Pages

Thursday, March 8, 2012

Μανιταρόπιτα με φτιαχτό φύλλο

Έχω χαθεί, αλλά δεν πταίω! Οι δύο αυτοί μήνες, Μάρτιος και Απρίλιος, είναι πάντα γεμάτοι δουλειά. Κι εγώ, ως συνήθως, δεν προλαβαίνω να κάνω όλα όσα θέλω και δεν μου φτάνει το 24ωρο.
Αλλά ας μην σας πρήζω με τα δικά μου. Απλά δικαιολογούμαι  που δεν προλαβαίνω να βολτάρω πολύ στα αγαπημένα μου μπλογκ!

Και τώρα αγαπημένη συνταγή. Μανιταρόπιτα με φτιαχτό φύλλο. Οι φωτό πρόχειρες, γιατί δεν πρόλαβε να τη δει η επόμενη μέρα! Μην σας φοβίζει το χειροποίητο φύλλο. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται!


Μανιταρόπιτα με φτιαχτό φύλλο
Υλικά για ταψάκι 28-30 εκ.
Για το φύλλο
1 κούπα αλεύρι σκληρό
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. αλάτι
2 κ. σ. ξύδι
¼ κούπας λάδι
½ κούπα νερό ζεστό
Για τη γέμιση
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
½ κιλό λευκά μανιτάρια φρέσκα (αγαρικά), κομμένα σε φέτες
¼ κούπας νερό
1 έως 2 κ. σ. αλεύρι
¼ έως ½ κούπα γάλα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Μέσα σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε τα αλεύρια και το αλάτι.
Κάνουμε γουβίτσα και προσθέτουμε το ξύδι, το λάδι και το νερό.
Ανακατεύουμε και φτιάχνουμε μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει στα χέρια.
Το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση (για 20-30 λεπτά περίπου).
Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σωτάρουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά ή μέχρι να τελειώσει το νερό.
Πασπαλίζουμε τα μανιτάρια με 1 κ. σ. αλεύρι*, ανακατεύουμε και ρίχνουμε ¼ κούπας γάλα*,
Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

*Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο γάλα και αλεύρι αν θέλετε τα μανιτάρια να είναι πιο κρεμώδη. Η μικρή αυτή ποσότητα κρέμας, βοηθάει να μένει η γέμιση ενιαία καθώς κόβουμε σε κομμάτια τη μανιταρόπιτα.


Μοντάρισμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ μια καθαρή επιφάνεια που θα ανοίξουμε φύλλο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια (τα 2 πιο μεγάλα από τα άλλα δύο).
Ανοίγουμε τα 2 μεγαλύτερα κομμάτια, ένα-ένα τη φορά, με βέργα και με τη βοήθεια αλευριού ή νισεστέ.
Τοποθετούμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψάκι και το λαδώνουμε κι αυτό από πάνω. Τα 2 πρώτα φύλλα θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα από το ταψί.
Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί.
Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο.
Ανοίγουμε και τα άλλα δύο φύλλα, τα βάζουμε κι αυτά στο ταψί, γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί σε κόθρο, τα λαδώνουμε καλά, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς για ½ ώρα ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.

Αν δεν βάλετε γάλα και αφήσετε σκέτα τα μανιτάρια, η πίτα σας γίνεται νηστίσιμη!

Ένα σας λέω. Η γεύση της είναι τέλεια!
Καλά να περνάτε!

21 comments:

  1. τελικα μαλλον εμεις οι ελληνες του εξωτερικου ειμαστε που φιαχνουμε φυλλο στο σπιτι, καθως πολυ δυσκολο να βρουμε ετοιμο. τουλαχιστον στην ιταλια!
    η μανιταροπιτα τελεια!

    ειρηνη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είναι άξιο απορίας λοιπόν! Ευχαριστώ!

      Delete
  2. Καλημέρα,είναι υπέροχη!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τηνε! Ευχαριστώ!

      Delete
  3. Καλημέρα Κική!
    Δεν ξέρω τι λες για τις φωτογραφίες, ξέρω ότι το φύλλο φαίνεται υπέροχο! Καλοψημένο και λαχταριστό!
    Αγαπημένη πιτούλα, νόστιμη και θρεπτική!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ερμιόνη και όχι ιδιαίτερα θερμοδοφόρα τολμώ να πω! Ευχαριστώ!

      Delete
  4. Καλημέρα Κική μου! Μπορείς να μου πεις γιατί ποτέ δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε όσα θέλουμε? Πολύ απαιτητική έχει γίνει η ζωή μας...

    Η πίτα φαίνεται υπέροχη! Για το φύλλο δεν έχω λόγια...
    Φιλάκια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άσε, άσε! Σε κανέναν δεν φτάνει ο χρόνος!

      Delete
  5. Υπέροχη πρόταση,ανυπομονώ να την ετοιμάσω!

    Επίσης,ομοφωνία με το πρώτο σχόλιο, αλήθεια στο εξωτερικό μαθαίνεις νωρίς στις σπιτικές ζύμες αφού εδώ δεν τις βρίσκουμε.

    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει!
      Σοβαρά είναι τόσο δύκολο να βρεις φύλλο στο εξωτερικό; Δεν το είχα φανταστεί!

      Delete
  6. Δεν νομίζω και στο δικό μας σπίτι να την εύρισκε η επόμενη μέρα!
    Είναι yammy!!!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  7. Υπέροχη Κική μου, πεθαίνω για μανιταρόπιτες.. εχεις δικιο έχω αδυναμία στις ζύμες αλλά να σου πω την αλήθεια μου τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να τις ποφευγω μηπως και ρίξω κανένα γραμμάριο.
    Πάντως μια στο τοσο φτιάχνω γιατι θα με πειράξει η στέρηση! την επόμενη φορά θα κάνω την δική σου μανιταρόπιτα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ..πονεμένη ιστορία! Μια ζωή πρέπει να προσέχω (και δεν προσέχω)! χαχα!

      Delete
  8. Τελειο!!!!Θα το φτιαξω κα εγω!!!!!Φιλια

    ReplyDelete
  9. Χαίρε Κικίτσα!Πολύ λαχταριστή η μανιταρόπιτά σου, αν δεν είχε κάνει νύξη η Πέλα πιο πάνω,θα την διεκδικούσα εγώ..Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  10. Χαχα! Μανιταρόπιτα, ΥΠΑΡΧΕΙ! χαχα!

    ReplyDelete
  11. Γεια σας! Πολύ ωραίο το μπλογκ με πολλές ιδέες να δανειστεί κανείς.Έφτιαξα τη ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες σας αλλά μου πήρε άλλη μια κούπα αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια, σύνολο τρεις κούπες. Γιατί άραγε;Μήπως μπορείτε να μου πείτε πόσα γραμμάρια αλεύρι και πόσα ml σε υγρά χωράει η κούπα την οποία χρησιμοποιείτε;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η θερμοκρασία του νερού, του περιβάλλοντος, των χεριών, επηρεάζει την ποσότητα του αλευριού. Ο τύπος του επίσης. Μην σε ανησυχεί αυτό αν μπορείς να το ρυθμίζεις με το μάτι και την αφή. Η κούπα είναι δοσομετρική των 240 ml και χωράει 130 περίπου γρ. αλεύρι ανάλογα τον τύπο.
      Ευχαριστώ!

      Delete