Λίγες βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα πια (πότε ήρθαν κιόλας;;;) και ξεκινάω τις γιορτινές συνταγές. Προτάσεις που μπορείτε να κάνετε στο τραπέζι σας, οικονομικές και εύκολες.
Θυμάστε τις περσινές ξεμέθυστες χιονονιφάδες; Ε, φέτος ήρθε η ώρα για τις μεθυσμένες, γιατί πέρυσι δεν πρόλαβα να τις βάλω. Είναι φρεσκότατες όμως, γιατί ήθελα να τις ξαναφωτογραφήσω.
Η ιδιότητα "μεθυσμένες" προκύπτει από την ύπαρξη του γλυκάνισου, που θεωρητικά αφήνει μια ουζένια γεύση. Όμως δεν είναι τόσο πολύ έντονη, οπότε μην ανησυχείτε. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να τον παραλείψετε και να βάλετε το αγαπημένο σας άρωμα στα μπισκοτάκια.
Τα μπισκοτάκια μπορούν να φτιαχτούν με βούτυρο ή μαργαρίνη, οπότε αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη είναι και νηστίσιμο γλυκάκι.
Το νισεστέ τους δίνει μια πολύ ανάλαφρη υφή. Δοκιμάστε τα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν! Θυμίζουν ελαφριά κουραμπιεδάκια. Η δόση είναι μικρή, οπότε δεν θα έχετε περιθώρια για πολλές τύψεις ;-)
Χιονονιφάδες μεθυσμένες
Υλικά για 25 περίπου κομμάτια
125 γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. άχνη ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
125 γρ. νισεστέ
1 βανίλια
1 κ. σ. γλυκάνισο σε σκόνη
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη ή το βούτυρο μαζί με την άχνη.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το γλυκάνισο.
Συνεχίζουμε με τους γάντζους για ζύμη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το νισεστέ και χτυπάμε να ενσωματωθούν μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί.
Πλάθουμε μπαλλίτσες σαν μικρά καρύδια και τα βάζουμε στο ταψί. Με ένα πηρούνι, πατικώνουμε λίγο τα μπαλλάκια.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Θυμάστε τις περσινές ξεμέθυστες χιονονιφάδες; Ε, φέτος ήρθε η ώρα για τις μεθυσμένες, γιατί πέρυσι δεν πρόλαβα να τις βάλω. Είναι φρεσκότατες όμως, γιατί ήθελα να τις ξαναφωτογραφήσω.
Η ιδιότητα "μεθυσμένες" προκύπτει από την ύπαρξη του γλυκάνισου, που θεωρητικά αφήνει μια ουζένια γεύση. Όμως δεν είναι τόσο πολύ έντονη, οπότε μην ανησυχείτε. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να τον παραλείψετε και να βάλετε το αγαπημένο σας άρωμα στα μπισκοτάκια.
Τα μπισκοτάκια μπορούν να φτιαχτούν με βούτυρο ή μαργαρίνη, οπότε αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη είναι και νηστίσιμο γλυκάκι.
Το νισεστέ τους δίνει μια πολύ ανάλαφρη υφή. Δοκιμάστε τα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν! Θυμίζουν ελαφριά κουραμπιεδάκια. Η δόση είναι μικρή, οπότε δεν θα έχετε περιθώρια για πολλές τύψεις ;-)
Χιονονιφάδες μεθυσμένες
Υλικά για 25 περίπου κομμάτια
125 γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. άχνη ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
125 γρ. νισεστέ
1 βανίλια
1 κ. σ. γλυκάνισο σε σκόνη
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη ή το βούτυρο μαζί με την άχνη.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το γλυκάνισο.
Συνεχίζουμε με τους γάντζους για ζύμη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το νισεστέ και χτυπάμε να ενσωματωθούν μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί.
Πλάθουμε μπαλλίτσες σαν μικρά καρύδια και τα βάζουμε στο ταψί. Με ένα πηρούνι, πατικώνουμε λίγο τα μπαλλάκια.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Τι ωραία μυρωδάτη συνταγή! Σαν κουραμπιεδάκια γλυκάνισου! Τέλεια!!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Έτσι. Σαν κουραμπιεδάκια χωρίς αμύγδαλο.
DeleteΑπό εμφάνιση σκίζουν! Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι με το γλυκάνισο γιατί δεν είμαι fan της συγκεκριμένης γεύσης. Μόνο και μόνο όμως το ότι θα μοσχοβολίσει το σπίτι από βούτυρο και θα πασπαλίσω με άχνη με βάζει σε πειρασμό.
ReplyDeleteΦιλιά.
Δεν είναι τόσο έντονη η γεύση του αν και εγώ είμαι φαν του γλυκάνισου!
Deleteμας βάζεις στο πνεύμα των Χριστουγέννων! Φαίνονται υπέροχα!
ReplyDeleteΝα μπαίνουμε σιγά-σιγά! :-)
DeleteDeli,σιγά σιγά αρχίζουμε να μπαίνουμε στο κλίμα.Στην εμφάνιση μοιάζουν με κουραμπιέδες,στη γεύση δεν ξέρω-το γλυκάνισο μ΄αρέσει πολύ.
ReplyDeleteΦιλιά!
Κι εμένα μ' αρέσει!
DeleteΤέλειο γλυκάκι και η προσθήκη του νισεστέ θα τις κάνει σίγουρα πολύ πολύ αφράτες τις χιονονιφάδες σου Κική μου!
ReplyDeleteΦιλιά!
Όντως είναι ανάλαφρες και αφράτες!
DeleteΧο,χο,χο Merry Christmas!!!
ReplyDeleteΧαχα!
DeleteΤι χαριτωμένα που είναι τα μπισκοτάκια σου Κική μου!
ReplyDeleteΜου φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα με τον νισεστέ και το γλυκάνισο, ασυνήθιστα υλικά και τα δύο!
Φιλιά και καλημέρα!
Όντως ασυνήθιστα. Δοκίμασε το γλυκάνισο σκόνη σε πρώτη ευκαιρια!
DeleteΚική μου οι χιονομπάλες σου είναι φανταστικές!!Πολύ ωραία η συνταγή σου!!Πράγματι!!Εχουμε αρχίση από νωρίς τίς χριστουγεννιάτικες ετοιμασιες!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΦιλιά!
DeleteΚαι οι μεθυσμένες και οι ξεμέθυστες μια χαρά είναι:)
ReplyDeleteΧαχα! Ναιιιι!
DeleteΤρελαίνομαι για γλυκάνισο Κική.
ReplyDeleteΜ αρέσει πολύ η γεύση που αφήνει.
Πολύ ωραίες οι χιονόμπαλες σου..
Θα τις δοκιμάσω..
Φιλιά
Κι εγώ Μάριον!
Deleteμαρέσει που είναι μεθυσμένες!!!!σιγά μην τις έτρωγα με τύψεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!για απόλαυση και μόνο είναι'!φιλιάαα!
ReplyDeleteΚαλημέρα Κική και καλό μήνα!
ReplyDeleteΜου χρειαζόταν αυτή η συνταγή γι' αυτές τις μέρες.
Να είσαι καλά
Χαίρομαι!
Delete