες!
DeleteΠρόσφατα δοκίμασα φίλης μου η οποία είχε βάλει και λίγη ρίγανη, ήταν ποίημα!!!
ReplyDeleteΘα το δοκιμάσω!
DeleteDeli,το τιπάκι πολύ καλό,γιατί όσες φορές φτιάχνω γίνονται πολύ νερουλά-θα το εφαρμόσω.
ReplyDeleteΦιλιά!
Κάνε το και πες μου!
DeleteΤο λαδολέμονο με το αλευράκι το ήξερα κι εγω από την μαμά μου! Πράγματι γίνονται πολύ ωραία έτσι τα ρεβύθια!!! Αλλά για το ξάφρισμα δεν το είχα σκεφθεί! Νά'σαι καλά!!!!!
ReplyDeleteΚαλωσήρθες!
Deleteμπισκότα ήταν το άλλο σου ποστ που περιμένει 2 χρόνια;-)
ReplyDeleteΤα ρεβύθια είναι αγαπημένα μας. Εγώ το δένω με κορνφλάουρ!
Χαχα! ΚΑΙ μπισκότα! Χαχα! Άλλο είναι όμως ;-)
DeleteΚαλή η ιδέα με κορνφλάουρ!
Γεια σου Κική !
ReplyDeleteΣυμφωνώ μαζί σου για το ότι χάνουμε πολλά θρεπτικά συστατικά με το ξάφρισμα και το πέταγμα του νερού τους.
Είναι πολύ κακές συνήθειες όλα τα παραπάνω και δυστυχώς πολλοί και πολλές μαγείρισες συνεχίζουν να το κάνουν...
Τα ρεβίθια σου είναι υπέροχα, δόκίμασε να βάλεις και λίγο κύμινο την επόμενη φορά, τους πάει πολύ!
Καλώς τηνε!
DeleteΘα δοκιμάσω!
teleia rebythosoupa.h mama mou bazei kai ena oloklhro xhro kremmydi otan ta vrazei ki epeita to aferei.h to troei kapoios pou tou aresei.
ReplyDeleteΚι αυτό το έχω ακούσει, αλλά δεν το βάζω για να μην βαραίνει κι άλλο!
DeleteΈτσι χυλωμένα μου αρέσουν κι εμένα! Βάλε ένα πιάτο και έρχομαι! Με μια φέτα από το ψωμάκι που βλέπω παραδίπλα! ;-)
ReplyDeleteΦιλάκια!
Χειροποίητο κι αυτό, από το βιβλίο μου Ψωμιά και ζύμες! ;-)
DeleteΦαγητό κατσαρόλας και αγαπημένο!
ReplyDeleteΈχω καιρό να φτιάξω ρεβύθια, καλά που μου τα θύμησες!
Έφτιαξα τον χαλβά με το αλεύρι με τον 2ο τρόπο.. όνειρο!!!!
Ωωωωω! Τι θεϊκός χαλβάς! :-)): Χαίρομαι που σου άρεσε!
DeleteΑγαπημένο μου φαγητό με μόνη διαφορά οτι βάζω μέσα λίγη ρίγανη και ένα δαφνόφυλο δοκίμασε, το έφτιαχνε έτσι η γιαγιά μου η πολίτισα.Τα εγγόνια μου τα λατρεύουν και τα φτιάχνω συχνά.
ReplyDeleteΘα δοκιμάσω!
DeleteΓια μας είναι ο κλασικό τρόπος των ρεβυθιών το Χειμώνα! Μόνο το καλοκαίρι τα φτιάχνουμε με ντομάτα. Τα λέμε ντελμπιέ. Το αλευρολέμονο το χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές. Είναι πράγματι πολύ νόστιμα έτσι!
ReplyDeleteΝτελμπιε; Δεν το είχα ξανακούσει!
Deleteεξαιρετικα τα ρεβυθια!τα εφτιαξα ετσι σημερα για πρωτη φορα,και φαγωθηκαν ευχαριστα απ ολη την οικογενεια!ευχαριστουμε!
ReplyDeleteΚατερινα απο Κομοτηνη
Πολύ χαίρομαι! :-)
DeleteΣυνοδέψτετα με λάχανο τουρσί , είναι μούρλια. Μικρός έβαζα τη μητέρα μου να κάνει παραπάνω για να έχω και την επόμενη μέρα να τρώω!!!
ReplyDelete(Πάντα με μάλωνε, γιατί έπινα όλο το ζουμί απο το λάχανο τουρσί..... Άχ τι μου θυμίσατε!!!)
Με τουρσάκι ε; Χμμμ!
Deleteepishs poly kalo einai kai me mia kokkinh kapnisth piperia mesa.fainontai teleia.Sygnomh alla den exo Ellhniko plhktrologio.
ReplyDeleteΟκ!
DeleteΕξαιρετικό φαϊ. Εμένα μου αρέσουν και με σάλτσα ντομάτας μέσα, γίνονται τέλεια. Να σε ρωτήσω κάτι απλό, σε κατσαρόλα 1/2 κιλό ρεβύθια (1 σακούλι) πόσο νερό χρειάζονται ξέρεις? Τις φακές για παράδειγμα τις βράζω για 1 ώρα και βάζω 3 λίτρα αλλά στα ρεβύθια?
ReplyDeleteΔεν μετράω το νερό. Φροντίζω να τα καλύπτει καλά (3-4 δάχτυλα).
DeleteΛΆΔΙ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ΄;;
ReplyDeleteΜπορείς να βάλεις ένα ποτηράκι του κρασιού ή μια κουταλιά σούπας ανά άτομο.
DeleteΣτην κατσαρόλα πόση περίπου ώρα θέλουν για να γίνουν; Και η φωτιά μέτρια ή χαμηλή;
ReplyDelete10-15 λεπτά παραπάνω, θα τα δοκιμάσεις. Σε μέτρια γίνονται πάντα τα φαγητά καλύτερα
ReplyDelete