Αυτές τις μέρες, σκεφτόμουνα τι γλυκό να βάλω στο μπλογκ για τα Χριστούγεννα. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετό καιρό, αποφεύγω να φτιάχνω πολλά γλυκά στο σπίτι, για να μην υπάρχουν πειρασμοί. Φτιάχνω μεν, αλλά όχι κάτι που θα ήταν ιδανικό για Χριστούγεννα. Και χτες, μου ήρθε η φλασιά. Να προτείνω κάτι που να είναι χριστουγεννιάτικο, αλλά που θα το εξαφανίσει σύντομα η οικογένεια γιατί θα τους αρέσει όταν θα το φτιάξω.
Κάτι ανάλογο είχα φτιάξει εδώ και καιρό με συνταγή της Μάρας. Κάτι ανάλογο είναι και το σημερινό που σας δείχνω. Όχι, όχι! Αυτό που βλέπετε στις φωτό, φυσικά και δεν είναι δική μου ιδέα. Αν κάνετε ένα ψαξιματάκι στο ίντερνετ, θα βρείτε πάρα πολλές ιδέες διακόσμησης παντεσπανιού. Όμως μη μου πείτε ότι δεν είναι εντυπωσιακό;
Πιο πολύ λοιπόν θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ιδέα και την υλοποίηση, παρά τη συνταγή. Συνταγή για παντεσπάνι, μπορείτε να χρησιμοποιήστε όποια θέλετε ή όποια έχετε και τη θεωρείτε πετυχημένη. Γέμιση μπορείτε επίσης να βάλετε ό,τι θέλετε: μους σοκολάτα, κρέμα κάστανο, μια απλή σαντιγύ ή μια ενισχυμένη με κράνμπερις, ξηροκάρπια, κρέμα ζαχαροπλαστικής ή ό,τι βάζετε συνήθως.
Για παντεσπάνι και γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή από εδώ:
Όλο το θέμα είναι πώς θα κάνουμε τη διακόσμηση εξωτερικά στο παντεσπάνι.
Θα χρειαστείτε κόκκινο και πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ή ό,τι χρώμα θέλετε εσείς.
Φτιάξτε το υλικό για το παντεσπάνι.
Στρώστε χαρτί ψησίματος σε ρηχό ταψί φούρνου, βουτυρώστε το και αλευρώστε το.
Για τα σχεδιάκια, κάποια σάιτ προτείνουν να ζωγραφίζετε σε ένα απλό χαρτί το θέμα που θέλετε και να το έχετε σαν οδηγό κάτω από το χαρτί ψησίματος όταν θα θελήσετε να το σχεδιάσετε. Επειδή όμως εγώ βουτύρωσα και αλεύρωσα το χαρτί, κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό, οπότε σκέφτηκα άλλη πατέντα:
Πάρτε ένα κουπ πατ και ακουμπήστε το πάνω στο αλευρωμένο χαρτί. Κινήστε το ελαφρώς και σταθερά, έτσι ώστε να αφήσει το αποτύπωμά του.
Τώρα ήρθε η ώρα της ζωγραφικής.
Πάρτε μιάμιση κουταλιά σούπας από το άσπρο μίγμα για το παντεσπάνι και ρίξτε ενάμιση κουταλάκι του γλυκού αλεύρι και 1-2 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Το αλεύρι το ρίχνουμε αν χρειάζεται για να είναι πυκνό το μίγμα και να μην τρέχει. Ανακατέψτε, βάλτε το σε κορνέ με πολύ λεπτή μύτη και σχεδιάστε τα δεντράκια.
Βάλτε το ταψί στην κατάψυξη (προϋποθέτει να χωράει!)
Πάρτε μισή κουταλιά σούπας πάλι από το μίγμα, προσθέστε 1/4 κ. γ. αλεύρι και 1-2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Βγάλτε το ταψί από την κατάψυξη, σχεδιάστε μπάλες στο δεντράκι σας και αφήστε πάλι το ταψί στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά.
Στο μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφού περάσει ο απαραίτητος χρόνος, βγάλτε το ταψί και ρίξτε απαλά το υπόλοιπο μίγμα πάνω από τα σχεδιάκια σας. Φροντίστε να καλύψετε πρώτα αυτά και μετά το υπόλοιπο του ταψιού, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να απλώσετε το μίγμα και χαλάσουν. Αν έχουν παγώσει, δεν χαλάνε. Μη φοβάστε. Ακριβώς γι΄ αυτό κάνουμε το πάγωμα στην κατάψυξη.
Ψήστε το για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα ελαφρώς. Μην το παραψήσετε γιατί θα σπάει στο τύλιγμα. Βγάλτε το αφού ψηθεί και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά.
Απλώστε μια πετσέτα κουζίνας στον πάγκο σας και πασπαλίστε τη ελαφρώς με άχνη ζάχαρη.
Πιάστε το παντεσπάνι από το χαρτί ψησίματος και αναποδογυρίστε το πάνω στην πετσέτα. Τα σχεδιάκια σας θα έχουν βγει από πάνω και πρέπει να γυρίσετε άλλη μια φορά το παντεσπάνι, ώστε να βρεθούν από την κάτω πλευρά (από την εξωτερική δηλαδή πλευρά). Γυρίστε το προσεχτικά και αποφασιστικά με τα χέρια σας.
Τυλίξτε το παντεσπάνι μαζί με την πετσέτα σε ρολό και αφήστε το έτσι μέχρι να κρυώσει. Το τύλιγμα με την πετσέτα, βοηθάει να μην σπάσει το παντεσπάνι μετά, όταν θα το τυλίγετε και φυσικά να μην κολλήσει η μια πλευρά με την άλλη.
Φτιάξτε τη γέμιση.
Ξετυλίξτε το παντεσπάνι και γεμίστε το με ό,τι θέλετε. Μην το παρακάνετε με τη γέμιση γιατί θα βγει από τις άκρες.
Τυλίξτε το, μεταφέρετέ το σε πιατέλα και αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να το σερβίρετε.
Κάτι ανάλογο είχα φτιάξει εδώ και καιρό με συνταγή της Μάρας. Κάτι ανάλογο είναι και το σημερινό που σας δείχνω. Όχι, όχι! Αυτό που βλέπετε στις φωτό, φυσικά και δεν είναι δική μου ιδέα. Αν κάνετε ένα ψαξιματάκι στο ίντερνετ, θα βρείτε πάρα πολλές ιδέες διακόσμησης παντεσπανιού. Όμως μη μου πείτε ότι δεν είναι εντυπωσιακό;
Πιο πολύ λοιπόν θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ιδέα και την υλοποίηση, παρά τη συνταγή. Συνταγή για παντεσπάνι, μπορείτε να χρησιμοποιήστε όποια θέλετε ή όποια έχετε και τη θεωρείτε πετυχημένη. Γέμιση μπορείτε επίσης να βάλετε ό,τι θέλετε: μους σοκολάτα, κρέμα κάστανο, μια απλή σαντιγύ ή μια ενισχυμένη με κράνμπερις, ξηροκάρπια, κρέμα ζαχαροπλαστικής ή ό,τι βάζετε συνήθως.
Για παντεσπάνι και γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή από εδώ:
Όλο το θέμα είναι πώς θα κάνουμε τη διακόσμηση εξωτερικά στο παντεσπάνι.
Θα χρειαστείτε κόκκινο και πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ή ό,τι χρώμα θέλετε εσείς.
Φτιάξτε το υλικό για το παντεσπάνι.
Στρώστε χαρτί ψησίματος σε ρηχό ταψί φούρνου, βουτυρώστε το και αλευρώστε το.
Για τα σχεδιάκια, κάποια σάιτ προτείνουν να ζωγραφίζετε σε ένα απλό χαρτί το θέμα που θέλετε και να το έχετε σαν οδηγό κάτω από το χαρτί ψησίματος όταν θα θελήσετε να το σχεδιάσετε. Επειδή όμως εγώ βουτύρωσα και αλεύρωσα το χαρτί, κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό, οπότε σκέφτηκα άλλη πατέντα:
Πάρτε ένα κουπ πατ και ακουμπήστε το πάνω στο αλευρωμένο χαρτί. Κινήστε το ελαφρώς και σταθερά, έτσι ώστε να αφήσει το αποτύπωμά του.
Τώρα ήρθε η ώρα της ζωγραφικής.
Πάρτε μιάμιση κουταλιά σούπας από το άσπρο μίγμα για το παντεσπάνι και ρίξτε ενάμιση κουταλάκι του γλυκού αλεύρι και 1-2 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Το αλεύρι το ρίχνουμε αν χρειάζεται για να είναι πυκνό το μίγμα και να μην τρέχει. Ανακατέψτε, βάλτε το σε κορνέ με πολύ λεπτή μύτη και σχεδιάστε τα δεντράκια.
Βάλτε το ταψί στην κατάψυξη (προϋποθέτει να χωράει!)
Πάρτε μισή κουταλιά σούπας πάλι από το μίγμα, προσθέστε 1/4 κ. γ. αλεύρι και 1-2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Βγάλτε το ταψί από την κατάψυξη, σχεδιάστε μπάλες στο δεντράκι σας και αφήστε πάλι το ταψί στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά.
Στο μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφού περάσει ο απαραίτητος χρόνος, βγάλτε το ταψί και ρίξτε απαλά το υπόλοιπο μίγμα πάνω από τα σχεδιάκια σας. Φροντίστε να καλύψετε πρώτα αυτά και μετά το υπόλοιπο του ταψιού, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να απλώσετε το μίγμα και χαλάσουν. Αν έχουν παγώσει, δεν χαλάνε. Μη φοβάστε. Ακριβώς γι΄ αυτό κάνουμε το πάγωμα στην κατάψυξη.
Ψήστε το για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα ελαφρώς. Μην το παραψήσετε γιατί θα σπάει στο τύλιγμα. Βγάλτε το αφού ψηθεί και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά.
Απλώστε μια πετσέτα κουζίνας στον πάγκο σας και πασπαλίστε τη ελαφρώς με άχνη ζάχαρη.
Πιάστε το παντεσπάνι από το χαρτί ψησίματος και αναποδογυρίστε το πάνω στην πετσέτα. Τα σχεδιάκια σας θα έχουν βγει από πάνω και πρέπει να γυρίσετε άλλη μια φορά το παντεσπάνι, ώστε να βρεθούν από την κάτω πλευρά (από την εξωτερική δηλαδή πλευρά). Γυρίστε το προσεχτικά και αποφασιστικά με τα χέρια σας.
Τυλίξτε το παντεσπάνι μαζί με την πετσέτα σε ρολό και αφήστε το έτσι μέχρι να κρυώσει. Το τύλιγμα με την πετσέτα, βοηθάει να μην σπάσει το παντεσπάνι μετά, όταν θα το τυλίγετε και φυσικά να μην κολλήσει η μια πλευρά με την άλλη.
Το παντεσπάνι μετά το ξετύλιγμα |
Φτιάξτε τη γέμιση.
Ξετυλίξτε το παντεσπάνι και γεμίστε το με ό,τι θέλετε. Μην το παρακάνετε με τη γέμιση γιατί θα βγει από τις άκρες.
Τυλίξτε το, μεταφέρετέ το σε πιατέλα και αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να το σερβίρετε.
Κλείνοντας αυτό το ποστ, θέλω να σας ευχηθώ καλά Χριστούγεννα! Να περάστε καλά με τους αγαπημένους σας, να έχετε υγεία και όλα τα καλά στο τραπέζι σας!
υπεροχο κικη. με εβαλες σε σκεψεις!!!
ReplyDeleteτις καλυτερες ευχες μου για καλα χριστουγεννα. να περασεις καλα με αυτους που αγαπας και σε αγαπανε.
ειρηνη
Πάρα πολύ όμορφο!!
ReplyDeleteΚαταπληκτική ιδέα, Κική! Κάτι το ιδιαίτερο για την ημέρα των Χριστουγέννων! Και του χρόνου Κική, να είσαι καλά να μας ξαναφτιάξεις τέτοιες "όμορφες" νοστιμιές!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Πολύ όμορφος καί εντυπωσιακός ο κορμός Κική!Καλές εορτές σού εύχομαι!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΠολύ ωραίος κορμός! Μου αρέσει που είναι λευκός σαν καμβάς και μπορείς να τον στολίσεις όπως θες!
ReplyDeleteΚαλά να περάσεις! Καλές γιορτές!
Πάει και τελείωσε, στις διακοσμήσεις των γλυκών έχεις γίνει εξπέρ Κική! Πολύ ωραία στολισμένος είναι ο κορμός και σίγουρα θα κλέψει την παράσταση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
ReplyDeleteΝα περάσεις πολύ όμορφα, καλές γιορτές και καλή ξεκούραση!
Πανεμορφο !!!!!!!
ReplyDeleteΚαλα Χριστουγεννα!!!
Βγήκε φανταστικός ο κορμος! Μου αρέσει η ιδέα που έκανες τα δεντράκια, εγω σε αντίστοιχη συνταγή είχα ξεπατικώσει το σχέδιο από εκτύπωση, αλλα το δικό σου είναι πιο γρήγορο και δεν θέλει πολύ προετοιμασία.Καλα Χριστούγεννα!
ReplyDeleteΠολύ ωραίος κορμός Κική. Αυτά τα σχεδιάκια είναι πολύ ωραία.
ReplyDeleteΚαλές γιορτές με υγεία για σένα και την οικογένειά σου.
Να περάσετε καλά
Φιλιά πολλά :)
Εντυπωσιακό Κική! Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!
ReplyDeleteΚαταπληκτική ιδέα! Κάτι τέτοιες στιγμές θα ήθελα η οθόνη να ήταν...παράθυρο, ν' απλωνα το χέρι μου και να του 'δινα να καταλάβει τι θα πει...Μαρίνα-λιχούδα!!!
ReplyDeleteΚαλά Χριστούγεννα Κική μου και πάντα να γεύονται όλοι -και εμείς νοερά- λιχουδιές απ'τα χεράκια σου!!!
Xριστούγεννα χωρίς γλυκό γίνεται?? ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ! θα το εξαφάνιζα σε χρόνο DT!!!
ReplyDeleteκαλές γιορτές! :)
Αχ πολύ μου αρέσει η διακόσμηση ... μπράβο Κική.
ReplyDeleteΦιλιά
φοβερή η εικόνα του κορμού έτσι!πως φαίνεται η εμπειρία!εγώ ούτε κατά διάνοια ακόμα τέτοια σχέδια!ακόμα τελειοποιώ το παντεσπάνι!
ReplyDeleteΠολύ εντυπωσιακός σαν τατουάζ πάνω σε κορμό!Ζωγράφισες πάλι.
ReplyDeleteΚική μου καλές γιορτές να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μαζί με την οικογένεια σου και όσους αγαπάς.
Κι αν σε πιάσει λόξυγγας στο τραπέζι θα είναι από το spread τυριού που θα δοκιμάζουμε και τις χιονονιφάδες από γλάσο πάνω στον δικό μου σοκολατένιο κορμό.(χι-χι-χι)
Φιλάκια πολλά <3
Κική μου φοβερή διακόσμηση, πάρα πολύ ωραίος ο κορμός σου!Εύχομαι καλές γιορτές, να περάσεις καλά!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Τί ωραίος κορμός! Δεν έχω φτιάξει ποτέ, νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο :)
ReplyDeleteΚαλές γιορτές να έχεις Κική μου με υγεία και να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου! Καλά Χριστούγεννα!! Φιλιά!!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!!!
ReplyDeleteΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΕΠΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΟΥ Κ ΕΙΔΑ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ!!
ΑΛΛΑ Κ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΡΜΟΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΠΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗ...ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ Κ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΣΕ ΓΕΥΣΗ!!!ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΟΝ ΦΤΙΑΞΩ...
ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΠΟ ΔΩ Κ ΠΕΡΑ!!!
Καλωσήρθες!
DeleteΤι υπέροχο που τον έκανες τον κορμό!
ReplyDeleteΚαλά Χριστούγεννα Κικίτσα μου, με υγεία και ευτυχία σε σένα και την οικογένεια σου:)
ReplyDeleteΣ' αυτό το σπίτι που 'ρθαμε,
πέτρα να μη ραγίσει
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού
χρόνια πολλά να ζήσει.
ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!
...........¨♥*✫♥,
ReplyDelete.........,•✯´.........´*✫
.......♥*................ __/\__
.......*♥............… ..*-:¦:-*
...¸.•✫.............……/.•*•.\
...~`,`~.................. |
¸....✫................... *•*
´¸...*♥..´¸...........*♥♫♥*
´¸¸♥*................✯•♫•♥•*
´¸.•✫ .............. *♥•♫•♫♥*
~`,`~............. ✯♥•♦♫♥•♥*.
`.✫`.............. *♥☺♥•♥•☺♥*.
●/................✯♥•♥♠♫♥#♥•♥*..
/▌................*♥♫•♥♫•♥♫♥•♫♥*
/ \....................... ╬╬╬╬
ΚΑΛΑ ΜΥΡΩΔΑΤΑ ,ΓΕΥΣΤΙΚΑ & ΥΓΙΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!
ΣΕ ΦΙΛΩ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
Εντυπωσιακό!!!
ReplyDeleteΚαλά Χριστούγεννα, να χαίρεσαι την οικογένειά σου!
Φιλιά!
Γεια στα χεράκια σου Κικίτσα μας!! Καταπληκτική εμφάνιση!! Χαρούμενα Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε σένα και την οικογένειά σου!! Πολλά φιλάκια!!
ReplyDeleteΚική φοβερό το παντεσπάνι!Χρόνια πολλά με υγεία κ ευτυχία!Ό,τι καλύτερο για το νέο έτος!Πολλά φιλιά!
ReplyDeleteΣας ευχαριστώ όοοοοοοοοοοολες για τις ευχές και τα καλά λόγια! :-)
ReplyDelete