Pages

Wednesday, July 6, 2011

Κριτσίνια ολικής αλέσεως με καρότο

 Αν όλα έχουν πάει καλα, αυτό το ποστ είναι προγραμματισμένο να ανεβεί, ενώ εγώ θα κάνω (επιτέλους μετά από χρόνια) διακοπές για λίγες μέρες.

Τα κριτσίνια είναι ένα από τα αγαπημένα μου σνακ! Όσοι έχετε ήδη το βιβλίο μου, ξέρετε ότι δεν βάζω πολύ λάδι μέσα στα κριτσίνια, με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα υγιεινό σνακ, ακόμα και σε περιόδους δίαιτας. Τα πειράματα πάντα συνεχίζονται και εδώ πειραματίστηκα με αλεύρι ολικής και καρότο.

Κριτσίνια ολικής αλέσεως με καρότο
Υλικά
150 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
350 γρ. αλεύρι σκληρό
1 ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
2 μεγάλα καρότα τριμμένα στο ψιλό του τρίφτη
½ κούπα καλαμποκέλαιο
½ κούπα χλιαρό νερό
2-3 κ. σ. νερό ακόμα


Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη, το καρότο και ανακατεύουμε.
Κάνουμε λακκουβίτσα.
Ρίχνουμε στη λακκουβίτσα το νερό και το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού.
Πλάθουμε λεπτά κορδόνια ή κουλούρια στο μέγεθος λεπτού δαχτύλου και τα αραδιάζουμε κοντά-κοντά σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, ανάλογα πόσο σκληρά τα θέλουμε, στους 180 βαθμούς. Τα πρώτα 15 λεπτά σε πάνω-κάτω αντιστάσεις και τα τελευταία 10 λεπτά μόνο στην πάνω αντίσταση για να πάρουν χρώμα και να μην καούν από κάτω.

Φυλάμε σε σακούλα τροφίμων αφού κρυώσουν.


Με αυτή τη δόση βγαίνουν 2 ταψιά κριτσίνια περίπου, ανάλογα το σχήμα και το μέγεθος που θα τους δώσουμε.

Tip:
Με 1 ½ κ. γ. μπέικιν, τα κριτσίνια δεν γίνονται πολύ κριτσινιστά, εκτός και καλοψηθούν.
Αν θέλετε να είναι κριτσινιστά, βάλτε 1 κ. γ. μπέικιν ή ψήστε τα περισσότερο.

4 comments: