Pages

Friday, November 25, 2011

Υγρό κέικ σοκολάτας με κεφίρ ή ξινόγαλο

Από τότε που απέκτησα το κεφίρ, το έχω βάλει πολλές φορές μέσα σε γλυκά. Πρόσφατα, θέλησα να φτιάξω ένα κέικ σοκολάτας με κεφίρ και έγινε κάτι παραπάνω από καλό. Υγρό μέσα, σαν να τρως μπράουνι, σοκολατένιο που αρέσει στην οικογένεια και χωρίς πολύ κόπο και υλικά.



Υγρό κέικ σοκολάτας με κεφίρ ή ξινόγαλο
Υλικά (όλα σε θερμοκρασία δωματίου)
2 αυγά
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα κακάο σκόνη
1 ¼ κούπας ζάχαρη
¾ κούπας κεφίρ
1 κ. γ. μπέικν πάουντερ
½ κ. γ. μαγειρική σόδα
½ κούπα ηλιέλαιο (ή μισό-μισό με ελαιόλαδο)
1 αφηνάκι λικέρ καφέ
προαιρετικά
άχνη ζάχαρη



Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175-180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών.
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε τα στεγνά υλικά (αλεύρι, μπέκιν, σόδα, κακάο, ζάχαρη).
Κάνουμε λακκούβα και στη μέση ρίχνουμε τα αυγά.
Με σύρμα ανακατεύουμε λίγο το κέντρο όπου βρίσκονται τα αυγά.
Ρίχνουμε στη συνέχεια το κεφίρ, το λάδι και το λικέρ. Ανακατεύουμε να πάνε παντού, πάντα με σύρμα.
Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγαίνει η λάμα του μαχαιριού καθαρή, αφού τη βυθίσουμε στο κέντρο.




Tip:
Μην αναποδογυρίσετε το κέικ. Σερβίρετέ το απευθείας από το ταψί, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Δεν φουσκώνει επίσης πάρα πολύ (δεν κάνει το γνωστό ανέβασμα στο κέντρο). Χαρακτηριστικό ότι έγινε, είναι ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Το κέικ βγαίνει σχετικά υγρό και σοκολατένιο. Μπορείτε αν θέλετε να το πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη. Αν δεν έχετε δικό σας κεφίρ, μπορείτε να προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ, ή να βάλετε ξινόγαλο.

Καλό πσκ και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες!
 

23 comments:

  1. Γιατί να μην είμαι πιο κοντά...πες μου γιατί...;;;;
    Άντε να κοιμηθώ τώρα...

    ReplyDelete
  2. Deli,τι κάνεις μεσα στη νύχτα!Να είχα ένα κομματάκι μμμμ...
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Πρωι πρωι με τετοια γλυκα !!!!!

    ReplyDelete
  4. Ρε Κικίτσα πρωί πρωί τι μας κάνεις.. που θα βρω εγώ τώρα κεφίρ μου λες??
    Φαίνεται παννόστιμοοοοοοοοο

    ReplyDelete
  5. Το πιστεύω απόλυτα ότι είναι πεντανόστιμο, με το κεφίρ εξάλλου δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.
    Καλό Σ/Κ, φιλιά.

    ReplyDelete
  6. looks so delicious - now checking your KEFIR post!

    ReplyDelete
  7. Ετοίμασε καφέ και έρχομαι για μια μπουκίτσα.
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  8. Κάτι ήξερα που άργησα να διαβάσω το ποστ σου....
    Με εντυπωσιάζει πόσο λίγο αλεύρι έχει! Όταν ψηθεί πόσο ύψος έχει το γλυκό? Καλά καταλαβαίνω από τις φωτο ότι είναι 3 εκατοστά?
    Θα το δοκιμάσω το γρηγορότερο! Έχει πολύ εύκολα υλικά! Φιλάκια

    ReplyDelete
  9. Στείλε μου ένα κομματάκι...

    ReplyDelete
  10. Το στόλισες και γιορτινά, φαίνεται σούπερ!!!
    Μα πουλάνε όμως κεφίρ στα ΣΜ??
    Δεν έχω δει πουθενά!

    ReplyDelete
  11. Μαρίνα, μακάρι να ήσουν να σε κέρναγα!

    Ελένη πειρασμός μεταμεσονύκτιος!

    Μαριάννα για να ξεκινήσει καλά η μέρα! χαχα!

    Αγγελική, έχει το σμ!

    ReplyDelete
  12. Μαρί συμφωνώ!

    Μαρία είναι ενδιαφέροντα, δες τα!

    Νοτούλα έφτασεεεε!

    ReplyDelete
  13. Αγγελική όπως το λες. 3 εκατοστά το πολύ ύψος. Και επειδή περίμενα πως δεν θα φουσκώσει πολύ, το έβαλα σε ταψί, όπως κάνουμε και στα μπράουνις!

    Μανουσίνα έφτασεεε!

    Έλενα ναι! Μαζί με το ξινόγαλο κλπ!

    ReplyDelete
  14. Καλη εβδομαδα Κικη μου, ομορφη και γλυκια σαν το λαχταριστο σου κεικ.

    ReplyDelete
  15. Φαίνεται πραγματικά ζουμερό! Και εγώ το κεφίρ το βάζω πολύ συχνά στο κέικ!
    Καλή εβδομάδα Κικίτσα:)

    ReplyDelete
  16. Σας ευχαριστώ κορίτσια! Είναι πραγματικά πολύ νόστιμο!

    ReplyDelete
  17. μπραβο κικη ειναι τελειο ευχαριστω για την συνταγη!!

    ReplyDelete
  18. ΔέσποιναMay 5, 2012 at 1:31 PM

    Εξαιρετική συνταγή και πολύ εύκολη, τα παιδιά το έχουν λατρέψει!
    Θέλω να ρωτήσω όμως:
    1.μπορώ αντί για ηλιέλαιο να βάλω βούτυρο;
    2.να δοκιμάσω τριμένο καρύδι μέσα στο μίγμα;
    3.τέλος, μου φαίνεται τέλεια βάση για τουρτίτσα αν όταν κρυώσει βάλω επάνω κάποια κρέμα ζαχαροπλαστικής...
    Επίσης πρώτη φορά χρησιμοποίησα το κεφίρ, που αγνοούσα την ύπαρξή του.
    Συγχαρητήρια για το blog!

    ReplyDelete
  19. Ευχαριστώ!
    Μπορείς να βάλεις βούτυρο αλλά γιατί να το κάνεις; Επιπλέον δεν θα μπορεί να ανακατευτεί εκτός και το λιώσεις. Διαφορετικά θα θέλει χτύπημα για να ενσωματωθεί!
    Αν σου αρέσει το καρύδι, γιατί όχι; Θα μοιάζει με μπράουνι!
    Πιστεύω ότι άνετα μπορείς να βάλεις μια κρέμα απο πάνω. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι θα είναι τέλειο!
    Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  20. Καλησπέρα! Πραγματικά πολύ νόστιμο!! Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί προτιμάμε ηλιέλαιο από το ελαιόλαδο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γίνονται λίγο πιο βαριά σε γεύση με το ελαιόλαδο τα γλυκά.

      Delete
    2. Ευχαριστώ πολύ!

      Delete